• No results found

Naast groen wonen id onderhoud van publieke bomen en plantsoenen een belangrijk punt

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 91-104)

Wilt u nog iets toevoegen of een toelichting geven op uw antwoorden?

99. Naast groen wonen id onderhoud van publieke bomen en plantsoenen een belangrijk punt

100. Door de manier van vraagstelling kan ik me niet voorstellen dat iemand hier tegen kan zijn. Je hoeft geen keuzes te maken. Ik ben benieuwd naar de rest van de vragen...

101. Het onderhouden van fietspaden en voetpaden mag beter. Soms moet je er echt tussen wringen. Ook al wil je de natuur laten groeien en bloeien moet wel begaanbaar zijn

102. Ik voel mij als niet gevaccineerd, niet welkom bij b.v. horeca en/of andere zaken Vooral na de 25e sept, als een QR code geëist word.

103. Windmolens zijn schadelijk voor de omgeving, denk aan het foei lelijke uitzicht, het geluid en de schade aan vogels! Bovendien is hun bijdrage aan duurzaamheid niet onomstotelijk bewezen.

104. Nee

105. De fietspaden in een groot deel van Ede zijn heel erg slecht. Onderhoud wordt niet of nauwelijks gepleegd.

Om mensen uit te nodigen om gebruik van de fiets te maken en te sporten moet je zorgen dat de

randvoorwaarden zoals deugdelijke fietspaden voorhanden zijn. Kijk naar Veenendaal. perfecte fietspaden die uitnodigen om te fietsen. In Ede kies ik liever voor de auto.

106. Het lijkt me niet mogelijk voor iedereen alle voorzieningen dichtbij ge hebben 107. Sluit dan zsm de biocentrales

108. Wat betekent deze visie in de praktijk? Blijft het bij een visie of ademen we straks echt schonere lucht in?

Welke maatregelen worden er wat dit betreft z.s.m. getroffen?

109. Iets minder fietspaden voor mountainbikers die crossen nu overal door het natuurgebied en houden nergens rekening mee,dat is erg vervelend als je daar aan het wandelen bent.

110. Een toevoeging voor schonere luchtkwaliteit is volgens mij biologische landbouw.

111. Het is wel een ideaalplaatje wat geschetst wordt. Het komt mij wat irreëel over om dit allemaal te bewerkstelligen. Daar is vast geen budget voor of het gaat ten koste van zorg, onderwijs, etc.

112. Een duidelijke kanttekening bij wandel- en fietsroutes in de zogenaamd openbare ruimte: op plekken als de Doesburgerheide en in de bossen wonen ook Edese burgers. Die moeten iets te zeggen hebben over de inrichting, omdat deze gebieden zonder insprake van de lokale bewoners nu te veel als vrij benutbare recreatieruimte worden ingezet. Dat is niet de bedoeling.

113. Luchtkwaliteit kan ook verbeterd worden door in te zetten op een overgang van veeteelt naar landbouw, een overgang naar meer plantaardig voedsel.

zo groot' Oordoppen en luiken maakt dat je nog wat van je visite of televisie hoort. Ach ja ik ben wit, 70 jaar, vrouw. Niet zeuren. Vlgs D66 kun je maar beter je dood vervelen dan wil je tenminste eerder dood

116. Boeren met grote produktiestallen ontmoedigen. Boeren met biologische en diervriendelijke insteek, en kleinschalig voordelen geven. Ook grote loonbedrijven met veel vervoersbewegingen verplaatsen naar

industrieterreinen. Stel eisen aan de milieuvriendelijkheid van hun wagenpark. Trek schone industrie / kantoren aan. Weg met de biomassa centrales!!!

117. Gewoon de bestaande opties de ruimte geven zich te ontplooien en/of de ingeslagen weg voort te kunnen zetten.

118. Het mountain biken in de bossen slaat helemaal door. De dieren schrikken van de mensen en vluchten, gaan vaak de openbare weg op en worden aangereden. Dit moet en kan anders! De bossen zijn voor de flora en fauna en mensen kunnen er gaan wandelen. Dit moet streng gecontroleerd en gehandhaaft worden.

