• No results found

Love Actually: http://www.moviepostershop.com/love-actually-movie-poster-2003 Alles is Liefde: https://alderliesten.com/alles-is-liefde/

61

Bijlage 1: Verhaallijnen Love Actually

David en Natalie

David is de nieuwe premier van Groot-Brittannië en wordt tijdens het voorstelrondje met zijn medewerkers verliefd op Natalie, zijn secretaresse. Wanneer de president van de Verenigde Staten ongepast gedrag vertoont richting Natalie, wekt dat gevoelens van verraad op bij David en in de daarop volgende persconferentie met de

Amerikaanse president spreekt hij zich kritisch uit over de dominante houding van de VS. Hij laat vervolgens Natalie overplaatsen naar een andere afdeling, maar wanneer hij een kerstkaart van haar krijgt, besluit hij toch zijn gevoelens voor haar achterna te gaan en haar op te zoeken. Hij weet echter alleen in welke straat ze woont en belt daarom bij elk huis aan tot hij haar gevonden heeft. Natalie staat op het punt met haar familie naar de kerstmusical te gaan en vraagt David mee. Ze neemt hem mee achter de coulissen en daar zoenen ze, terwijl het gordijn omhoog gaat en iedereen hen ziet.

Harry, Mia en Karen

Harry en Karen, Davids zus, zijn een getrouwd stel met twee kinderen. Harry wordt echter verliefd op Mia, zijn nieuwe werkneemster die hem openlijk verleidt. Als kerstcadeau koopt hij een ketting voor haar, maar Karen vindt het pakketje en denkt dat het voor haar is. Wanneer ze er op kerstavond achter komt dat dat Harry de ketting aan iemand anders heeft gegeven, confronteert ze hem daarmee.

Sarah en Karl

Sarah werkt net als Mia voor Harry’s bedrijf en is al jaren verliefd op haar collega Karl. Op het kerstgala van het bedrijf dansen ze met elkaar en gaat Karl met haar mee naar huis. Ze zoenen en beginnen hun kleren uit te trekken, maar worden onderbroken door Sarahs telefoon. Haar geestelijk zieke broer belt en Sarah breekt haar moment met Karl af om kerstavond bij haar broer door te brengen.

Daniel, Sam en Joanna

Daniel is de stiefvader van Sam en heeft recentelijk zijn vrouw Joanna verloren. Hij probeert de band met Sam te versterken en deze vertelt dat hij verliefd is op een meisje op school dat ook Joanna heet. Zij gaat tijdens de kerstmusical een nummer zingen en Sam besluit te leren drummen, zodat hij daarmee indruk op haar kan maken. Dit werkt echter niet meteen en Sam lijkt zijn kans gemist te hebben, want Joanna vliegt nog diezelfde avond naar de VS. Daniel en Sam gaan haar achterna naar het vliegveld, waar Sam langs de beveiliging glipt om Joanna gedag te zeggen.

62

Peter, Juliet en Mark

Peter en Juliet gaan trouwen en Peters beste vriend Mark legt deze dag vast op video. Hij is echter stiekem verliefd op Juliet en filmt alleen haar. Juliet komt hier achter als ze langskomt om de video op te halen en de beelden ziet. Op kerstavond gaat Mark met handgeschreven borden bij haar langs om zijn liefde voor haar kenbaar te maken. Wanneer hij wegloopt, rent Juliet hem achterna en geeft hem een kus.

Jamie en Aurélia

Jamie komt er tijdens de bruiloft van Peter en Juliet achter dat zijn vriendin hem

bedriegt met zijn broer. Hij trekt zich terug in zijn vakantiehuisje in Frankrijk, waar hij de Portugese Aurélia ontmoet, zijn nieuwe schoonmaakster. Ze worden verliefd op elkaar, maar kunnen door taalverschillen nauwelijks met elkaar communiceren. Terug in Londen besluit Jamie Portugees te leren en op kerstavond vliegt hij terug naar

Frankrijk. Daar vraagt hij haar ten huwelijk in het bijzijn van het hele dorp en zij zegt ja.

