• No results found

Werken aan consensus in de open ruimte

3 Gebiedsprogramma Zuidrand. Overzicht van oktober 2019 tot juni 2020

3.7 Vallei van de Lachenebeek- (gemeente Hove, Lint, Boechout en Lier)

3.7.1 Werken aan consensus in de open ruimte

Gemeente Lint: voorbereiding RUP Ganzenbol. Voorstudie stationsomgeving Kontich-Lint-kansen voor open ruimte ganzenbol, beekhoek. Deze ontwikkeling gaat volledig mee in het vrijwaren en ontsluiten van de open ruimte. Doel is om hier een Zware industriezone om te vormen naar een KMOzone, deels woongebied en een deel open ruimte te ontsluiten.

Gemeente Hove: Voorstudie verkaveling Lege Veldkant/woongebied Hove. Deze gronden zijn nog in eigendom van het OCMW Antwerpen. De gemeente wenst dit gebied niet te ontwikkelen en is gestart met een samenwerking met VLM om het instrument ‘herverkaveling uit kracht van wet met planologische ruil’ te kunnen inzetten.

De PC adviseerde in beide dossiers om gepaste instrumenten en/of grondenbeleid en/of projecten in te zetten en volgt op waar wenselijk en nodig.

3.7.2 Ruimte voor natuur, bos, water, landbouw en recreatie

De ingezette dynamiek en werking gaan voort in de Boshoek

Vanuit de visie op dit open ruimtegebied, het samenwerken en inzetten op gronden en verwerving van OCMW gronden Antwerpen en van private eigenaars kon de afgelopen jaren verschillende partners gronden veilig stellen voor de toekomst. Natuurpunt kocht het Uilenbos en Kempens landschap kocht de landbouwgronden rond de Gasthuishoeves, gelegen in Hove aan weerszijden van de Boshoekstraat.

In dit dossier speelde de projectcoördinatie een aanzienlijke rol in het begeleiden van gesprekken, opzetten van de samenkomsten voor het open ruimte concept voor dit gebied en het schrijven van het strategisch verwervingsdossier.

Hierdoor werd er ingezet op ruimte voor natuur, bos, water, recreatie en duurzame landbouw.

Uitbreiding Uilenbos

Voor het Uilenbos, dat natura 2000 gebied is wordt verder gewerkt aan uitbreiding en versterking van dit gebied. Zo wordt er gekeken richting Lint en Boechout om het gebied verder uit te breiden en te verbinden via trage wegen naar omliggende gebieden. Dit uitbreiden kan door voor missing links toegang te onderhandelen en strategisch gelegen gronden te verwerven.

Hiertoe werd de afgelopen periode, tijdens de versoepelingen van de Covid 19 maatregelen op 16 juni, een terreinbezoek georganiseerd.

40

Figuur 255: Terreinbezoek rond trage wege in de Boshoek met gemeente Boechout, gemeente Hove, Natuurpunt, provincie en open ruimte coördinator

Na het bezoek werd in samenwerking met de PC, de gemeente Boechout en Np Land van Reyen een volgende grondendossier/ bos in gang gezet voor gronden die in eigendom zijn van de stad Lier/OCMW.

Voor de trage wegen wordt eveneens verder uitgestippeld, op welke manier de verbindingen verder gerealiseerd kunnen worden. De PC werkt begeleidend op de grondendossiers door contacten te leggen, te helpen in de zoektocht naar middelen voor de aankoop.

Lint Klimaatbos- Papendonkbos en bos van Marpingen

In Lint plantte de gemeente eind 2018 een klimaatbos aan langs de Luitersheide. Op het perceel werd ook een poel gegraven. Met de vrijgekomen grond werd een speelheuvel aangelegd. Met de speelweefselsubsidie werd materiaal aangekocht voor speelaanleidingen op de heuvel. De medewerker natuur en landschap maakte een ontwerp, de gemeente zorgde voor de plaatsing. De wilgentunnel werd door leerlingen van de gemeentelijke basisschool aangelegd onder begeleiding van de medewerker natuur en landschap.

41

Figuur 26: Bouw wilgentunnel

Figuur 27: speelheuvel Luitersheide

42

Figuur 28: Nieuwe houten fietsenstalling aan de speelheuvel langs de Luitersheide

Mede dankzij Nature Smart Cities werd in het Klimaatbos een vlonderpad aangelegd. De bomen langs het pad kregen een veiligheidsnoei. Met het hout werden ter plaatse een natuurlijke afscheiding tussen het vlonderpad en het jonge bos gemaakt. Deze afscheiding is tevens een spelelement.

Figuur 29: vlonderpad Luitersheide

Er werd toegewerkt naar een nieuwe trage verbinding tussen de Luitersheide en het huidige laarzenpad. Het vlonderpad in het klimaatbos vormt een deel van de verbinding. De medewerker natuur en landschap ondersteunde de gemeente bij het tot stand komen van een ontbrekende verbinding tussen dit vlonderpad en het laarzenpad: bemiddeling bij overlegmomenten met de private

43

eigenaar, zoeken van middelen voor boomveiligheidsanalyse en veiligheidssnoei, ondersteuning bij opmaak van een overeenkomst met de private eigenaar.

Natuurinrichtingssubsidie in Papendonkbos voor Natuurpunt in Lint

In Lint heeft Natuurpunt in het geheel van de Boshoek (het open ruimtegebied tussen de woonkernen van Hove, Lint en Boechout en een deel Kontich kazerne) een perceel verworven, aansluitend aan het Laarzenpad. De inrichting zet in op het aansluiten van een wandelverbinding naar het Laarzenpad en het gebied toegankelijk maken. Hiervoor ontving NP Land van Reyen een provinciale subsidie. Dit gebied kreeg de naam Papendonkbos.

OCMWgronden Lier

De stad Lier is bezig aan de vervreemding van OCMWgronden. In functie hiervan voert ANB, NP en de betrokken gemeenten gesprekken. Zowel ANB als Natuurpunt wensen in dit gebied gronden te verwerven om de boscomplexen uit te breiden en de aanwezige natuurwaarden te versterken. Een voorstel van aankoop door ANB ligt momenteel voor bij de minister van Omgeving.

Private gronden naast Zevenbergenbos in Lier

Sportclub/hockey Herakles momenteel gevestigd aan de Hockeyweg in Lier. Zij willen de club

uitbreiden, en zijn daarvoor op zoek naar andere gronden. De gesprekken daarvoor zijn volop aan de gang. De gronden in Lier (een 3 ha) wensen ze te verkopen. Op een deel van de grond zal door Infrabel een fietstunnel aangelegd worden en voor het andere deel is overleg opgestart.

In een verkennend overleg tussen Herakles, provincie, gemeente Lier en Boechout is er vanuit het open ruimte project de insteek gemaakt om ANB te betrekken, aangezien deze terreinen liggen naast het Zevenbergenbos is in Lier. ANB gaf aan interesse te hebben en wil onderzoeken op welke manier deze gronden aangekocht kunnen worden.

Duurzame landbouwinitiatieven

Het melkveebedrijf, dat ook zorgboerderij is en betrokken was in het grondendossier van de ocmw gronden van Antwerpen, heeft verder de weg ingeslagen naar het landbouweducatie in kombinatie met het melkveebedrijf en zorgboerderij, zie www.gasthuishoeveboshoek.be

De opmaak van een inrichtingsplan voor de gronden rond het bedrijf werd opgestart en wordt uitgevoerd door de provincie Antwerpen DMN, in samenwerking met de Hooibeekhoeve. In dit inrichtingsplan wordt er voorzien om de dreef als toegangsweg naar de boerderij te herstellen. Voor de oude poel achter de boerderij wordt ook herstel voorzien. Er werd een voorstel gemaakt voor kleine landschapselementen om de aanwezige steenuil en andere soorten maximale kansen te bieden. Er werd ook een erfbeplantingsplan opgemaakt. Bij toetreding tot het Regionaal Landschap Rivierenland zullen er projectmiddelen gezocht worden om de herstelmaatregelen uit te voeren.

De PC werkt begeleidend op de grondendossiers en inrichtingsplannen door contacten te leggen, te helpen in de zoektocht naar middelen voor aankoop en inrichting.

44

Om het samenwerking en de resultaten die in dit gebied werden behaald in de kijker te zetten, werd een partnerbord ontworpen, in samenwerking met alle partners. Dit bord zou op het geplande Boshoekfeest op 5 april 2020 ingehuldigd worden. Er werden borden voorzien op drie locaties.

Partnerbord Boshoek

Er werd een draaiboek en planning gemaakt, alsook een flyer.

45

Flyer Boshoekfeest

46

Het Boshoekfeest werd afgelast owv Covid 19.

De rol van de PC was om samen met de partners een programma samen te stellen, infomarkt te organiseren, een flyer en het partnerbord te maken.

Er wordt een nieuwe datum gezocht om het feest, onder aangepaste vorm en formule.. in 2021 te kunnen laten doorgaan