• No results found

SOCIAAL DOMEIN

In document GEMEENTE BRUNSSUM JAARSTUKKEN 2020 (pagina 35-57)

TERUGBLIK

Vanuit het sociaal domein waren er drie aanbestedingen: Hulp bij het Huishouden, Wmo –begelei-ding en Jeugd Ambulant. Hiermee geven we verder uitvoering aan onze visie voor het sociaal domein van Brunssum. De aanbesteding Hulp bij het Huishouden heeft met 4 gemeenten plaatsgevonden, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Ten aanzien van het programma van eisen is er bij Hulp bij het Huishouden nauwelijks iets aangepast. Echter, het reële uurtarief blijft wel een gevoelig punt. Mean-derGroep heeft een kort geding aangespannen tegen de 4 gemeenten. De rechter heeft de gemeen-ten in het gelijk heeft gesteld en de aanbesteding kon verder afgerond worden. Maar desalniettemin zal de komende jaren de kostprijs onderwerp van gesprek blijven.

De aanbesteding begeleiding Wmo is gedaan samen met de gemeente Landgraaf. De 5 pijlers van het masterplan Sociaal Domein vormden de basis voor het programma van eisen. Het samenwer-kingsverband Samenkracht heeft de opdracht gegund gekregen. Samenkracht bestaat uit de reeds gecontracteerde aanbieders waardoor de inwoners de zorg blijven ontvangen van de vertrouwde aanbieders.

De aanbesteding ambulante Jeugdhulp resulteerde in 30 contracten met 21 contractpartijen op ze-ven verschillende percelen. De aanbesteding heeft een initiële looptijd van twee jaar, zodat er qua data wordt aangesloten bij de regionale inkoop van de jeugdhulp in de regio Zuid-Limburg. Nieuw in de aanbesteding is het perceel ‘1001-kritieke dagen’ dat handelt over de ondersteuning aan jeugdi-gen in de vroegste stadia van het leven.

Tijdens de coronacrisis was het uitgangspunt dat zoveel mogelijk zorg en dienstverlening, met in-achtneming van de geldende maatregelen, door gaat. Dat was niet gemakkelijk en vroeg om denk en aanpassingskracht van al onze stakeholders. In de meeste gevallen is het dan ook gelukt om (een vorm van) ondersteuning door te laten gaan bijvoorbeeld dagbesteding in kleinere groepen en am-bulante begeleiding op afstand. Door beperkingen zijn er minder kosten gemaakt dan voorzien werd én zijn de Rijksbijdragen verhoogd. Dat maakt dat we geld over houden. Tegelijk maken we ons zor-gen over de toekomst. Uit landelijke onderzoeken blijkt dat inwoners, zowel jong als oud, het moei-lijk hebben. Veel mensen kampen met eenzaamheid en psychische problemen. Vanaf de tweede Lock down zag team Jeugd een toename van jeugdigen met zwaardere problematiek zoals depres-sies en druk/stress in gezinssituaties. Gezien deze problematiek, kan het zijn dat op een later mo-ment in 2021 / 2022 of later meer ondersteuning aan inwoners noodzakelijk is waardoor meer finan-ciële middelen nodig zijn om de ondersteuning te leveren.

Ook voor de uitvoering van schuldhulpverlening, armoedebestrijding, re-integratie en participatie heeft de corona-pandemie invloed gehad. Het fysieke contact met klanten werd beperkt. Later in het jaar werd weliswaar meer op afspraak gewerkt, maar de spontane inloop en contacten die burgers en medewerkers op prijs stellen was lange tijd niet mogelijk. Voor de schuldhulpverlening resul-teerde dit in minder uitvraag naar dienstverlening. Tegelijk constateren we dat de integrale werk-wijze van het loket 'Sociaal Centraal' vroeg schakelt in trajecten. We stelden een coördinator Inte-grale Toegang aan om de inteInte-grale werkwijze verder kracht bij te zetten.

