• No results found

DE„AMERONGSE" TAK

In document IKA is.414;k.;-..o.-,. P504.- (pagina 116-124)

BOERDERIJ„ HET ROTTEGAT" LEKDIJK 17 te AMERONGEN, bewoner v.a.1843 tot 18 juli 1866 HENDRIK ACHTERBERG, gb. in 1811,z.v.RIJK (Willemsen)

ACHTERBERG EN HENDRIJNTJE ACHTERBERG-van SCHAFFELAAR, zie blz.84 Staat op de monumentemlijst, maar wel in vervenen staat, dus....

een monument met zorgen. Tot 1929 woonde er een ACHTERBERG op.

VAN BLADZIJDE 104 T/M 202 TOTAAL 98 BLADZIJDEN

Kerkelijke geboorte en doopinschrijving van Hendrik Achterberg , te Nederlangbroek. Geboren op de aloude boerderij Het Boompje" •

MIERONGEN!

Daar er vanaf 1844 een Amerongse Tak voorkomt in de Stamboom Achterberg, zul-len we iets over het dorp Amerongen schrijven. Dat doen we dan aan de hand van het prachtige boek: . In een lieflijk landschap", geschreven door. E.J.De-moed en uitgegeven door de Europese Bibliotheek-Zaltbommel.

Amerongen moet al voor 1420 ontstaan zijn. Want in dat jaar moest het dorp het ontgelden tijdens de strijd tussen Jan van Gaasbeek, samen met de Hertog van Gelre enerzijds en de Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim anderzijds.

De troepen van Jan van Gaasbeek hebben toen o.a. Amerongen eerst geplunderd en daarna platgebrand. Dat zal ook wel heelwat mensenlevens hebben gekost.

En een jaar later moet het door een andere roversbende dunnetjes overgedaan zijn

Nadat de Amerongers van 1422-1427 hun zaakjes weer hadden opgebouwd, kwamen de Geldersen op 4-4-1427 de boel weer eens afbranden.

Niet getreurd, Amerongen werd weer opgebouwd en de vrede bleeft tot 12-8-1482.

Toen kwam ene Engelbert van Kleef met een bende Utrechtenaren, welke meenden dat de Amerongers hun gepasseerd hadden en kwamen de huizen door brand weer vernielen. Je zou toch bij de pakken neer gaan zitten.

En in Augustus moet iets dergelijks plaats gevonden hebben, want de bisschop van Utrecht diende bij het stadsbestuur een klacht in, welke luidde :

.Dat in de eergangen nacht etlicke onser ondersaten van Amerongen, Derthesen, Leersen, Doern en andere bijliggende dorpen van den bedde gehaelt" waren.

Demoed schijft er achter: Zoiets zal zeker niet uit vriendschappelijke over-wegingen zijn gedaan !!!

Ook van de Spanjaarden hebben de Amerongers knap te lijden gehad. Er geschiedde in die tijd een slag te Amerongen tussen de Spanjaarden onder bevel van overste Jan Baptista Taxis en Staatse troepen onder bevel van de Graaf van Meurs.

Daar zijn de namen Moortsteeg (later Rijnsteeg) en Dootslag (langs de Rijndijk) van overgebleven, nu, dat zegt genoeg.Veel huiseigenaren leden ontzaggelijke schade, o.a. ene Geurt van Harn (zowel de voor- als de achternaam zijn al van zeer oude datum) die bierbrouwer was, raakte zijn bierbrouwerij en huis finaal kwijt, de ros-en oliemolen leden grote schade en de Spanjolen stalen ook nog voor zeshonderd gulden aan rogge, tel uit je winst !!! Een ander raakte zijn

uschapebeesten en de vette verkens" kwijt .

Maar de Staatse troepen konden er ook wat van. Kastelein Hendrik Bonker in Wa-geningen raakte anderhalf ton bier aan hun kwijt zonder dat ze betaalden

Tachtig jaar ongeveer bleef het rustig in Amerongen. Maar omstreeks 1665 begon-nen de moeilijkheden weer. Lodewijk de Veertiende van Frankrijk kreeg verove-ringszucht en viel ~lala binnen. Aanvankelijk met succes. Op Dinsdag 9 juni 1672 kwamen onverwachts de Fransen Amerongen binnen en volgens Demoed werden de bewoners H als een koppel schapen " het dorp uitgejaagd !

