• No results found

China

In document levensbeschouwing_sv-1 (pagina 97-100)

Wat is er met de Chinese moraal aan de hand? (vb 2-jarig meisje dat overreden wordt…) Omstaanderseffect => wachten op anderen om te reageren (zou een reden kunnen zijn) Andere mogelijkheid; ooit werden mensen berecht voor het te hulp schieten

Vb.; jongeman brengt een oude vrouw naar ziekenhuis en wordt er later van beschuldigd de oorzaak te zijn van het leed van de vrouw. Hij zou haar hebben doen vallen.

We moeten gaan nadenken wat er met de Chinese ethiek gebeurd is. Hoe is het zo ver gekomen? Vroeger was het niet zo! De vrouw die uiteindelijk te hulp schiet krijgt dan ook een beloning voor het belichamen van de traditionele Chinese waarden.

De oorzaak van het onmenselijk gedrag zijn recente gebeurtenissen, want als je naar de geschiedenis van China gaat kijken hebben ze altijd aan rekening gehouden met een heleboel waarden en normen.

Confisionisme (3e 4e eeuw voor Chr.) => stamvader is confusius

Mencius ging ervan uit dat alle mensen van nature uit goed geboren werden. ‘alle mensen hebben een hart dat niet verdraagt mensen te zien lijden. Wanneer je ziet dat een jong kind een ongeluk tegemoet loopt voel je een schok (op het moment dat het kind bv in een put valt). Die schok is het bewijs dat je van nature een goed mens bent. Iedere mens draagt dit in zich!

Volgens Mencius wordt elk mens geboren met 4 kiemen die tot goed gedrag leiden.

Een kiem die tot KAN leiden tot wijsheid, rechtvaardigheid, mededogen, trouw. Je hebt ze, maar daarom ontwikkel je ze nog niet.

In de Chinese (en andere Aziatische) cultuur is er een soort fluïdum! Het raakvlak is zeer groot tussen domeinen als ethiek, religie, filosofie, wetenschap,… het is één geheeld. Het klassiek chinees kent voor die domeinen geen precieze begrippen, omdat ze niet op die manier indelen. Men sprak eerder over ‘traditionele waarden’, waarin al deze grote

domeinen gecombineerd worden. Nu bestaan ze wel = neologismen. (sinds begin 20ste eeuw in het chinees opgenomen).

Het Chinese denken (en dus niet ‘filosofie’ want dat is te Westers) Totaal ander wereldbeeld! Totaal andere thema’s die van belang zijn!

Onderzoek van Alfred Bloom; denken de Chinezen anders omdat hun taal anders is? Antwoord Amerikaanse studenten op zijn driehoekenvraag; ja het klopt Antwoord Taiwanese studenten; klopt niet, want niet alle cirkels zijn groot!

Dus er is een foutieve veronderstelling. Er is er nog een 2e; een driehoek is geen cirkel! Dit is een meer empirische methode van denken. Ze gaan niet uit van veronderstellingen, maar ze vertrekken vanuit wat ze zien, ervaren, waarnemen.

Conclusie; Chinese denken laat abstraheren niet toe! Chinezen kennen geen logica!

Belangrijkste thema’s van het Chinese denken; o Politieke en sociale filosofie

o Antropologie en ethiek (hoe kan je, ook in moeilijke tijden, goed leven)

De Chinese cultuur is niet de oudste, maar toch wel oud (lol)

Wij zeggen ‘China’, naar de Qindynastie. De Chinezen spreken over hun eigen land als zhong guo, niet China. De zhong guo zijn de staten van het midden, daar waar het puur, zuiver is. Tijdens de Zhou dynastie was er veel oorlog (500 en 200 voor Chr.) en precies dan is de bloei van de filosofie begonnen! Alle traditionele waarden vielen weg, en mensen beginnen zelf antwoorden te formuleren op vragen als ‘hoe leef ik verder, op een zo juist/goed mogelijke manier’. Er ontstaat een veelheid aan denkwijzen door de oorlogsperiode. Toen is de basis gelegd voor het Chinese denken zoals we het nu kennen. Denkstromingen rijzen als

paddenstoelen uit de grond. (meer dan 100 stromingen/scholen). De filosofische bloei luwt ook terug na de oorlogen.

Slechts enkele grote scholen bleven overeind. Het confucianisme en taoïsme. Ook in het huidige China vind je veel zaken die teruggaan op één van deze denkwijzen. Ook het

boeddhisme wordt weleens meegerekend bij de grote denkwijzen in China. (men noemt het dus ook een hoofdstroom).

1e krachtlijn; Leven en dood behoren tot hetzelfde geheel. Mensen en goden ook! = holistische denken. Alles is met alles verbonden! Buiten het mechanisme (de cirkel) is er niets.

De ene laag bestaat niet zonder de andere 2 lagen! Ze zijn onderscheiden, maar bestaan niet zonder mekaar! Wetten vanuit 1 laag slaan ook op de andere 2 lagen.

