• No results found

Deel | : Homepage

1. Kon per dag zien wat er gebeurde met de omzet. Op zich wel prettig. Ook vorig jaar. Ook de vergelijking. Ook het gestelde target. Zag dat het nu donderdag was en vond het er goed uit zien.

Omzet advies zag hij ook, maar hij moest het nog even laten zinken wat hij daar bij voor moest stellen. Na een seconde zei hij ‘oh dat zijn onze punten, misschien dingen die wij hebben aangeven. Nee het is van natives uit! hier moet je naar kijken, dit moet je doen. Okay.’ Hij snapte het dus na een seconde kijken. Hij zag een update zei hij en wilde er op klikken. (het advies) Na het klikken zag hij dat hij vanuit de adviseur een aantal adviezen had gekregen. Hij zag niet welke hij had afgewezen maar dat hij ze kon heropenen viel hem wel op. Hij zag dat hij het advies kon accepteren of afwijzen. Hij snapte niet waarom hij het zou willen afwijzen. Ik legde uit dat dat was omdat de klant misschien niet

geld zou willen uitgeven aan dat advies. Dat snapte hij wel.

Daarna zag hij het, alsmede het bewaren voor later optie. Hij vroeg zich af wat er gebeurde als hij het bewaarde voor later, of hij daar een melding van kreeg of dat de adviseur daar een melding van zou krijgen. En ook voor het accepteren. Hij kreeg nu geen melding, dat verwachtte hij wel. Hij verwachtte dat er een melding naar de adviseur zou gaan en hij een melding zou krijgen ‘dat het naar de adviseur zou gaan en dat ze het zouden hebben ontvangen, de acceptatie’. Daarnaast dat hij daarna een bericht zou krijgen van “We hebben het ontvangen, we gaan er mee aan de slag en we verwachten dat het zo lang gaat duren.” Hij snapte wel dat 2 uur overleg betekende dat ze contact op zouden nemen voor een vergadering.

“Dan had ik verwacht : Derrik heeft gezien dat je het hebt geaccepteerd, hij zal naar je toe komen om een afspraak te maken.” Hij zag dat hij nu in het rijtje stond. Ook viel hem op dat hij het in de toekomst zou kunnen heropenen. Hij vond het er overzichtelijk uit zien. Hij vroeg zich af of hij na afloop ook een ‘het heeft zo lang geduurd’ melding zou krijgen uiteindelijk. Dat zou hij ook teruggekoppeld willen zien.

Deel || : Dashboard

Zag een uitgebreidere versie van het omzet. Kon beter de conjuctuur zien hier. Hij vond het heel leuk om te zien. Vooral omdat hij makkelijk de rode draad kon zien en of hij die had gehaald, in 1 oogopslag. Daarna zag hij de trend maar was onduidelijk of hij dat zag. Hij zag dat de target op 86% stond, hij wist alleen niet zo goed wat hij daarbij voor moest stellen ‘Het is woensdag en dit is onze omzet van deze week?’ Hij zag daarna dat het ‘deze week’ is en wist het daarna wel. Het wijzigen viel hem daarna om, toen ik hem vroeg wat hij wilde wijzigen zei hij “misschien wil ik mn target wel wijzigen.” Hij wist verder even niet wat hij wilde wijzigen omdat het omzet gericht was. Toen ik vroeg of hij andere dingen wilde zien zei hij “nou bijvoorbeeld het aantal bestellingen.” Als hij het aantal bestellingen en de omzet zou kunnen zien dan zou hij dat heel handig vinden. Hij kon dit nu ook in Google Analytics zien maar dat was moeilijk te vinden.

Hij gaf aan nu niet te kunnen zien wat de categorien zijn. Dat zou hij wel graag willen zien zodat hij zou weten waar hij op kan sturen. Nu is het ‘natte vinger werk’.

