• No results found

Wij bieden u de beste zorg (persoonsgerichte zorg / wonen en welzijn)

Thema: Muziektherapie binnen behandelaanbod en muziek als onderdeel binnen de zorg

Inhoud: In 2019 zijn we gestart met een pilot muziektherapie om te onderzoeken in hoeverre muziektherapie meerwaarde heeft als behandeldiscipline. De uitkomsten waren positief. Het non-verbale karakter van muziektherapie werd door cliënten en disciplines als meerwaarde gezien. Met muziektherapie worden andere gebieden aangesproken dan met de reguliere behandelingen.

Het komende jaar zal muziektherapie inhoudelijk worden doorontwikkeld. De implementatie zal gefaseerd op locaties gaan plaatsvinden. Volgend jaar vindt dit plaats (individueel en groepsbehandelingen) op locatie De Waadwente en Neibertilla Drachten en daarna zullen andere locaties op vraag volgen.

Er wordt een beleidsnotitie opgesteld waarin zowel de toegevoegde waarde van muziektherapie aan onze doelgroepen en muziek als middel binnen de zorg wordt beschreven. We gaan onderzoeken wat de meerwaarde van muziektherapie is bij kortdurende zorg.

Daarnaast ligt de focus op:

• Met de discipline logopedie wordt verkend hoe de Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA) ingezet kan worden binnen ons behandelaanbod.

• Voor GGZ cliënten in de eerste lijn, vanuit onze samenwerking met GGZ, willen we muziektherapie gaan aanbieden bij ons op locatie.

• (door)ontwikkelen van overdraagbare interventies, waaronder radio Remember, Muziek op Maat en het Muziekkussen. Dit zijn interventies die de zorg zullen gaan uitvoeren.

• We starten de pilot sprekende handen met de geestelijk verzorger. Dit is een erkende interventie voor pg-cliënten m.b.t. reminiscentie.

• Daarnaast is er een band opgericht met als doel met name interactie met cliënten met muziektherapeutische doelen.

Hoe geven wij persoonsgerichte zorg en wonen en welzijn vorm zoals bedoeld in het kwaliteitskader?

Wij vinden het belangrijk dat onze klanten zoveel mogelijk de eigen regie houden. We leggen de nadruk op wat klanten nog wel kunnen en willen. Wij bieden dit toenemend in een omgeving waar

psychosociale redzaamheid (‘leefplezier’), bewegen en (goede) voeding centraal staan. Het gedachtegoed Positieve Gezondheid gebruiken we om anders naar gezondheid en ziekte te kijken. Medewerkers leren met een bredere bril te kijken naar gezondheid en ziekte, wat betekent dat de cliënt niet alleen vanuit het zorg-medisch perspectief wordt benaderd, maar vanuit alle zes

dimensies van positieve gezondheid.

Daar waar zorgtechnologie een rol kan vervullen om de eigen regie te behouden en/of het leefplezier te vergroten, zetten we dat in.

Afspraken die met de klant worden gemaakt, worden vastgelegd in een zorgplan. Dit zorgplan wordt minimaal twee keer per jaar besproken met de klant en/of familie. In de kortdurende zorg

vindt dit uiteraard vaker plaats. Voor onze doelgroepen (langdurig verblijf) waar het wonen en welzijn centraal staan, voeren wij leefpleziergesprekken voor of net na de verhuizing. Dit doen wij

om de klant (nog) beter te leren kennen en aan te sluiten op wat voor de klant belangrijk is.

Voor onze doelgroepen kortdurende zorg creëren wij een stimulerend (revalidatie)klimaat, gericht op herstel, zodat cliënt weer terug naar huis kan of een andere geschikte woonomgeving.

Mantelzorgers zijn voor ons belangrijke en gelijkwaardige partners: partners in zorg.

Resultaat: • In 2021 is muziektherapie geïmplementeerd binnen het behandelaanbod en dat verwijzers actief verwijzen naar muziektherapie indien nodig

• In 2021 is merkbaar dat met muziektherapie een bijdrage is geleverd aan de behandeldoelen van de cliënt.

• In 2021 heeft de zorg kennisgemaakt met het gebruik van muziek als middel in de zorg aan de cliënt

Planning: Opstellen beleidsplan en plan van aanpak voor (door)ontwikkeling activiteiten, Q4 2020, Q1 2021

Thema: Bewegen, Voeding en Meedoen en Positieve Gezondheid

Inhoud: In de zorg aan onze klanten vormen de thema’s Meedoen (voorheen

leefplezier), Bewegen en Voeding de basis voor onze zorg en behandeling.

Deze komen voort uit het gedachtegoed van Joris Slaets over het welbevinden van ouderen.

In de functieprofielen van de zorg – die in 2019 opnieuw zijn beschreven – vormen ze daarom ook een belangrijk onderdeel van het vak van zorgprofessional bij ZuidOostZorg.