119. Verkeersdrukte omleiden naar nieuwe rondweg. Vooral veel fijnstof nu op de Tooroplaan Dit is slecht voor de flatbewoners

120. Nee

121. Luchtkwaliteit is tot mijn grote verbazing bijzonder slecht in Ede, ondanks de vele natuur. Ik kijk regelmatig op de website longziekten voor de huidige luchtkwaliteit, omdat ikzelf merk dat ik vaker mijn long puf nodig heb.

122. Ik vind vooral de nieuwe openbare sportvoorzieningen geweldig. Complimenten 123. Leefmilieu gaat boven groei en winst maken (voor bedrijven)

124. Ik vind buurthuizen totaal overbodig. Goede openbare ruimte en sportvoorzieningen wel belangrijk.

Daarmee is de vraag over alledrie deze onderdelen samen, niet goed te beantwoorden.

125. Milieu is heel belangrijk, zie houtcentrsles in Ede. Die moeten gesloten worden...

126. Ik vind bovenstaande vragen heel belangrijk om ook echt door te voeren 127. Dit zijn vragen met een achtergrond.

128. Geen (minder) hondenpoep op straat

129. Een schone omgeving voor gezonde burgers bespaart kosten gezondheidszorg 130. Ik heb astma en de luchtkwaliteit kan veel beter.

131. Luchtkwaliteit staat niet echt hoog in het vaandel van de gemeente Ede. Als voorbeeld de biomassa centrale en de uitermate twijfelachtige reputatie van bedrijf, bedrijfsvoering en controles. Daarnaast wordt het verkeer ernstig opgehouden (en stoot dus onnodig veel uit) doordat er te weinig slimme verkeerslichten zijn. En ja, verkeer blijft een noodzakelijk iets.

132. Lucht is prima in Ede

133. Kritisch kijken naar veeteelt/pluimvee in relatie tot luchtkwaliteit. Geen nieuwe bedrijven in de regio en ook geen uitbreiding van bestaanden bedrijven. Zo mogelijk uitkopen en woningbouw voor in de plaats.

134. ook bestaande (winkel)centra verkleinen en meer nadruk leggen op wonen

135. geen industrie, meer windmolens rondom infrastructuur. behoud van natuur. koester de veluwe 136. vragen zijn dermate dat je er wel mee eens kunt zijn

137. Als het gaat om isoleren van huizen om gas loos je huis te verwarmen dan wordt er alleen gesproken over het volspuiten van isolatie in de spouw.

Veel beter is het om huizen aan de buitenzijde te isoleren. Dat is wel duurder maar veel beter. Gevolgen van isolatie in de spouw resulteren erin dat een huis geen spouw meer heeft. Je moet dan ook de buitenmuren gaan impregneren en dat moet je elke 5 tot 8 jaar opnieuw doen. Het vol spuiten van de spouw kent nog meer

nadelen als vochtproblemen e.d.

138. Het hangt er wel van af hoe bepaalde ideeën in uitvoering worden gebracht.

139. Sportvoorzieningen en buurthuizen bepalen zelf wie ze als bezoeker binnen willen hebben 140. Nee

141. Als de wind een bepaalde kant opwaait, krijg ik enorm last van de biomassa fabrieken. Ook heb ik last van houtrook

142. Nee

143. Ik hoop dat de gemeente Ede zich hard gaat maken voor de komst van een Herenboerderij. daar zijn we nu al jaren actief voor, maar het vlot maar niet. Geen reclame als je zoals uit de visie blijkt wel ambities hebt.

