• No results found

In deze bijlage zijn constructietekeningen en detailfoto´s van de wieg opgenomen. De tekeningen zijn gemaakt met Google SketchUp en geven een beeld van de constructie en afzonderlijke onderdelen van de wieg. Daarnaast zijn er afbeeldingen van vergelijkbare meubels opgenomen. De laatste afbeelding is een foto van de boot die Cornelis van der Wilk heeft ontworpen en laten bouwen door Kraaier in Zaandam. De naam van de boot is Toehaliké (Toet, Hans, Lien, Kees) de boot is zo ontworpen dat de mast op de kajuit stond en niet er doorheen.

De constructie van de uitneembare bak is opgebouwd uit losse planken die verstek zijn gezaagd en door middel van spijkers aan elkaar verbonden zijn. De rechterzijkant bestaat uit drie brede

naaldhouten planken en de linkerzijde bestaat uit één brede plank en vier smallere plankjes. De voor- en achterzijde van de bak zijn wel gelijk aan elkaar en bestaan uit 4 planken. De bodem bestaat uit drie brede planken.

69 Afb. III.14 Constructie bak (Röntgenafbeelding). foto: auteur 2016

70 Afb. III.16 Wieg met zwarte voet en witte bak. foto: auteur 2016

71 Afb. III.18 Detail constructie binnenzijde bak. foto: auteur, 2016

72

Afb. III.20 Binnenzijde van de uitneembare bak is in een roze tint geschilderd. Deze afwerking verkeert in betere conditie dan de buitenzijde van het meubel. foto: auteur, 2016

73 Afb. III.22 Eikenhouten afdeklatten zonder afwerking. foto: auteur, 2016

Afb. III.23 Beukenhouten roeden om de binnestoffering op zijn plaats te houden, foto: auteur, 2016

74

Afb. III.25 Achterzijde sluitstuk gordijndrager met restanten van verschillende gekleurde afwerklagen. foto: auteur 2016

75

Afb. III.27 George Vantongerloo, bureau 1921. foto: Gemeente Museum Den Haag.

76

Afb. III.29 ADO model nr. 411 uit de catalogus uit 1953, Ko Verzuu 41 x 37 x 17 cm. foto: CataWiki Auctions

77 Afb. III.31 Toehaliké. foto: fam. Van der Wilk

78

Bijlage IV Archiefonderzoek

In deze bijlage volgen een aantal voorbeelden van de resultaten uit het archiefonderzoek. Onder andere publicaties waarin Van der Wilk genoemd wordt en de plattegrond van de zaal waar de wieg tijdens de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1925 is geëxposeerd.

79

80

81

82

Bijlage V Materiaaltechnisch onderzoek

In deze bijlage zijn het aanvraagformulier voor de onderzoeken en de resultaten van de analyses opgenomen inclusief foto’s.

Aanvullende opmerking: Beenderzwart bestaat uit een klein percentage koolstof, een klein percentage

calciumcarbonaat en het overige is opgemaakt uit calciumfosfaat. Deze samenstelling zorgt voor een aanzienlijk snellere droogtijd dan bijvoorbeeld lampenzwart, wanneer het wordt gebruikt in olieverf.

Specificatie toegepaste Gas Chromatografie-Massa Spectrometrie (GC-MS) H. van Keulen:

Bindmiddelen, harsen, wassen en moderne materialen worden geanalyseerd met thermally assisted hydrolysis and methylation gaschromatografie-massaspectrometrie (THM- GCMS) toegepast in combinatie met pyrolyse.

Monstermateriaal wordt met een paar druppels van een oplossing van tetra-methyl ammoniumhydroxide in methanol verwreven tot een suspensie. De suspensie wordt overgebracht in een metalen pyrolyse cupje en gepyrolyseerd.

Door combinatie van de hitte en het reagens, vindt pyrolyse, hydrolyse en / of methylering plaats van de vetzuren, de harszuren en de polymere fractie van het monster. Het totale componentenmengsel wordt gescheiden met behulp van gaschromatografie en de gescheiden componenten worden gedetecteerd en geïdentificeerd met massaspectrometrie.

De gebruikte pyrolyse-eenheid en GCMS, is een Frontier Lab 3030D pyrolyser op een Thermo Scientific Focus GC een ISQ massaspectrometer. De pyrolyse-eenheid is direct gekoppeld aan een SLB5 ms (Supelco) kolom met een lengte van 20 meter, een inwendige diameter van 0,18 mm en een filmdikte van 0,18 micrometer. Helium met een constante stroom van 0,9 ml / min is gebruikt als draaggas. De pyrolyse temperatuur was van 350°C tot 700°C, de temperatuur van de pyrolyse-interface was 290°C. Het gebruikte temperatuursprogramma is 35°C (1) – 60°C / min – 110°C – 14°C / min – 240°C – 5°C / min – 315°C (2). De kolom is direct gekoppeld aan de ionenbron van de massaspectrometer. De

temperatuur van de interface was 250˚C, de temperatuur van de ionenbron was 220˚C. Massa spectra werden geregistreerd van 29 tot 600 AMU met een snelheid van 7 scans per seconde.

83 Datum aanvraag 23- 03- 2016 Vraag

Is het mogelijk de samenstelling van de (oudste) verflagen op het meubel in kaart te brengen? Door analyse van verfdwarsdoorsneden aan de hand van pigmentanalyse en bindmiddelanalyse (SEM-EDX en GC-MS). Het gaat om een vijf monsters (voet, buitenzijde bak, binnenzijde bak, kegelvormig ornament en sluitstuk v/d

gordijndrager), deze onderdelen zijn volgens de overgeleverde foto’s allemaal

anders gekleurd. Dus wanneer mogelijk zou ik een analyse met SEM-EDX van vijf monsters, en een analyse met GC-MS van vijf monsters aan willen vragen.

Figuur 1. Wieg Cornelis van der Wilk, 1925 Wereldtentoonstelling Parijs. Foto: Eilers, Bernard F.

Aanvrager

Aanvraag