Hij zou dan ook de gemiddelde orderwaarde van de bestelling willen zien en daar een target voor in willen stellen. B.v. het ligt nu rond de 20 euro en hij wil het naar de 30 euro brengen. Heeft geen integratie met het interne systeem. Deel ||| : Advies

“De interactie is gewoon heel prettig. In plaats van dat je de hele tijd heen en weer moet mailen.”

Hij zou wel graag ook advies aan willen vragen. Zodat de adviseur kan zeggen van ‘nou dit of dit en als je meer wilt weten kost het je zo veel.’

Hij had het advies niet bewaard maar verwachtte dat die dan in een plekje terecht zou komen met bewaarde adviezen. Niet tussen deze adviezen, hoewel hij het niet zeker wist want hij wist niet zeker wat deze adviezen waren. Hij wist wat afwijzen betekende en verwachtte bij bewaren dat hij het zou bewaren voor later en dat de adviseur na een week of 2 een melding zou kunnen krijgen om er opnieuw naar te laten kijken door de klant. Dat DN hem dan weer een berichtje stuurt. Dat leek hem wel prettig.

Hij vond de pagina niet overzichtelijk omdat hij niet duidelijk kon zien welke adviezen bewaard, verwijderd of geaccepteerd was.

Hij vond de mogelijkheid tot bewaren prettig. Deel |||| : Na afloop

Het dashboard vond hij heel open en kon snel de vergelijkingen leuk. Hij kon zien wat er het vaakst belangrijkste was zoals vorig jaar en vorige week en het target. Ook voor nieuwe medewerkers vond hij het duidelijk en prettig om het zo overzichtelijk te zien. Het was een duidelijk overzicht waar je als manager gebruik van kon maken om te sturen.

Na wat extra vragen gaf hij aan wel van de verschillende traffic sources willen kunnen zien wat de vergelijking is. Eigenlijk over alles waar je op kunt sturen wilde hij zien.

Conclusies

Beide deelnemers omschreven het systeem als volgt : • Open

• Overzichtelijk • Prettig • Duidelijk

Analytics

De vergelijking met Google Analytics werd ook enkele malen gemaakt waarbij deelnemers aangaven dat het duidelijker was.

“Er zit niets in dat niet belangrijk is. Je hebt niet 700 mogelijkheden waar je toch nooit wat mee doet. Het is to the point. Dit is waar ik het voor gebruik en dat zit er in. Dat vind ik wel lekker.” – Jan aandewiel

“Je kunt dat (bestellingen) ook zien in Analytics maar dat is niet makkelijk, je moet weten waar het zit en echt even zoeken. Als je het gewoon zo zou hebben dat zou wel prettig zijn.”

Advies

Het kijgen van advies vonden ze erg prettig, het zorgde volgens hen voor een sterkere relatie en het was iets dat je ‘wakker schud’ om te kijken naar bepaalde onderdelen die je zelf niet bekijkt.

Verbeterpunten

1. De advies pagina zelf was niet duidelijk genoeg. Thomas kon moeilijk onderscheid maken tussen geaccepteerd, geannuleerd en bewaard advies. 2. Hij wilde ook graag advies aan kunnen vragen wanneer hij dat wilde. Afhankelijk van DN of dat ook ingevoerd kan worden.

3. Bij het accepteren van het advies gebeurde er weinig, de notificatie verdween maar beide deelnemers verwachtte een melding dat het accepteren door DN was ontvangen en dat ze contact terug zouden opnemen. Daarnaast wilden ze een reactie kunnen toevoegen, bijvoorbeeld; ‘ik wil wel op het advies ingaan, maar vind X uur te lang, kan het ook X uur.’ (verwerkt in volgende usertest)

4. Thomas wilde graag kunnen inzien wat een uitgevoerd advies uiteindelijk heeft gekost (X uur ipv X uur).

5. Bij bewaard advies zouden ze graag na een week of 2 een reminder van de betreffende adviseur ontvangen zodat ze alsnog kunnen kiezen of ze het willen

afwijzen of accepteren. Dashboard

Ze waren heel positief over het dashboard, ze vonden het overzichtelijk. Een paar dingen die ze uitspraken fijn te vinden.

