• No results found

5.7 Conclusie Externe analyse

Zoals aan het begin van dit hoofdstuk vermeld, is het doel van een externe analyse, het achterhalen van de kansen en bedreigingen die er te verwachten zijn voor JR Shipping mochten zij gaan toetreden tot de tankermarkt.

De kansen en bedreigingen die zijn voortgekomen uit de in dit hoofdstuk gedane analyses zijn hier allemaal weergegeven om een duidelijk overzicht te krijgen. Bij elke kans of bedreiging staat aangegeven uit welke analyse deze is voortgekomen. Onderstaande overzichten geven tevens een antwoordt op de deelvraag: Wat zijn de ontwikkelingen binnen de tankermarkt?

De kansen voor JR Shipping:

o Een productentanker op de markt brengen met RVS ladingtanks. (A)

o De opkomende markten in Aziatische landen, zorgen voor een groei van internationale handel. Dit zorgt voor een toenemende vraag naar tankercapaciteit voor ruwe olie, overige

olieproducten en chemicaliën. (O)

o Er vindt op dit moment een grote vervanging plaats van enkelwandige in dubbelwandige tankers. Deze vervanging zorgt voor een toenemende vraag naar double hull tankers. Charteraars willen dus in de toekomst alleen maar double hull tankers. (O)

o De milieuwetgeving zien plantaardige oliën en dierlijke vetten als milieugevaarlijk. Hierdoor komen deze in een hogere IMO Klasse. Dit zal de vraag naar tankers met een hoger IMO klasse vergroten. (O)

o De afgelopen jaren zijn er weinig productentankers gebouwd met een IMO II Klasse. Door de veranderende IMO regels (zie § 5.2) is er een toenemende vraag naar deze klasse. (M)

o Er zijn tot op heden weinig chemicaliëntankers gesloopt. Dit betekent dat er nog veel oude chemicaliëntankers varen, die de komende jaren uit de vaart zullen worden genomen. Het precieze aantal is niet bekend. (M)

o Een tweetal Russische havens zijn onderhevig aan veranderingen. Deze veranderingen zullen leiden tot een toename van de overslagcapaciteit in die twee havens. Hierdoor zal de

raffinagecapaciteit verhoogd kunnen worden. Dit alles kan leiden tot een toename van de tankercapaciteit. (M)

o Shell heeft aangekondigd een tweede kraker te willen bouwen in Singapore. Dit kan leiden tot een groter handelsvolume van en naar Singapore. Dit komt de tankermarkt ten goede → meer vraag naar transport.(M)

o In het Midden-Oosten en Azië staan investeringen gepland om de raffinagecapaciteit te vergroten. Mocht dit zo zijn, dan kan dit leiden tot een grotere aan- en afvoer naar deze gebieden, dat ook de tankermarkt positief kan beïnvloeden. (M)

o Nieuwkomers, die reeds actief zijn op een andere relevante markt, kunnen gebruik maken van hun huidige betrouwbaarheid. (B)

o De onderhandelingsmacht van leveranciers is relatief laag. Zij beschikken over een lading en deze moet hoe dan ook vervoerd worden van A naar B. (B)

o Concurrentie tussen bestaande aanbieders van tankers is groot. (B)

o Er bestaat enige dreiging van substituut-producten, maar door de toenemende wet & regelgeving en het milieu kan deze dreiging als relatief laag gezien worden.(B)

Omgevingsanalyse → O Marktanalyse → M Afnemersanalyse → A Bedrijfstakanalyse → B Concurrentenanalyse → C

De bedreigingen voor JR Shipping:

o Verscherping van de richtlijnen van de oliemaatschappijen. Oliemaatschappijen stellen hogere eisen aan het opleidingsniveau van de bemanning en de professionaliteit van de walorganisatie. Dit leidt tot een tekort op de arbeidsmarkt van geschikt geschoold personeel. (O)

o Scheepswerven zitten tot aan 2009 vol. Een reder kan nu wel een tanker bestellen, maar deze zal pas in 2010 of nog later worden afgeleverd. (M)

o Door de krapte van werfcapaciteit, welke waarschijnlijk veroorzaakt is door milieurampen en door veranderende wetgeving, zijn de nieuwbouw- en tweedehands prijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. (M)