144. Met name de wegen kerkhoflaan, peter vd Voortstraat, Hulweg zijn zeer slechte wegen. Hier lopen veel oudere mensen. Die mensen zijn nu vaak genoodzaakt om op de weg ipv de stoep te lopen omdat deze erg verouderd is. maar ook de weg is niet meer mooi. Terwijl aan deze weg de begraafplaats bevind wat voor iedereen goed te bereiken moet zijn.

145. Dit zijn open deuren waar niemand tegen kan zijn. Wat zijn de keuzes?

146. Dit spreekt toch voor zichzelf. Wie kan het hier nou niet mee eens zijn ! 147. Top

152. Probeer van de natuur geen pretpark te maken. In het kader van 'Beweegvriendelijke en schone fysieke leefomgeving, die uitnodigt tot gezond gedrag' dient wel rekening te worden gehouden met de rust in de natuur, momenteel veel overlast van MTB'ers die meestal luidruchtig aanwezig zijn in bos en op hei.

153. Huur van accomodatie voor verenigingen verlagen zodat contributies ook lager kunnen worden óf lidmaatschappen subsidiëren ipv eenmiljoenen verslindend megalomaan project als wf experience

154. Fietsroutes zijn prima maar ik vind de (te) talrijke mountainbike routes schadelijk voor de natuur en voor de wandelaar. De wandelaar zoekt als gevolg namelijk andere gebieden op waardoor de druk op het gebied vaak te groot wordt.

155. Klinkt niet alsof je het oneens kunt zijn met een van de vragen

156. Voor het buitengebied geldt vind ik persoonlijk je weet dat er boeren zitten dus als je last van de luchtkwaliteit hebt moet je niet daar gaan wonen! Eigen keus!

157. Lucht is prima bij ons. Fietspaden en wegen zijn slecht en worden slecht onderhouden en slecht gerepareerd laat staan verbeterd

158. Vraag: dient de gemeente zich te bemoeien met bijv. gezonder voedsel en beweging, ik juich dit uiteraard toe, maar bewoners moeten ook zelf keuzes maken en niet altijd bij het handje meegenomen worden.

159. plaats meer bomen gezien de enorme kap van vele bomen o.a. voor de aanleg van nieuwe wegen rond de Kazernelaan

160. Biomassa heeft invloed op de luchtkwaliteit en helaas hebben veel inwoners hier last van.

161. Zonder dat we allemaal elektrisch moeten rijden 162. Alles wordt uit de dorpen of weg gehaald of gesloten.

163. Nee

164. Niet alles hoeft verdikkeme toch voorgeschoteld en beschikbaar gesteld te worden door overheden. Men heeft zelf toch een verantwoordelijkheid om gezond te leven en te bewegen. Waarom moet tegenwoordig toch alles via overheden worden georganiseerd!!!!! Dit kost de burger alleen maar meer en meer geld en ik heb dat NIET en geen zin om voor anderen die ONGEZOND LEVEN te betalen. Ik weet sowieso wel hoe gezond te leven. Af en toe wat lekkers, geen frisdrank en alleen water drinken en uitgeperst sap. Eerst maar de

vliegtickets in prijs verhogen en geen goedkope stedentrips aanbieden. Dan wordt de lucht vanzelf schoner. En zo kan ik nog wel doorgaan...

165. De mogelijkheden die de inwoners van Ede hebben zijn overvloedig maar soms moet je even zoeken.

166. Leegstand winkelpanden tegen gaan. Lijkt op verloedering.

167. Valt hieronder ook een beter verkeer milieu? Op de rijksweg 224 tussen restaurant Langenberg en de A12 (over de Ginkelse heide) mag er nog steeds 80 km gereden worden ondanks de stikstof die vrij komt bij hoge snelheden. Er staan blauwe borden met snelheid 60 km per uur. Een blauw bord is geen verplichting maar slechts een verzoek dus daar kan ook 80 km per uur gereden worden. De snelheid moet over de hele lengte terug naar een verplichte snelheid van 69 km per uur. Hier gaat Rijkswaterstaat over, maar als de burgemeester zich inzet kan er wat aan de snelheid gedaan worden. Dus naast de fietsers moet er ook aandacht besteed worden aan de auto snelheid.

