• No results found

Thema: Medicatieveiligheid

Inhoud: Medicatieveiligheid is voor cliënten en daarmee voor ZuidOostZorg al jaren een belangrijk thema. Zo hebben de implementatie van de elektronische toedienregistratie (2018-2020) en de ingebruikname van medicatiekarren (2020) aanzienlijk bijgedragen aan de daling van het aantal medicatie-incidenten. In 2020 hebben wij onze visie op medicatieveiligheid beschreven: Innovatief …. Samenwerken …..

Voorbeeldfunctie …. Duurzaam ….. Transparant

• ZuidOostZorg is koploper op het gebied van medicatieveiligheid.

Wij zijn innovatief ten aanzien van medicatieveiligheid en maken gebruik van de nieuwste technologie en van innovaties om de medicatieveiligheid continu te vergroten.

• Daarnaast zoeken wij actief de samenwerking met betrokken partners in de medicatieketen. Daarbij kijken wij naar partners die innovatie hoog in het vaandel hebben en dezelfde ambitie

nastreven en ons verder helpen bij deze ambitie.

• We zoeken naar duurzame oplossingen, waarbij we ook verspilling in de medicatieketen tegengaan.

• Medewerkers van ZuidOostZorg worden optimaal ondersteund in het medicatieproces zodat zij zich eigenaar voelen maar ook eigenaar zijn van het medicatieproces.

• Wij zijn ontwikkelingsgericht en reflecteren op het medicatieproces om met elkaar te leren en keuzes te maken die het

medicatieproces nog weer veiliger, efficiënter en professioneler maken. Stuurinformatie helpt ons hierbij (incidentmeldingen, audits en registratie ETDR en gegevens over leveringen) maar ook praktijkonderzoeken.

Dit alles maakt dat wij de ambitie hebben om over 3 à 4 jaar een voorbeeld te zijn voor andere organisaties doordat wij een veilig, efficiënt en professioneel medicatieproces hebben gerealiseerd.

Resultaat: • Klanten die in zorg komen, kunnen rekenen op veilige en

professionele zorg, waaronder een veilig, efficiënt en professioneel medicatieproces.

• Medewerkers worden optimaal ondersteund en gefaciliteerd in het medicatieproces zodat zij eigenaar zijn van het medicatieproces.

Hoe zorgen wij voor een goede zorginhoudelijke kwaliteit en veiligheid?

Onze cliënten en diens vertegenwoordigers mogen er vanuit gaan dat de zorg die wij leveren veilig en van goede kwaliteit is. De basis zijn de normen uit het kwaliteitskader. Deze normen moeten de basisveiligheid van de cliënt in het verpleeghuis garanderen. Daarnaast toetst de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op veiligheidsthema’s. Belangrijke thema’s

zijn: Infectiepreventie en Hygiëne, Medicatieveiligheid, Vrijheidsbeperking en het leren van Incidenten en Calamiteiten.

Door binnen ZuidOostZorg met kwaliteitscommissies op de belangrijke thema’s te werken en met zorgportefeuilles en inhoudsdeskundigen in de zorgteams borgen we de beleidsontwikkeling

en -uitvoering in het in de zorgverlening. Met de cliënt en/of familie/vertegenwoordiger reflecteren we op de kwaliteit van zorg in het zorgplanoverleg. Daarnaast toetsen we de kwaliteit

met interne audits en met behulp van kwaliteitskaarten en laten we vreemde ogen mee kijken door middel van externe audits.

• ZuidOostZorg is in control ten aanzien van medicatieveiligheid.

(voldoet aan veilige principes in de mediatieketen & financieel) Planning: • Start onderzoek digitalisering registratie werkvoorraad, Q1

• Implementeren “dashboard medicatieveiligheid” per locatie, Q2

• Onderzoek medicatieoverdracht in de keten (met NS), Q3

• Plan van aanpak “Verspilling tegengaan in de keten”, Q3

• Ontwikkelen innovatieve leerlijn medicatieveiligheid, Q3 Projectleider/eigenaar: Medicatiecommissie

Thema: Hygiëne & Infectiepreventie

Inhoud: Hygiënisch werken vinden we allemaal logisch. Om infecties te voorkomen, moet de basis op orde zijn: goede persoonlijke (hand)hygiëne, de juiste inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen en kennis over reinigingen en desinfectie.