John en Judy

John en Judy kennen elkaar door hun werk als body doubles voor films. Tijdens de seksscènes voeren ze gesprekken met elkaar over koetjes en kalfjes. Na een werkdag vraagt John Judy mee uit en ze zegt ja, waarna ze als date naar de kerstmusical gaan.

Colin, Tony en de Amerikaanse meiden

Colin stelt, na een aantal mislukte pogingen om een Britse vrouw te versieren, zijn vriend Tony voor om samen naar de VS te gaan. Hij denkt dat hij bij Amerikaanse vrouwen meer succes zal hebben omdat hij Brits is. Hij vertrekt zonder Tony naar de VS en daar ontmoet hij vier Amerikaanse meiden die inderdaad interesse in hem hebben, vooral vanwege zijn Britse accent.

Billy en Joe

Billy is een oude rockster die voor kerst het nummer ‘Christmas is all around’ uitbrengt en Joe is zijn manager. In een radio-uitzending waar Billy te gast is om het nummer te promoten, stelt hij dat hij naakt gaat optreden als het lied op kerstavond op nummer één staat. Dit lukt en Billy wordt uitgenodigd voor een feest bij Elton John. Hij gaat daar echter al snel weer weg om in plaats daarvan kerstavond met Joe door te brengen.

Rufus

Rufus werkt als verkoper in het warenhuis waar Harry een ketting voor Mia wil kopen. Zijn uitgebreide inpaktechnieken verhinderen echter dat Harry dit daadwerkelijk doet. Ook helpt Rufus Sam om langs de beveiliging te glippen op het vliegveld.

63

Bijlage 2: Verhaallijnen Alles is Liefde/Zot van A.

Jan en Kees/Fred

Jan komt liftend vanuit Spanje aan in Nederland/België en komt per toeval terecht op de plaats waar de stoomboot vandaan vertrekt voor de intocht. Wanneer de acteur die al jaren Sinterklaas speelt vlak voor de uitzending overlijdt, wordt Jan als vervanger gevraagd. Hij wordt de nieuwe Sinterklaas en zijn onberekenbare gedrag maakt hem populair, maar doet dit niet voor zijn plezier. Hij is naar Nederland/België gekomen om de vrouw op te zoeken bij wie hij jaren geleden is weggegaan, maar zij blijkt

pasgeleden te zijn overleden. Op Sinterklaasavond vertelt hij op televisie dat hij een zoon heeft die Kees/Fred heet, waarna Kees/Fred naar hem toegaat.

Valentijn en Kiki/Paul en Astrid

Tijdens de intocht van Sinterklaas valt Kiki/Astrid, voor haar werk verkleed als

cadeautje, in de armen van Valentijn/Paul. Hij wordt verliefd op haar en zoekt haar op tijdens haar werk in het warenhuis, maar zij is niet onder de indruk. Hij solliciteert als Zwarte Piet bij datzelfde warenhuis en wordt aangenomen. Na een werkdag gaat hij, nog steeds in vermomming, met haar mee naar huis en gaan ze met elkaar naar bed, maar voor ze wakker wordt en kan zien dat hij het is, gaat Valentijn/Paul er vandoor. Kiki/Astrid merkt dit echter en gaat hem achterna. Ze wist al die tijd al dat hij Zwarte Piet was en ze spreken af voor diezelfde avond, maar Valentijn/Paul komt niet

opdagen. Hij probeert het de volgende dag goed te maken, maar voor Kiki/Astrid hoeft het niet meer. Valentijn/Paul staat vervolgens op het punt om (terug) naar Londen te vliegen, maar bedenkt zich. Hij leent een schimmel en gaat zo naar Kiki/Astrid toe als de prins/tennisser op het witte paard.