168. De milieukwaliteit in Ede is al goed. Daar hoeft geen extra focus op.

169. nee

170. Mijn huis staat aan de A12. Zou vreemd zijn om auto’s in de wijk be te weren, terwijl ze met 120 langs mijn tuin razen.

171. Nee

172. zelfs in ons centrum is er tegenwoordig ruim oog voor de natuur

173. Teveel in 1 vraag. Natuurlijk is schonere lucht een goed idee, toegankelijke openbare ruimte is spannend, wat moet dat kosten, waarom, hoe... miljoenen voor een paar bomen op een plein? grootste

stadsparkprojecten?? en voldoende sportvoorzieningen lijkt me dus helemaal geen overheidstaak, leuk om andermans hobby te betalen maar niet eerlijk wandel- en fietsroutes tot op zekere hoogte weer nodige basisvoorziening.

174. Verbeteren milieu- en luchtkwaliteit door tegengaan zwaar en vervuilend verkeer in de kern van Ede zeer gewenst

175. Fietspaden van Lunteren naar Ede zijn zeer slecht. Beloften om te verbeteren worden niet nagekomen.

Zouden al verbeterd worden toen ik nog in Ede op school zat (1976) Fietspaden zijn levens gevaarlijk door alle boomwortels.

176. --

177. het verbeteren van de leefruimte en aangenamer maken door meer groen en voorzieningen is altijd wenselijk

178. Ik erger me aan de houtstookkachels waar ik zelf erg last van heb Ik ben niet tegen het gebruik maar gebruik goed hout en bv niet stoken bij heiig weer

179. Geen uitbreidingen van fiets/mountainbike routes en wandelroutes. Er zijn nu al veel te veel toeristen op de

181. Ga zo door.

182. Het gehalte "altijd waar" is wel erg hoog

183. Ik woon gelukkig dichtbij het Edese Bos en de Ginkelse Heide. Graag zou ik de sigarettenbak bij de entree van het complex waar ik woon weg willen halen. Ook op sociaal en maatschappelijk gebied is hier disorder.

Mensen hebben planken voor hun hoofd en willen niets oplossen. Tijdverdrijf!!

Just because I disagree with you, it does not mean that I hate you. We will probably find many other things to agree on, and may end up liking each other. We need to relearn that in society.

184. Met name het ontmoeten vind ik in deze tijd belangrijk, we moeten weer terug naar elkaar, ik denk dat dat ook veel sociale problemen ondervangt.

185. Ik hoop dat mijn kleinkinderen schonere lucht ademen tzt……

186. In onze omgeving wordt zeer weinig gedaan om het milieu te verbeteren. Te hard rijden, teveel

hondepoep, teveel licht. Er leeft een gevoel dat nieuwere wijken meer aandacht krijgen dan oudere wijken en met name Veldhuizen A

187. Stikstofdepositie is een groot probleem. Hard aanpakken.

188. Graag ook behoud van geluidskwaliteit! Lelystad NEE!

189. Het klinkt allemaal zo vaag.

190. Met deze stellingen, zonder goed zicht te hebben op de eventueel te maken afwegingen dan wel de consequenties van keuzes is het voor mij gemakkelijk scoren. Je kunt het hier eigenlijk niet eens mee oneens zijn

191. Als we lokale productie willen stimuleren moeten we productie voor de export minder aantrekkelijk maken 192. Een gezonde omgeving is een basis behoefte.

193. Gezonde leefomgeving vergt ook investeringen in bestaande infrastructuur, niet alleen nieuwe projecten.

De Telefoonweg aanpassing is een geod voorbeeld daarvan. Maar er zijn nog meer racebanen rondom het centrum, Schaapsweg bv. Ook een kandidaat voor 30 km zone. Het jaren gebruikte excuus, het is een

doorgaande route is inmiddels onzin en achterhaald. Nieuwe ontsluitingen aanleggen ver buiten het centrum om is beter. Auto's weren uit de binnenring alleen zij die daar wonen.

