• No results found

2020_SV_00304 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - VRAAG NAAR INTENTIES WIJZIGINGEN RUP'S - BEVOEGDE SCHEPEN FILIP WATTEEUW - 9 JULI 2020

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) : Van Pee Jef (CD&V)

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

De Waterstraat is gelegen in het RUP SA2B.

De voortuinen liggen in een zone voor bouwvrije tuinen en daar worden blijkbaar geen constructies (behalve esthetische uitstulpingen aan de woning) toegelaten.

Bovendien mag daar maar 30% van de voortuin worden verhard.

Nu zijn er bewoners die de vroegere verharde voortuin volledig willen ontharden, om daarop dan een fietsstalling te plaatsen. Momenteel is dat via het RUP niet mogelijk.

Vraag

- zijn er plannen om de RUP's van de deelgemeenten aan te passen in het kader van fietsstallingen?

Dergelijke aanpassing zou tegemoetkomen aan een reële nood, die ook in andere steden wordt gelenigd. Bovendien zou dit de drempel verlagen om bestaande parkeermogelijkheden van wagens te vervangen.

ANTWOORD

De voortuinen van een groot deel van de woningen in de Waterstraat zijn inderdaad gelegen in de zone voor bouwvrije tuinen volgens het RUP Synghemkouter 2B. Enkel een kleine volume-uitstulping aan het hoofdgebouw is toegelaten en de voortuin kan tot 30% verhard worden.

Het groene karakter van deze voortuinen zijn een meerwaarde voor het openbaar domein. De straat heeft op vandaag een gemengd beeld. In aantal gevallen is het groene karakter effectief behouden, in een aantal andere gevallen wordt de voortuin eerder gebruikt als staanplaats voor de auto. In sommige gevallen beschikken de woningen over een garage, maar dit is niet steeds het geval.

Het lijkt evenwel twijfelachtig of het toelaten van meer constructies in de voortuin effectief zal leiden tot meer ontharding in de voortuinen. Veel woningen in deze straat beschikken immers over een garage waardoor de oprit zal blijven. In dat geval kan ook de garage als fietsenberging gebruikt worden. Het toelaten van bijkomende constructies zal dan eerder leiden tot meer verharding. Een algemene aanpassing van de voorschriften lijkt dus niet aangewezen.

Voor andere delen van Gent, waarvoor geen RUP geldt, zijn conform het afwegingskader Ruimtelijk Rendement afwijkingen voor fietsenbergingen wel mogelijk en wordt dit op vandaag, onder

bepaalde voorwaarden, ook effectief meer gerealiseerd. Voorwaarde is wel dat de totale verharding effectief afneemt ten voordele van het groene karakter van de voortuin. Zo wordt ook op kleine schaal bijgedragen aan de klimaatrobuustheid van onze Stad. Het water kan ter plekke beter infiltreren en is er meer natuurlijke schaduw.

dinsdag 14 juli 2020

2020_SV_00305 - SCHRIFTELIJKE VRAAG - VERKAVELING IN DE DURMMEERSTRAAT. - BEVOEGDE SCHEPEN FILIP WATTEEUW - 10 JULI 2020

OPSCHRIFT

Raadslid (-leden) :

De Vuyst Mattias (Open Vld)

OMSCHRIJVING VAN DE VRAAG Toelichting

Op het einde van de Durmmeerstraat rijst een kleine verkaveling op van een 10-tal energie-zuinige woningen met een ruime voortuin. De toekomstige bewoners kijken er naar uit om in deze rustige doodlopende straat te wonen, maar er kwam mij enige ongerustheid ter hore van de

buurtbewoners die gebruik maken van een deelwagen of een gezinswagen in eigendom hebben.

Graag schets ik de situatie hieronder:

In de in 2019 toegekende vergunning werd de verkaveling ingedeeld. Als men echter naar de verkavelingsvoorschriften vandaag kijkt ziet men duidelijk dat in dit stuk van de straat niet

geparkeerd kan worden gezien de breedte van de straat slechts 8 meter beslaat en er bebouwing is langs beide kanten.

Ook op gangbare afstand is er geen oplossing beschikbaar, gezien parkeren op het voorafgaand plein onveilig is en te beperkte mogelijkheden biedt voor een tiental wagens. Eveneens blijkt dat het stuk van de straat op deze plaats al reeds een hoge parkeerdruk kent.

De beslissing om in onze stad in te zetten op ontharde voortuinen gezien de excessen in het verleden zijn legitiem, in wijken met een grote parkeerdruk impliceert dit inderdaad een

privatisering van de openbare weg zodat andere autobezitters of mensen die gebruik maken van deelsystemen moeilijkheden ondervinden om parkeerplaats te vinden.

Echter stelt deze problematiek zich in caso (doodlopende straat, woonerf) hier niet. Een aanleg van een beperkte oprit zou er niet voor zorgen dat de parkeerdruk in deze straat verhoogt. Verder kan men in de verkavelingsvoorschriften duidelijk zien dat zelfs als er een beperkte verharding

toegelaten zou worden (misschien zelfs lager dan het verkavelingsvoorschrift dat 50 procent stelt) er nog voldoende groene ruimte mogelijk is in de voortuinen van deze woningen.

