• No results found

Niet zomaar spoorwegovergang sluiten,zodat je niet meer van zuid naar centrum kan en een nieuw station hoeft ook niet,deze werkt nog prima

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 125-139)

Duurzame mobiliteit

98. Niet zomaar spoorwegovergang sluiten,zodat je niet meer van zuid naar centrum kan en een nieuw station hoeft ook niet,deze werkt nog prima

99. Toegankelijkheid van ede stad van groot belang voor ouderen die wél een auto hebben, mobiliteit vergroot je door met de auto ook in de stad te kunnen komen. Alleen OV kan een belemming zijn, waardoor ouderen en gehandicapten zich isoleren!! Dáár maak ik mijn zorgen óver

100. OV in het buitengebied is niet levensvatbaar. Niemand wil t financieren. En het OV is in het buitengebied ook niet nuttig genoeg om te gebruiken.

101. Het verbeteren van het OV vind ik een goede ontwikkeling. Ik betwijfel echter of een extra treinstation de goede keuze is. Er zijn dan drie stations op hele korte afstand van elkaar. Veel stops maken een treinreis langer. Het lijkt me goed om andere vormen van OV te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een snelbus tussen De Klomp en Ede-Wageningen.

102. Op een paar vragen heb ik neutraal geantwoord, ik neig wel naar "mee eens " maar ook niet helemaal.

103. Gevaarlijk in zuid. Snelheid het lijkt soms wel een racebaan. Stoplichten bij Toroplaan en iets doen aan de Klein Haversteeg. Weinig overzicht bij de hoeken. Gemeente ambtenaren zeggen "het valt wel mee" Een SP er werd bij oversteken bijna overhoop gereden. De hoek klein Haversteeg en van der Hagenstraat. Dit invullen zal ook wel een zoethoudertje zijn.

104. De auto is voor de buiten dorpen nog steeds het belangrijkste vervoermiddel ook als het gaat om het economisch belang.

kosten voor OV en het te frequent voorkomen van niet aansluitende verbindingen, vertraging/uitval etc, weerhoudt mij ervan om met het OV te reizen.

107. accent op lopen, fietsen, maar met aandacht voor ouderen en gehandicapten, voor wie dit moeilijk is.

108. Alles elektrisch maken, scooters op benzine verbieden. Ook oude diesels verbieden.

109. Veilige school-thuisroutes (oversteekbaarheid Stationsstraat en Klinkenbergerweg)

110. Beter OV in dorpen Weer stoptrein tussen Ede en Utrecht zodat meer plaatsen op dit traject bereikbaar zijn.

111. Valleilijn opheffen en bus en fietsbaan van maken. Onzinnige lijn met amper passagiers, grote belasting voor doorstroming buitengebied en blokkering van allerlei wegen ten behoeve van een enkeling die ook met ebike kunnen rijden.

112. Meer bouwen rond OV knooppunten leidt tot aantrekken van meer mensen van buiten de regio. Dat geeft meer druk op de regio en de leefbaarheid (van met name de dorpen) en staat haaks op het groene en 'dorpse' karakter van de regio

113. Geen snelfietsroute tussen Wageningen en Ede station. Fietsers kiezen hun eigen snelste route, daar is geen geldverslindend project voor nog dwars door Bennekom centrum. Stop er mee, gaat echt niet werken. Er is nauwelijks tijdwinst te halen op dit traject.

114. Het moet wel betaalbaar blijven al deze voorzieningen.

115. het spoor maakt nu een onnodige tweedeling in Ede. maak betere verbinding tussen noord en zuid. Is er behoefte aan Ede-west? kies liever voor goede en intensieve busverbindingen. ipv een extra station. Bussen kunnen ook elektrisch.

116. OV kan een stuk beter in de gemeente Ede 117. Nee

118. Een dorp moet ook gewoon een dorp kunnen blijven.. wat moet er ingeleverd worden om dit te realiseren?

119. In Harskamp is het OV sinds december 2020 sterk gekrompen. Legio inwoners zijn nu verplicht met de auto kinderen, ouders en partners op te gaan halen bij het OV-knooppunt rotonde Otterlo. U zou eens een dag moeten peilen om hoeveel personen het gaat en dan zult u vast schrikken.