Het gebed om vrede en rust in het dorp op Zondag 7 juni had niet geholpen,helaas.

Maar Lodewijk 14 had een gevreesde tegenstander ; onze grote Stadhouder-Koning Willem de Derde wist (met Gods hulp ) de .Zonnekoning" terug te drijven en eind November werd ook Amerongen een vrij dorp.

Maar de Fransen hebben wel danig .huisgehouden, want nog jaren daarna dreigden ouders hun ondeugende kinderen met .de Fransoos" .

Edoch, de Fransen kwamen weer terug, al was het dan 122 jaar later. Het waren nog dezelfde urampokkers" en het duurde deze keer heel wat langer.

Na de .inlijving" van Holland bij Frankrijk, moet Keizer Napoleon ( Nappie in Nederland wel genoemd) in ca. 1810 een keer in Amerongen geweest zijn. Hij wilde graag lunchen in het restaurant . Het Rode Hert", maar ude held" was bang dat hij gemolestreerd zou worden door de Amerongers en bleef voorlopig in de koets zitten. Toen hij een burger een pijp zag roken, op welks pijpekop het. de kop"

.des Keizers" stond, pas toen durfde hij te gaan lunchen !!

Gelukkig was het 1813 met de macht van .Nappie" afgelopen. De Pruisen en de Ko-zakken verdreven de Fransozen, maar om b.v. die KoKo-zakken in huis te hebben, dat was ook niet alles. Die waren gek op kaarsen, kazen en spek voor hun lekkerbek.

Intussen zijn wij bijna genadert tot de tijd, dat de Achterberger Hendrik Rijkszoon in Amerongen kwam wonen en gaan eens na of er ook nog minder zorge-lijke dingen in Amerongen gebeurden.

106

Het KASTEEL AMERONGEN.

Het huidige dateert van ca. 1675. Het eerste gebouw dateert. van 1286, gebouwd op vier morgen (ruim 3 ha.) grond, hetwelk Graaf Floris V ontving uit handen

van de heren Borre en Diederik van Amerongen. Maar de heren bleven er vermoe-de wel zelf in wonen, want: in 1373 woonvermoe-de er een Johan Borre van Amerongen.

Diens kleindochter trouwde met Gerrit,bastaard van Cuylenburch. De laatsten hadden het zo arm, zodat ze in 1434 gedwongen werden an hun kasteel te verpan-den aan Gijsbert van Nijenrode, maar met het recht tot wederinlossing, als ze weer uzwommen" in het geld. Inderdaad kregen zij het in 1468 weer in bezit.

Maar die Gerrit verkocht het in 1470 weer aan ene Willem van Swieten en die ver-patste het weer aan Gijsbrecht van Hemert in 1477.

Na een kleine oorlog tussen een zoon (met aanhang) van Gijsbrecht van Hemert en nakomelingen van Jasper van Cuylenburch, zo ca.1510, werd het kasteel van de laatsten. Maar niet voor lang, want Gijsberts zoon kreeg het toch weer terug.

Maar diens zoon verkocht het in 1557 aan Gbert van Reede van Saesfelt, uit ar-moe.

De kleinzoon en naamgenoot van Gbert werd in 1612 met het bezit beleend, dus hij was er geen bezitter van, hij kreeg het fl te leen". Wie de eigelijke ei-genaar was, schrijft Demoed niet.

Het geheel werd toen beschreven als ,.het huis mitten boomgaerdt, raephorst, (vermoedelijk de groentetuin) bronck, (brinck of erf) veen ende velt", terwijl

het huis zelf verder genoemd als, ude Wooninghe tot (te) Amerongen met sijn graften, wallen, hoff ende singelen" .

Toen zoon Godard Adriaan van Reede in 1642 heer van Amerongen werd, eenentwin-tig jaar oud zijnde, was het bezit met vele schulden belast.

