• No results found

Doorstromen naar gelijkvloers voor bijvoorbeeld ouderen hoeft niet perse naar een appartement te zijn, tuinen zijn voor sommigen te belangrijk, waardoor doorstroming een te groot verlies wordt

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 107-122)

Wilt u nog iets toevoegen of een toelichting geven op uw antwoorden?

99. Doorstromen naar gelijkvloers voor bijvoorbeeld ouderen hoeft niet perse naar een appartement te zijn, tuinen zijn voor sommigen te belangrijk, waardoor doorstroming een te groot verlies wordt

100. Voorrang aan mensen met binding in Ede. Woonprobleem is te groot om ook de mensen uit de Randstad te huisvesten

101. Er zijn veel te weinig woningen voor zelfstandig wonende ouderen die wanneer goed te been zijn.

Woningen met alle voorzieningen op de begane grond.

102. Doorstroming gebeurt niet of amper

103. De focus moet primair liggen bij huidige bewoners. De doorstroom is er niet of nauwelijks. heel veel gezinswoningen worden door alleenstaanden bewoond. Als je uit de sociale huurwoning komt, ben je overgeleverd aan extreem dure huur die ieder jaar maar aangepast kan worden. Ook als je als inwoner ooit verplicht bent geworden om in de vrije sector te gaan huren maar omdat je op enig moment minder gaat verdienen, denk bijvoorbeeld aan je AOW leeftijd, kun je niet terug naar een sociale huurwoning.

104. Wat is de zuidkant van Foodvalley? Waar is dat concreet? Ik mag hopen niet het binnenveld?

105. Meer vrijheid om naar eigen inzicht te bouwen. Regels alleen voor de veiligheid niet voor oppervlakte en rare regels als plafond en kozijn hoogte. Dit maakt bouwen onnodig kostbaar. Mensen kunnen heus zelf wel aangeven wat hun behoefte is. Kijk naar projecten zoals in Almere. GEEF BUNGALOW PARKEN DIE NIET MEER TE VERHUREN ZIJN VOOR RECREATIE VRIJ VOOR PERMANETE BEWONING. dit kan zomaar 4 à 500 woningen op leveren en gaat verloedering van dit soort parken tegen.

106. Werkt forenzenverkeer in de hand, dus meer schadelijk uitstoot van auto`s.

107. Niet alles hoeft vol gebouwd worden

108. Bouwen in het buitengebied zo veel mogelijk voorkomen

109. Mooie wensen, mede afhankelijk van de uitvoering. Complex geheel ook aan de natuur/agrarische sector en bedrijfsleven te denken bij uitbreiding van het woningaanbod.

110. Ook de zuidkant van "Foodvalley" (kunnen we die onzinbenaming schrappen aub) zijn historische buurtschappen die recht hebben op behoud.

111. Ik vind, dat de eigen bevolking in eerste instantie de eigen bevolking hier voor in aanmerking komt en dan pas regionaal naar de behoefte kijken.

112. Tot hoever bouwen aan de zuidkant van Foodvalley? Laat De Kraats / Nergena / Binnenveld met rust!!

113. Eerst eigen burgers voordat de regio of daarbuiten voor toewijzing in aanmerking komt

114. Zoveel mogelijk in de dorpen bouwen en dan met name voor starters en senioren die een economische en/of sociale binding met het dorp hebben. Met name in Otterlo is dat een groot probleem aan het worden en slaat de vergrijzing toe.

115. Denk ook aan de vele leegstaande kantoorpanden/winkelpanden, die prima zouden kunnen worden

118. Regionaal is mij te breed, bouw voor eigen gemeente ,niet voor voor andere provincies

119. Meer toespitsen op woningen voor de eigen inwoners. Het aanbod van betaal bare woningen voor starters is veel te laag door de vraag naar woningen door mensen van buiten de eigen regio. Geef ook voorrang aan deze groep.

120. Geef mensen met betrokkenheid (historie, familie, werk etc)in de gemeente voorrang bij nieuwe woningen.

De komst van west-landers drijft de prijs onnodig op en verdrijft lokale bewoners

121. Voorkomen dat Wageningen, Bennekom en Ede een agglomeratie wordt. Past niet bij het karakter en sfeer van Bennekom.

122. Er zijn gewoon teveel mensen. Mede door de asielindustrie.

123. We hoeven niet de halve Randstad te huisvesten. Eigen inwoners dienen voorrang te krijgen bij huur en indien mogelijk ook bij koop.