120. Komt station ede-west dan inplaats van veenendaal de klomp?

121. Met de sluiting van de overweg op de Kerkweg wordt het alleen maar drukker op de andere wegen in Ede,en vooral ook op de binnenwegen wat volgens mij lijdt tot meer gevaarlijke situaties

122. Ik mis de voorzieningen voor elektrische auto’s!

123. OV toegankelijker maken voor rolstoel op alle plaatsen

124. ik begrijp niet wat sommige vragen inhouden. wonen en werken rondom knooppunten? wat bedoelen jullie hiermee? Verder vind ik de vraag over de spoorovergangen suggestief, daar is al jaren gedoe over en ik wil niet graag dat mijn antwoord op een merkwaardige vraag (bent u het ermee eens

dat we veilig sporen over moeten kunnen, hoe kan je het daar mee oneens zijn?) ingezet wordt in een complex steekspel rondom dit thema

125. Als ik nu met mijn kinderen met de trein naar de stad wil zou dat voor het milieu beter zijn met openbaar vervoer. Helaas zijn de kosten met meer personen zo duur dat ik daar niet voor kies. Willen we dit stimuleren dan moet echt de prijs omlaag

126. Met het weren van de auto wordt het voor de ouderen onmogelijk om de voorzieningen te bereiken.

Zwakke ouderen gaan niet met de fiets of de bus.

127. Door het sluiten van de overweg op de kerkweg sluiten jullie nu een groot deel van Ede Zuid af van de rest van Ede. Dit is wat mij betreft echt onacceptabel en staat haaks op jullie visie. Er blijven op die manier maar 2 verbindingen over (voor de auto) tussen Zuid en de rest van Ede. Hier

moeten jullie echt iets aan doen !!

128. Buitengebied goed bereikbaar met OV lijkt me niet rendabel.

129. Vragen gaan voorbij aan mensen die slecht lopen of gebruik maken van rolstoel of scootmobiel 130. Top

131. Oversteekbaarheid van het spoor is dan goed en zinvol als er rekening gehouden wordt met de oudere mensen, die beperkt in 't lopen zijn en van winkels afgehouden worden door b.v. spoorwegovergangen te sluiten!!!

132. Met de Kekwegtunnel wordt ede - zuid voor een deel afgesneden van het centrum van Ede. Lijkt mij niet goed t.o.v. vorige vragen.

133. Tussen Ede en Lunteren is geen busverbinding, maar slechts een treinverbinding; station Lunteren is voor bewoners in het buitengebied van Lunteren met een bus niet bereikbaar. NB: Kernhem heeft een vaste

busverbinding met de stations Ede/Wageningen, Ede Centrum en De Klomp!

139. Vooral verbindingen met de buitendorpen verbeteren, misschien ook beter voor de verkeersveiligheid!!

Dan in de weekenden speciale treinen en prijzen voor uitgaand publiek uit de buitendorpen!

140. Beter parkeerbeleid voor de scholencampus. Meer op eigen terrein parkeren niet direct rondom de scholen waar deze regelmatig voor schades en overlast veroorzaken.

141. Ondertunneling van spoorlijn is belangrijk om omrijden te voorkomen, dus meerdere plaatsen. Bijv. Kade en Ede-zuid.

142. parkeer tarief in centrum verhogen zodat mensen vaker de fiets pakken ipv auto

143. Je hebt met corona gezien hoe het OV helemaal plat kwam te liggen. Dus denk niet dat je hier echt op in moet gaan zetten. Ten eerste moet je niet van een ding afhankelijk zijn, ten tweede Ede heeft grote

buitengebieden. Als je boodschappen wilt doen moet je toch echt met de auto komen.

144. Alleen trein verbinding in Lunteren en geen busvervoer vind ik beneden de maat

145. Het accent leggen op lopen en fietsen zal voor de oudere inwoners wellicht minder positieve gevolgen hebben. Door diverse maatregelen in de afgelopen jaren is de oversteekbaarheid van spoorwegen juist verslechterd. Wil men dit herstellen?

146. verbeteren van OV heft ook een gevaar omdat we ook weer niet te aantrekkelijk moeten worden voor mensen uit de randstad

147. Vanuit de dorpen kan men met zeer veel tijd Ede bereiken, in het weekend wordt het nog slechter.

148. Waarom geld uitgeven voor een NS station in Ede West. Je kan toch ook fietsen naar station Ede-Wageningen met een perfecte fietsstalling. Kom op zeg hoe groot is Ede helemaal!!!!

149. Als we stoppen met reiskosten en daarvoor een beloning geven wanneer iemad minder dan X km reist zou dichtbij werken vergroten.

150. Minder stoplichten en meer rotondes aanleggen! Slechte voorbeelden zijn kruising Keesomstraat met Veenderweg en kruising Keesomstraat Jan van Thoroplaan.

