• No results found

R1: Insider R1 is een Voorzitter-directie van lokale bank. Deze lokale bank maakt onderdeel

uit van een Nederlandse systeembank. De bank staat in middelgrote Nederlandse plaats met 90.000 inwoners. R1 werkt zijn hele leven binnen verschillende bankbedrijven. R1 is begonnen als trainee bij een bank. Hij heeft bij verschillende lokale banken als directeur en probleemoplosser gediend. R1 heeft zelf de bankierseed afgelegd. R1 moet de eed in januari 2015 implementeren voor al zijn medewerkers. R1 kent het interne bankwezen goed.

R2: Beleidsbepaler R2 heeft onder andere filosofie gestuurd. R2 heeft hierdoor academische

kennis over moraal en ethiek. R2 komt uit het bankwezen. R2 heeft bij een toezichthoudende overheidsorganisatie gewerkt. Neemt een speciale positie in het beleidsproces (R.2-P.18). Heeft door zijn achtergrond uitermate veel kennis van bancaire wereld, lobbyprocessen, overheid en rechtsvraagstukken. Is direct betrokken bij implementatie van de bankierseed. R2 kent het interne bankwezen goed als werkomgeving.

R3: Expert R3 is jurist. Is eveneens compliance-specialist. Heeft internationale ervaring met

en was aanwezig bij de introductie van compliance in de bancaire sector van Nederland. R3 werkt zijn hele leven als jurist binnen bancaire organisaties en heeft grote kennis over alle juridische vraagstukken en was betrokken bij overnameprocessen van grote banken. Hij is sinds 2010 Senior Partner van zijn eigen compliance-advieskantoor. Hij heeft meegedacht in de totstandkoming van de tekst van de bankierseed. R3 heeft nog één andere eigenschap die hem tot uitermate betrouwbare respondent maakt, wegens integriteit alleen bij beoordelaars een bekende (R3-P58). Hij is hierdoor onafhankelijk en uitspraken moeten als legitiem ervaren worden. Hij is ‘Kroongetuige’ van dit onderzoek en kent het interne bankwezen goed als werkomgeving.

R4: Beleidsbepaler / politicus Is woordvoerder financiën van een regende politieke partij in

de Tweede Kamer. Heeft economie gestudeerd en carrière begonnen binnen het Ministerie van Financiën. Kent het interne bankwezen niet als werkomgeving. Het gesprek was telefonisch. Respondent was te laat. Het gesprek was kort: 20 minuten. Aannames op afwezigheid van scores op indicatoren zijn daarom in ‘mindere’ mate valide.

R5: Expert Dhr. dr. Robert van Altena is een academicus. Dhr. dr. Van Altena heeft

economie gestudeerd. Dhr. dr. Van Altena is partner bij accountancy kantoor KPMG. Is begonnen in de controle tak en nu aan de advieskant. Is in die hoedanigheid betrokken in adviesrol voor directie bij reorganisatie van één systeembank. Doceert aan de Vrije Universiteit. Aan de accountopleiding. Daar heeft hij een corporate compliance-opleiding opgezet. Doet aan opleiden en begeleiden directieleden en commissarissen binnen enkele financiële instellingen en banken. Tevens docent aan een risicomanagementopleiding. Beide zijn postdoctorale opleidingen aan de VU. Kent het interne bankwezen goed, niet als persoonlijke werkomgeving.

R6: Beleidsbepaler R6 is jurist. Is de carrière begonnen binnen de advocatuur. R6 heeft een

Senior functie. Werkt binnen een overheidsinstantie die betrokken is met de financiële sector. Heeft in die hoedanigheid vanuit de overheid jaren ervaring met verschillende dossiers met betrekking tot de bancaire sector. Voor, tijdens en na de ‘crisis’. Projectmatig betrokken vanuit de overheid met de bancaire sector. R6 kent het interne bankwezen niet als werkomgeving.

R7: Beleidsbepaler R7 is jurist. Heeft een Junior functie. Werkt 5 jaar binnen de zelfde

overheidsorganisatie als R6. Werkt binnen een overheidsinstantie die betrokken is met de financiële sector. Heeft in die hoedanigheid vanuit de overheid enkele verschillende dossiers met betrekking tot de bancaire sector gehad. Kent het interne bankwezen niet als werkomgeving.

R8: Beleidsbepaler R8 heeft een Senior functie. Werkt binnen een overheidsinstantie die

betrokken is met de financiële sector. Heeft kennis van Internationale Betrekkingen. R8 is bij een verzekeraar begonnen, daarna heeft R8 als zelfstandig consultant gewerkt. Daarna jaren binnen één systeembank gewerkt. Heeft in die hoedanigheid vanuit de overheid jarenervaring met verschillende dossiers die betrekking hebben tot de bancaire sector. Voor, tijdens en na de crisis betrokken vanuit de overheid met bancaire sector. Kent het interne bankwezen goed als werkomgeving.

R9: Insider R9 was het hoofd van een afdeling binnen een Nederlandse systeembank. Werkt

nu op projectbasis in opdracht voor de RvB van diezelfde systeembank aan de implementatie bankierseed. R9 is tevens een registeraccountant. R9 heeft tien jaar bij een Nederlands 119

accountancykantoor gewerkt. In 2006 is R9 gevraagd door de systeembank om zich bezig te houden betreffende integriteitvraagstukken. R9 heeft eveneens twee jaar buitenlandse werkervaring. R9 kan gezien worden als compliance-specialist. R9 ken het interne bankwezen goed.

R10: Expert Academicus: Bastiaan van der Linden. Auteur ‘Principles as “Rule of Thumb”:

a Particularist Approach to Codes of Ethics and a Analysis of the Dutch Banking Code’.

Heeft bedrijfskunde gestudeerd en promoveerde daarop. Werkt aan Radboud Universiteit van Nijmegen als onderzoeker en als docent. Heeft een aantal jaren gewerkt als organisatieadviseur. Is daarna teruggegaan naar de Radboud. Zijn proefschrift was filosofisch van aard. Vandaar een grote expertise op gebied van ethiek en bedrijfskunde. Hij houdt zich bezig met het gedrag van mensen in organisaties in combinaties met codes, moraal en regels.

R11: Insider R11 is een CEO van een Nederlandse systeembank. Heeft in die hoedanigheid

zelf de bankierseed afgelegd en is betrokken bij de uitbreiding van de bankierseed. Heeft bij verschillende (zaken)banken gewerkt en heeft expertise en ervaring met internationale bancaire dienstverlening. R11 heeft tevens groot internationaal netwerk en posities in commissies op nationaal- en internationaalniveau binnen de bancaire sector. R11 heeft tevens nevenfuncties. Heeft vanuit zijn positie veel kennis over spelende beleid dat gaat over belangen binnen de Nederlandse en internationale bancaire sector.