• dat ze per dag konden kijken hoe de omzet zich gedroeg • de vergelijking met andere momenten (vorige week/maand) • de snelle vergelijking met het target

Ze konden niet echt verbeterpunten bedenken maar wisten wel wat ze graag toegevoegd zouden willen zien.

1. aantal bestellingen 2. vergelijking met bezoekers

3. vergelijking van traffic (verwerkt in volgende usertest) 4. conversie (?)

5. Wijzigen : Target wijzigen

Het blijkt dat de wijzigen knop veel aandacht trok, maar ze niet zo goed wisten wat ze er mee moesten en ze het scherm eigenlijk ook wel goed vonden zo. Die kan dus misschien minder duidelijk in beeld.

Profiel

De audio stopte voordat het werd opgenomen maar Thomas gaf aan dat hij verwachtte dat de profiel pagina de verschillende profielen van DN medewerkers zou tonen. Aangezien de naam al naar het profiel van de ingelogde persoon leid, zou dat niet eens zo’n slecht idee zijn. Wellicht toevoegen.

fig.126. Music All In concept test.

Deelnemers :

1. Maria Klaassens

Locatie : Kantoor Spark In Amsterdam Deel | : Homepage

1. Het eerste dat haar op viel was de grafiek op de homepage. Ze ging er van uit dat het de SEO was en dacht dat dat w.s. uit Google Analytics kwam. Ze zag dat het een overview was van al haar traffic. “Very nice and clean, very to the point.” “The issue I have with Analytics –and which I’ve tried to explain to other people- is you have a hard time reading it. Because you see graphs everywhere and you see numbers everywhere and you just think ‘Huh?’.”

Spark

Ze zag snel wat positief en negatief was (groen/rood) en vond het geschikt voor de gemiddelde persoon.

Daarna keek ze naar het advies. In eerste instantie begreep ze dat ze daar kon kijken om te zien wat de adviseur (derrik) voor advies had om de referral bounce bijvoorbeeld te verbeteren. Toen ze er op klikte zag ze echter een overzicht pagina en was ze van haar pad gebracht. Ze verwachtte dat ze meteen naar het advies zou gaan en doordat dat niet gebeurde dacht ze dat het dan dus niet een advies-item was.

Ze vroeg zich daarom af of het misschien bedoeld was om advies te vragen in plaats van gekregen advies. Ze vond daarom dat de terminologie verkeerd was en suggereerde daarom “ask for advice” of “request advice” moest zijn omdat ze dacht dat ze zelf dus nog advies moest aanvragen.

Daarna viel haar op dat het 2e advies ‘denied’ was. Ze vroeg zich meteen af waarom haar ‘verzoek tot advies’ was afgewezen door DN. “Why am I denied?” Na uitleg snapte ze het wel en vond ze het logisch. Ze gaf wel aan dat ze de term Deny wel echt heel sterk vond.

2. De eerste plaats waar ze heen wilde was ‘view advice’ omdat het oranje, en bright en colorful was en ze wilde weten wat het advice was. En anders zou ze naar Advice in het menu willen gaan wegens de kleine ‘1’ in het scherm.

Daar aangekomen wilde ze op een accepted advice klikken die nog niet bestond. Ze klikte echter niet op de grote oranje vlakte. Ze gaf aan dat ze daar niet op klikte omdat ze eerder op een oranje knop had geklikt en op die pagina was gekomen dus ze verwachtte dat dat weer zou gebeuren.

Deel || : Dashboard

Het dashboard vond ze er overzichtelijk uit zien. Ze keek even rond en hoverde over alle informatie. Ze probeerde ook te klikken op alle bars maar kon niet aangeven waarom ze dat deed. Ze zag dat ze per maand/kwartaal en jaar de informatie kon bekijken.