151. Maar Ede-zuid wordt wel geisoleerd zonder tunnel in de Kerkweg 152. nee

153. Niet fixeren op verdichting rond ov-knopen! Juist op de stops tussen de knopen moet je versterken, anders lopen de knopen vast. B.v. Een nieuw station Ede-West is ov-geen knoop, maar daar kunnen wel bouw en voorzieningen komen. Idem langs busroutes. En vergeet de tram tussen Ede en

Wageningen(-campus) niet!

154. Zorg voor een snelle en frequente (mini)bus-verbinding tussen Station De Klomp en Ede. Daar is echt geen nieuw station voor nodig. Veel te duur en geld over de balk strijken is dat. Teveel stations is ook niet goed voor het treinverkeer.

155. nee

156. Er wonen veel forenzen in de foodvalley waarvan velen zijn aangewezen op de auto (naar waar ik werk gaat vaak geen eens openbaar vervoer). Door de auto onaantrekkelijk te maken (terwijl we naast A12 liggen!) maakt dit Ede voor mij minder aantrekkelijk om op lange termijn te blijven wonen.

157. het OV is in het centrum zeer goed geregeld, in de dorpen weet ik het niet, maar die moeten wel mee met deze trend

158. Goed OV is belangrijk. Auto wegpesten is flauwekul, als het OV en de fietsinfrastructuur goed is zullen mensen vanzelf ook ander gedrag laten zien, zorgen voor genoeg parkeervoorziening etc. gewoon belangrijke overheidstaak, auto pesten uit duurzaamheidsfantasie liever niet.

159. Openbaar vervoer is voor vele te duur, en voor ouderen moeilijk neem enkel het kaartje kopen maar 160. --

161. zorg voor goede fiets verbindingen

162. Haal de spoorlijn uit het centrum en leg hem om van Lunteren langs de A30 en laat hem aansluiten op de lijn Utrecht Arnhem in de buurt van de Rietkamper.

163. Ov verbindingen vanuit ede zijn al perfect, 4x per uur is prima waarom 6x?

164. Goede tunnel bij de Kerkweg in Ede zuid.

165. Goede busverbindingen naar de dorpen zeer belangrijk. Ook later op de avond, zodat bv jeugd niet om 22.30 al met de laatste bus naar huis

moet

166. OV, Fiets en Lopen moet voorrang op het autoverkeer krijgen. Geen extra aansluitingen op de A12 en zeker niet bij Hoekelum. Dit gaat ten

kosten van OV en Fiets.

167. Meer openbaar vervoer kost handen vol geld; hoe vaak zie ik geen bus voorbij komen met 0 personen.

Daar mogen we wel wat kritischer op zijn.

168. Te grote toegankelijkheid stimuleert aankoop van woningen door randstedelingen e.d.

169. Minder gebruik van auto betekent meer parkeerplaatsen bij woningen. Verwacht niet dat men de auto afschaft.

173. Het openbaar vervoer op de hoofdroutes (Wageningen, Arnhem, Utrecht, Barneveld/Amersfoort) is al goed en de verbinding met Apeldoorn kan er ook mee door.

174. De afstand tussen stations De Klomp en Ede Wageningen is nog geen 8 km. De meeste treinpassagiers wonen tussen de 15 en 20 minuten fietsen van deze stations. Daar zal een rxtra station Ede West geen verschil in gaan maken. Maar wekt waarschijnlijk wel veel chagerijn op vanwege een extra stop bij andere reizigers.

175. Geen spoor overgangen afsluiten zorg voor een goede verbinding met de wijken

176. Een tunnel voor de treinovergang op de Kerkstraat! Wil je fietsen en wandelen bevorderen dan moet je ook daar rekening mee houden. Als mensen heel ver om moeten rijden dan gaan ze toch meer de auto gebruiken.

Onbegrijpelijk dat er miljoenen naar het project op het Kazerneterrein gaan en dat hier dan geen geld voor is!

Hoeveel rekening houd je dan met de eigenlijke bewoners!! Niet dus volgens mij. Ik vind het een vorm van arrogantie. Naar buiten toe groots willen zijn, maar naar binnen toe te klein....

177. nee, zie eerdere reactie

178. Fietsroutes verbeteren, grote kruisingen ongelijkvloers maken voor fietsers. Weg met minutenlang wachten voor soms onzinnnige fiets stoplichten.

179. Goede verbindingen met OV naar Utrecht, Amsterdam, Nijmegen enz. zorgen voor een groei van Ede.

Deze mensen hebben wellicht een OV abonnement maar zeker ook een of twee auto's. Fietsen in Ede stimuleren klinkt leuk. Maar met regen en wind wordt de auto gebruikt. Ook naar het

centrum. Zeker als mensen van plan zijn er te winkelen in o.a. kleding en schoenenwinkels. In belang van de detailhandel in het centrum, ouderen die niet zo makkelijk meer fietsen en ieder die er bij minder goed weer ook opuit wil, het centrum dus goed bereikbaar houden en goede en betaalbare parkeervoorzieningen handhaven en realiseren. Dit onverlet de noodzaak veel aantrekkelijker fietsroutes te realiseren (met veel minder

verkeerslichten) en de bestaande fietspaden goed te onderhouden. Iets dat nu volstrekt onvoldoende is. (Heel veel nare hobbels door boomwortels onder het asfalt.)

180. Als men een veel gebruikte spoorwegovergang gaat afsluiten zonder een GOED alternatief vraag ik mij af waar de gemeente Ede mee bezig is

181. nut van een nieuw station zie ik niet echt wel om een goede bereikbaarheid over de spoor

182. Ede is wat OV betreft bepaald geen stad. OV is vooral gericht op studenten en ziekenhuis. De bus naar het centrum pakken betekent toch eerst stuk lopen naar buitenkant van een wijk, en je moet met de boodschappen ook weer terug. Betekent dat mensen daar toch niet veel gebruik van zullen maken.

183. Infra-structuur is zeer slecht in Ede. Ligt er nog net zo bij als 40 jaar geleden! Stoppen met geld verslindende projecten als Food-Vally (hebben inmiddels genoeg van die paradepaardjes gehad). Stop de miljoenen in de leefbaarheid van ons dorp! Aanleg nieuw station en rondweg Oost staan ook al 40 jaar in het jaarlijkse programma.

184. ik merk dat de zgn snelfietsen die ook snel door winkelstraten rijden aanleiding geven tot gevaarlijke situaties.

185. Eigenlijk denk ik dat het alle goede voornemens ten spijt al veel te laat is. Het OV komt in de

buitengebieden niet meer op het niveau dat we willen. Ik ben opgegroeid in het Westen, ik liep naar de bushalte (keek niet eens naar de tijd) en ging naar Rotterdam. Dat is niet meer haalbaar.

Mensen gaan dat ook niet meer doen, daarvoor is de bereikbaarheid al veel te lang veel te slecht. Het is echt een illusie om te denken dat mensen weer met de bus van Ede naar Otterlo gaan. Ik heb ingevuld dat ik het ermee eens ben, maar ik raad aan om de dorpen in z'n geheel te enqueteren of ze dit gaan doen en anders is het weggegooid geld.

Opmerking: Veenendaal wordt niet genoemd in het rijtje en is wel heel belangrijk. Eigen ervaring: ik werk landelijk en vaak in de kleinere gemeenten en dorpen. Ik erger me er groen en geel aan dat zonder alternatief (want die bussen rijden gewoon niet of nauwelijks en je doet er uren over), je een beetje de auto uit gepest wordt. Stop hiermee. Dit is niet de Randstad. Laten we als regio aan de Randstad uitleggen in welke werkelijkheid wíj leven en dat wij niet wensen te betalen voor het zeer goede openbaarvervoernetwerk dat daar is, terwijl wij zonder redelijk alternatief de auto uit gejend worden. We moeten ons echt sterk maken voor onze positie. Je gelooft toch niet dan een Rotterdammer een half uur in de bus zou gaan zitten en een half uur terug om bijvoorbeeld een goede broodrooster te kopen. Misschien tijd om uit te leggen, dat we dat dus in de regio ook niet gaan doen.

186. maak aan de randen van Dorpen ov overstapplekken groter dan dat ze nu zijn. mooi voorbeeld bij Otterlo goed overstap punt goed aangelegd en ov in meerdere richtingen..

187. Het gehele verkeersplan voor Ede-Centrum herzien en daarbij sterk inzetten op het reduceren van vervuilend verkeer, niet alleen auto’s maar vooral voor doorgaand en bestemmings vrachtverkeer. Maak het gehele centrum een 30 km zone en richt daar ook de wegen op in. Stimuleer

elektrisch rijden door in veel openbare laadstations te voorzien.