Bovendien werden er in de volledige verkaveling elektrische laadpalen voorzien op de percelen om het mogelijk te maken om zich op een meer uitstootneutrale manier te verplaatsen. Aangezien niet iedereen over een job beschikt die met de fiets of het openbaar vervoer kan bereikt worden, zou het in die optiek zonde zijn mocht dit initiatief verloren gaan.

Vraag

1. Kan er in duidelijk aantoonbare situaties en onder duidelijke voorwaarden waaruit blijkt dat het nodige groen in de voortuin gegarandeerd wordt en er geen verhoging van de parkeerdruk veroorzaakt wordt een uitzondering gemaakt worden op het verbod van de aanleg van een oprit of autostelplaats?

2. Zoniet, hoe kunnen we als Stad Gent deze bewoners helpen wanneer zij een deelauto, eigen personenwagen of wagen van derden wensen te gebruiken en deze op billijke afstand van hun woning even wensen te parkeren?

BIJLAGEN

- mdv.png -

Bijgevoegde bijlage(n) :

ANTWOORD

Uit de vraagstelling leid ik af dat men er verkeerdelijk is van uitgegaan dat er een verbod geldt op de aanleg van een oprit/autostalplaats bij een woning. Om aan te tonen dat er geen zulks verbod is in deze verkaveling en van waar waarschijnlijk het misverstand komt, geef ik eerst een korte schets van de stedenbouwkundige historiek, en wat dit telkens betekent voor de inrichting van de

voortuinstrook.

De percelen ter hoogte van de Durmmeerstraat zijn aangelegd op basis van de goedgekeurde verkaveling 2009 WO 138/00 van 10/12/2009.

i. Voorschrift ivm de aanleg van de voortuinstrook luidt als volgt:

Het is verboden in de voortuinstrook bouwwerken op te richten.

Deze zone mag maximaal voor 50% verhard worden en de aanleg van parkeerplaatsen is toegelaten, mits zij minimum op 1m gelegen zijn van de zijdelingse perceelsgrenzen.

Er wordt per perceel slechts 1 oprit van maximaal 3m breedte toegestaan.

vrijdag 14 augustus 2020

i. Bij de beslissing werd voor alle deze omgevingsvergunningen mbt de voortuinstrook telkens volgende voorwaarde meegegeven:

Artikel 2 van de beslissing legt volgende voorwaarden op:

Enkel de strikt noodzakelijke verharding (1 toegangspad per perceel van 1,5m breed naar de

voordeur kan aangelegd worden zonder vergunning). De rest van de voortuin dient groen aangelegd te worden. Parkeren in de voortuin is niet toegestaan zonder vergunning. In functie van de

aansluiting van deze toegangspaden naar het woonerf zal ook enkel een pad van 1,5m breed worden toegestaan op het openbaar domein.

• In haar advies stipuleerde de Wegendienst wel dat de openbare, groene bermen mogen in geen geval verhard worden, ook verhardingen in steenslag zijn niet toegelaten. In het geval van inbreuken kan de stad deze verhardingen opbreken op kosten van de bouwheer.

• In de omgevingsvergunningen van 2019 werd bovendien op de bouwplannen nergens een oprit in de voortuin ingetekend, noch in de motiveringsnota werd dit aangehaald. Bij de beoordeling kan men zich hier dan ook niet over uitspreken en maakte dit geen deel uit van de aanvraag.

Artikel 2 van de beslissing van 2019 legt geen verbod op van de aanleg van een oprit in de voortuin, maar stelt enkel dat dit via een omgevingsvergunningsaanvraag moet worden aangevraagd.

• En zoals de verkaveling aangeeft, kan er slechts 1 oprit per perceel worden toegestaan met volgende voorwaarden:

i. 1 oprit per perceel, max 3m breed, op min. 1m van de perceelsgrens ii. Een voortuin moet min. 5m diep zijn om een wagen te kunnen stallen iii. Max 50% van de voortuin mag verhard worden -> enkel waterdoorlatende

verharding/verharding met natuurlijke infiltratie is toegestaan

Conclusie met betrekking tot de afgeleverde vergunningen is duidelijk:

Indien de bewoners van deze woningen een oprit wensen bij hun woning, zal men eerst een

omgevingsvergunningsaanvraag voor de aanleg van een oprit in de voortuinstrook moeten indienen.

Zij kunnen een dergelijke aanvraag zelf indienen, of hulp vragen bij onze Balie Bouwen (op afspraak).

Een baliemedewerker zal hen helpen voor het samenstellen van de aanvraag.

Graag geef ik ok nog kort antwoord op het aspect autodelen. Voor autodelen kunnen indien wenselijk autodeelplaatsen worden ingericht op het openbaar domein, bijvoorbeeld op de P+R Neptunus. Dat is op minder dan 500 meter wandelafstand. Hier staat al een publieke laadpaal, mocht men een elektrische wagen willen delen. Ik ga hierbij van uit dat het autodeel-initiatief dan georganiseerd is via een erkende autodeelorganisatie.