Maar hij maakte kennis met een Engels meisje, Margaretha Turnor, d.v. een Engels officier. Hoewel ze het hem afraadde, het zou een arm meisje zijn, trouwde hij met haar en was maar goed ook. Want zij bleek erfgename te zijn van Jacob Weitz, een financieel welgestelde Utrechtenaar.

De heer van Amerongen maakte carrière en stelde orde op zaken. Hij liet het kas-teel herstellen en verbeteren. Was erg Oranjegezind en bracht het tot ambassadeur.

Deed veel voor de dorpelingen en nog meer voor het: vaderland.

Toen in 1672 de Fransen ons land binnenvielen verbleef hij in Berlijn. Zijn vrouw kon naar het westen vluchten. De Fransozen bezette het kasteel en toen het voor hun benauwd werd, brandde ze de hele boel af.

Toen hij na de bevrijding terugkeerde vond hij dus niets dan een hoop as en dat

urnen" hem verdacht had gemaakt bij Willem III, waardoor hij geen medewerker werd van Willem de Derde. Toch kreeg Godard Van Reede van de Staten-Generaal veertigduizend gulden schadevergoeding en de Vorst van Anhalt liet zich ook niet financieel onbetuigd.

Men was inmiddels al begonnen met het herstel van het kasteel onder architec-tuur van Jacob van Campen en Pieter. Post.

Het gezin van Reede heeft er tot 1691 in gewoond. Hun enige zoon was Godard Adriaan, die was Heer van Ginkel en daarom meestal Van Ginkel genoemd. Hij ging met Willem III mee naar Engeland, werd in 1690 opperbevelhebber van het leger dat naar. Ierland trok, werd daar in de slag van Athlone overwinnaar en werd daarom verheven tot Eerste Graaf van Athlone.

Het kasteelbezit is in de familie Van Reede-Athlone gebleven.

In het jaar dat Maria Achterberg in Amerongen ter wereld kwam, legateerde Willem Gustaaf Frederik van Reede, de negende en laatste graaf van Athlone, het kasteel-bezit aan zijn zusters Maria Wilhelmina en Christina Reiniera van Reede Ginkel.

Dat was in 1844 en we stoppen dan ook met het beschrijven van Amerongen. Het is zeer de moeite waard an dit, boven beschreven boek,te kopen.

Zie voor die Maria Achterberg op blz.124 van de „ Amerongse" Tak.

Aanvang van n DE AMERONGSE TAK "

Vervolg kinderen van Rijk(Willemsen) Agterberg,,geb.in 1769, en Hendrijntje Agterberg-van Schaffelaar. Zie b].z.84.

Het eerste huwelijk van I

XVII.h.7. Hendrik Achterberg, geb.op .Het Boompje" te Nederlangbroek 11-5-1811.

Veehouder te Zeist.

Trouwde te Bunnik 17-9-1841 met Anna Maria van Vulyen, geb. te Zeist in 1816, d.v. Cornelis van Vulpen en Geertrui Burggraaf.

Anna Maria Achterberg-van Vulpen overlijdt te Utrecht 1-4-1843.

Uendrik tr.op 25-4-1844 met een zuster van Anna Maria, zij woonde toen al op hetnRottegat" te Amerongen, Kinderen uit het 1 ste huwelijk, 'zie blz. 123.

geboren te Zeist.

XVIII.g.l. Rijk Achterberg_, geb. 18-1-1842, tr. te Amerongen 22-12-1881 met Hendrika EVerdina van de Grift, geb. in 1843 te Amerongen, d.v.

Melis van de Grift, voerman, en Elsje Brusse.

Rijk overleed al op 21-12-1883 te Amerongen. Geen kinderen.

XVIII.h.2. Cornelis Achterberd, geb. te Zeist 24-2-1843, landbouwer. later in Rhenen tapper. Hij trouwde te Leersum op 29-9-1865 met Sophia van Appeldoorn, geb. te Leersum 14-3-1844, d.v.