Eerder stelden wij op basis van audits al: ook infectiepreventie doe je samen, dus het raakt iedereen. Tijdens de Coronacrisis is dit dan ook des te meer gebleken. Goede persoonlijke (hand)hygiëne heeft in 2020 een enorme vlucht genomen. De juiste 5 momenten van handhygiëne zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks handelen. Inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen is ineens ‘normaal’.

Ook in 2021 blijven we investeren in de basis. Dit betekent dat we vanuit het uitgangspunt “infectiepreventie is van iedereen” dit thema interprofessioneel benaderen: infectiepreventie raakt iedere medewerker en vraagt om samenwerking, ook in de keten.

Binnen alle doelgroepen gaan we in 2021 investeren in gedrag, kennis en vaardigheden t.a.v. hygiëne met het accent op:

- De juiste inzet van PBM

- Reiniging en desinfectie van materialen - Het werken van schoon naar vuil

- Het kunnen benoemen van je rol en verantwoordelijkheden t.a.v.

hygiëne- en infectiepreventie

Het kunnen benoemen van het ‘waarom’ vinden wij daarbij erg belangrijk. Door te blijven investeren in de basis, dragen wij ook bij aan het bovenliggende doel: het voorkomen van antibioticaresistentie.

Resultaat: Uit audits blijkt dat eind 2021 de genoemde punten aantoonbaar verbeterd zijn.

Planning: • Leeromgeving infectiepreventie ontwikkelen

• Start met leeromgeving

Projectleider/ eigenaar: Hygiëne- en infectiepreventiecommissie

Thema: Implementatie Wet Zorg en Dwang

Inhoud: Het doel van de WZD is dat onvrijwillige zorg bij mensen met dementie zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dit sluit aan bij de visie van ZuidOostZorg ‘nee, tenzij’ waarbij we altijd eerst op zoek gaan naar alternatieven.

Het zoeken naar een vrijwillig alternatief staat voorop. Als dat niet lukt, wordt een stappenplan doorlopen waarbij de cliëntsituatie goed wordt geanalyseerd en mogelijke alternatieven in een multidisciplinair team worden bekeken. Alleen als het écht niet anders kan, wordt er gekozen

voor onvrijwillige zorg. De beslissing om onvrijwillige zorg in te zetten moet multidisciplinair genomen worden.

2020 was een overgangsjaar om de Wet Zorg en Dwang (WZD) te implementeren. Zomer 2020 heeft ZuidOostZorg een pilot WZD op 1 locatie gedaan en daar interprofessioneel ervaring opgedaan met de rollen, scholing, dossiervorming en werkwijzen WZD. Dit heeft veel inzichten gegeven voor verdere implementatie.

De implementatie heeft enige vertraging opgelopen door de 1e en 2e corona golf, waardoor het scholingstraject dit jaar later start dan gepland. In het najaar 2020 worden alle pg-locaties geschoold in de WZD, waarbij de werkwijze probleemgedrag en gedragsvisite wordt benut voor het bespreken en de besluitvorming van onvrijwillige zorg.

Daarnaast wordt er vanuit het programma Leren en Ontwikkelen een leerlijn Wet Zorg en Dwang ontwikkeld. Met deze leerlijn worden nieuwe medewerkers passend bij hun functie geschoold in het toepassen van de WZD, ook het borgen van deze kennis bij bestaande medewerkers is onderdeel van deze leerlijn.

Voor de doelgroepen Wonen in de wijk en ZorgThuis, waar de huisarts verantwoordelijk is voor de behandeling, wordt eind 2020 de koers WZD voor deze doelgroepen bepaald.

In 2020 heeft de Cliëntvertrouwenspersoon kennisgemaakt met CR en RvB. De samenwerking met de CVP wordt in 2021 verder vorm en inhoud gegeven.

Onderdeel van WZD zijn de werkwijze IBS en betrekken van een extern deskundige wat in afstemming met andere zorgorganisaties in de regio is opgepakt. Deze onderdelen worden op inhoud in Q4 afgerond en vanaf Q1 2021 geïmplementeerd en geëvalueerd.

Resultaten: In 2021 is de WZD geïmplementeerd en is de leerlijn WZD gereed Planning: Q1: alle PG teams zijn geschoold en is werkwijze WZD is

geïmplementeerd

Q1: implementatie werkwijze IBS en extern deskundige Q1: richting doelgroep Wonen in de Wijk en ZorgThuis Q1: leerlijn WZD gereed

Q2 en Q3: evalueren en monitoren werkwijze WZD, werkwijze IBS en extern deskundige

Q3: evalueren leerlijn WZD

Projectleider/ eigenaar: Commissie Vrijheid en Veiligheid / Rita de Jong

Thema: Veilig Wonen en Werken

Inhoud: Als het gaat om veiligheid specificeren wij dit in zorginhoudelijke veiligheid en veiligheid rondom het woonleefklimaat. Bij een veilig woonleefklimaat gaat het om zaken en oplossingen die het veilige gevoel vergroten van cliënt en medewerker.