Vanwege een aantal ontwikkelingen gaan we opnieuw beschrijven op welke manier de thema’s invulling krijgen binnen de doelgroep. Deze verbetering is erop gericht dat de thema’s nog meer vanuit de doelgroepbeschrijving en visie op de doelgroep vorm en inhoud krijgen op de locatie. Ook worden de rollen en toegevoegde waarde beschreven, binnen het kader van het toewerken naar interprofessionele samenwerking. Tot slot leggen we de verbinding met het gedachtegoed Positieve Gezondheid, omdat we de komende jaren dit gedachtegoed gebruiken om anders naar gezondheid en ziekte te kijken.

Medewerkers leren met een bredere bril te kijken naar gezondheid en ziekte, wat betekent dat de cliënt niet alleen vanuit het zorg-medisch perspectief wordt benaderd, maar vanuit alle zes dimensies van positieve gezondheid.

Resultaat: • In 2021 merkt de cliënt dat de thema’s (nog meer) persoonsgerichte invulling krijgen in zijn/haar dagprogramma.

• Medewerkers leren met een bredere bril te kijken naar gezondheid en ziekte, wat betekent dat de cliënt niet alleen vanuit het zorg-medisch perspectief wordt benaderd, maar vanuit alle zes dimensies van positieve gezondheid.

Planning: • Vernieuwen beleidsnotitie Bewegen, Q4 2020

• Vernieuwen beleidsnotitie Meedoen, Q1/Q2 2021

• Vernieuwen beleidsnotitie Voeding, Q2/Q3 2021

• Uitvoeren vervolgplan Positieve Gezondheid, doorlopend 2021

Projectleider/

eigenaar:

Locatiemanagers, HBOV GG en behandelaren Projectleider Positieve Gezondheid

Programmamanager Voeding

Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid

Thema: Systematisch en methodisch werken

Inhoud: Methodisch werken vormt het fundament voor de zorg en behandeling. Om dit naar een hoger plan te tillen, is met de VVAR bepaald dat we methodisch werken gaan uitwerken langs de lijn van de doelgroepbeschrijving en de visie daarop, zodat medewerkers zich (nog) meer bewust worden van nut en noodzaak van systematisch en methodisch werken en methodieken ook (beter) gaan aansluiten. Het werkplan van de cliënt zou de plek moeten zijn waar staat wat de cliënt echt wil en waar je dus zijn wensen & gewoonten in kunt lezen.

Ieder lid van het zorgteam levert hier een bijdrage aan.

Resultaat: • Er is meer bewustwording rondom nut en noodzaak van systematisch en methodisch werken, methodieken sluiten beter aan bij de doelgroep en het werkplan van de cliënt is persoonsgerichter ingestoken

Planning: Uitwerken methodisch werken langs de lijn van doelgroepen, Q1 –Q4 2021 Projectleider/

eigenaar:

VVAR

HBOV GG, zorg- en behandelteam, Locatiemanager Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid

Thema: Terugdringen van medicatiegebruik door gezonde voeding en bewegen

Inhoud: In de huidige maatschappij is er steeds meer aandacht voor het verbeteren van de gezondheid van mensen door gecombineerde leefstijlinterventies. Ook is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor deprescribing. Het kritisch kijken naar de geneesmiddelen die de cliënt gebruikt en waar mogelijk afbouwen of stoppen. Ook het voorkomen van medicijngebruik door middel van leefstijlinterventies valt onder de noemer deprescribing. Op het gebied van medicatie maken de huidige richtlijnen vaak gebruik van leeftijd als grens om doseringswijzigingen door te voeren of om te besluiten of een geneesmiddel juist wel of niet gestart moet worden.

Bovenliggende doel bij deze ontwikkelingen is dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd en zorg en behandeling uitgesteld kan worden (ontzorgen en ontbehandelen).

UPLUS, Pharmium apotheek en ZuidOostZorg gaan binnen hun samenwerkingsverband onderzoeken hoe we de kwaliteit van leven van cliënten en medewerkers kunnen verbeteren door te kijken naar de relatie tussen bewegen, voeding en medicatie. Op het gebied van voeding gaat het om het verbeteren van de grond, biodiversiteit en de invloed hiervan op de gezondheid van mensen, wat in samenwerking met Botma Pleats wordt opgestart. Voor dit onderzoek wordt samen met onze Wetenschaps- en Onderzoekscommissie een onderzoeksopzet bepaald en verbindingen gelegd met andere (onderzoeks)netwerken.

Resultaat: In 2021 is het onderzoek van start gegaan en zijn verbindingen gelegd met andere (onderzoeks)netwerken

In 2021 zijn de eerste (tussentijdse) resultaten beschikbaar over de effecten.

Planning: • Keuze voor doelgroep op basis van literatuuronderzoek, Q4 2020

• Bepalen onderzoeksopzet en aansluiting bij (onderzoeks)netwerken, Q4 2020

• Start onderzoek Q1 2021

Projectleider/

eigenaar:

Samenwerking UPLUS, Pharmium apotheek en ZuidOostZorg. Coördinatie door Implementatie Implementatiemanager UPLUS en Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid