• No results found

“Dat is erg zonde want het echte werk begint daarna (na het lanceren van de website) pas Je gaat dan pas echt zien hoe gebruikers de

11.3. c oncurrentie onderzoeK

11.3.1. g oogle a nalytics

fig.43. De homepage van Google Analytics, het laat de aangemaakte projecten zien en welke website daar onder valt. Tekstueel toont het ook wat informatie maar geeft niet veel van een visuele weergave van de producten.

fig.44. Eerste landingspagina die opende na het kiezen van de website die ik wilde monitoren.

http://www.klipfolio.com/

Klipfolio is een tool die helpt visuele dashboards samen te stellen die kunnen helpen in tal van industrieën en bied daarvoor ook nog meerdere graphs aan. Het is vrij uitgebreid maar de installatie is omslachtig en vereist een technische hand. Zij ontwikkelen immers het dashboard, de technische partij van je bedrijf of website moet je helpen het te implementeren. Wel is het erg mooi ontworpen, sterk interactief en uitgebreid. Heb het niet volledig uit kunnen testen, wel een trial gedaan met mock-graphs.

11.3.2. Klipfolio

fig.46. Voorbeeld van het trial dashboard gevuld met verschillende soorten ‘klips’ (KPIs).

fig.47. Voorbeeld van een toegevoegde annotatie op een zogenaamde ‘klip’ (KPIs).

http://www.dundas.com/

Dundas Dashboard is ook een enorme oplossing die zicht richt op grotere bedrijven. Ze leveren integratie van allerlei soorten data, van spreadsheets tot big data. Hun team kan helpen KPI’s te kiezen waarna het Dashboard door de klant samengesteld kan worden. Het dashboard heeft een weelde aan verschillende grafieken en stijlen om uit te kiezen. En dat is dan ook meteen het nadeel van Dundas (naast het feit dat het te uitgebreid is voor de klanten die DN bedient). Ze gaan er van uit dat het kunnen zien van data ook gelijk staat aan het begrijpen van data. Echter door grafieken in te kunnen stellen zoals ze zelf willen en door er allerlei stijltjes overheen te kunnen gooien, zorgen ze ervoor dat het dashboard niet optimaal is ontworpen voor begrip.

Wel is het Dashboard erg interactief, waardoor je dieper de data in kunt gaan wanneer je dit wilt en je kunt richten op een bepaald onderdeel van de data als je dat doet ipv alleen een overview te kunnen zien.

Helaas kon ik Dundas niet testen omdat dit een uitgebreidere integratie vereist dan ik kan uitvoeren.

http://www.targit.com/

Targit is een business analyse tool, het doet dus niet hetzelfde als dit project maar is wel een interessant voorbeeld voor statistieken. Het is helaas niet op macbook te testen omdat het alleen op Windows opereert.

11.3.4. targit

fig.48. Stil uit het voorbeeldfilmpje. Dit laat een smaakvolle en overzichtelijke versie zien van een Dundas Dashboard Homepage.

fig.49. Een greep uit de beschikbare grafieken (getoond in voorbeeldfilm) die Dundas Dashboard aanbied waar de gebruiker uit kan kiezen.

fig.50. Een voorbeeld van de dashboard samenstel-functie van Dundas en het Dashboard dat daarin gemaakt is. Je ziet meteen hoe rommelig en lelijker dit dashboard is ten opzichte van het dashboard van Dundas (de headers eisen aandacht, de grafieken hebben onnodige ontwerp elementjes zoals gradients, een groot deel va het dasbhoard is een header-image, dit draagt allemaal niks bij aan het begrijpen van de data.)

fig.51. Een screenshot voorbeeld uit de tutorial-manual over het opzetten en gebruiken van Targit.

fig.52. Nog een screenshot voorbeeld uit de tutorial-manual over het opzetten en gebruiken van Targit.

http://www.hublo.com/

“Empowering marketing. Without code.” zeggen ze op hun website. Dat is niet helemaal waar. Wat Hublo doet is hulp bieden bij het aanmaken van funnels op de website. Daarvoor moet de Hublo code op iedere pagina van de site geïnstalleerd worden. Daarna kun je events aanmaken, bijvoorbeeld Er is natuurlijk een technisch persoon nodig om de code ook te installeren op iedere pagina van de website zelf. Vervolgens kun je aangeven welke user actions je wilt gaan tracken, bijvoorbeeld het kopen van een product. Hublo registreert welke stappen daar bij gaan en levert meldingen als er iets ‘raars’ gebeurt met het gedrag van gebruikers. Ze leveren natuurlijk ook visualisaties en rapporten van die funnels die ze helpen aanmaken.

Het levert ook een link naar een realtime stream en naar reports; dat is een directe link naar de betreffende Google Analytics pagina.

11.3.5. hublo

fig.53. Een screenshot van de trial weergave van Hublo. Er zijn 2 events toegevoegd, bezoekers van mijn homepage & moeten mijn homepage zien.

fig.54. De statistieken die volgen. Van de 0 mensen die mn website hebben bezocht hebben er 0 de pagina gezien. Dat is dus 100% in beide. Als 1 persoon event 1 had meegemaakt maar niet stap 2, dan was het een verlies van 100% geweest. Zo loopt de funnel de toegevoegde stappen door en toont wat het verlies is en of dit acceptabel is.

fig.55. Een voorbeeld van hoe zo’n funnel er uit zou kunnen zien.

http://www.qlikview.com/nl

Qlikview is een Nederlands Dashboard dat zich in principe op dezelfde markt richt als Dundas, het is voor veel verschillende industrieën, grotere bedrijven en je kunt alles zelf tot in de puntjes aanpassen. Het enige verschil is dat het basis dashboard en de interactie van het product om het dashboard te maken, een stuk slechter ontworpen is.

11.3.6. qliKView

fig.56. Voorbeeld dashboard-demo van een financieel dashboard. Het is onoverzichtelijk en chaotisch.

http://www.dashthis.com/

Dashthis heeft een super makkelijke setup voor het maken van je Dashboard. Het helpt je kiezen wat voor dashboard je wilt, met welke reden je het wilt bekijken en wat het onderwerp is van het dashboard (emarketing). Vervolgens toont het