Jan Appeldoorn, landbouwer, en Leertrui Meijer. (Zij woonden in de Buurtschap Zuilenstein te Leersum in huisno. 2 )

Op 2-3-1866 verhuisden zij naar Renswoude, woonden daar bijna drie jaar en verhuisden toen op 1-12-1868 naar. Rhenen.

Hier werd hij dus tapper, d.w.z. hij had een herberg of een café.

Cornelis overleed te Rhenen op 17-5-1875, dus nog erg jong.

Sophia verhuist met de jonge kinderen tijdelijk naar Leersum, zij zal wel naar haar ouders gegaan zijn. Maar daar blijft ze niet lang , want ze verhuist op 19-5-1877 naar. Hemmen, (Betuwe) daar was ze dienstbode tot 28-8-1877, dan vertrekt ze naar Amster-dam en daar was zij herbergiersEer, volgens de huwelijks akte van De kinderen, achternaam Achterberg. l haar dochter Geertruida op blz.112 XIX.1• Maria , geb. te Amerongen 27-12-1865.Vertrekt uit Amerongen (daar was

zij in 1676 bij Ome Rijk ondergebracht)op 10-1-1877 naar Buren.

Komt op 23-11-1887 weer, in Amerongen bij Tante Hendrika inwonen.

Vertrekt op 15-8-1889 naar. Nieuwveen.(Zuid Holland).Zie ook blz.123.

XIX.2. Geertruida, geb.te Renswoude 28-3-1867. Vertrekt op 21-8-1876 vanuit Leersum naar Amerongen, wordt: ook door Ome Rijk en zijn vrouw opgenomen. Maar is daar, vandaan ook vertrokken naar Amsterdam, (naar haar moeder natuurlijk) maar...zij kamt op 1-1-1885 weer

uit Amsterdam in Amerongen. Ome Rijk was toen al overleden, maar Tante Hendrika zal er nog wel gewoond hebben. Doch op 24-1-1885, dus 23 dagen later, vertrekt ze naar. Wijk bij Duurstede, daar was zij dienstbode. Op 18-9-1888 vertrok zij weer naar Amsterdam,

weer naar haar moeder, waar haar broer Jan Willem ook al drie jaar bij inwoont. Zij kreeg in Amsterdam een kind, genaamd Jan Willem op 10-11-1888. De vermoedelijke vader woonde in Wijk bij Duur-stede en ze komt daarom op 18-12-1888 weer in die stad terug.

Trouwt daar op 25-10-1890 met. Franciscus Broekhuizen , geb. te Wijk bij Duurstede 6-2-1867/ z.v, Franciscus Broekhuizen en Huibertje Rijksen. Zie blz.112.

Op 19-7-1891 wordt. te Wijk bij Duurstede geb. Hendrika .Broekhuizen.

Jan Willem heeft ook die achternaam gekregen. Zie blz.112 en 122.

Op 17-2-1893 verhuizen zij naar Maarssen.

Daar wordt op 27-11-1893 weer een dochter geboren, Sophie Cor-nelia Johanna Broekhuizen.

Dan, op 17-1-1894 overlijdt Franciscus Broekhuizen te Maarssen.

Zie vervolg op blz.115

rr

108

•...•■■■••••••

orio4 s-ort dCa.t

eltgl

r

011 toorlwei &Pit(

re5 r r;re pn e eler , ..• lifernd-^d• .41Y07. &leem, fb...:0 rE."3.4",2 rt_n ce (C11 ,4.,preire, e*".2.

en f-tiqr 5Warree 4:tGtin. ct.". e#01444.‘, 54~4 rht drá.

eleWir•t w -"te 4,1• 41-cr oLa e etio-t h4E ne m,

i

tsa e‘ atdrie•Pl'eliek,CF,t4re% -h", * ee." Oree_ ,Aerelk

9

t0". A er et h-rt" 4,57r twee or**, Aa. g:watt- dm, igh;.4

4,1E4ceir

y

orlot erreig.;e6td.. siedr.deer7 .eer 4,4* .

