• No results found

“Dat is erg zonde want het echte werk begint daarna (na het lanceren van de website) pas Je gaat dan pas echt zien hoe gebruikers de

11.3. c oncurrentie onderzoeK

11.5.2. dna zijde

fig.92. DNA homepage v2.

fig.93. DNA homepage v3. De door DNA gemaakte website kreeg meer visuele nadruk in het klanten overzicht

fig.94. DNA homepage v4. Na de concept tests besloten we dat de vorige weergave te druk was en onvoldoende informatie bood (klantnaam, domeinnaam & logo waren belangrijker)

fig.95. DNA adviezen inbox v1. Hier werd gebruik gemaakt van een e-mail metafoor voor de advies correspondentie.

fig.96. DNA adviesbericht v1. Hier werd gebruik gemaakt van een e-mail metafoor voor de advies correspondentie.

fig.97. DNA reageren op adviesbericht v1. Hier werd gebruik gemaakt van een e-mail metafoor voor de advies correspondentie.

fig.98. DNA adviezen overzicht v2. Waarbij de dashboards meer in het advies werd gebracht

fig.99. DNA adviesbericht v2. Waarbij de dashboards meer in het advies werd gebracht

fig.100. DNA adviezen overzicht v3. Bij de concept test bleek het overzicht niet goed scanbaar en werd dit vervangen voor een scanbare lijst.

fig.101. DNA adviezen overzicht v4. Versimpeling van lijst.

11.6. ontwerpen

11.6.1. Klantzijde

fig.110. Muic all in dashboard Eindversie. Bij deze versie zijn veel verbeterpunten van de validatietests doorgevoerd zoals de nieuwe navigatiestructuur, de tags en een lijngrafiek in plaats van een staafgrafiek als hoofd visual.

11.6.2. dna zijde

fig.111. Homepagina DNA v5. Na het verscherpen van de doelen van de gebruiker zijn de adviezen sterker teruggebracht in de homepage en de projecten van klanten informatiever geplaats. Zie ook het kopje ‘jouw projecten’: iedere medewerker binnen DNA is project owner van enkele projecten en derhalve dus ook eindverantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit van dat project. Deze moeten ze dan ook snel

fig.112. Homepagina DNA Eindversie. De header werd opgeschoont en het zoekveld verwijderd omdat het niet duidelijk was welke informatie het zoekveld toe zou leiden.

fig.120. Klantpagina DNA v3. Bij de validatietest werd duidelijk dat de structuur van het klant onderdeel nog niet duidelijk was. Door een breadcrumb en een submenu toe te voegen werd dit duidelijker. De homepagina werd daardoor een overzicht van de projecten van die klant.

fig.122. Project pagina DNA Eindversie. Na aanvullend overleg bleek de structuur toch nog onnodig ingewikkeld. In plaats van Klant > Project > Dashboard besloten we de structuur te wijzigen naar Project > Dashboard. Niet alleen is dit overzichtelijker, het komt

11.7. testen

11.7.1. testplan

Doel usertest :

Tijdens de usertest wil ik achterhalen of

• De gebruiker het platform, het dashboard en de grafieken begrijpt. • Het platform de gebruiker ook aanspreekt en hij het wil gebruiken. • De gebruiker het ontvangen en reageren op advies begrijpt.

• De huidige opbouw de gebruiker motiveert te reageren op het advies. • De grafiek/het dashboard de klant inzicht geeft in zijn website en motiveert tot actie.

De test van vandaag is een concept waarbij ik wil achterhalen of het Evolution platform aanspreekt bij klanten van Digital Natives. De dashboards in het platform zijn bedoeld voor een snelle weergave van algemene doelstellingen. Oftewel, zoals een dashboard bedoeld is moet het snel laten zien “Gaat het goed of niet goed.” deze test is bedoeld om te achterhalen of het dat ook doet. Het product dat je gaat testen is een eerste prototype, dat betekend dat er genoeg dingen zijn die niet werken, het kan zo zijn dat je ergens op wilt drukken dat niet werkt, dat is helemaal niet erg want dat laat me weten wat er volgende keer zeker nodig is.

Deel | : Homepage

Als eerste gaan we het prototype openen en ga ik je vragen je indrukken van het beginscherm te omschrijven. Probeer zo veel mogelijk van je gedachten te verwoorden terwijl je naar het scherm kijkt en de vragen beantwoord.

1. Wat is je indruk van de eerste pagina? Kun je omschrijven wat je voor je ziet?

2. Wat zou de volgende plaats zijn waar je naar toe zou willen gaan en waarom?

Deel || : Dashboard

Nu ga ik je vragen wat plaatsen te bezoeken en wat opdrachten uit te voeren.

Ik wil je vragen tijdens het uitvoeren van de opdrachten zoveel mogelijk in woorden te brengen. Alles wat je denkt maar ook wat je doet en waarom je dat doet. Bijvoorbeeld “Ik ga hier op klikken want ik denk dat dat me naar X pagina toe leid.” Natuurlijk alles in je eigen woorden. Tussendoor kan het dat ik je nog wat vragen stel over wat je denkt of ziet.

Laten we beginnen.

1. Je wilt weten hoe het gaat met de omzet van afgelopen week van je website Music All In. Waar zou je dit gaan bekijken en waarom?

2. Ga naar het Dashboard en omschrijf wat je daar ziet. Wat kun je opmaken uit wat je voor je ziet?

3.Wat zou je in dit scherm nog meer willen weten?

4. Je ziet dat je omzet de afgelopen week aan het begin lager was dan aan het einde van de week. Wat zou je hier aan willen doen?

5. Zie je nog andere dingen in dit scherm? (zoals andere dashboards) 6. Bekijk ook eens het dashboard van het binnenkomend verkeer, wat zie je hier?

7. Stel je zou het dashboard aan kunnen passen, wat voor instellingen zou je dan willen wijzigen?

Deel ||| : Advies

1. Je hebt een notificatie ontvangen en je wilt zien wat het is. Bekijk de notificatie.

2. Wat denk je dat je moet doen om te zorgen dat de notificatie verdwijnt? 3. Wat vind je van het advies?

4. Je hebt het advies gelezen maar wilt er op dit moment niet op in gaan. Reageer op het gegeven advies.

5. Keer terug naar de homepage. Deel |||| : Gedachten na afloop

1. Wat vind je er van dat je moet reageren op het advies om de notificatie te verwijderen?

2. Wat vond je goed of handig aan het dashboard/de dashboards dat je hebt bekeken?

11.7.2. concepttests

Deelnemers :

1. Peter Aandewiel 2. Fred Wassenaar

Locatie : Kantoor Music All In Noordwijk