o Bij een toenemende stijging van de economische groei met 3 % per jaar tot aan 2030 zal ook de vraag naar energie toenemen. Dit betekent ook een groeiende vraag naar olie. Of dat mogelijk is, blijft een hot item in de wereld. Daarom is er gekeken naar alternatieven. Men verwacht dat in de toekomst meer vraag zal komen naar Biofuel. President Bush pleit hier ook voor. Dit alles zal een negatieve invloed hebben op de tankermarkt. Er zal minder olie vervoerd worden vanuit het Midden-Oosten. (M)

o Er vindt een trend in de tankermarkt plaats op het gebied van ijsklasse. Er worden op dit moment veel tankers gebouwd met ijsklasse. Ook van de tankers die in bestelling zijn, beschikken een groot aantal over ijsklasse. Dit zal er toe leiden dat er een overschot aan tankers ontstaat die over ijsklasse beschikken. (M)

o De opkomst van de pijpleiding kan leiden tot een daling van de export van olie naar Europa met 30 miljoen ton per jaar vanaf 2008. Pijpleidingen nemen dan een gedeelte van het vervoer van olie opzich. Dit kan leiden tot een daling van het marktaandeel van vervoer van olie over zee. (M)

o Om toe te treden tot de tankermarkt, is als nieuwkomer een groot kapitaal nodig.(B) o De onderhandelingsmacht van afnemers is groot. Zij bepalen waaraan een tanker moet

voldoen. (B)

o De potentiële concurrenten beschikken door de jaren lange ervaring over veel knowhow (C). o De potentiële concurrenten genieten een hoge naamsbekendheid (C)

Omgevingsanalyse → O Marktanalyse → M Afnemersanalyse → A Bedrijfstakanalyse → B Concurrentenanalyse → C

Hoofdstuk 6 Interne analyse

Een interne analyse houdt in dat men gaat kijken naar de sterkten en zwakten van een organisatie. Er wordt begonnen met de analyse van de huidige strategie. Vervolgens zal een sterkte- zwakteanalyse worden uitgevoerd.

Theorie

Marktdefinitie (H 4)

Aan het eind van dit hoofdstuk moet de volgende deelvraag beantwoord zijn:

Externe analyse

(H 5)

Interne analyse

(H 6) Wat is de huidige positie van JR

Shipping? Strategische analysemethoden (H 7) SWOT - analyse Conclusies & Aanbevelingen (H 8)

§6.1 Inleiding

Alsem definieert een interne analyse als het in kaart brengen van de eigen sterktes en zwaktes. Alsem52

onderscheid hierbij twee fasen: bepaling van de huidige strategie en een sterkte- zwakte analyse. Voor de sterkte- zwakte analyse maakt Alsem gebruik van het model van Day en Wensley (DW). In het model van DW staat het begrip concurrentievoordeel centraal.

Voor het bepalen van de huidige strategie van JR Shipping zal gekeken worden naar de missie, de visie, de waardestrategie, de marktafbakening en de financiële resultaten van deze onderneming.

Figuur 11 Bepalen huidige situatie

Huidige Strategie Financiële resultaten Marktafbakening Waardestrategie Visie Missie

Voor de sterkte- zwakteanalyse zal gebruik gemaakt worden van een checklist, die door Aaker53 wordt aangereikt. Dit in verband met het identificeren van bronnen van voordeel voor JR Shipping. Hierbij is

52 K.J. Alsem, Strategische Marketingplanning, Theorie, technieken en toepassingen, Gronignen: Wolters-Noordhoff, 2005

gebruik gemaakt van concurrentiegeoriënteerde methode van Alsem. Deze methode is geschikt om op ondernemingsniveau te kijken naar de concurrenten. Bij deze methode identificeert men namelijk de concurrentie zelf en wel aan de hand van gegevens over de concurrenten, bijvoorbeeld door na te gaan welke concurrenten een vergelijkbare strategie volgen als de eigen onderneming. Bij deze methode zal aan de hand van een checklist de sterkten en zwakten in kaart worden gebracht. Deze checklijst is opgesteld door Aaker. De gebieden waarop een onderneming sterkten en zwakten kan hebben zijn:

Innovatie Productie

Financieringsmogelijkheden Management & organisatie Personeel

Marketing