Victor en Kees/Alain en Fred

Victor/Alain, de broer van Kiki/Astrid, en Kees/Fred staan op het punt te gaan

trouwens. Victor/Alain is druk bezig met de voorbereidingen, terwijl Kees/Fred zich op zijn werk als begrafenis-ondernemer richt. Kees/Fred is pasgeleden zijn moeder verloren en heeft zijn vader nooit gekend, waardoor hij leidt aan bindingsangst. Hij loopt weg op zijn eigen bruiloft en verblijft een tijdje bij een vriend. Daar ziet hij op Sinterklaasavond de televisie-uitzending met Jan. Als Kees/Fred zijn eigen naam hoort, gaat hij snel naar buiten om naar Jan toe te gaan. Victor/Alain staat buiten al op hem te wachten en samen rijden ze naar Jan.

64

Klaasje, Dennis, Boris en Sarah/Anna, Bruno, Boris en Sara

Klaasje/Anna is de dochter van de acteur die al jaren Sinterklaas speelt en vlak voor de intocht overlijdt. Ze is gescheiden van Dennis/Bruno, nadat hij is vreemdgegaan met Sarah, de juf van hun zoontje Boris. Dennis/Bruno wil Klaasje/Anna terug, terwijl Sarah blijft proberen hem te versieren. Wanneer Sarah bij Dennis/Bruno en Boris langskomt, zet Boris de trouwfilm van Klaasje/Anna en Dennis/Bruno aan om Sarah af te

schrikken. Wanneer even later Klaasje/Anna langskomt en Dennis/Bruno huilend op de bank aantreft, kijkend naar hun trouwfilm, realiseert ze zich dat hem ook terug wil en komen ze weer bij elkaar.

Klaasje en Daniël/Anna en Lucas

Op de begrafenis van haar vader komt Klaasje/Anna Daniël/Lucas tegen. Ze worden verliefd op elkaar en hij gaat met haar mee naar huis. De volgende ochtend komt Klaasje/Anna erachter dat Daniël/Lucas nog jonger is dan zij dacht, maar desondanks gaat ze met hem mee naar huis. Wanneer hij echter nog thuis blijkt te wonen en ze zijn moeder ontmoet, voelt Klaasje/Anna zich ongemakkelijk over het leeftijdsverschil en ze gaat er vandoor.

Ted en Simone/Arno en Lydia

Ted/Arno en Simone/Lydia zijn met elkaar getrouwd en hebben twee kinderen. Simone/Lydia regelt alles in het huishouden met behulp van strakke schema’s, terwijl Ted/Arno als kraanmachinist werkt. Hij wordt echter ontslagen wanneer hij voortijdig naar huis wil, omdat zijn dochter tijdens de Sinterklaasintocht in het water is gevallen. Hij vertelt Simone/Lydia niet over zijn ontslag en gaat aan de slag als Zwarte Piet in het warenhuis, waar hij ook al snel ontslagen wordt. Simone/Lydia komt erachter dat Ted/Arno voor haar verzwegen heeft dat hij ontslagen is. Wanneer hij haar belt vanuit het café waar hij als barman mag werken om te zeggen dat hij later thuiskomt, denkt ze dat hij vreemdgaat. Als ze hem met Kiki/Astrid in een café ziet zitten, wordt dit

vermoeden versterkt en sluit ze zich huilend op in de meterkast/kelder. Ted/Arno komt thuis en snapt niet waarom zijn vrouw in de meterkast/kelder zit. Ze praten het

65

Bijlage 3: Personages Alles is Liefde en Zot van A.

Alles is Liefde Zot van A.

Personage Acteur Personage Acteur

Valentijn Jeroen Spitzenberger Paul Kevin Janssens

Kiki Carice van Houten Astrid Lotte Heijtenis

Victor Paul de Leeuw Alain Jan van Looveren

Kees Daan Schuurmans Fred Mathijs Scheepers

Jan Michiel Romeyn Jan Michiel van Dousselaere

Alicia Lies Visschedijk Annette Joke Devynck

Youri Viggo Waas Youri Kürt Rogiers

Daniël Valerio Zeno Lucas Matteo Simoni

Klaasje Wendy van Dijk Anna Veerle Baetens

Dennis Peter Paul Muller Bruno Koen de Graeve

Sarah Chantal Janzen Sara Véronique Leysen

Simone Anneke Blok Lydia Barbara Sarafian