194. Dit waren wel allemaal open deuren. Wie zal het er nu niet mee eens zijn?

195. Fietsroutes in Ede zijn slecht tot zeer slecht, neem een voorbeeld aan Veenendaal!

196. Allemaal belangrijke punten voor nu en de toekomst. nu nog waar maken

197. Graag regelmatige meting van luchtkwaliteit langs bestaande (doorgaande) wegen.

198. Wij wonen sinds januari 2020 op Simon Stevin. De wandelpaden en fietspaden zijn in onze omgeving in een erbarmelijke staat van onderhoud.

Simon Stevin blijkt nog onder het project te vallen en dan meent de gemeente Ede dat men daar niets aan onderhoud behoeft te doen! We heffen al wel vanaf januari 2020 allerlei gemeentelijke belastingen. Dus gemeente zet de grasmaaiers eens in en zorg voor goed onderhoud in onze leefomgeving!

199. verbetering van de luchtkwaliteit heeft hoge prioriteit, kippenfokkerijen sterk beperken

200. Is onze luchtkwaliteit dan zo beroerd? Nooit iets over gehoord. Grijp aub niet al te zeer in in mijn persoonlijke levenssfeer, ik wil echt heeeeeel graag een paar keer per jaar mijn buitenkachel gebruiken en barbecuen. Dus maakt het niet te dolletjes, bij voorbaat mijn hartelijke dank.

201. haal de parkeerplaatsen weg aan de rand van het cq een natuurgebieden. bijvoorbeeld de honden uitlaatplaats leg deze bij het pannenkoeken restaurant planken wambuis leg deze aan de a12 afrit. Misschien wel de Nweg over de ginkelse en Edese heide in de nachten afsluiten .

202. Milieu kwaliteit is natuurlijk belangrijk maar niet ten koste van alles . De milieu-activisten slaan m.i. ernstig door in hun gedachtengang. We worden in ons doen en laten door hen verplicht allerlei zaken of dingen te doen of laten. Geiten wollen sokken politiek. Krijgen ze niet hun zin dan gaan ze even naar een rechter welke ook milieu-activist is en heel Nederland is weer de klos door zo'n stelletje oproerkraaiers.

203. nee

204. luchtkwaliteit woonomgeving van steeds groter belang

205. Zonneparken hebben niet de voorkeur in landschap zolang niet alle mogelijke daken bedekt zijn.

206. nee

207. *wat doet de gemeente aan de vervuilde lucht die vanaf de A12 en A30, met zuid en westen wind Ede in waait?

208. nee

209. boven staande mee eens ,als maar niet op de boeren word geschoven , maak bv openbaar vervoer heel aantrekkelijk ,zodat goedkoper is dan de auto te pakken

210. Verbeteren luchtkwaliteit, dus stoppen met biomassa verbranding!

211. vraagstelling tamelijk onduidelijk

215. Het zijn prachtige doelen waar je het m.i. niet mee oneens kunt zijn. De vraag is: hoe realiseren we dat?

Bijv.: Nu is de straat waar ik woon in het dorp Lunteren, heel druk door veel doorgaand verkeer, veel uitstoot fijnstof e.d terwijl het in het 30 km gebied een erfontsluitingsweg is en geen doorgaande weg. Gemeente doet er helaas niets aan!!!

216. Vermijden van diesel auto’s in de stad

217. waarom alleen luchtkwaliteit. Bodem en water zijn zeker zo belangrijk

218. Om de luchtkwaliteit te verbeteren zou het hoogste prioriteit moeten hebben om de biomassacentrales in de woonwijken (na een overgangsperiode) te sluiten en om particulier gebruik van houtkachels aan te pakken.