1e het universum

Er is geen hiernamaals buiten de cirkel, alles is binnen deze cirkel. Er is niets buiten deze cirkel (goden het heelal zit allemaal binnen deze cirkel). Strik rationele en emotionele hangt ook aan elkaar vast!. Je hebt laag van de aarde, mens en Hemel. De ene laag bestaat niet zonder de andere twee lagen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is niets buiten dit universum.

Correlatief denken: opzoek naar correlaties of patronen van overeenkomst tussen de verschillende lagen van de cosmos. Kan statisch zijn: de heerser op aarde iszoals de poolsterin het noorden.

Je hebt verschillende modellen van correlatief denken. Je hebt ook zeer abstracte manieren: met getallen, die symbolische waarden hebben en die we terugvinden in de kosmos.

In het oude china: als je twee gelijkgestemde geluiden hebt dan resoneren deze met elkaar. Dan zal wanneer je op de snaar op het ene instrument aanspeelt, de snaar op het andere instrument ook resoneren. We willen dus zeggen dat de 3 lagen van de kosmos met elkaar resoneren. (op basis van wederzijdse harmonie ???? denk ik)Kan Jing is de term hier voor : GAN YING .

Het correlatieve denken; als je 2 gelijkgestemde geluiden hebt gaan ze resoneren. De verschillende lagen resoneren ook volgens de chinezen = GAN YING.

karakter Dao; het linkse deeltje onderaan = voet/gaan.

Het andere deeltje betekent hoofd. Dus in totaal de weg die het hoofd gaat. Het is een dynamisch karakter. Een dao is een weg die je aflegt. Dao is de kern of de zien van het Chinese denken. Dingen rondom ons veranderen constant, dus ging men opzoek naar de vaste/onveranderlijke kern. De chinezen zeggen dat er geen vaste kern is die onveranderlijk is. Je kan enkel iets over het traject, de weg, het proces, dao van de zaken zeggen.

Nauw verbonden is Yin-Yang; (symbool = wit-zwarte druppels) Donkere zijde, de schaduwzijde.

De lichte zijde is de zonzijde.

Later werden het 2 kosmische krachten die altijd en overal aanwezig zijn, en die mekaar voortdurend afwisselen. Ze zijn dus opnieuw dynamisch. Wanneer het ene afneemt, neemt het andere toe! Dat kan je zien in het symbool. Maar niets is ooit 100% het ene of het andere! Vandaar de stipjes van het ene in het andere (in het symbool). Het zijn dus relationele begrippen!! Alles heeft de 2 in zich.

3e krachtlijn; de kracht van de riten (li)

li verwijst naar sacrale riten; uitgevoerd in een religieuze context.

De betekenis ervan verandert tussen 500 en 200 v Chr. Confusius verlegt de betekenis naar ritueel gedrag. D.w.z. correct sociaal gedrag. Li was een deel van de oplossing voor hoe men zich moet gedragen. ‘Wanneer iedereen volgens de Li zou leven, zou er een zekere orde ontstaan’ zei Confusius.

Vb. Je staat in de file; de pechstrook nemen of niet? Li is niet de pechstrook nemen, want alle anderen staan ook in de file, en waarom zou ik niet mee moeten wachten, en zij wel?

Het is nog altijd zeer belangrijk in de samenleving (li mau = beleefdheid). Wie de li niet respecteert wordt uitgesloten uit de gemeenschap. MAAR, af en toe mag de Li overschreden worden.

4e krachtlijn; belang van de sociale relaties; ook afkomstig van het Confucianisme.

= onderdeel van de Li. Wanneer een vader het gezag van een vader heeft, en de zoon het juiste respect voor de vader, dan is er orde! Dus juiste sociale relaties leiden tot Li.

Confucius kende 6 patriarchaal geïnspireerde relaties; Vader – zoon;

man – vrouw;

oudere broer – jongere broer; heerser – onderdaan;

meester – leerling; vriend – vriend.

5e krachtlijn; het cyclisch tijdsconcept.

vooral voorbeelden in het Taoïsme. Vandaag de dag zijn wij westerlingen een lineair progressief tijdsconcept gewoon. In de Chinese cultuur heeft men dus een cyclisch

tijdsconcept. Alles verloopt volgens cycli, maar niet 1 cyclus die zich voortdurend herhaald. Eerder een opvolging van cycli. De lente van dit jaar is niet de lente van vorig jaar! Vanuit dergelijke opvatting wordt anders omgegaan met zaken als de dood. Voor chinezen is de dood slechts een fase, waarop een nieuwe fase volgt.

5 OFFICIELS RELIGIES o taoïsme o boeddhisme o islam o katholicisme o protestantisme

Religie heeft niet dezelfde inhoud als bij ons. Nu vandaag 2 tal jaar geleden, the religious Question in modern china, mensen probeerden nu op een andere manier te kijken naar de Chinese religie: namelijk een holistische manier. Religie in china willen bestuderen dan moeten we kijken naar: alle aspecten van de samenleving waarin religie voorkomt. De chinezen zijn zeer religieus ingesteld.

the religious question in modern China => op een holistische manier religie in China

bestuderen. Je moet naar alle aspecten van de samenleving kijken waarin religie voorkomt, vooraleer je de Chinese religie deftig kan begrijpen.

In document levensbeschouwing_sv-1 (pagina 97-100)