• No results found

2020_SV_00337 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - KNIJTENPROBLEMATIEK GENTBRUGGE - BEVOEGDE SCHEPEN - ASTRID DE BRUYCKER - 5 AUGUSTUS 2020

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : Robert Gert (N-VA)

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Dit jaar namen De Vlaamse Waterweg nv, de Stad Gent en de gemeente Destelbergen extra maatregelen om de aanhoudende knijtenplaag langs de Schelde aan te pakken.

De situatie wordt met drones opgevolgd en Stad Gent richtte een meldpunt voor knijten op.

Dat moet, volgens een persbericht van Stad Gent, de Groendienst in staat stellen “om te

inventariseren waar en wanneer grote concentraties van knijten aanwezig zijn en na te gaan of de genomen maatregelen effectief zij en welke bijkomende acties wenselijk zijn”

Vraag

Wat is tot nu de stand van zaken?

Zijn de klachten effectief verminderd?

Hoe schat men de hinder door knijten de voorbije maanden in? Is er een verbetering ten opzichte van andere jaren of niet? Graag wat uitleg bij uw antwoord.

Hoeveel meldingen waren er op het meldpunt? Hoe evalueert men de werking van het meldpunt?

Wat zijn de algemene conclusies? Hebben de genomen maatregelen een aantoonbaar positief effect? Welke bijkomende acties worden er eventueel voorzien?

ANTWOORD

In antwoord op uw vragen kan ik u het volgende meegeven:

1. Wat is tot nu de stand van zaken?

Het meldpunt is effectief in werking gesteld

(https://formulieren.stad.gent/productie4.2/formulier/nl- NL/DefaultEnvironment/scKnijten.aspx).

De resultaten zijn binnengekomen via Excel tabellen en geven volgende zaken weer:

woensdag 26 augustus 2020

− Locatie + beschrijving plaats (bv. tuin/ terras,...)

− Temperatuur

− Wind (ja/nee)

− Aantal knijten (zwerm/enkelingen)

− Beten (één/meerdere)

− Datum indiening formulier

− E-mail adres

Via het meldpunt komen de klachten nu op een gestructureerde manier binnen.

2. Zijn de klachten effectief verminderd?

Het is te vroeg om hier uitspraken over te kunnen doen. We kunnen niet objectief vergelijken met vorige jaren want toen was er nog geen meldpunt. De resultaten van het meldpunt zullen

meegenomen worden in de studieopdracht van INBO waarin er monitoring gebeurt. Er zullen dan door de onderzoekers op basis van deze resultaten conclusies getrokken worden en voorstellen voor verdere verbetering worden gedaan.

Het belangrijkste is nu dat er een gebied kan aangeduid worden van waar regelmatig meldingen gebeuren (zie onder). Vergelijken met vroeger gaat niet aangezien er toen geen omlijning en precieze aanduidingen voorhanden waren van waar klachten kwamen. Uit de meldingen blijkt dat de klachten gelokaliseerd zijn ten noorden van de Schelde van het kruispunt Vlaamsekaai –

Jan Delvinlaan tot de nieuwe verkaveling juist buiten Gent (Scheldelaan). Ten zuiden van de Schelde zijn de klachten te situeren vanaf Gentbruggebrug tot aan Gentbruggekouter.

Figuur 1: zone met meer dan 5 klachten via meldpunt in de periode 1/5/2020-10/8/2020 (in bijlage) 1. Hoe schat men de hinder door knijten de voorbije maanden in? Is er een verbetering ten

opzichte van andere jaren of niet? Graag wat uitleg bij uw antwoord.

Zie vraag 2. We kunnen op basis van het aantal meldingen nog geen objectieve conclusies trekken.

1. Hoeveel meldingen waren er op het meldpunt?

Tussen 6/5/2020 en 10/8/2020 zijn 213 meldingen via het meldpunt binnengekomen. Hiervan werden de meeste klachten geregistreerd in mei (73 in totaal) en ging het meestal om de melding van enkelingen Een aantal mensen gaven klachten door op verschillende tijdstippen. In latere maanden kwamen minder meldingen door, maar ging het in de helft van de gevallen om zwermen.

Figuur 2: aantal meldingen tot en met 10 augustus (augustus betreft dus GEEN volledige maand) (in bijlage)

De meeste klachten komen vanuit de straten die direct langs de Schelde liggen, zowel op de linker- als de rechteroever, tussen de spoorweg en het kerkhof van Gentbrugge.

5. Hoe evalueert men de werking van het meldpunt?

Het is op dit moment al duidelijk dat burgers de weg naar het meldpunt vinden (>200 meldingen in iets meer dan 3 maanden). Enkele burgers stuurden op verschillende momenten een melding naar het meldpunt. Eens ze dit kennen is dit dus een handige weg om informatie door te geven aan de Stad.

De resultaten van het meldpunt alleen kunnen geen objectieve analyse toelaten van het aantal knijten. Het betreft geen telling van de insecten noch een grootschalige bevraging. Bovendien zullen niet alle getroffen burgers de weg naar dit meldpunt vinden. Er zullen dus steeds plaatsen zijn waar wel klachten maar geen meldingen zijn. Het is ook vanzelfsprekend dat burgers eerder last zullen hebben van knijten op momenten dat zij zich zelf vaker buiten bevinden (bij goed weer) en dat de evaluatie van de meldingen hier ook rekening mee zal moeten houden.

Het meldpunt geeft wél een idee over de zones/straten waaruit de meeste (geregistreerde) klachten komen en geeft de burger een platform om info te registreren.

Via het meldpunt is er dus zicht op de zone waar de meeste klachten zijn. Deze info zal nadien gecombineerd worden met info over de huidige leefgebieden in de Schelde van de

knijtenlarven en zo kunnen meer gerichte maatregelen getroffen worden.

6. Wat zijn de algemene conclusies? Hebben de genomen maatregelen een aantoonbaar positief effect? Welke bijkomende acties worden er eventueel voorzien?

Het is nog te vroeg voor conclusies. Het is wel duidelijk dat burgers de weg naar het meldpunt vinden. De resultaten geven een idee van de zones/straten waaruit de meeste (geregistreerde) klachten komen en laten toe een meer gerichte aanpak te verrichten in de toekomst.

De resultaten van het meldpunt zullen meegenomen worden in de studieopdracht van INBO waarin er monitoring gebeurt. Er zullen dan door de onderzoekers op basis van deze resultaten conclusies getrokken worden en voorstellen voor verdere verbetering worden gedaan.

Op basis van de info uit het huidige meldpunt lijkt het ons nuttig om in de toekomst in de afgelijnde zone, gericht een aantal bewoners te selecteren die op geregelde tijdstippen hun waarnemingen noteren. Op die manier kunnen we het effect van de maatregelen en de evolutie van de

knijtenproblematiek beter opvolgen.

Een verdere stand van zaken over de maatregelen die we al namen en nog zullen nemen kan je lezen op www.stad.gent/knijten

2020_SV_00338 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - APARTE ADMINISTRATIES VOOR GAS-BOETES -