• No results found

2020_SV_00308 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - VERHARDE VOORTUINEN - BEVOEGDE SCHEPEN - FILIP WATTEEUW - 13 JULI 2020

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : De Roo Stijn (CD&V)

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

In het ontwerp klimaatplan 2020-2050 worden er initiatieven vooropgesteld voor het inzetten van het privaat domein voor een klimaatrobuuste stad. Private eigenaars kiezen er echter soms voor om bepaalde zones van hun tuin te verharden, waarbij er de laatste jaren verschillende voortuinen, opritten en voortuinstroken (vaak zonder vergunning) werden verhard.

Vraag

1) Welke initiatieven plant de schepen om deze trend te keren? Wat is hiervoor de timing en het budget?

2) Hoeveel overtredingen zijn er in 2016, 2017, 2018 en 2019 vastgesteld op het vlak van het (onvergund) verharden van voortuinen, voortuinstroken of opritten? Is er effectief sprake van een stijgende trend?

3) Waar kunnen burgers terecht als zij vermoedens hebben van een niet-vergunde verharding?

Bestaat daar een meldpunt voor? Worden ingediende klachten ook opgevolgd en gecommuniceerd naar de burgers die indienen?

4) Kunnen burgers op vandaag bij de stad terecht tijdens hun zoektocht naar goede voorbeelden?

5) Op welke manier wil de schepen ook de goede voorbeelden in beeld en in verdere uitvoering brengen? Bijvoorbeeld een oprit die voor voldoende stevigheid zorgt, maar ook water kan infiltreren; bijvoorbeeld een onverharde voortuinstrook die toch een minimum aan onderhoud vraagt, enz.

ANTWOORD

1) Welke initiatieven plant de schepen om deze trend te keren? Wat is hiervoor de timing en het budget?

Een bestaande voortuin is privaat domein.

Indien een bewoner/eigenaar zijn voortuin wenst te verharden om op eigen terrein een wagen te kunnen stallen en/of om minder onderhoudswerk te hebben aan de tuin, dient hij een

donderdag 13 augustus 2020

omgevingsvergunning aan te vragen.

Bij de beoordeling van een omgevingsvergunningsdossier houden we rekening met de

verkavelingsvoorschriften en leggen we altijd de nadruk op het beperken van de verharding, zowel in de voortuin als in de achtertuin. We kunnen ons hiervoor baseren op artikel 12 uit het Algemeen Bouwreglement.

(zie bijlage)

Dit houdt ook in dat er geen verharding, met uitzondering van de strikt noodzakelijke toegangen en opritten naar het gebouw (vrijgesteld van vergunning), wordt toegelaten in de voortuin. Bij ieder nieuw dossier vragen we advies aan de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. Er wordt rekening gehouden met volgende voorwaarden:

• Een voortuin moet min. 5m diep zijn om een wagen te kunnen stallen

• Elk perceel krijgt slechts 1 oprit met een vastgelegde breedte. De breedtes zijn beschreven in IPOD 3.

• Bij het ontwerp van nieuwe verkavelingen wordt de diepte van de voortuin beperkt (zoals bepaald in het Klimaatadaptatieplan).

Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen kijkt bij de heraanleg van een straat na wat de laatste stedenbouwkundige/omgevingsvergunningen zijn en onderzoekt of het toegelaten is om voertuigen te stallen in de voortuinen. Indien geen toelating is gegeven, zal men geen verlaagde boordsteen meer voorzien bij de heraanleg. Als een oprit wel mogelijk is volgens eerder aangehaalde

voorwaarden, zal de bewoner de kans krijgen een vergunning aan te vragen.

Dienst Milieu en Klimaat tracht Gentenaars deze legisatuur vooral te informeren en

enthousiasmeren voor ontharden en vergroenen. Communicatie en sensibilisering is namelijk een belangrijke pijler van de klimaatadaptatiestrategie.

We bouwen verder op de communicatiestrategie uit 2018 die moet helpen om Gentenaars aan te zetten om hun private eigendommen te ontharden en te vergroenen. Op basis van deze

communicatiestrategie willen we verschillende producten uittesten, vooral om aan te haken op het juiste momentum waarop burgers hun gedrag veranderen of tot actie overgaan. Zo is er een folder in de maak, met goede voorbeelden/ontwerpen van hoe een ontharde voortuin er kan

uitzien/aangelegd worden.