124. De doorstroming voor oudere naar kleinere en betaalbare woningen is slecht geregeld. Wat er gebouwd word gaat veelal naar mensen buiten de gemeente. Dit is vooral het geval in buitendorpen

125. aanbod voor senioren is veel te gering en dan bedoel ik met name de mogelijkheden voor laagbouw 126. stop de uitbreiding van Ede en verdere verstedelijking van natuur en agrarisch land. We hebben unieke natuur die we moeten koesteren. Dus juist hier geen invulling van bovenregionale bouwbehoefte buiten de dorpsgrenzen. Dan liever meer hoogbouw in Ede zelf.

127. neen 128. Nee

129. Hierin mag best wat selectiever gekeken worden wie er bijvoorbeeld recht heeft op een huurwoning. Een gezin die in het eigen dorp wil blijven en graag een huurhuis wilt krijgt nu geen voorrang op iemand van buiten die in zijn eentje een eensgezins woning toegewezen krijgt.

130. Meer studentenhuizen bouwen in leegstaande kantoren. Vraag aan studentenverenigingen om mee te denken. Ook de combinatie van studenten en statushouders en ouderen lijkt mij een enorme aanwinst!

131. Levensbestendige en aangepaste woningen zijn er veel te weinig. Zeker in de wijk kernhem wordt hier niet aan gedacht

132. ik merk dat er binnen de gemeente huiver is voor projecten waarmee ouderen van buiten naar binnen de gemeente ede komen wonen. Ik begrijp daar niet veel van, na de bouw van nieuwe woonwijken die

volgestroomd zijn met amsterdammers. de voornemens zijn mooi, maar de uitwerking van de plannen laat dan te wensen over in mijn beleving.

133. De gemeenteraad zou wakker moeten worden en zich niet langer moeten laten leiden door de projectontwikkelaars maar door de wensen van de eigen bevolking. Geen verstedelijking strategie maar ontstedelijking strategie. Inzetten op krimp i.p.v. groei.

134. Lijkt mooier dan het is

135. Waarom alleen aan de zuidkant? Ede kan toch naar alle kanten bouwen. En vooral neem de lege winkelpanden, die j a r e n lang leeg staan.

136. Net te opdringerig worden

137. footvalley is verspilling van gemeenschap gelden en zal de gemeenschap veel geld gaan kosten is gewoon onnodig .Woningen zijn wel nodig maar als de bestemming woningen is dan BOUWEN en niet lang praten ,moet wel duurzaan en degelijk ook betaalbaar.

138. Meer huizen bouwen voor eigen starters

139. Meer focus op eigen inwoners, momenteel veel instroom uit Randstad. Belangrijk dat eigen jeugd kans krijgt om door te stromen, zonder dat huizenprijzen worden opgedreven door Randstedelingen.

140. Nee

141. Doorstroming prima maar wel als eigen keus!

142. Focus ligt m.i. teveel op zuidwest van gemeente, door allerlei verdragen (bijv natura) heeft de gemeente zich teveel laten binden/gijzelen en ofschoon er ruimte genoeg is, wordt alles geconcentreerd. Betekent veel drukte en onrust.

143. de vraag naar woningen neemt enorm toe. Het is als huurder van een vrije sectorwoning heel lastig om in aanmerking te komen voor een betaalbaar appartement (noodzakelijk door ziekte van mensen of verminderde mobiliteit) en komen soms niet in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat ze net teveel inkomen hebben!

144. Is er een manier om lokaal geboren en getogen inwoners voorrang te geven op de huizenmarkt? Ik zie veel nieuwe aanwas vanuit het westen, met veel meer geld dan je ooit hier in Ede kunt verdienen. Dit zorgt ervoor dat de 'Edenaren' hier geen huis meer kunnen krijgen.

145. Doorstromen prima, maar zonder verplichting

146. Waarom willen we toch zo graag groeien als gemeente? Behoud de kleinschaligheid en de ruimte, ook

148. Er moet in de dorpen meer en betaalbaar gebouwd worden voor de starters en ouderen. Het is onbetaalbaar geworden om de jeugd hier te houden.

149. Wat een onzin toch allemaal. Zie ook mijn voorgaande commentaar

150. Ik heb de indruk dat zelfstandig wonen en of kopen van een woning voor jongeren steeds moeilijker wordt.

Zie ook veelvuldig dat mijn leeftijdsgenoten ( 50 - 65 jr ) een nieuw huis kopen dat overdreven groot is voor 2 personen. Niet altijd een sociale beslissing.

151. Waar wordt er gebouwd voor bejaarden ? Niet op Enka of op de kazernes .Dat is alleen voor ver boven modaal of uit de randstad !!

