• No results found

WIJKGERICHT WERKEN, INTEGRATIE, PARTICIPATIE

In document GEMEENTE BRUNSSUM JAARSTUKKEN 2020 (pagina 66-73)

TERUGBLIK

In februari 2020 besloot het college om te starten met een pilot in wijk Noord met de opdracht een dragende werkstructuur in de Wijk, middels een wijkbedrijf, te realiseren van waaruit activiteiten voor de wijk georganiseerd en gefaciliteerd kunnen worden. Waarbij de activiteiten aansluiten bij de behoeften van de burgers in die wijk; aansluiten bij de ontwikkelbehoefte van de doelgroep partici-patiewet en waarbij burgers in de wijk naar vermogen mee doen en ontwikkelen. Het door ontwik-kelen van het concept wijkgericht werken vloeit voort uit de visie sociaal domein Brunssum. Zie ook programma 3.

In de logica van de opbouw van de programmabegroting was het veelal niet duidelijk waartoe pro-ducten die qua budget onder de Wmo vallen, onder dit programma vallen.

Met het verwezenlijken van de doelstellingen dat burgers zo lang mogelijk in de eigen omgeving kunnen wonen en zich weet te redden brengen wij diensten die daarbij van belang zijn zo kort moge-lijk bij de burger. In de pilot verkennen wij welke diensten daarbij passend zijn. Dit programma vormt dus een belangrijke relatie met het sociaal domein.

Het wijkgericht werken heeft in 2020 vooral in het teken gestaan van de opstart van de pilot van het Wijk-bedrijf, inmiddels Noorderhuis geheten, in Noord. Ondanks de beperkingen door corona is een vergaande samenwerking met relevante partners in het wijkgericht werken in Noord gerealiseerd en heeft de burger de weg gevonden naar het Noorderhuis, de ontmoetingsplek in Noord. De burger voelt zich gehoord en serieus genomen. Hiermee is een goede basis gelegd voor de verdere dooront-wikkeling van het wijkgericht werken in Brunssum.

In wijk Zuid startten burgers met een succesvol initiatief “zwerfvuil”. De initiatiefnemers zijn ambiti-eus met hun plannen om Brunssum een schone stad te houden.

Taakveld: Samenkracht en burgerparticipatie (XT-61)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 De Brunssumse burger woont zo lang mogelijk in de eigen omgeving.

De Brunssumse burgers participeert zo goed mogelijk maatschappelijk (samenredzaam).

De Brunssumse burger weet zich te redden, zo nodig met ondersteuning op maat.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 1.1 Collectieve voorzieningen zoals was- en

strijkservice, regeling Huishoudelijke Hulp en de rolstoel- en scootmobiel pool voor inwoners van Brunssum op basis van vigerend beleid. Waar moge-lijk verschuiven individuele voorzienin-gen naar collectieve voorzieninvoorzienin-gen en/of groepsarrangementen.

In 2020 waren de collectieve voorzieningen toegan-kelijk voor de inwoners van Brunssum. De regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is medio 2020 af-geschaft. De cliënten die van mening waren dat ze door de afschaffing van de HHT-regeling te weinig on-dersteuning kregen, konden een herindicatie voor Hulp bij het Huishouden aanvragen. Daar waar de cli-entsituatie veranderd was, heeft dit geleid tot aan-passing van de indicatie. Dit laatste was slechts bij een zeer beperkt aantal cliënten aan de orde.

1.2 Cliëntervaringsonderzoeken uitvoeren met als resultaat dat 75% van de ge-vraagde cliënten aan tevreden, mini-maal een 7, is over de bejegening, dienstverlening en voorziening in het ka-der van de Wmo.

In 2020 startten we met een continue-onderzoek in plaats van een periodiek cliëntervaringsonderzoek.

1.3 Evaluatie vrijwilligersbeleid. In 2020 evalueerden we het vrijwilligersbeleid. De evaluatie leidde tot het opstellen van een nieuw plan.

De raad stelde deze 'Nota Vrijwillige inzet in Bruns-sum 2020-2024' vast.