Met het preventieve en outreachende karakter van deze aanpak proberen we zo vroeg mogelijk in te grijpen, waar dat nodig is, en vragen we uit op andere leefgebieden dan alleen de enkelvoudige vraag van een burger. De wijze waarop we in de pilot 'Noorderhuis' voor en met burgers werken is

De uiteindelijke en feitelijke consequenties zijn in 2020 echter, anders dan verwacht, redelijk be-perkt gebleven. De instroom in de uitkering volgde niet de tendens van de WW. Na afloop van WW-uitkeringen bleek het merendeel van de werkzoekenden níet door te vallen naar een uitkering van de Participatiewet. Het resultaat in de BUIG laat dan ook een ruim overschot zien. Ondanks de situa-tie rondom Corona waren er minder uitgaven dan verwacht. Ook de gevolgen van terugval in inko-men heeft zich in 2020 (nog) niet doorvertaald in een hausse aan schuldhulpvragen. Vermoedelijk hebben de vele steunmaatregelen, zowel van het Rijk als van de gemeente Brunssum, in elk geval voor de korte termijn, daarbij geholpen. Ook wordt er geanticipeerd door op Zuid-Limburgs niveau af te stemmen en initiatieven op te zetten. We denken dat de gevolgen pas na de coronacrisis goed zichtbaar worden en bereiden alle onderdelen in de keten daar op voor.

De uittreding van Onderbanken bij ISD BOL is intensief aangezet en wordt verder uitgewerkt volgens de vastgestelde uitgangspunten.

De Wet Verplichte GGZ gold per 1 januari 2020. Tot nu toe hebben wij weinig met dez wet van doen gehad. Er waren weinig meldingen.

Taakveld: Inkomensregelingen (XT -63)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 Uitvoering geven aan de wettelijke taken onder de Participatiewet, zoals het verstrekken van uitkeringen.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 1.1 Uitkeringen worden rechtmatig,

doel-matig en tijdig verstrekt.

De uitkeringen zijn rechtmatig, doelmatig en tijdig verstrekt.

Doel: Wat wilden we bereiken

2 Een effectieve ketenaanpak met ISD BOL, WSP en Betere Buren realiseren waardoor het aantal uitkeringsgerechtigden verder daalt.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 2.1 Het aantal uitkeringsgerechtigden daalt

met minimaal 2%.

Hoewel geen 2% is er ondanks Corona toch een da-ling gerealiseerd in 2020.

Voor de Participatiewet: een daling van 0,9% op 31 december ten opzichte van 1 januari 2020. Het be-treft 7 mensen minder.

Voor de IOAW: een daling van 19%, namelijk 5 men-sen minder.

2.2 Uitvoering en evaluatie van het amen-dement "2e impuls innovatieve en onor-thodoxe toeleiding van cliënten naar de arbeidsmarkt.

De 1e evaluatie is opgeleverd in 2020. De 2e impuls loopt door, onder invloed van Corona. De middelen worden eveneens overgeheveld.

Doel: Wat wilden we bereiken

3 Een efficiënte uitvoering van de Participatiewet.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 3.1 Het effect voor de keten van het

uittre-den van de gemeente Onderbanken is inzichtelijk gemaakt.

De besprekingen over uittreding naderen het einde, men is het eens over de uitgangspunten.

3.2 Er staat een nieuwe uitvoeringstructuur per 1 januari 2021.

ISD BOL is verantwoordelijk voor de poort en de doel-groep 0-30%. Betere Buren is verantwoordelijk voor de doorstroom van mensen met 30-100% arbeidsfit-heid en het Werkgevers Servicepunt Parkstad draagt zorg voor de uitstroom naar werk.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 4.1 Inwoners met een laag inkomen, die al 3

jaar het eigen risico o.g.v. de ZVW ge-bruikt hebben, kunnen een tegemoet-koming van € 150 per jaar krijgen.

Op 22 juni 2020 werd de uitvoeringsregeling 'bijdrage eigen risico Zorgverzekeringswet Gemeente Bruns-sum 2020' vastgesteld.

Doel: Wat wilden we bereiken 5 Armoede structureel terugdringen.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 5.1 Voor kinderen in minimagezinnen wordt

extra geïnvesteerd. Naar aanleiding van evaluatie in 2019 stellen we het armoe-debeleid in 2020 bij. Het accent ver-schuift naar preventie.

De evaluatie van het armoedebeleid, de MER (Mi-nima-effectrapportage) en de nieuwe beleidsuit-gangspunten zijn opgeleverd en in december 2020 door de raad vastgesteld. Door sluiting van de scho-len was er minder vraag naar kindregelingen. We zet-ten fors in op preventie en vroegsignalering en heb-ben systemen die dat ondersteunen aangeschaft. Er is een start gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe procedures voor vroegsignalering en schuld-hulp, samen met de ketenpartners. Verder blijft het vergroten van het bereik van de doelgroep een aan-dachtspunt.

5.2 Incidentele aanbieders van minimarege-lingen kunnen ingezet worden ter aan-vulling op het bestaande beleid.

Gedurende 2020 zijn diverse initiatieven voor minima ingezet, ook in relatie tot de gevolgen van Corona en de lock-down voor kwetsbare burgers. Te denken valt aan het verstrekken van mondkapjes, het doneren van geld voor extra voedselpakketten. Daarnaast werd gekozen voor het instrument van Zorgweb, de Voorzieningenwijzer, die een extra impuls gaat geven aan inkomensverruiming bij burgers met een mini-muminkomen. Na alle voorbereidingen start dit in-strument in 2021.

Ook individuele burgers meldden zich om een bij-drage te leveren aan de crisis. Zij werden merendeels in contact gebracht met CMWW om zodoende de co-ordinatie op alle initiatieven op het gebied van ar-moede te bestendigen.

5.3 Regelingen voor minima zijn breed be-kend en toegankelijk bij het maatschap-pelijk middenveld en de minima.

Uit de evaluatie Armoede en specifiek de aanvragen van de kindregelingen zien we dat het gebruik steeg in de afgelopen jaren. Tijdens de sluiting van de scho-len en vrijetijdslokaties i.v.m Corona stagneerden de aanvragen. In december werd het gratis bibliotheek-abonnement voor volwassenen geïntroduceerd.

Daarmee kunnen minima gebruik maken van alle fa-ciliteiten bij de bibliotheek, zoals lenen, internet, workshops, studeren, leesonderwijs en digitaal on-derwijs.

5.4 In de keten rondom schuldhulpverlening doen we steeds meer ervaring op met de methodiek Mobility Mentoring

Het instrument Mobility Mentoring is doorgezet in 2020. Door Corona steeg het aantal trajecten minder dan eerder verwacht. Een groot deel van het jaar

(een methodiek die uitgaat van stress reducerende dienstverlening aan klan-ten; centraal staat het prioriteren van de probleemvelden die de klant ervaart in zijn situatie en deze samen stapsge-wijs oplossen). De locatie "Os Hoes"

heeft hierin een spilfunctie.

werd gewerkt op afspraak. De werkwijze en het ge-dachtengoed wordt doorgezet in de komende jaren.

5.5 De Klijnsmagelden worden volledig be-steed.

In 2020 blijft uiteindelijk budget over. Door Corona zijn aanvragen uitgesteld en konden initiatieven niet doorgaan, zoals de dag van de armoede en de week van het geld. Scholen waren dicht en sportclubs ge-sloten, ook voor kinderen. De concrete besteding zal in 2021 weer stijgen..

5.7 Burgers in Brunssum praten mee over de aard en inzet van de minimaregelin-gen.

In de evaluatie van het armoedebeleid in december 2020 is weergegeven hoe burgers en ervaringsdes-kundigen hierbij werden betrokken. Een aantal initia-tieven, zoals een markstand en de dag van de ar-moede in oktober, kon vanwege de Coronamaatrege-len niet doorgaan.

5.8 Het convenant met de bewindvoerders in de regio wordt geëvalueerd.

Vanwege de Coronamaatregelen kon hier nog niet aan worden voldaan. Een nieuwe bijeenkomst wordt gepland zodra de omstandigheden dit mogelijk ma-ken.

5.9 In 2020 wordt opnieuw een bedrag van

€ 25.000 beschikbaar gesteld om on-voorziene noden in het kader van ar-moede te financieren. Dit initiatief wordt geëvalueerd.

Voor 2019 en 2020 bedraagt het gebruik van de rege-ling samen ruim € 32.000. Op basis van de evaluatie heeft de Raad besloten dit instrument structureel in te zetten.

FINANCIËLE AFWIJKINGEN WAT HEEFT HET GEKOST?

Inkomensregelingen (XT-63) exploitatie (x € 1.000)

Begroting 2020 Realisatie 2020 Realisatie - Begroting

630000 - Salarislasten inkomensregelingen 18 18 0

630001 - BUIG (ISD- BOL) 525 443 -82

630002 - Kwijtschelding Belastingen 243 202 -41

630003 - Armoedebeleid 15.925 17.496 1.571

TOTAAL LASTEN 16.711 18.159 1.448

630000 - Salarislasten inkomensregelingen

630001 - BUIG (ISD- BOL) -11.339 -14.356 -3.017

630002 - Kwijtschelding Belastingen

630003 - Armoedebeleid -171 -291 -120

TOELICHTING AFWIJKINGEN

Product Toelichting belangrijkste afwijkingen

630001 - BUIG (ISD- BOL) Op de BUIG is in 2020 er een positief resultaat van € 3.098.000,- gerealiseerd.

