• No results found

WOONZORGCENTRA - BEVOEGDE SCHEPEN RUDY CODDENS - BETROKKEN SCHEPEN ANNELIES STORMS - 3 JULI 2020

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : El -Bazioui Hafsa (Groen)

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Deze week verschenen verschillende artikelen over de nieuwe koffie in onze Gentse

woonzorgcentra. Sinds enkele weken maakte de vorige koffie plaats voor een nieuw artikel (inclusief huur van nieuwe koffiemachines). Het bestek hiervoor werd goedgekeurd door de gemeenteraad van juni 2019.

Dat de koffie die door de leverancier wordt aangeboden niet in de smaak viel, valt uiteraard te betreuren. Het is dan ook een goede zaak dat er nu een smaakpanel zal volgen waarbij een andere (h)eerlijke koffie zal gekozen worden. Het cliché dat eerlijke koffie niet heerlijk zou kunnen zijn, klopt uiteraard niet, ook in het gamma van fairtrade zijn er een heleboel smaken en varianten. De berichtgeving hierrond valt dan uiteraard ook te betreuren. Een aangename smaakbeleving én duurzaamheid kunnen zeker hand in hand gaan.

Omdat het welbevinden van onze bewoners én het thema duurzaamheid onze fractie nauw aan het hart ligt, zou ik graag verduidelijking krijgen op enkele vragen.

Alvast mijn dank voor uw antwoord.

Vraag

1. Huur van nieuwe koffiemachines 

In de raamovereenkomst op p. 41 & 45/46 staat te lezen dat ook de huur van koffiemachines onderdeel is van deze overeenkomst. Er werden zowel ‘basismachines’ als ‘machines meerdere opties’ verdeeld over de 16 verschillende woonzorgcentra. Eerder in deze raamovereenkomst staat ook dat de snelheid een belangrijk aspect is. Het zou gaan over 49 machines.

Over welke types van koffiemachines gaat het? Welke verschillen zijn er met de vorige apparatuur?

1. Aanbod (h)eerlijke koffie leverancier

Uiteraard zijn er tussen fairtrade producten evengoed verschillen zoals deze er ook zijn bij niet fairtrade producten. Zeker bij koffie is dit het geval. Het cliché dat de koffie dus niet wordt gesmaakt omdat het fairtrade is, valt dan ook te betreuren.

 

Hoeveel soorten fairtrade koffie kan deze leverancier aanbieden? Welke smaken? Welk type/smaak was de oorspronkelijk koffie?

Het smaakverschil van de koffie zou blijkbaar (kunnen) liggen aan het gegeven dat de geleverde fairtrade koffie (en ik citeer uit de krant) “in ‘droogvries’ vorm wordt aangeleverd”. 

Vanwaar komt deze keuze? Werd dit in het verleden ook in deze vorm aangeboden?

Zijn er machines die niet met gevriesdroogde koffie werken?

1. Berichtgeving  

Zoals eerder aangehaald betreurt onze fractie de beeldvorming dat eerlijke koffie niet heerlijk zou kunnen zijn, er is gelukkig wel degelijk een variëteit bij fairtrade artikelen. Het ongenoegen gaat hier in essentie om een onaangekondigde verandering waar de bewoners bovendien niet bij betrokken werden. Het nieuwe merk of label is minder relevant in deze discussie. Ik vind het dan ook belangrijk dat er een positieve communicatie volgt waarbij de Schepen en de bewoners zich positief uitlaten over de (hopelijk snel gekozen) nieuwe eerlijke koffie.

Overweegt de Schepen om hierover positief te communiceren van zodra de bewoners een heerlijke eerlijke koffie hebben gekozen?

ANTWOORD

1. Huur van nieuwe koffiemachines In de raamovereenkomst op p. 41 & 45/46 staat te lezen dat ook de huur van koffiemachines onderdeel is van deze overeenkomst.  Er werden zowel 

maandag 3 augustus 2020

aspect is. Het zou gaan over 49 machines. Over welke types van koffiemachines gaat het? Welke verschillen zijn er met de vorige apparatuur?

De firma Sodexo heeft voor de koffie een overeenkomst afgesloten met de firma Oké koffie.

Zij voorzien de koffie en de bijhorende de machines. Zoals in het bestek stond beschreven moest er een aanbod zijn van basismachines (koffie en warm water) en machines met meerdere opties.