1.4 Afbouw van de HHT-regeling omdat deze bovenwettelijke taak duurder wordt (i.v.m. invoering abonnementsta-rief vervalt de eigen bijdrage à €5,00);

we een bezuinigingsopgave hebben én omdat er in sector personele tekorten ontstaan. We hebben te maken met wachtlijsten voor geïndiceerde hulp bij het huishouden. Het personeel dat no-dig is voor uitvoering van de HHT-rege-ling is niet beschikbaar voor deze geïndi-ceerde hulp bij het huishouden. Het gaat al gauw om 15 medewerkers (11.000 uren). In 2020 bouwen we de regeling gefaseerd af.

In 2020 is de HHT-regeling afgebouwd. Vanaf 1 janu-ari 2020 konden geen nieuwe cliënten instromen in de HHT-regeling en vanaf 1 juli 2020 is de regeling volledig beëindigd. Zoals hiervoor onder 1.1. beschre-ven, heeft deze stopzetting nauwelijks geleid tot het aanpassen van de indicaties Hulp bij het Huishouden.

Doel: Wat wilden we bereiken

2 De Brunssumse burger, die vrijwillige- en mantelzorg verleent, wordt gewaardeerd en krijgt waar nodig goede ondersteuning om overbelasting te voorkomen. Regionaal wordt de (ke-ten)samenwerking in de informele zorg, vooral t.a.v. dementie verder doorontwikkeld en geopti-maliseerd.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 2.1 Het naar tevredenheid implementeren

van het nieuwe beleid voor informele- en mantelzorg.

De wijziging van het mantelzorgcompliment is goed verlopen. In november bleek dat een verlenging van de aanvraagperiode nodig was. Totaal zijn er 567 complimenten (€ 39.690) en 2360 uren via Betere Bu-ren toegekend. In het nieuwe beleid is tevens een verbeterde (regionale) samenwerking opgenomen met als doel de ondersteuning te optimaliseren. De samenwerking is geëvalueerd en de betrokken par-tijen (gemeenten en een aantal aanbieders van infor-mele zorg) concluderen dat deze nieuwe samenwer-king heeft geleid tot een efficiencyslag in de subsidi-ering en heeft geresulteerd in een beter afge-stemd aanbod in de dienstverlening.

2.2 Een regionaal beter opleidings- en on-dersteuningsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers.

In het regionaal samenwerkingsverband is het scho-lingsprogramma voor burgers van Parkstad ontwik-keld waarin vrij toegankelijke workshops en lezingen over verschillende thema's in het kader van infor-mele zorg worden aangeboden. De administratieve afhandeling van inschrijvingen worden eenduidig af-gehandeld (efficiencyslag administratief) en de door Corona dreigende (over)belasting en risico op een-zaamheid en wordt het opleidings- en ondersteu-ningsaanbod afgestemd. Het steunpunt mantelzorg en het CMWW hebben direct geschakeld om de drei-gende (over)belasting bij mantelzorgers zo laag mo-gelijk te houden.

Doel: Wat wilden we bereiken

3 De Brunssumse burger kan laagdrempelig gebruik maken van goede algemene- en voorliggende ondersteuning.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 3.1 De (algemene- en voorliggende)

voor-zieningen en dienstverlening wordt door de Brunssumse burger als goed en laag-drempelig ervaren

In 2020 startten we met een continue-onderzoek in plaats van een periodiek cliëntervaringsonderzoek.

3.2 Doelmatig en rechtmatig subsidiebeleid;

het herijken van de beschikbare maat-schappelijke dienstverlening.

Regelmatig evalueren en bijstellen, door middel van periodiek ambtelijk- en be-stuurlijk overleg, van de dienstverlening en de innovatieprojecten.

In 2020 vond regelmatig overleg plaats met diverse betrokken partijen. Dit leidde tot bijstellingen van de diverse regelingen.

3.3 De bijeenkomsten van het cliëntenpanel van CMWW leveren een positieve terug-koppeling op.

In 2020 zijn door de Corona maatregelen geen cliën-tenpanels door het CMWW georganiseerd. Er zijn geen klachten gemeld die moesten worden opge-schaald naar de interne- en externe klachtcommis-sies.

3.4 De Brunssumse burger is tevreden over de dienstverlening van het CMWW. De ondersteuning is laagdrempelig beschik-baar en heeft geen (of een acceptabel lage) wachttijd.

Het CMWW heeft vanwege Corona geen rondetafel-gesprekken gevoerd waarin de klanttevredenheid wordt gemeten. Zie ook 3.3.