De belangrijkste afwijkingen betreffen:

- € 422.000 voordeel, meer baten wegens ontvangen BUIG gelden.

- € 74.000,- voordeel, minder uitgaven IOAW uitkeringen.

- € 8.000,- voordeel, minder uitgaven BBZ uitkeringen.

- € 13.000,- nadeel, minder restitutie BBZ uitkeringen.

- € 7.000,- voordeel, meer subsidie Rijk BBZ

- € 2.601.000 ontvangen baten Rijksbijdrage TOZO-regeling (incl. nog terug te betalen aan het Rijk € 584.000 wegens minder benodigd dan bevoorschotting); geen voor- of na-deel wegens doorbetaling voorschotten TOZO naar uitvoe-ringsgemeente Maastricht.

630002 - Kwijtschelding Belastingen De kwijtschelding belastingen komt € 41.000,- lager uit en worden via het BSGW berekend conform de geldende rege-ling. Zie verder Paragraaf Lokale Heffingen.

630003 - Armoedebeleid De uitgaven Armoedebeleid 2020 komen per saldo € 1.571.000,- voordeliger uit.

De voornaamste afwijkingen betreffen:

- De uitgaven ABW: ISD BOL heeft in 2020 de ten doel ge-stelde reductie van 2% van het cliëntenbestand niet gerea-liseerd. Ondanks de Corona crisis is er echter toch een uit-stroom van 0,9% gerealiseerd. Omdat vanuit de scenario analyses in de 2e begrotingswijziging 2020 gerekend was met een stijging in het cliëntenbestand, is er een voordeel van € 698.000,- betreffende minder betaald aan uitkerin-gen.

- In het kader van de Corona crisis is van het Rijk een voor-schot voor de TOZO regeling ontvangen ad. € 3.185.000.

Brunssum heeft de uitvoering van deze regeling onderge-bracht bij de gemeente Maastricht. Voor Brunssum zijn in 2020 599 besluiten voor aanvragen levensonderhoud toe-gekend en 73 besluiten voor aanvragen kapitaalverstrek-king. Aan uitgaven betekent dit € 2.601.000,- (€ 2.273.000,- uitkeringen en € 328.000,- uitvoeringskosten Maastricht);

waardoor naar verwachting € 584.000,- in 2021 zal moeten worden terugbetaald aan het Rijk ter afrekening van de voorschotten TOZO. De TOZO veroorzaakt aldus geen voor- of nadeel.

- De kosten voor bedrijfsvoering zijn € 217.000,- voordeli-ger uitgekomen als gevolg van het afnemende cliëntenbe-stand én doordat werkzaamheden (re-integratie coa-ches) zijn overgeheveld naar Betere Buren en de Stichting Leergeld.

- De kosten voor de bijdragen Kinderopvang waren ten on-rechte afgeraamd en komen totaal € 36.000,- nadeliger uit.

- Ter dekking van mogelijke oninbaarheid van uitstaande vorderingen van ISD-BOL (stand "verhaalsdebiteuren"

2020 € 1.395.000,-) bestaat een voorziening "Dubieuze De-biteuren" ad.€ 736.000,-. De toevoeging aan deze voorzie-ning “wegens verwachte oninbaarheid” veroorzaakt een nadeel van € 26.000,- over 2020.

- Aanvragen voor Bijzondere Bijstand waren € 98.000,- voordeliger doordat gedurende de lockdown en andere Co-rona maatregelen minder uitvraag blijkt te zijn gedaan.

Noodzakelijke kinderopvang (noodopvang) werd eveneens gecompenseerd door het Rijk.

- Op de post Klijnsma gelden resteert een voordeel van € 74.000,-. Een aantal nieuwe initiatieven uit het najaar, zo-als bijvoorbeeld een gratis bibliotheekabonnement en het informatieboekje voor minima, worden pas uitgevoerd in 2021.

- Het noodfonds minima ad. € 25.000,- is niet geheel benut en komt € 7.000,- voordeliger uit.

- De uitgaven voor innovatie armoedebeleid zijn beperkt gebleven tot de bijdrage Voorzieningenwijzer en komt daardoor € 12.000,- voordeliger uit.