Na gunning van de overheidsopdracht heeft elke directeur van de woonzorgcentra de keuze gehad, waar ze welke soort machine plaatsen. In elk woonzorgcentrum staat er een mix van basismachines (koffie en warm water) en machines met meerdere opties (verschillende koffies, chocomelk, melk en warm water). Het aanbod van de koffiemachines leunt dicht aan bij de vorige apparatuur.

2. Aanbod (h)eerlijke koffie leverancier Uiteraard zijn er tussen fairtrade producten evengoed verschillen zoals deze er ook zijn bij niet fairtrade producten. Zeker bij koffie is dit het geval. Het cliché dat de koffie dus niet wordt gesmaakt omdat het fairtrade is, valt dan ook te betreuren. 

Hoeveel soorten fairtrade koffie kan deze leverancier aanbieden? Welke smaken? Welk

type/smaak was de oorspronkelijk koffie? Het smaakverschil van de koffie zou blijkbaar (kunnen) liggen aan het gegeven dat de geleverde fairtrade koffie (en ik citeer uit de krant) “in ‘droogvries’ 

vorm wordt aangeleverd”. Vanwaar komt deze keuze? Werd dit in het verleden ook in deze vorm aangeboden? Zijn er machines die niet met gevriesdroogde koffie werken?

De leverancier van de koffie heeft 4 soorten (h)eerlijke handel koffie in zijn assortiment:

Instant Fairtrade Royal Instant Fairtrade Dark Instant Fairtrade Classic Instant Fairtrade Deca

Op de smaaktest werden volgende koffies gedronken: Instant Fairtrade Royal, Instant Fairtrade Dark en Instant Fairtrade Classic.

In een eerste smaakronde hebben de bewoners en het personeel de voor hen twee beste koffies gekozen.

Aan de hand van de feedback van de leden van het smaakpanel hebben ze deze twee koffies verder gefinetuned qua dosering. Daaruit is dan hun favoriete optiegekozen. Finaal heeft iedereen nog eens de favoriete koffie mogen drinken, met melk en suiker, ter bevestiging.

U begrijpt dat er binnen de WZC’s en de LDC’s de behoefte is om koffie te serveren op een snelle manier. Er moet tevens ook de mogelijkheid bestaan om een kan onder het toestel te plaatsen.

Ook de LDC’s hebben uitdrukkelijk gevraagd om te werken met een systeem waardoor er snel een kop koffie kan geserveerd worden om in de cafetaria’s van de LDC’s snel de klanten te kunnen bedienen.

Door deze behoefte dient er gewerkt te worden met een vriesdroog koffie of met koffie

concentraat. In het vorige dossier werd er gewerkt met het koffie concentraat en toestellen van Douwe Egberts.

Daarnaast hadden we de ambitie om over te gaan naar fairtrade koffie, conform de afspraken die gemaakt zijn in het kader van de voedselstrategie van de stad Gent.

Om de verschillende eisen te kunnen combineren (én snel én een kan kunnen zetten én fairtrade) heeft de firma Sodexo ervoor gekozen om een vriesdroog, fairtrade gelabelde koffie.

3. Berichtgeving  Zoals eerder aangehaald betreurt onze fractie de beeldvorming dat eerlijke koffie  niet heerlijk zou kunnen zijn, er is gelukkig wel degelijk een variëteit bij fairtrade artikelen. Het 

ongenoegen gaat hier in essentie om een onaangekondigde verandering waar de bewoners bovendien niet bij betrokken werden. Het nieuwe merk of label is minder relevant in deze discussie. Ik vind het dan ook belangrijk dat er een positieve communicatie volgt waarbij de    Schepen en de bewoners zich positief uitlaten over de (hopelijk snel gekozen) nieuwe eerlijke koffie. Overweegt de Schepen om hierover positief te communiceren van zodra de bewoners een heerlijke eerlijke koffie hebben gekozen?

Persoonlijk betreur ik evenzeer de beeldvorming die ontstaan is dat (h)eerlijke koffie niet lekker zou zijn. Ook ik ben van mening dat een positieve communicatie belangrijk is en ben blij dat de mensen in de wzc nu zelf hebben kunnen beslissen welke koffie ze de komende jaren zullen drinken. De proefsessies zijn achter rug: er is meegedeeld aan alle bewoners van de wzc en ldc’s dat de ‘Fairtrade Royal’ de koffie van de komende jaren wordt. De proefsessies verschenen ook positief in de media.

2020_SV_00292 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - STAAT WEGDEK REKELINGESTRAAT/GELDMUNT -