152. Bouwen binnen de bebouwde kom, zodat de omgeving met bossen en heide aantrekkelijk blijft/wordt 153. De omvang van de dorpen kan zo blijven, als worden het 'stadjes' en verdwijnt het karakter. Er zal meer gestuurd moeten worden op spreiding naar krimpgebieden elders. Dat betekent dat niet alle nazaten in het ouderlijk dorp kunnen blijven wonen. (Boven)regionale behoefte: we moeten ons

realiseren dat er door alle natuur en landbouw in onze streek nauwelijks meer plaats is om te bouwen.

154. waarom eerst alles netjes maken in de kraats/ binnenveld. en dan huizen er om heen bouwen. en is er dan nog ruimte voor de boeren. en de nieuwe bewoners maar klagen dat het soms ruikt en dat er landbouw

machines rijden, Ik denk, omgekeerde wereld.

155. Door de dorpen voor zichzelf te laten bouwen en de zuidzijde van de foodvalley wel regionaal te benutten, ontstaat er een soort verzuiling, gemêleerd bouwen en meer integratie vanuit de regio in de dorpen lijkt mij wenselijker.

156. woningnood of crisis is een probleem van de rijksoverheid, niet voor regio bestuur

157. ZuidKant Foodvalley bouwen, is dat in Wageningen? Bouwen lijkt me vooral kantoor omzetten in appartementen, boeren en natuurlijk heel erg met rust laten... omhoog waar mogelijk en betaalbaar. bouwen voor eigen behoefte is aantrekkelijk maar niet handhaafbaar, je kan mensen niet verbieden een huis in een ander dorp te kopen lijkt me.

158. Te weinig bouw voor ouderen 159. --

160. voordat er op nieuwe plekken bij bouwen zou vermeden moeten worden ten gunste van huidige uitbereidingsplekken, verkeer zou aandacht moeten krijgen door goede ontsluitingswegen (meerdere) en rondwegen

161. Meer geschikte woningen voor oudere in de buitendorpen

162. Nieuwe woningen in dorpen alleen voor mesen die een binding hebben met het dorp. Nu komen er veel te veel randstedelingen naar de dorpen die de woningen wegkapen door hoge prijzen te bieden. Voor eigen mensen nu bijna niet mogelijk een huis in het dorp te kopen

163. Indien deze projecten gegund gaan worden aan project ontwikkelaars dan denkt men alleen aan : OPBRENGST en dan niet in aantal huizen maar financiën en ziet men de problemen blijven

164. Er moet natuurlijk veel meer gebouwd worden, maar vind dat Ede hier ook al prima mee bezig is.

165. In bennekom moeten meer huizen voor starters komen en levensloopbestendige woningen. ( senioren) 166. Ik ben zeer bang dat Food Valley en/of Food Experience een enorme tegenvaller gaat worden……we zullen ‘t meemaken! Wageningen heeft die plek al lang…….!!

167. Er wordt te weinig gedacht aan betaalbare woningen voor ouderen. Wanneer er al een huis in eigendom is dan is het niet mogelijk om dat huis te verkopen om daarmee een seniorenwoning te kopen.

168. De extra benodigde huizen moeten ergens komen. De noordelijke dorpen moeten niet tot een reservaat van en voor inboorlingen worden gemaakt.

169. De Kraats samen met het Binnenveld vormen een uniek gebied. Ede en Bennekom zitten al op elkaars lip.

Daarom is uitbbreiding naar het zuiden een slecht idee.

170. Zorgen voor goede toegankelijk heid niets afsluiten

171. Er is een grote behoefte aan woningen voor ouderen, die nu in hun vaak te grote huis blijven, omdat er geenaangepaste woningen beschikbaar zijn, waardoor ook de doorstroming niet wordt bevorde4d.

172. Zuid kant van Foodvalley...groen opofferen voor woningen - wat mij betreft niet. Liever meer kantoren herindelen/verbouwen tot woningen.

173. Wat is de zuidkant van Foodvalley? Als dat het binnenveld is of het gebied tussen Zwembad de Vrije slag en de nog aan te leggen Parklaan naast de A12 dan ben ik het daar niet mee eens.

174. Bij het gevarieerd woonprogramma moet flexibel omgegaan worden met de komende vergrijzing en de periode erna. Een woning staat voor langere tijd. Wellicht rekening houden dat er de komende tijd meer ouderen zijn en daarna weer minder ouderen zodat de woningen voor de ouderen in

de toekomst ook starterswoningen kunnen worden.

175. Wat bouwen voor boven regionale behoefte betreft: - hoe groot is de regio - mensen uit eigen omgeving mogen niet uit de markt gedrukt worden door mensen uit duurdere omging. Een goed initiatief is nieuwbouw de eerste x aantal maanden aan te bieden aan een geselecteerde groep bewoners.

177. Veel kennissen, buren en buurtbewoners zijn op zoek naar een comfortabele levensloopbestendige woning in Ede. Zo mogelijk met een tuin en op loopafstand van het centrum. Zij/Wij zien met lede ogen de kazerneterreinen vollopen met yuppen en ander vermogende bewoners van buiten Ede. En

als er zo af en toe wel aanbod is, worden er absurde prijzen gevraagd voor minimale appartementen, die voor ons, zoekende Edenaren zelden echt interssant zijn. Maar toch, als er interessant aanbod komt voor redelijke prijzen, dan maken heel wat oudere bewoners van Ede graag plaats voor jonge gezinnen in de bestaande wijken. Dit geldt zeker voor de Rietkampen, de Maandereng en Veldhuizen 2. En voor deze wijken en de voorzieningen daarin en eromheen zou het ook heel plezierig zijn wanneer er meer verjonging is.

178. laatste vraag is niet echt duidelijk

179. Rem zetten op instroom van Randstedelingen, dus niet voorzien in een (boven)regionale behoefte.

Woningbouw vooral richten op starters op de lokale woningmarkt.

180. Doe eens wat aan de vastgoedmakelaars die alles opkopen en het wonen voor ons nageslacht onmogelijk maken. Doet men het niet uit Den- Haag, pak dan de boel lokaal aan. Stop de overloop vanuit het westen, ons eens prachtige dorp verpauperd!

181. ik vind het ongewenst en een gemiste kans dat het ontwerp van de tegenwoordige eengezinshuizen te weinig rekening houdt met mogelijkheden als de kinderen het huis uit zijn. Inwoning van studenten of

alleenstaanden is niet mogelijk omdat gang, toilet en keuken op de begane grond en badkamer en toilet op de eerste verdieping slechts bereikbaar zijn via de vertrekken van de hoofdbewoner(s). Er kan bij deze type huizen meer multifunctioneel gebouwd worden in het zicht van de toekomst.

182. Waar is aan de zuidkant van de foodvalley?? Kom ik in de Rietkampen en de Maandereng in een Westerse wijk te wonen? Lekker dan Maak vooral regels die eigenaarschap zonder eigen bewoning vrijwel onmogelijk maken. Stop met het spekken van projectontwikkelaars. Behoud zoveel mogelijk van wat er nog over is van het authentieke (en dat is al niet veel helaas). En nog even een nabrander over het vorige hoofdstukje. Voor wie worden die ontmoetingsvoorzieningen nu eigenlijk gemaakt? Het is waarschijnlijk een heeeeeel klein groepje en er gaat heeeeel veel geld naar toe.

Woon al 30 jaar in de Maandereng, nog nooit gebruik gemaakt en ook de kinderen niet van dit soort plekken.

Zorg voor goede speelplekken en hangplekken voor volwassenen en kinderen. Zelf werkzaam voor gemeenten (sociaal domein) en het is soms tenenkrommend hoe een zeer beperkte groep gesubsidieerd koffie kan drinken met elkaar, terwijl voor de overgrote meerderheid het geld wel beter besteed kan worden. Bijvoorbeeld door netwerken in de buurt te stimuleren en mensen te motiveren om als zij dat willen contacten in de buurt gaan.

Heel veel mensen hebben meer met een individueel contact dan met een groepje.

183. Nieuwe woningen zijn voor starters vanuit Ede betaalbaar. Alleen woningen bouwen binnen de huidige grenzen bebouwing. Juist NIET bouwen

voor de (boven)regionale behoefte.

184. Als inwoner van Otterlo erger ik me groen en geel aan het feit dat er al jaren niet gebouwd wordt in ons dorp. De meeste tegenwerking komt van een paar milieu-freaks uit het dorp zelf. Zij wonen aan de

Onderlangs.(de goudkust) maar houden de bouw van woningen voor de Otterlo-jeugd tegen en verzinnen van alles. De ene keer is het een das, dan weer een specht dan weer een eekhoorn. Belachelijk....

185. nee

186. betaalbaarheid woningen groot probleem 187. Woningen die betaalbaar zijn ook huurwoningen

188. Ede is inmiddels groot genoeg, nu eerst zorgen dat er voldoende woongelegenheid is/komt voor groei Edese inwoners, daarna is verdere uitbreiding mogelijk/gewenst

189. Ede zal een keuze moeten maken om oorspronkelijke bewoners voorrang te geven tov nieuwe bewoners die de Randstad ontvluchten.