.,e,frerb Alf gorfee"x•rb, kr sso»...ft tii

H•arer"" Eibrfre-+V tr-n. oe •

rots ei etser etfire -etree,, frk•.étle-le

7,74: ,rry Ace ~, 41frk* et.r. Xedeite.~

tin* dd e.rt k.Zriii.i.414e krsre? hx.t eEt

tri•ite 0(4.- X~Pre-4)4~-

1

1..e.rf 4.-;1

elf- eggensrrr ocel"44..iD

on e- iti-ré.4* ,4;

• álmat • Ailefe ~en, «ooi 40m vte /f4;,..ea-pir 4rtat--deptuliji

i

.lized4,2 alen -Acir,,e4e_nt..:// " cm 6c-e, « .fr-r‘e72~1_10,1.dréa-eAkzt 2.41«

2rrrt e lilt."' (fr • ire • ri cer c'è 6* de yekteefre,rt %or", b?if

- yr

/

; 41.: I.,•_„ , ... :"•,'t. -,a.-4: r.,.

7.'• '..,,:v_i . , - :•;r1,:-..,....'_ ' , ._,‹.... , • . •

jogt d beu r.;}e,•+-. •i, 4-,..,t. á . diSt-iii)e.s.... i;

X

ei7e 0&-etedtt7-.4., et te,,.., mi,,,,,;,m'ai t

6;fte 0 loWnstietot~ fik« Mi t; Irn4 111.44èáikag , •k /

látriv:ex 41•1"-,(~ «, der

12~

C./37,NeAd ---..)

t+7c.... , • -I 1 a. e:.•

40;

„Iet

.

Huwelijks-akte van Hendrik Achterberg en Anna Maria van Vulpen, opgemaakt te Bunnik op 16 september 1841. Helaas een beetje moeilijk cm te lezen.

Zie blz. 107

109

op Wen +iet 7.e..w em-iel-ektr 444441ca dokolittlet bendord vijf en erelil tijiviói °Ad ., ...2

endergoteekende An& kneu van Ot Burgeájkin Stand der Eleinionle~:wè fle.r.,,ive.--,—.

Provincie titreobt, non het nide iet Clemente verschenen, hia iiiina. WO Howelijk een te gewitilitail

I .

e rk fe 1'1.'0 ' ed - r el V: (I e4:0'‘. i /1 ..2t. _..,.:;.e r e e.. .K...a ord4.-ibt«:#4 t:/;_t?..4 : 0.-iep.:***c4...1":9-re..e.4-.c*I2-41;•-•

-.:-.4104G14"(Ukjr.lr:E

.2*~~93001..taids,•*.rea. gasr € ~dr . ,e..• a 0 5 • 4e...'-.: .,..azWe.-ow. 4

":-• . :. „ , _... 5.'2:: ', : , .. ... • . , ': , . .

eFeele..-~d4 '. ..1,-..erk-aa eltle.~.~- d, ao 1 e .. z ecrl.~ • '. " ..ii+oeá4-áiktukw:wiratalisarade . • .. ': :. ' .:,1 1 , - ' . k . . - . ) ..‘ : . - 1;"1*"..".

4•V!..wa d2*-ev,"•-- ._.!--7. g-a< J-.040,-dr.."4-4-; ti - ...,:g .. A.- . 7,4 4014..e....,,k11;:a■. .---.

,er • -.-...g,i(duileird4...a. ;<::,-.4!--.4...!:-...:150y, tiCt: .4:4\4 ttátáè'it-au-iiesim:/-£.40s‘.-k,;,1.03.

