• No results found

Gebaseerd op verscheidene reviews koos ik voor het boek Information Dashboard Design van Stephen Few, de bijbel van het ontwerpen van

Deelonderwerp 4 : Digital Natives

11.2.6. p roteq d ier & z org

Participanten

Naam: Berend Functie: Onbekend Leeftijd: 53

Achtergrond: Walter heeft ooit HEO communicatie opleiding gedaan en daarna altijd in de communicatie gewerkt, hij heeft bij een Direct Mail bedrijf gewerkt waarbij hij veel te maken had met databases,outbound sales en loyaliteitsprogramma’s. Daarna bij Robeco gezeten en inmiddels 15 jaar bij Proteq werkzaam binnen de organisatie. Omschrijving werkzaamheden:

Walter heeft niet expliciet gemeld wat hij deed, hij leek een management functie te hebben en was zeer betrokken bij de Analytics en de Sales Funnel. Ook was hij het contactpersoon voor enkele externe partijen zoals Orange Valley of Perform.

Naam: Marieke. Functie: Onbekend Leeftijd: 27 jaar

Achtergrond: Chantal heeft Small Business gestudeerd in Haarlem waarna ze aan de slag is gegaan bij Poort 80 in Amsterdam en daar leerde over websites, hierna gewerkt bij de gemeente en bij Marktsquare en in 2011 bij Proteq Dier & Zorg gestart.

Omschrijving werkzaamheden:

Manusje van alles met betrekking tot de website, daaronder valt dus de website zelf maar ook zaken als Analytics of SEO.

Andere bureau’s: Proteq Dier & Zorg werkt samen met veel andere bedrijven. Waaronder :

Orange Valley = Deze partij is Google Preferred Supplier en doet voor hen de Adwords, hebben hen geholpen met het opzetten van Google Analytics en levert hen advies over verbeteringen en Landingspagina’s. Ook geven ze tips door wanneer deze doorkomen, zoals dat je ook je informatie en Adwords kunt afstemmen op tijd van de dag. Zoals dat iemand maandag ochtend in de spits iets anders nodig heeft dan op zondagmiddag. En dat het zoekgedrag van mensen ook soms op tijden van de dag anders kan zijn.

Perform = Een partij die hun een dashboard geeft genaamd Big Betty (?), daarnaast maken ze zelf gebruik van MediaMind om het gehele pad van gebruikers voor, tijdens en na de website te meten. Dit kan ze vertellen via welk kanaal ze binnen zijn gekomen (Adwords, Banners, Affiliate links, etc.) wat ze zijn gaan doen en waar ze vervolgens zijn afgehaakt. Ze leveren wekelijkse rapportages hiervan

Daarnaast is Perform verantwoordelijk voor de Adwords en zij maken gebruik van Realtime bidding om zo goedkoop mogelijk AdWords in te kopen en zo efficient mogelijk gebruik te maken van het toegewezen budget.

Dashboards: Google Analytics, Big Betty, Survey Monkey, MediaMind van Sizmek (door Perform gebruikt) en Mydian (door Perform gebruikt)

Conclusies

Analytics

Proteq Dier & Zorg heeft uitstekend inzicht in hun Analytics. Omdat de website(s) een integraal onderdeel zijn van de organisatie word er veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren van de website. Om dit te doen bekijken ze veel. Zo houden ze tot in detail bij hoe de Sales Funnel zich gedraagt. Ze houden door middel van enquêtes (survey monkey) de Klant tevredenheid in de gaten, ze meten via welke kanalen gebruikers binnenkomen en waar ze ze kwijtraken. Ze gebruiken deze data om veel dingen uit te proberen, bijvoorbeeld door A/B(C) testing toe te passen en te kijken of dit de resultaten verbeterd of niet.

