• No results found

De CL vormt een onderdeel van de AN. De CL heeft als taak elk jaar een tocht met zorgvrijwilligers en zorgbehoevenden naar Lourdes te organiseren (Kleijn - van Weede, 2008). In deze zin spreekt men over de commissie in institutionele zin, met onder andere een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Deze commissie is met name bezig om het organisatiedoel Obsequium Pauperum uit te dragen: de charitatieve Werken (Schueren, 2007; Schueren & Wijshoff-Vogelzang, 2006).

Naast de commissie in institutionele zin is er de organisatie van de CL in functionele zin. Deze betreft de groep mensen die ter voorbereiding van de reis in verschillende samenstellingen door het jaar

16 http://www.orderofmalta.org/library-and-archives/825/magistral-library/?lang=en, geraadpleegd op 23 september 2010.

Groot Magistraat Orde

van Malta

Associatie Nederland

Stichting Maltezer Projecten

Commissie Sponsorwerving

Commissie Lourdes

Onderdelen en werkgroepen

Overige werken 46 andere

Nationale Associaties

6 Groot Prioraten

6 Sub Prioraten

53

heen bij elkaar komt. Tot deze groep behoren leden van de CL, vrijwilligers die geen lid van de AN zijn, leden van de AN, geldverstrekkers en toeleveranciers.

Ten slotte is er de commissie in instrumentele zin. In het leven geroepen om de reis zelf tot een goed einde te brengen. Deze groep staat centraal in dit onderzoek. Sommige mensen maken deel uit van meerdere groepen tegelijk. Van de organisatie in instrumentele zin is hieronder in figuur 4 een organogram opgenomen:

Zalen en kamers met 10 zorgbehoevenden

Equipehoofd 2

Zalen en kamers met 8 zorgbehoevenden

Equipehoofd 3

Zalen en kamers met 10 zorgbehoevenden

Equipehoofd 4

Zalen en kamers met 8 zorgbehoevenden

Equipehoofd 5

Zalen en kamers met 10 zorgbehoevenden

Equipe 6 Veteranen

Figuur 5 Organogram (matrixorganisatie) onderzoeksomgeving in 2010

Zoals het organogram laat zien, zijn er twee groepen mensen die leiding geven. De eerste groep bestaat uit de equipehoofden (op de y-as). De tweede groep bestaat uit de diensthoofden (op de x-as). Daarboven staat de directeur die wordt ondersteund door de commissie in institutionele zin.

Deze organisatiestructuur wordt een matrixorganisatie genoemd.

Hieronder, in tabel 13, zijn de organisatieonderdelen te vinden (genomen uit het programmaboekje 2010) waar uiteengezet wordt welke groep wat doet.

Tabel 13 Organisatieonderdelen CL in 2010 Commissie

Lourdes

De Commissie Lourdes bestond in 2010 uit een voorzitter die ‘directeur’ wordt genoemd, de secretaris gasten die ‘hoofdverpleegkundige’ wordt genoemd (‘gasten’ zijn de zorgbehoevenden), de secretaris pelgrims die ‘werkmeester’ wordt genoemd (‘pelgrims’ zijn de zorgvrijwilligers), de penningmeester en de kwartiermeester.

Team verpleging Dit team is onderverdeeld in twee ploegen. De A-verpleging zijn de BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Per equipe worden er twee á drie ‘A-plegers’ opgenomen. Zij zorgen voor de uitvoering van alle voorbehouden handelingen en geven leiding aan de verpleging. De B-verpleging zijn de assistenten van de A-B-verpleging, meestal niet daarin geschoold maar wel

54

enigszins bekwaam. Deze B-ploeg zorgt voor de algemene verzorging van de zorgbehoevenden, zoals hulp bij aan- en uitkleden, hulp toiletgang en douchen, begeleiding naar activiteiten, verzorgen nachtdiensten et cetera. Per equipe zijn dat vier á vijf personen.

Team huishouding Verantwoordelijk voor alle huishoudelijke taken tijdens de bedevaart, zoals: opmaken van bedden voor zorgbehoevenden, schoonhouden slaapzalen, inkopen levensmiddelen, inrichten van opslag- en dienstruimten, verzorgen van koffie en thee (steeds voor 150 personen).

Team logistiek Verantwoordelijk voor de logistieke afhandelingen van voorwerpen tijdens de bedevaart.

Daaronder vallen: incheck assistentie bij luchthavenpersoneel, vorming til ploeg om

zorgbehoevenden in vliegtuig enzovoort te helpen, vorming cargoteam op luchthaven, bagageteam in Lourdes, stelt een vlaggenwacht in, zorgt voor halen en wegzetten Voitures met de juiste kleedjes, (her)inrichting kapellen en kerken.

Team eetzaal Verantwoordelijk voor beheer zorgbehoevenden-restaurant, waaronder valt de tafelschikking, tafels dekken, serveren maaltijden, afruimen, afwassen, afdrogen en eetzaalpoetsen conform regels Accueil. Bediening op zaal indien nodig. Ontbijt en twee maal per dag een warme maaltijd.

Team artsen en priesters

Er gingen twee artsen mee, een bisschop, een vicaris en een pastoor. Onder de veteranen bevond zich nog een tweede bisschop.

Equipes 1 tot en met 5

De equipeleden zorgen onder leiding van een equipehoofd voor hun toegewezen zorgbehoevenden en zorgen voor het handhaven van de programmatijden. De equipes worden bijgestaan door twee á drie personen in de Algemene Dienst om de equipehoofd te ondersteunen zoals het verzorgen van zaalwachten overdag.

Veteranen vrijwilligers

Oudgedienden, vrijwilligers op leeftijd die toch graag mee willen gaan. Ze verrichten verschillende

‘lichte’ werkzaamheden zoals het voeren van gesprekken met zorgbehoevenden en vrijwilligers.

De omvang en structuur van de organisatie is ook in financiële zin weer te geven, zoals in tabel 14 is te zien. Voor het jaar 2010 werd ca. €115 K begroot. De helft is opgebracht door de deelnemers zelf.

De andere helft werd door derden gefinancierd. Van de uitgaven is ook een tweedeling te zien.

Ongeveer de helft betrof reiskosten en ongeveer de andere helft is besteed aan verblijfkosten. Op basis van 150 deelnemers betrof de kostprijs per persoon ongeveer 766 euro17.

Tabel 14 Baten en lasten Commissie Lourdes in 2010:

Baten:

De zorgbehoevenden worden in de onderzoeksomgeving ‘gasten’ genoemd. Een groot deel van de werkzaamheden hangt af van de hulp die deze groep van gasten nodig heeft en van de omvang van de groep. Om die reden wordt deze groep kort beschreven. In het jaar 2010 werden 46

zorgbehoevenden meegenomen. Deze zorgbehoevenden werden verdeeld in vijf equipes. In kengetallen zag de verdeling in equipes er als volgt uit18:

17Bron: Begroting Stichting Maltezer Projecten 2009

18Bron: Het Rode Boekje 2010 (=programmaboekje)

55

Tabel 15 Verdeling zorgbehoevenden over de equipes in enkele kengetallen

Equipe 1 2 3 4 5

Gem. leeftijd 80,7 80,6 78,5 71,9 71,3 Aantal zorgbehoevenden 10 8 10 8 10

Oudste gast 89 85 95 86 82

Jongste gast 66 68 64 28 55

Vrouwen 6 7 9 8 2

Mannen 4 1 1 0 8

Op de website www.kwaliteitvrijwilligeinzet.nl is een uitvoerige beschrijving gegeven van de CL.