190. *er is bij ouderen behoefte aan de bejaardenflats van vroeger. En zorg dat er dan op loopafstand winkels zijn waar deze ouderen hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

191. nee

192. Meer woningen voor ouderen

193. geef jonge stellen de kans om betaalbaar een gezin te stichten, huizen voor hen 194. Het is mij niet geheel duidelijk wat bouwen ten zuiden van Foodvalley concreet inhoud.

195. Agrarische gebied tussen Ede en Wageningen moet open blijven

196. Bouwen aan zuidkant op basis van reële regionale behoefte. Bouwen en groei is geen doel op zich en import van bedrijven en bewoners hoeft niet (extra) aangemoedigd te worden

197. nee

198. Meer doen ook aan onveilige braakliggende terreinen. Zoals tuincentrum Kalverkamp. Bouw daar levensloopbestendig. Laat de woonmarkt niet verzieken in Ede door ondermijning, onbetrouwbare

202. Niet enkel de zuidkant van de Foodvalley moet belast worden met bouw voor de (boven)regionale behoefte. Deze bouw zou verspreid moeten worden over de gemeente. Juist ook in de dorpen, waar meer ruimte is.

203. foodvalley zorgt voor nog meer verkeer.

204. Van groot belang is dat starters en eenverdieners kans hebben op een normale betaalbare huur, of koopwoning. Momenteel is de woningmarkt totaal overspannen

205. Hoger bouwen rondom station lijkt mij een heel goede zaak en dat ondersteun ik volledig. De plaats Ede moet meer een stad durven zijn! Wat mij betreft zou het winkelgebied van de Parkweg doorgetrokken kunnen worden met nieuwbouw richting station en daarmee tegemoet komen aan de behoefte van forenzen en de verschuiving van het zwaartepunt richting oosten van de bebouwing. Maak van het station meer dan alleen een in-en uitstapplaats. Jammer dat het ENKA terrein zo weinig hoogbouw bevat richting station.

206. Eerst woningen voor Edenaren en hun kinderen. We moeten niet willen bouwen voor de mensen die hier komen wonen en gelijk als werr=kforens zijn.

207. Er moet wel voldoende aanbod zijn voor de eigen inwoners van Ede.

208. Indien bos en of natuur dient te wijken voor bouw is dat niet acceptabel

209. Behoefte en doorstroming....? Mijn mening doet er niet toe, de gemeente vaart zijn eigenkoers, ten koste van de 'eigen' jongeren, gezinnen en ouderen. We zijn in Nederland te lief en naïef.

210. Bouwen aan de zuidkant van Foodvalley zegt mij helemaal niets

211. Alleen bouwen voor eigen bevolking , ergo zij met een maatschappelijke dan wel economische binding 212. Doorstroming werkt niet, men is hier al jaren mee bezig, resultaat nhil

213. De zuidkant... dat is Bennekom? Dan blijft Bennekom geen dorp, wat we hiervoor juist hebben toegejuicht.

Als Bennekom aan de ene kant vastzit aan Wageningen en aan de andere kant aan Ede en aan de Westkant voor die bovenregionale behoefte dan is dat zeer bedreigend voor het typische dorpskarakter van Bennekom.

214. We moeten niet alles vol willen bouwen

215. Eerst de jeugd een betaalbare woning. Moeten wij primair bouwen voor de zoekenden uit de randstad?doorstroming naar nieuwbouw als oudere, moeten we het doen met af en toe een 4tal seniorenwoningen. En gemiddeld zijn deze een ton duurder dan een rijwoning.

216. De woningmarkt is een probleem. Ouderen met een koopwoning hebben meer dan genoeg mogelijkheden om een stapje terug te doen om 'naar een woning te verhuizen die beter aansluit bij hun levensfase'. Het grote probleem is dat starters geen normale woning kunnen kopen. Er is schreeuwend behoefte aan grondgebonden woningen tussen de 1,5 en 3 ton. Voor de eigen startende inwoners en niet voor degenen die de steden in het westen ontvluchten en de woningmarktproblemen in Ede veroorzaken.

217. Begin eerst eens te bouwen voor eigen inwoners en niet voor de randstadmensen die hier alles op mogen kopen. Overstap voor senioren is te duur. Onvoldoende geschikte woningen met postzegels als balkon is niet

217. Begin eerst eens te bouwen voor eigen inwoners en niet voor de randstadmensen die hier alles op mogen kopen. Overstap voor senioren is te duur. Onvoldoende geschikte woningen met postzegels als balkon is niet

In document Uitkomst enquête 2 (pagina 107-122)