2) Hoeveel overtredingen zijn er in 2016, 2017, 2018 en 2019 vastgesteld op het vlak van het (onvergund) verharden van voortuinen, voortuinstroken of opritten? Is er effectief sprake van een stijgende trend?

Het aantal processen-verbaal waarbij verharding werd opgenomen:

2016: 5 pv’s 2017: 10 pv’s 2018: 9 pv’s 2019: 13 pv’s

In bovenvermelde cijfers zijn enkel de processen-verbaal en geen aanmaningen opgenomen, gezien in huidige registratietoepassing van Dienst Toezicht het genereren van cijfers op basis van thema niet mogelijk is. De nieuwe toepassing die in ontwikkeling is, zou dit probleem moeten verhelpen in de toekomst. We kunnen er wel van uitgaan dat het aantal aanmaningen dezelfde tendens vertoont als het aantal processen-verbaal.

We zien een stijgende tendens van vaststellingen. Die is minstens mede veroorzaakt door een toegenomen bewustwording en aandacht hiervoor bij de burger en het beleid. Dat zorgt ervoor dat de Afdeling Bouwtoezicht dergelijke dossiers intussen prioritair opneemt.

Momenteel werken we enkel reactief op dit thema. Maar sinds midden 2019 nemen we bij de behandeling van dergelijke klachten of meldingen alle gelijkaardige gevallen in de straat/

onmiddellijke omgeving mee op. Ook dit resulteert in een toename van het aantal vaststellingen.

3) Waar kunnen burgers terecht als zij vermoedens hebben van een niet-vergunde verharding?

Bestaat daar een meldpunt voor? Worden ingediende klachten ook opgevolgd en gecommuniceerd naar de burgers die indienen?

Klachten en vragen kunnen steeds gemeld worden bij Dienst Toezicht, bij voorkeur op

toezicht@stad.gent of via het E-formulier op https://stad.gent/nl/wonen-verbouwen/woon-en-bouwproblemen/bouwovertredingen .

Contactgegevens van de melder worden nooit gedeeld met de overtreder. Niet-anonieme klachten worden steeds onderzocht en het gegeven gevolg wordt steeds teruggekoppeld naar de melder.

4) Kunnen burgers op vandaag bij de stad terecht tijdens hun zoektocht naar goede voorbeelden?

Zie het antwoord op vraag 1. Er wordt gewerkt aan een brochure met voorbeelden van onverharde voortuinen, waarbij we willen dat de Gentenaars het als een vanzelfsprekende keuze zien om een groene (voor)tuin te gaan aanleggen en onderhouden, met zo weinig mogelijk verharding,

Het moet een keuze zijn voor een eenvoudige oplossing waarbij geen grote technische kennis vereist is.

5) Op welke manier wil de schepen ook de goede voorbeelden in beeld en in verdere uitvoering brengen? Bijvoorbeeld een oprit die voor voldoende stevigheid zorgt, maar ook water kan infiltreren;

bijvoorbeeld een onverharde voortuinstrook die toch een minimum aan onderhoud vraagt, enz.

De keuze is gemaakt om eerst in te zetten op ontharding op het openbaar domein, om als stad zelf het goede voorbeeld te geven.

Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen heeft al een aantal initiatieven genomen om voetpaden (Schaapherderstraat), delen van een park (Paul de Smet de Naeyerplein) te ontharden.

Dienst Milieu en Klimaat heeft een voorbeeldproject opgestart in 2018, in samenwerking met GMF.

In de Désiré Toeffaertstraat in Gentbrugge heeft men de bewoners betrokken om voortuinen te ontharden en geveltuinen gaan aanleggen. Dit ging gepaard met een bijeenkomst, onder begeleiding van een tuinarchitect, een ‘uitbreekweekend’ en een gezamenlijke aanlegdag.

2020_SV_00309 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - HERGEBRUIK BEMALINGSWATER EN HERINFILTRATIE -