3.5 De algemene voorzieningen worden ver-nieuwd door de inzet van innovatieve projecten.

In 2020 heeft een aanbesteding voor Begeleiding Wmo plaatsgevonden. De nieuwe overeenkomst is gestart op 1 januari 2021. In deze aanbesteding wordt gestuurd op een nieuwe manier van werken in Brunssum. Zo wordt onder andere verwacht dat de opdrachtnemers een gebiedsgerichte aanpak ont-wikkelen, medewerkers in de wijken actief zijn en per wijk moeten ze gaan samenwerken met belangrijke stakeholders zoals bijvoorbeeld de woningcorpora-ties en het welzijnswerk. Met als doel lokale proble-men op te lossen. Tevens moeten de opdrachtne-mers verbindingen leggen met de informele zorg, huisartspraktijken/ praktijkondersteuners, de cure-GGZ en de wijkverpleegkundigen. Dit alles zal leiden tot een innovatieve aanpak in Brunssum.

3.6 Het aanbod van de algemene- en voor-liggende ondersteuning wordt geëvalu-eerd en waar nodig verbeterd om het beschikbaar subsidiebudget zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten.

Zie bij 3.5.

3.7 De samenwerking tussen de maat-schappelijke partners en de gemeente wordt versterkt.

Zie bij 3.5.

FINANCIËLE AFWIJKINGEN WAT HEEFT HET GEKOST?

Samenkracht en burgerparticipatie (XT-61) ex-ploitatie (x € 1.000)

Begroting 2020 Realisatie 2020 Realisatie - Begroting

610000 - Salarislasten Samenkracht burgerpart 198 198 0

610001 - Inburgering 0 0 0

610010 - Subsidies Seniorenverenigingen 20 20 0

612010 - Buurtverenigingen 1 1 0

612011 - Ondersteuning verenigingen 0 3 3

612033 - Welzijnswerk CMWW 1.748 1.765 16

612037 - Het Huishouden op Orde 37 37

612038 - Informele Zorg 125 100 -25

612041 - Samenkracht en burgerparticipatie 80 20 -60

612042 - Samenkracht en burgerparticipatie WMO

612043 - Gezondheidsbevordering 0 0

612045 - Bedrijfsvoeringskosten 195 127 -68

612048 - Bedrijfsvoeringsbudget WMO 35 13 -22

612060 - Innovatie sociaal domein(Alg.res) 20 -20

612100 - Subsidies Jeugdverenigingen 88 78 -10

612105 - Toezicht Kinderopvang/PSZ 1 1

TOTAAL LASTEN 3.204 2.952 -252

612021 - D'r Brikke-Oave -41 -29 12

612105 - Toezicht Kinderopvang/PSZ 0 0

TOTAAL BATEN -41 -29 12

Resultaat 3.163 2.923 -240

TOELICHTING AFWIJKINGEN

Product Toelichting belangrijkste afwijkingen

612030 - Collectieve voorzieningen WMO

Van dit product worden collectieve voorzieningen in het kader van de Wmo betaald. Als gevolg van de Corona-pan-demie is in de eerste helft van 2020 minder gebruik ge-maakt van de HHT-regeling, waardoor er nu sprake is van een overschot op dit product van € 89.000,-. Vanaf medio 2020 is de HHT-regeling volledig afgeschaft. De uitgaven voor de scootmobiel- en rolstoelpool komen € 12.000,- la-ger uit door lala-gere onderhoudskosten. In totaal dus een voordeel van € 101.000,-.

612037 - Het Huishouden op Orde De uitgaven voor het project Huishouden op Orde worden gedekt uit de egalisatiereserve Huishouden op Orde (B120617) uit 2015, waarvan het eindsaldo ultimo 2020 € 37.144,- bedraagt.

612038 - Informele Zorg Minder aanvragen voor het Mantelzorgcompliment veroor-zaakt een onderschrijding ad. € 25.000,-. Door de lengde aanvraagtermijn kunnen in 2021 nog aanvragen ver-werkt worden.

612041 - Samenkracht en burgerparti-cipatie

In 2020 is nauwelijks gebruik gemaakt van de stimulerings-regeling Burgerkracht. Deze stimulerings-regeling is bedoeld om activi-teiten van inwoners te ondersteunen die gericht zijn op het versterken van de samenhang binnen een wijk en tussen bewoners. Gezien de Corona-pandemie in 2020, waren er nauwelijks activiteiten mogelijk. Dit resulteert in een over-schot in 2020 van € 60.000,-.

