• No results found

Conceptueel model

In document Effectief leren ondernemen (pagina 44-48)

2 Theoretisch kader

2.4 Conceptueel model

In dit hoofdstuk zijn belangrijke theorieën en modellen behandeld, welke relevant zijn voor dit onderzoek. In deze paragraaf wordt de relatie tussen deze theoretische concepten gelegd door middel van een conceptueel model. Onderstaand figuur toont het conceptueel model welke gebruikt zal worden voor het empirisch onderzoek in deze scriptie. Dit model zal vervolgens verder toegelicht worden.

Figuur 2.6 Conceptueel model van het onderzoek naar het verband tussen denkstijlen en leerstijlen

Denkstijlen

Leerstijlen

Effectief leren ondernemen

Verkoper Vakman Pionier Manager

Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de wijze waarop ondernemen effectief kan worden geleerd. Met effectief leren wordt bedoeld dat de gebruikte leerstijl in overeenstemming is met de denkstijl van de persoon die iets wil leren. Voor dit onderzoek worden de volgende definities van “ondernemerschap” en “ondernemer” gebruikt:

Ondernemerschap is het proces van doelbewust leren en ontwikkelen van je eigen competenties om kansen in de markt of binnen een bestaand bedrijf te zien en te kunnen benutten en zodoende waarde voor jezelf en de maatschappij te creëren.

Een ondernemer is iemand die met eigen inspanning, met behulp van zijn eigen capaciteiten en voor eigen risico innoveert en kansen benut.

Mensen gebruiken verschillende leerstijlen. Deze leerstijlen zijn van invloed op het effectief leren van ondernemerschap. De leerstijlen die in dit onderzoek worden gebruikt zijn afkomstig van de “Learning Style Inventory” van Kolb. Hij noemt vier leerstijlen. De kracht van de Doener ligt bij het ‘Doen’. Deze persoon vertrouwd eerder op intuïtie dan op logica. De Doener gebruikt de analyse van een ander en geeft de voorkeur aan een praktische, experimentele aanpak. De Denker hanteert een precieze en logische aanpak. Ideeën en concepten zijn belangrijker dan mensen. Voor deze mensen is een duidelijke uitleg belangrijker dan een praktische mogelijkheid. Een Dromer is iemand die de nadruk legt op concrete ervaringen en een groot voorstellingsvermogen heeft. Zijn sterkte is de verbeeldingskracht en fantasie waarmee hij een concrete situatie vanuit verschillende gezichtshoeken kan bekijken en snel verbanden kan leggen tussen een aantal observaties. Een Beslisser is gericht op probleemoplossing en technologische toepassing van begrippen, modellen en theorieën. Hij wordt graag geconfronteerd met problemen waar één juiste oplossing voor gezocht kan worden.

Mensen hebben ook verschillende denkstijlen. Deze zijn van invloed op de manier waarop mensen leren. De ondernemersdenkstijlen die in dit onderzoek worden gebruikt, zijn afkomstig uit het “Whole Brain Model” van Herrmann (1996) en aangepast door Driessen (2005). Denkstijlen zijn de manieren van denken die mensen het meest tevreden stellen op

46 Driessen zijn er vier ondernemersdenkstijlen. Ondernemers hebben alle vier de denkstijlen nodig, maar de ene denkstijl komt bij persoenen sterker naar voren dan de andere. De ondernemersdenkstijlen zijn: De Verkoper, deze houdt van mensen en is gericht op het aangaan van relaties. Hij gaat vaak af op zijn gevoel. De Vakman vormt zich een beeld van gebeurtenissen vanuit zijn ervaring en vakkennis waardoor hij onafhankelijk en rationeel tot de juiste beslissing komt. De gedachten van de Pionier worden gedomineerd door mogelijkheden. Hij ‘leeft’ in de toekomst en heeft een lange termijn visie. De Manager tenslotte, is als geen ander in staat op de zaak te passen. Door zijn zoektocht naar zekerheden hecht hij groot belang aan regels en procedures.

Door middel van empirisch onderzoek zal de relatie tussen denk- en leerstijlen van ondernemers worden onderzocht. Het vermoeden bestaat dat het volgende verband gevonden kan worden tussen de denkstijlen van Hermann en de leerstijlen van Kolb:

- De Verkoper gebruikt de leerstijl van de Doener. - De Vakman gebruikt de leerstijl van de Denker. - De Pionier gebruikt de leerstijl van de Dromer. - De Manager gebruikt de leerstijl van de Beslisser.

Onderstaand figuur toont het vermoedelijke verband tussen ondernemersdenkstijlen en leerstijlen.

Figuur 2.7 Vermoedelijk verband tussen denk- en leerstijlen van ondernemers (Driessen, 2005) Reflectief waarnemen Concreet ervaren Actief experimenteren Abstract theoretiseren Verkoper (C) Gevoelens (wie?) Doener Manager (B) Procedures (hoe?) Beslisser Vakman (A) Feiten (wat?) Dromer Pionier (D) Fantasie (waarom?) Abstract theoretiseren Concreet ervaren Denker Vakman (A) Feiten (wat?) Dromer Pionier (D) Fantasie (waarom?)

Driessen (2005) zegt hierover:

“Niet verbazingwekkend passen de denkstijlen van Herrmann exact in de leerstijlen van Kolb. De vakman of adviseur leert door feiten en op een logische manier. De manager leert door het uittesten van theorieën en werkt graag volgens vaste procedures. De verkoper leert door te luisteren naar en het delen van ideeën en de pionier leert vooral door het zelf te ontdekken en eigen ideeën te vormen en houdt graag alle opties open”.

Voor het empirisch onderzoek worden de denkstijlen van de geselecteerde groep ondernemers gevonden door de scan ondernemersterst die zij hebben uitgevoerd. De E-scan wordt in dit onderzoek gedefinieerd als:

“Wetenschappelijk gevalideerde internettest waarmee ondernemerskwaliteiten in kaart worden gebracht en waaruit ondernemersdenkstijlen naar voren komen. De E-scan geeft inzichten in sterke en zwakke punten met betrekking tot ondernemerschap.”

Leerstijlen van de (potentiële) ondernemers worden gevonden met behulp van een vragenlijst welke is gebaseerd op de leerstijltheorie van Kolb. De definitie van de leerstijlentest van Kolb die voor dit onderzoek wordt gebruikt is:

“Vragenlijst waaruit de voorkeur voor een bepaalde leerstijl naar voren komt”.

Door het onderzoeken van de individuele voorkeursleerstijlen van ondernemers met een specifieke ondernemersdenkstijl, zal worden getracht te adviseren over hoe men ondernemen op effectieve en op de persoon afgestemde wijze kan leren.

In document Effectief leren ondernemen (pagina 44-48)