219. erg veel verkeer door Ede zuid , en de a12 hoor en ruik je.

220. Door Corona zijn veel mensen alleen geweest, en nog steeds. Dus goede ontmoetingsplekken zijn belangrijk.

221. Er zijn maar weinig goede direct fietsroutes in Ede van de buitenwijken naar het centrum. Dat kan veel beter en is goed voor gezondheid en milieu. De inzet daarop zou hoger kunnen. Beter verbinding Rietkampen richting Veldhuizen Kernhem. De auto krijgt , ondanks de aanpassing van de Telefoonweg wat zonder meer een verbetering is, te veel ruimte. Stoepparkeren en gratis parkeren veel meer aan banden leggen. Er wordt zoveel privé ruimte door auto's ingenomen terwijl ze 95% van de tijd alleen maar (in de weg) staan te staan.

222. Boeren en hun beroep ten volle waarderen.

223. Denk ook aan de ouderen

224. Stop met biomassacentrale in woonkernen en helemaal met houtstoken!

225. Als er meer mensen dan eerst in de zelfde wijk (Kolkakkerweg) komen wonen er meer scheurende auto's door de wijk rijden, erg veel mensen stinkende openhaarden hebben, waar niet tegen wordt opgetreden, er niet wordt (mede) geïnvesteerd in zonnepanelen kan de milieukwaliteit nimmer verbeteren, alleen maar

verslechteren. Als veel wegen (ineens) in de wijk worden afgezet vanwege wegwerkzaamheden en je rijdt van hot naar her om je wijk uit te komen, is er extra veel stikstof in de lucht en komt dat allemaal niet ten goede van het milieu.

226. Fietsroutes optimaliseren (boomwortels en kuilen etc )en mogelijk verbreden.

227. Minder bomen kappen zal in ieder geval helpen qua luchtkwaliteit.

228. Zolang er gewerkt wordt met biomassa-centrales vind ik het dubieus om over verbetering van luchtkwaliteit te spreken

229. Als je in zo'n algemene taal zulke mooie uitspraken doet/ doelen formuleert dan is iedereen het daar toch mee eens?

230. de overheid moet zich niet overal mee bemoeien.

231. Volgens míj is dé luchtkwaliteit prima op de Veluwe 232. Tegen afsluiting Kerkweg.

233. Deze stellingen zijn zo algemeen: daar kun je geen nee op zeggen.

234. 1. Voor een goed fiets- en wandelklimaat binnen de plaats Ede is het nodig om nieuwe groene corridors aan te leggen, tijdens de coronalockdown bleek hoeveel behoefte er is om dicht bij huis een groene omgeving te hebben (dus niet de Veluwe, maar bv. Proosdijpark). Maar Ede kiest voor verdichting. Dat gaat botsen.

2. Ede heeft de neiging om wanneer een verkeerssituatie te druk wordt, de situatie ter plekke complexer te maken, zonder er een goed eenvoudig alternatie tegenover te stellen. Hoewel dat voor autogebruik bewust ontmoedigend kan werken, is er ook vrijwel geen route in Ede te bedenken waar je als fietser langer dan 200 meter rechtuit kan rijden zonder rare bochten of conflicten met andere verkeersstromen. Ontwerp eens vanuit die doorgaande fietserslijnen (en hou voldoende verbindingen over en onder de spoorlijnen intact)

235. Ontmoetingsplaatsen met slechte mobiliteit voor invalide. Nog steeds heel veel plaatsen in de gemeente waar normaal stoep gebruik niet mogelijk is. Op/Af. Nog niet te hebben over toegankelijkheid en sanitaire

235. Ontmoetingsplaatsen met slechte mobiliteit voor invalide. Nog steeds heel veel plaatsen in de gemeente waar normaal stoep gebruik niet mogelijk is. Op/Af. Nog niet te hebben over toegankelijkheid en sanitaire

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 91-104)