4 A ,.. De Arkeedigierm hebben alhier, tonder hakring, pleati gebed dil t

hebben tot dat einde aan om overgelegd,

frase-.- etedr<;...,aidwe

e'~e~el ifeamar"—. e é .Plega

.0*•;011 . 0), 11"

Waarna wij inth: bij name da elbónderlijk hebben iiijOrnagli,5: ei iikidaer11E111116a LU Mai en- Irron* en - getrouwelijk al de gisten tillen vervullen, welke :dior. den Huwelijken libel verbonden lijn, 'hetwelk -

door beu, leder he bet bijtender . fait Je beantwoord . aljerre;irkebben e. wij 'ie naam der -wet rdtspreak gebtain, dat - tij dooi bet Huwelijk :tijm tereenied. Allee lostiroigé de 'tierde Aardig ver} dei darden '11W ne het Bliegfirlijk Wetboek, min tegenwoot•diglield «‘4447421..4-• 0.4U4r>rg)r-j4er"Ei<;

211011. " ei;e: ito"

Hurealijks-akte van Kornelis Achterberg,gb.24-2-1843, en Sophia te Leersum op 29 september 1865.

Appeldoorn,gb.1844, Zie blz.107

e?ali'éd•

'c-arápnri4- y'_:

corrorve".04,....1c4r.ii;;

.L,Xesice‘• • em-:.1-té.:-.0,,P44*-~-r-* ..--Y‘41.114:•ár","

DIF

elt•■44iLeadeder'e•gieezawe- lesdar~e4r. derrk e rikM1'- ''';•.'•:'. :7, . - ' ':,..'n : .• 4:.l.::

- )••

Seder....6:-.i.iit.er

109 a

Een neweldige foto uit ca.1895, van Sophia Appeldoorn (Apeldoorn) geb. 14-3-1844, gehuwd ge-weest met Kornelis

Achterberg,geb.24-2-1843, zie blz. 107.

Deze foto kregen wij ter leen van een achter-kleindochter van haar:

Mevr. G.J.Thijsen van de Brul.

Sophia was een vrouw, voor geen kleintje vervaard, dat is ze wel aan te zien.

Hier nog een foto uit ca.

1920 van Geertruida Achter-berg met één van haar klein-zoon Lambertus van de Brul, geb. 18-11-1911. Zie blz.114, 115 en 117.

if

„(..../lrer-e" C..."542/e; Or --?4,-;;-)e 65,e4r•e- .r,rr ..'1 '

rie,Cir .0.'ir ce jdZeyel~r..C.r. .i-7í 64 4 7 'J" r2e**-i-- 512,7 414... 20.-r•de r-,., ..."277..:J r) dr: e" "r.s.,rarril rri lor Or rrorer . 4c) ...." __., L

"tce.g.„ ,ree "fil•r-4,4e- ...-,y...e4...--> ., 1 ^i:-.01> e

6.-, t Vet^ eit -5;-?--- -- .---0---7,----5-",,

_42"..~ +r , 72,,-,....r. ra .14. • r• c",e0~ l e a.,....-# , re).~. keler ."7"0.° 2:40e-liar~".21..-- 47. 42...-i.--"Etee."4.., 41&,- X4-~~~4-1).

.C./14:;-.1•10_ mo‹,-_,- cr:-... er .1.4-ra cr....; ..., &Cri. Te,"-. 14.1..Prelv dee-Albr 743",,,M.t.onig. a•J» ..‹...e. .4....:.,. It. ir. "...gy ..:.,•_..„7„,1",~ ,,,,...„., 21,4"? •*0 r•.; 5•1:2-75 ,

,f; e -7

~1, rr-or-rm• ,-.5.-.* 7- ..--,r1e .i.io - ~ti "4, er-,~,•~. ,,,,,•te ....~ 4....„1:‘,"„;., „.,,,,. ....,...„,, (..2V:90(,),..41: .452., e Ip:f,„) e- ( '''&.,-mr',,,,e.:Z.-.,..-e›... 14.4e,ridy.• ..:-.0-",er," e.... eli-en.p.~~~& "rirrore

I" .4.' ri--741,---■

~dm" rt.~..e.2.30

+dr egyz.e.r.,",-- ..",),4".4.~` £4,2177 ,..rG.... ,,,,p,-.41 rief• /1"-~~~ orn. idlr.~ er 7,_

0...--2, 45:-.•->jyr,...,...

.05-1.~.~dre

Geboorte-akte van van Jan Willem Achterberg, d.d. 1-11-1868 te Renswoude. Zie blz.119.