Doelstellingen

Proteq Dier & Zorg stelt geen specifieke doelstellingen zoals “Binnen 1 jaar X meer bezoekers.” buiten het vaste conversiedoel van 15.000 nieuwe polissen.Proteq Dier & Zorg is proactief in het prioriteren van elementen die ze willen optimaliseren. Een aantal belangrijke onderwerpen voor Walter en Chantal waren :

• Het optimaliseren van de Sales funnel

• De kosten per polis per online kanaal (Adwords, Affiliate, etc.) (CPO online) • Klanttevredenheid hoog houden (KTO)

Over deze onderwerpen hebben ze maandelijks overleg waarin ze bespreken hoe het gaat, wat ze hebben geprobeerd en hoe dit het onderwerp heeft verbeterd of niet. Zoals het uitleggen van een bepaalde term op de website en kijken of hier minder vragen over gesteld worden, of het veranderen van een oranje knop naar een groene knop en in de gaten houden of dat meer conversie betekend.

Social Media

Proteq Dier & Zorg is niet actief betrokken op Sociale Media. Ze zouden dit wel meer in willen zetten zodat ze hier betere commerciële resultaten uit kunnen halen maar hebben hier momenteel de resources niet voor. Halverwege 2014 willen ze een social media communicatie plan opstellen inclusief een redactie zodat dit wel van de grond kan komen. Het is dus ook zo dat ze op dit moment hun sociale media niet meten. Daar valt voor Proteq Dier & Zorg mogelijk nog wat winst te maken.

Het viel me op dat ze, als commerciële organisatie, minder bezorgt leken te zijn over hun Tone of Voice of imago. Ondanks dat ze dat wel duidelijk hebben en uitdragen (b.v. met het Blog). Misschien komt dat omdat op dit moment vooral Marieke verantwoordelijk is voor het uitdragen daarvan en er dus niet veel inconsistentie zal zijn.

Advies

Op dit moment heeft Proteq Dier & Zorg weinig behoefte aan inhoudelijk advies over het optimaliseren van hun website en het inzien van hun analytics/data. Ze zijn hierin zelf voldoende vaardig om hun website geheel te optimaliseren. Wel zouden ze tips over de industrie op prijs stellen, maar het zou niet iets zijn waar ze voor zouden betalen. Dat hoeft ook niet erg te zijn als het gewoon als service verleent wordt aan (ex) klanten.

DN ontwikkeling

Berend kwam nog met een klein tipje. Digital Natives staat nu bekend en in de markt als een website maker, ze ontwikkelen strategieën, leren hun klanten goed kennen en leveren geweldige producten op. Maar niet als marketeers en doorontwikkelaars. Als ze zich zo willen gaan positioneren dan adviseerde Walter zich ook zo op te stellen

helpt hen Digital Natives ook te zien als een partij die hen daarbij kan helpen.

fig.40. Interview Proteq Dier & Zorg

11.2.7. VogelbescherMing

Participanten

Naam: Wiep

Functie: Project coordinator Leeftijd: onbekend

Achtergrond: Werkt al meer dan 20 jaar voor de Vogelbescherming ,

binnengekomen als vrijwilliger op de afdeling bescherming en nu werkzaam op de afdeling communicatie, ze valt onder het team “Eigen Media” binnen het team communicatie/marketing.

Omschrijving werkzaamheden:

Sinds 10 jaar houd ze zich bezig met de online communicatie (website). Vroeger was dat heel minimaal maar nu steeds meer. Ze managed de hoofd website maar ook veel campagnes zoals redderijkeweide maar ook nationalevogelweek etc. Andere bureau’s: http://stormmc.nl/

Dashboards: Google Analytics, Adwords, Affiliate, Facebook/Twitter, Toekomstig nieuw dashboard.

Conclusies

Analytics

Wiep gaf aan dat ze bij de Vogelbescherming en voor Red de Rijke Weide vrij veel data gemeten word, zo gebruiken ze Google Analytics om te kijken hoeveel nieuwe bezoekers ze hebben etc. Wiep gaf echter al aan dat hoewel ze wel data meten worden de analytics nu niet gebruikt; het zijn geen actionable analytics. Ze gaf aan

dat ze denkt dat dit is omdat ze momenteel geen specifieke meetbare doelstellingen op hebben gezet voor online en dus vertelt de data nog niet genoeg. “Het blijven loze getallen.”

Visuele Communicatie

Wiep vertelde dat ze in het verleden rapportages van data die ze vanuit