- Vooruitlopend op de nieuwe gemeentelijke taak 'vroeg-signalering Schulhulpverlening’ zijn voor € 15.000,- uitga-ven gerealiseerd inzake systeem applicatie RIS Matching.

- De baten Armoedebeleid komen € 120.000,- voordeliger uit wegens meer terugvorderingen restitutie uitkeringen.

Taakveld: Begeleide participatie (XT -64)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 WOZL: Het aantal mensen in een beschutte werkomgeving wordt zoveel mogelijk gereduceerd en het aantal (groep)detacheringen stijgt.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 1.1 Het aantal medewerkers in een

be-schutte werkomgeving is gereduceerd tot 300.

In december 2020 waren nog 233,47 Fte werkzaam binnen Beschut 2.0. Dit betrof 241,68 arbeidsjaren.

1.2 Voor uitvoering van de motie 2e impuls arbeidsmarkttoeleiding 2016-2018 is € 150.000, als verwacht restsaldo, overge-heveld vanuit 2019 ter dekking van de laatste re-integratie projecten.

Door de duur van de Coronacrisis zijn de re-integratie initiatieven beperkt gebleven en lopen de activiteiten door.

Doel: Wat wilden we bereiken

2 De WSP uitstroomdoelstelling behalen met Betere Buren en ISD BOL en WSP, via uitstroomteam Brunssum.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 2.1 Het aantal klanten dat is uitgestroomd

bedraagt 299 (op BOL niveau).

Het aantal klanten dat is uitgestroomd naar werk be-draagt: 193. Door de Coronacrisis nam het aantal va-catures bij werkgevers af en zijn er meer mensen werkloos geworden. De uitstroom van klanten uit de uitkering is daardoor gestagneerd.

2.2 Per 2021 is er 1 uitvoeringsorganisatie voor uitstroom cliënten participatiewet breed.

Betere Buren is de uitvoeringsorganisatie voor uit-stroom van cliënten uit de Participatiewet.

Doel: Wat wilden we bereiken

3 Banen afspraak: quotum 2020 voor werkgever gemeente Brunssum realiseren.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 3.1 Van het totale personeelsbestand van

de gemeente Brunssum bedraagt het aantal medewerkers in een Banenaf-spraak 5%.

Het aantal medewerkers vanuit de Banenafspraak is gelijk gebleven, namelijk 8 personen en vormt daar-mee bijna 5% van het totale personeelsbestand.

FINANCIËLE AFWIJKINGEN WAT HEEFT HET GEKOST?

Begeleide participatie (XT-64) exploitatie (x € 1.000) Begroting 2020 Realisatie 2020 Realisatie - Begroting

640000 - Sal.lasten Soc.werkvoorziening 100 100 0

640001 - Sociale Werkvoorziening WOZL 10.186 9.868 -318

640002 - Sociale Werkvoorziening WSP 1.535 1.121 -414

650001 - Begeleide participatie 1.794 1.674 -120

650004 - Uitvoering Banenafspraak 165 219 54

TOTAAL LASTEN 13.780 12.982 -798

640001 - Sociale Werkvoorziening WOZL 67 67 0

640002 - Sociale Werkvoorziening WSP -189 -189 0

TOTAAL BATEN -121 -121 0

Resultaat 13.659 12.861 -798

TOELICHTING AFWIJKINGEN

Product Toelichting belangrijkste afwijkingen

640001 - Sociale Werkvoorziening WOZL

De door te betalen Rijksbijdrage viel in 2020 hoger uit dan begroot, (€ 27.712,- in plaats van € 25.548,- per Arbeidsjaar SW (AJ) evenals de Loonprijsontwikkeling (LPO) (€ 883 per AJ) en is ook in de decembercirculaire niet bijgesteld. Min-der afroep door GR WOZL van de door Brunssum ontvan-gen Rijksbijdrage weontvan-gens lagere realisatie AJ's (Arbeidsja-ren SW) t.o.v. de statistische blijfkans berekening (totaal voordeel van € 212.000,-). Inclusief extra compensatie Co-rona door het Rijk welke tevens is doorbetaald naar GR

WOZL (€ 489.000). De bijdrage exploitatie tekort kom op basis van de definitieve cijfers 2020 -€ 106.000 lager uit dan begroot.

640002 - Sociale Werkvoorziening WSP De bijdrage aan GR WSP is op basis van de definitieve cij-fers 2020 lager uitgevallen dan begroot (voordeel van € 414.000,-) wegens een hogere Rijksbijdrage per Ar-beidsjaar van € 27.712,- in plaats van € 25.548,- en extra compensatie van het Rijk ten gevolge van corona. (€1350,- per AJ).