In 2019 zijn de doelgroepen hun doelgroepbeleid (verder) gaan beschrijven, zoals eerder in dit plan toegelicht. Onderdeel van de visie op goede en veilige zorg is dat de inrichting ondersteunend dient te zijn

aan de zorg voor de specifieke doelgroep en de medewerkers ondersteunt hun werk op een veilige manier te doen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de huiskamers en de gangen vanuit het gedachtegoed belevingsgerichte zorg voor onze pg-cliënten.

Veiligheid rondom woonleefklimaat

De inzet van sensortechnologie in Voltawerk laat zien dat het de eigen regie en de bewegingsvrijheid van de cliënt vergroot, waarbij continue de afweging wordt gemaakt tussen kwaliteit van leven en de hoogst haalbare veiligheid die hiervoor nodig is. Wij gaan sensortechnologie op meerdere locaties implementeren.

Vallen is een incident dat wij met ons valbeleid zoveel mogelijk proberen te voorkomen, echter dat lukt nooit voor 100%. Het risico op een heupfractuur is bij vallen groot. Wij onderzoeken of met de inzet van de heupairbag de beweging van de cliënt toeneemt, maar het risico op een heupfractuur vermindert.

Veiligheid rondom gebouwen en techniek Hitteplan

Naar aanleiding van de hete zomers hebben wij een hitteplan gemaakt en ons hitteprotocol aangepast. Per locatie is een analyse gemaakt van de mogelijkheden om ruimten beter te koelen. Dit jaar zijn, daar waar mogelijk, vaste airco’s geplaatst en tevens hebben we mobiele airco’s aangeschaft die op locatie ingezet worden daar waar het nodig is. De zomers blijven heet en we verwachten dat dit zal blijven toenemen. Voor 2021 gaan we het hitteplan daarom weer updaten en kijken naar verdere mogelijkheden om de temperatuur te verlagen in de locaties.

Brandveiligheid

Aandacht voor brandveiligheid op locatie door middel van de methodiek Geen Nood bij Brand van de brandweer. Doel is bewustwording rondom brandveiligheid en preventie te vergroten bij zowel cliënten als medewerkers.

Crisisbeheersing

De coronacrisis heeft ons veel geleerd met betrekking tot crisisbeheersing en we leren nog steeds. De BOBOC-methodiek hebben we toegepast in ons crisisoverleg en dat werpt zijn vruchten af.

We hebben onze structuur en werkwijze binnen het crisisoverleg aangescherpt met als resultaat een effectief overleg. Daarnaast kunnen we snel en effectief op- en afschalen als de situatie daarom vraagt. Het komende jaar gaan we onze planvorming aanscherpen op basis van de geleerde lessen tijdens de Coronacrisis.

Toegangscontrole

In het kader van veiligheid (je veilig voelen in een gebouw) is toegangscontrole op alle gebouwen het uitgangspunt. Dit betekent dat je op locatie op bepaalde tijdstippen alleen nog met een druppelsleutel binnen kunt komen. Op locaties De Wiken en Stellinghaven Appelscha was dat nog niet gerealiseerd en dit wordt het komende jaar opgepakt.

Resultaat: • Implementatie van sensortechnologie op meerdere locaties

• Inzicht in de toegevoegde waarde van de heupairbag voor de bewegingsvrijheid van cliënten

• In 2021 zijn er ter voorbereiding op de zomer aanvullende

maatregelen genomen om de locaties zo koel mogelijk te houden.

• In 2021 is er op elke locatie aandacht voor brandveiligheid en preventieve maatregelen voor cliënten en medewerkers

• Toegangscontrole is gerealiseerd op locatie De Wiken en Stellinghaven Appelscha

Planning: • Updaten hitteplan en hitteprotocol, Q4 2020, Q1 2021

• Geen Nood bij Brand, Q1 –Q4 2021

• Aanpassen planvorming crisisbeheersing, Q2 2021

• Toegangscontrole Q1 Q2 2021

Projectleider/ eigenaar: Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid Programmamanager Vastgoed en Techniek Programmamanager Zorgtechnologie