In het jaar achttien honderd vijf en zestig, den ey e

dag dar maand

:307 r verscheen voor one r .r-r

c- /e...,r-

temuir van den Burgerijen f3,,nd der Gemeente - Provincie Utrecht,

OnCV: fr as•-•-•••••01---L."•2'•<--'•-r- jaren, van her ---"wonende te

Dewelke ons verklaarde at den lag der maancY7=--..,,• — dezen jaars, ten é Ure, binnen deze Gemeente in het huis Wijk --- ":" e-IL is geboren een kind. van het ---.:01:-.4eslacht tilt r mr.>

.2.4e•oe Y/1

aan welk kind- de Comparant verklaart dat gegeven wordt de fiornaor...-4,th er>›-c e Zijnde deze verklaring geschied in tegensv6ordig.heig Tan e•f":-,

onde-eer •-jaren , van bernet.:;‘"e4 • •••• ...i.. • vianandrto

ude?"•••:. • -- jaren, van beroepG-•••• •• • • a:4.-er wonende te getalm, Hebbende wij de t‘nwoordign Acts, 4/(voorlesing, onderteekend.?....

c- .14

Geboorte-akte van Maria Achterberg, d.d. 27-12-1865 te Amerongen. Zie blz.107

Overlijdens-akte van Cornelis Achterberg,(geb.1843 te Zeist) d.d. 17-5-1875 te Rhenen. Zie blz.107.

4•e••e,..e45 62.7 oCo-e•

4, e--

....fe Alloer• rt!-Zr 04; ke:ge,r.s 77 ." e. Ace.er As, rij- .- r,....-..1.hwev3.• .s.v ~wn. eiwrat` 0.12", 5"1":47.-caak...

&„, P

7

,4

..„...«...,,,,...- ...„ . of,-...4-. 41:4,:,,..i .74.., mc...r-2/...,-e.4...„,„,..40----eze.„4. ..- ...

.4ec...xs

e-,..",..,4: ei,

.r-:,

del

xr

dee& P*1.7 , 4,4‹,01.4 gr" rt-Chr-erwlee . arg,rir 0-0•-■ ~_...ed2<lb~

,_ P::; r"-... et-~ r.,, ZfT"?.17.-"L'7.:s• a. . ....,

4?.

tir

r

De arke~ hahhee 11101:0 itittAplikkge -

!whheaa let dat oude aan nes

.9e

..„Ywn.s ,ifijiYunt,0:mana aa!~ bóbell airlyn•.rir !.1120w

4. ......

ha Smakt etet bowiweek.lijeds, ~Wi- wij hïteseio we.

•anwizem abt ?wan ea vrouw es

etiel■itheewlaz tijk hetwelk 0.11!5,111 zij door

77~4

14~".

Het schrijven dat Hendrik Achterg (in Langbroek) ontving

;j van het archief van Wijk bij Duurstede. Zie blz. 107.

Huw.akte van Rijk Achterberg en Hendrika Fverdina van de Grift, de data 22-12-1881, zie blz.107.

COLL:

5110skanioot. kwel oe Go el @stram 30. Tel. 03435_72444• . Tool... 0347&7702d GIN:, Gern OM, 13334 4.0111aden: Postbus Ba • 39s0 BE Wolk pijp Duwklap.

~

Af

.4 o... .4..1,

•VaB•h•VY • .1.1.■ la aa1.1, roorie enderttehea4...e...74: - , . J :

, .

,gfe.)24tott.4.- €~4i.t.~

1

237 -7-

-

wwv.4 wij dim udi,?aa,

kL...

-ida achttien honderd eet en ,bachtir, din veer ene

~10.~.• %!0~ *la • ,1510,_~ dir .drftn - hei

bie der ~este ►wraheses, kin einde eeg 4wweW assi te"

.44.9.e.M.d.114÷ A.M.,...01015.••~,..1q5.m.,"

dr i4»...414W04. deln."0/44~~,11.1~ addlc,"514~~4:11~~-•

Ir Okon4o dá;.e. dele

In document IKA is.414;k.;-..o.-,. P504.- (pagina 116-124)