Ze zag de engagement per channel maar ze wist zonder uitleg niet wat het betekende. In eerste instantie dacht ze dat het ging om de engagement per kanaal, maar het gaat om de engagement van bezoekers op de website zelf en dan verdeelt per kanaal. Na 1 seconde kijken zag ze dat de channels hetzelfde waren in alle 3 de charts. Ze vroeg zich ook af waarom de eerste in zwartwit was

en de rest in kleuren, maar zag daarna dat de eerste in percentages was. Ze had veel vragen maar zag uiteindelijk toch eigenlijk wel alles. Ook de refresh knop viel haar op en daarna zelfs het advies icoontje.

Ze gaf aan dat ze het dashboard graag zou willen kunnen delen met haar collega’s, dus ze zou het willen exporteren als afbeelding om te printen of ze zou het graag willen kunnen printen.

Ze vroeg wat ‘edit dashboard’ betekende en bij navraag gaf ze aan dat ze misschien de weergave van de stastieken wel wilde veranderen, maar dat vond ze ook wel weer ‘te google analytics’. Maar wel zou ze misschien graag kunnen kiezen of ze alleen 1 channel zou willen zien of andere filtering.

Daarnaast gaf ze aan dat ze misschien de fluctuaties/groei willen zien tussen bijvoorbeeld mei 2013 en nu willen zien. Het gaat dan dus vooral over de groei over de tijd.

Ze gaf aan dat ze dat wel kon in google analytics maar dat ze het dan vaak zelf moest versimplificeren omdat mensen gewoon simpele dingen willen zien, zoals een pie-chart of mooie kleuren. Helemaal om aan collega’s de groei te laten zien vond ze dit duidelijk en overzichtelijk.

Als het om traffic gaat wil ze ook graag de traffic per project pagina kunnen zien. Ze had het dan over bounce rate, average time on page, traffic in general. Dit zodat collega’s tegen elkaar kunnen zeggen of het het een of het ander is. Ze kan dit nu uit analytics halen maar ze vind het heel fuzzy, ze vind dat het meestal niet erg accuraat is.

Hier legde ik uitgebreid uit wat het engagement zou betekenen. Ze begreep dat zeker en was het er ook mee eens. Daarom willen ze ook juist die engagement zien.

Toen ik haar vroeg naar het bezoekersdashboard te gaan kon ze dat niet meteen vinden, pas na even te zoeken. Het was haar eerder dus nog niet opgevallen. Deel ||| : Advies

Ze vroeg zich af of ze ook advies kon aanvragen.

Ze vroeg zich af bij het openen van het advies of ze ook gewoon kon reageren

op advies in plaats van het meteen te moeten accepteren of afwijzen. Dat vond ze extreem. Wat nou als ze meer vragen had omdat het over een onderwerp ging waar ze geen verstand van hadden.

Ze gaf aan dat ze het advies liever beknopter zou willen zien, ze vond het veel tekst om te lezen. Misschien door wat korte headers of een scannable list. Het viel haar niet op dat rechtsboven al ‘2hr consult’ stond. Ze dacht dat het ze in de drukte van de werkdag dit misschien niet allemaal zou lezen.

Ook deny advice vond ze erg finaal, als of het ‘fout’ was, maar dat vond ze niet geschikt. Na uitleggen wat de bedoeling was van het ‘deny advice’ zou zijn, dus suggereerde ze ‘closed advice’.

Bij het openen van het advies bericht vond ze het fijn dat ze de titel zag en dat ze kon reageren, maar had liever eerder willen reageren, niet bij het accepteren pas. Ze verwacht dat ze 50/50 meteen voor accepteren zou kiezen of eerst willen reageren. Ze was positief over het vervolg op het versturen van haar acceptatie en vond het goed werken.