194. nee

195. Meer Veilige fietsparkeerplekken en fietsoplaadpunten.

196. Goede OV verbinding met Veenendaal?

197. nee

198. In dorpen centrum autovrij.

199. Geen toevoeging

200. Waarom een nieuw station Ede-west. Waarom geen aanpassing van het bestaande

201. Om de oversteekbaarheid van het spoor te verbeteren zou er een goed alternatief moeten komen voor de overgang bij de Kerkweg, die binnenkort gesloten wordt.

202. maak weinig gebruik van ov.

203. Station Veenendaal-De Klomp zeer belangrijk. Goede parkeergelegenheid en zeer goede verbinding met grote steden. Wees zuinig op deze parel!

204. Bewoners van Ede kunnen makkelijk het centrum bereiken met de fiets of de scooter. Het is maximaal 5 kilometer voor iedereen. Alleen als je grote boodschappen hebt, dan moet je met de auto kunnen en dan moet er voldoende parkeergelegenheid blijven, die ook betaalbaar is.

205. Oversteekbaarheid van de spoorwegen verbeteren. Dat klinkt mooi maar de afgelopen jaren is er een slechte tunnel aangelegd voor fietsers en auto's apart, te diep en op de verkeerde plek, en is er 1 en binnenkort zijn dat er 2 goede verbindingen afgesloten. Dus de nota klinkt mooi maar in de werkelijkheid heeft de

gemeente Ede de belangen van haar bewoners heel slecht verdedigd richting Prorail. Het huidige plan had ze nooit mogen goedkeuren. Het zou fijn zijn wanneer er extra verbindingen komen voor fietsers.

206. nvt

207. Tegen meer stations, daardoor meer stilstaan op het spoor. Beter een goede busverbinding naar het station.

208. Bij wonen en werken bij ov knooppunten lijkt er gedacht te worden aan kenniswerk en bureaufuncties.

Grote kantoren lijken mij achterhaalt.

Overige werkgerelateerde ruimte is een no-go in de woonomgeving

209. Wat een dubieuze... wat zijn het eigenlijk vragen of ik dat wil.... of de mening van de gemeente???? dat is verwarrend, dat had wat beter verwoord moeten worden, zo krijg je niet de antwoorden die je wilt. De gemeente is lekker bezig NOT, om spoorwegovergangen (Kerkweg) in de wijk te gaan sluiten waar enorm veel gebruik van wordt gemaakt, alles ten behoeven van ons spoorwegennet. Dus we willen betere verbindingen voor de fietser, maar toch weer niet omdat er meer treinen door Ede moeten rijden en veel gebruikte

spoorwegovergangen gaan sluiten??? Dat is in contradictie met elkaar.

210. Vergeet niet dat een auto (elektrisch of waterstof natuurlijk) een heel veilig vervoer middel is. Met name wat oudere mensen, hebben minder kans

op letsel etc. Het geeft hun "veel" vrijheid dat het openbaar vervoer "niet" geeft. We kunnen wel zeggen fietsen en sluit maar af voor de auto!! Maar als je dan slecht ter been bent, beperk je een groot aantal mensen de toegang! Denk aan bv afsluiting van wegen etc. Voorbeeld Posbank de Steeg, wil men afsluiten voor personenauto's. Wij komen daar ongeveer 20 keer in een jaar. Kunnen gezien onze lichamelijke beperking, daar zelf niet met de eletricefiets rijden. Denk ook wegen in het buitengebied. Alleen bestemminsverkeer!

211. Bevorderen ov is heel mooi en aardig, maar de afgelopen periode heeft wek aangetoond dat het ov onveilig is. Niet alleen door het besmettingsgevaar maar ook door de hufterigheid van de mensen. Daarom ben ik het zeer oneens met de doelstelling het ov te bevorderen. Wat betreft het weren van de auto uit het centrum:

wij wonen in het centrum, waar moeten wij de auto dan laten? Parkeren is nu al een crime, ook met vergunning, omdat er veel te veel vergunningen worden verstrekt!

212. Ik beschouw electrische auto’s en alles wat dit met zich meebrengt op het gebied van aanpassingen aan voorzieningen als een enorme miskleun

213. Goede wijk-wijk verbinding tussen Ede-Noord en Ede-Zuid, die wordt nu weggehaald door het sluiten van de Kerkweg overweg zonder goed

alternatief!

214. Omdat tussen de dorpen en buitengebieden OV verbindingen altijd beperkt zijn, blijft het noodzakelijk dat

214. Omdat tussen de dorpen en buitengebieden OV verbindingen altijd beperkt zijn, blijft het noodzakelijk dat

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 125-139)