650001 - Begeleide participatie De uitgaven re-integratiekosten komen totaal -€ 120.000 lager uit, waarbij het Werk-deel in 2020op basis van de septembercirculaire is verhoogd. Dit leidt tot een overschot van € 118.000,-. Ten gevolge van corona konden minder mensen naar uitstroom uit de uitkering begeleid worden, waardoor er ook minder kosten zijn gemaakt. De uitgaven inzake de 2e impuls arbeidsmarkttoeleiding 2019 kwa-men -€ 2.000 lager uit.

650004 - Uitvoering Banenafspraak De 8 medewerkers in de Banenafspraak zijn in de loop van 2020 in vaste dienst gekomen van Betere Buren en vol-gen de daar geldende arbeidsvoorwaarden. Daardoor valt de loonsom hoger uit, o.a. door een indexering op de Cao.

Tevens heeft de verplichte loonwaarde meting van de me-dewerkers effect op de loonkostensubsidie, namelijk als deze hoger of lager uitvalt. In 2020 zijn de totale loonkos-ten daardoor hoger uitgevallen (nadeel van € 54.000,-).

Taakveld: Arbeidsparticipatie (XT -65)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 De re-integratietaken worden door Betere Buren uitgevoerd, Resultaat: Wat hebben we daarvoor

gedaan

Terugblik 1.1 Alle klanten met arbeidsvermogen

wor-den overgeheveld van ISD BOL naar Be-tere Buren.

Dit is gerealiseerd.

1.2 Betere Buren is werkgever voor de men-sen uit de Participatiewet, ter vervan-ging van de uitstroom van medewerkers uit de Sociale Werkvoorziening. En Be-tere Buren is de werkgever voor de

me-Betere Buren is werkgever voor 21 mensen uit de Participatiewet

Doel: Wat wilden we bereiken

2 Inwoners Brunssum uit de Participatiewet begeleiden naar werk.

Resultaat: Wat hebben we daarvoor gedaan

Terugblik 2.1 Het aantal inwoners met een

Participa-tiewet-uitkering via ISD BOL neemt jaar-lijks met 2% af.

De stand op 1 januari 2020 was 743. De stand op 31 december 2020 is 736. Dat is 0,9 % minder dan op 1 januari 2020.

FINANCIËLE AFWIJKINGEN WAT HEEFT HET GEKOST?

Arbeidsparticipatie (XT-65) exploitatie (x € 1.000)

Begroting 2020 Realisatie 2020 Realisatie - Begroting

650000 - Salarislasten Arbeidsparticipatie 83 83 0

650002 - Inburgering 115 18 -97

650003 - Betere Buren Brunssum BV 540 457 -83

TOTAAL LASTEN 738 558 -181

650002 - Inburgering 0 0

TOTAAL BATEN 0 0

Resultaat 738 558 -180

TOELICHTING AFWIJKINGEN

Product Toelichting belangrijkste afwijkingen

650002 - Inburgering Als gevolg van de Corona-maatregelen, zijn er in 2020 wei-nig tot geen mogelijkheden geweest om activiteiten aan te bieden. Daardoor lagere uitgaven.

650003 - Betere Buren Brunssum BV Betere Buren heeft minder uitgaven gedaan dan begroot.

Het gaat onder andere om lagere scholingskosten en re-in-tegratiekosten ten gevolge van Corona. Door minder groepslessen en gemiddeld minder dienstverlening dan be-oogd. En uitstel van investeringen. Ook zijn de personele kosten lager, maar werd tevens de uitvoering efficiënter.

Per saldo is er een bedrag van € 83.300,- terugbetaald aan de gemeente.

Taakveld: Maatwerkvoorzieningen (WMO) (XT -66)

WAT WILDEN WE BEREIKEN EN WAT HEBBEN WE DAARVOOR GEDAAN?

Doel: Wat wilden we bereiken

1 De Brunssumse burger woont zo lang mogelijk in de eigen omgeving.

De Brunssumse burgers zo goed mogelijk maatschappelijk te laten participeren (samenredzaam zijn).

De zelfredzaamheid van de Brunssumse burger te stimuleren en waar nodig op maat te

De zelfredzaamheid van de Brunssumse burger te stimuleren en waar nodig op maat te

In document GEMEENTE BRUNSSUM JAARSTUKKEN 2020 (pagina 35-57)