Ze vind het bij de overzicht advies pagina handig om de tijd te kunnen zien van een advies, ook is ze blij met de filtering en dat je kunt zien in welke categorie een advies item past. Verder vond ze het fijn om te zien met wie ze te maken zou hebben.

Na vragen waarom ze niet op de oranje knop drukte deed ze het toch en gaf ze aan dat ze had verwacht die pagina (het advies zelf) te krijgen toen ze op ‘view advice’ klikte op de homepage.

Deel |||| : Na afloop

• Ze gaf aan dat ze op dit moment denkt dat het veranderen van de content een invloed zal gaan hebben en vind dit dashboard een interessant en overzichtelijk manier om dit te zien. Voor haar is de progress over tijd dus het meest belangrijk. • Ze zag aan het einde ineens dat ik haar foto had gebruikt van linkedin.

• De notificaties vond ze duidelijk en vond ze niet opdringerig of vervelend. • Ze vond het ontwerp ‘clear’ ‘clean’ ‘tidy’ en ‘straightforward’.

• Ze vond het woord ‘deny’ nog steeds erg vervelend en vroeg zich af wat er in profiel zou komen te staan, of dat alleen haar basic informatie zou zijn. Ze vond zelf niet dat ze profielen hoefde te zien van DN want ze kende ze toch. Wel zou ze misschien een korte job description willen zien, voor b.v. nieuwe

medewerkers. Conclusies

Analytics

Nehmi verwees op meerdere momenten naar Google Analytics. Zo gaf ze bijvoorbeeld aan dat het erg uitgebreid was, dat er veel grafieken en cijfers in stonden en dat het simpeler gemaakt moest worden om begrijpbaar te zijn.

Homepage

Ze was positief over de homepage, graph trok de aandacht, daarna advies zoals bedoeld.

• View Advice (bekijk advies) link direct naar advies bericht, niet naar tussen pagina. Dat zorgde namelijk voor verwarring.

Ze zag later dat hun omschrijvingen over de website op de homepage stonden en dat haar foto gebruikt was.

Advies

Ze vond de adviespagina prettig en clean maar zag veel dingen over het hoofd. Ze klikte niet op het nieuwe advies door de verwarring die eerder was ontstaan op de homepage.

Ze vond het fijn dat ze kon zien met wie ze te maken had en hoeveel uur het zou kosten en wanneer het was ontvangen. Ook was ze tevreden met de filtering.

Verbeterpunten :

1. Filtering beter

2. Er moet een duidelijkere ‘call to action’ of duidelijke hint komen in he design. Er moet andere terminologie komen voor het accepteren en afwijzen van advies, ook het on hold moet anders. Het accepteren van advies is wellicht drastisch, beter zou zijn ‘Reageren’, misschien zou ook beter zijn ‘Sluiten’.

Eventueel een scanbare lijst maken in het nieuwe advies, dat is wellicht duidelijker dan de huidige setup.

Dashboard

Na wat kijken naar het dashboard werd haar steeds meer duidelijk, waar het over ging, wat het verschil was tussen het zwartwitte en de kleurendashboards en waarom dat zo was ook. Ze zag ook snel dat haar referral channels niet goed

bezig waren omdat deze in het rood waren. Wel leerde ik wat verbeterpunten:

• Ze wilde vooral verandering in de loop van de tijd kunnen zien zodat ze de impact van wijzigingen kan zien.

• Filtering van kanalen zodat je kunt uitschakelen wat je wel en niet wilt zien. (proto?)

• Zou graag per project pagina de engagement en bounce rate willen kunnen zien (buiten scope)

Profiel

Ze vond het niet nodig om profielen te zien van DN medewerkers. Vond het wel leuk om mensen toe te kunnen voegen.

Deelnemers : 1. Erik de Vreede

Locatie : Kantoor Digital Natives In Amsterdam

Helaas was er voor dit gesprek geen audio of video aanwezig, om deze reden zult