612045 - Bedrijfsvoeringskosten Inzake Bedrijfsvoeringskosten is € 68.000,- minder uitgege-ven wegens meevallende bijdragen GGD producten (o.a.

Wmo Adviesteam) en lagere kosten juridische adviseringen Wmo.

612048 - Bedrijfsvoeringsbudget WMO De bedrijfsvoeringkosten komen € 22.000,- lager uit o.a.

wegens combinatie advisering aanbestedingstraject

Wmo HbH samen met aanbesteding eigen inkoop Ambu-lante Jeugdhulp.

612060 - Innovatie sociaal do-mein(Alg.res)

Wegens het ontbreken van innovatieprojecten Sociaal Do-mein komt deze post lager uit. Een voordeel van € 20.000,-.

612100 - Subsidies Jeugdverenigingen Op grond van de 10% extra coronasteunmaatregel is in to-taal, bovenop de reguliere waarderingssubsidies, € 3.500,- extra subsidie aan deze verenigingen/stichtingen uitge-keerd. Daarnaast hebben deze verenigingen/stichtingen de verstrekte subsidies, doordat (bijna) alle geplande activitei-ten door Corona zijn geannuleerd, mogen behouden én vindt er geen 10% steekproefsgewijze eindcontrole plaats, De voorlopige subsidiebesluiten 2020 zijn dientengevolge definitief.

Taakveld: Wijkteams (XT-62)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 Versterken burgerkracht en door de burger gedragen beleid.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 1.1 De visie wijkgericht werken wordt met

de afzonderlijke wijken ontwikkeld tot een overkoepelende visie wijkgericht werken 5.0. op lange termijn.

De visie wijkgericht werken krijgt vorm in de pilot Wijkbedrijf Brunssum (juli 2020 gestart).

1.2 In 2020 wordt de pilot wijkgericht wer-ken voor het centrum geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.

Vanwege corona hebben we de pilot wijkgericht wer-ken in het centrum niet verlengd maar hebben we de kennis en ervaring gebruikt voor de pilot Wijkbedrijf in Brunssum Noord.

1.3 In de periode 2019-2023 heeft iedere wijk een wijkwethouder als eerste be-stuurlijke aanspreekpunt.

Iedere wijk heeft een wijkwethouder als eerste be-stuurlijke aanspreekpunt.

1.4 In iedere wijk is er een team van vrijwil-ligers (in evt. wisselende samenstelling) beschikbaar die initiatieven namens de wijk ontplooien en die een bijdrage le-veren aan het tot stand komen van be-leids- en uitvoeringsplannen voor zover die betrekking hebben op de wijk.

De wijkteams hebben hun krachten gebundeld en de samenwerking versterkt. Om dit verder tot uiting te brengen hebben ze de naam wijkteam veranderd en heten ze vanaf nu Buurtnetwerk Zuid, - West, etc.

Een andere reden voor de naamswijziging heeft ook te maken met de spraakverwarring die vaak ontstaat in relatie met de wijkteams van zorgorganisaties.

Daarnaast zijn meerdere initiatieven ontstaan in de wijken met betrekking tot het schoonhouden van de wijk. Dit gebeurt door vrijwilligers in de wijk in

sa-1.6 Opstellen van Wijkveiligheidsplannen tezamen met professionele partners, wijkteams en inwoners voor een geza-menlijke wijkaanpak.

In verband met corona konden wijkplannen niet met inwoners en partners geëvalueerd en bijgesteld en/of ontwikkeld worden.

FINANCIËLE AFWIJKINGEN WAT HEEFT HET GEKOST?

Wijkteams (XT-62) exploitatie (x € 1.000) Begroting 2020 Realisatie 2020 Realisatie - Begroting

620000 - Salarislasten Wijkgericht Werken 118 118 0

620001 - Subsidies wijkteams 42 33 -9

620002 - Wijksteunpunt Brunssum-Noord 12 12 0

620003 - Verbetering Leefbaarheid in de wijk 17 18 1

620005 - Pilot Wijkbedrijf Brunssum Noord 60 71 11

TOTAAL LASTEN 249 252 3

TOTAAL BATEN

Resultaat 249 252 3

In document GEMEENTE BRUNSSUM JAARSTUKKEN 2020 (pagina 66-73)