• No results found

3 Gebiedsprogramma Zuidrand. Overzicht van oktober 2019 tot juni 2020

3.3 Versterken van toeristisch-natuurrecreatief erfgoed en erfgoed en toerisme

3.3.3 Toerisme en recreatie

Beleidsplan toerisme

De Streekvereniging Zuidrand schrijft in 2020 verder aan haar beleidsplan toerisme.

Op basis van de inspraakmomenten eind 2019 met vrijwilligers, beleidsmakers en ambtenaren uit de

aangesloten gemeenten, puurde ze alvast 11 prioriteiten die de basis zal vormen voor het beleidsplan toerisme en recreatie 2021-2026:

24

1. De opmaak en verspreiding van een toeristische brochure 2. Opmaak en verspreiding van hap en trap tochten

3. Dagprogramma’s uitwerken voor bezoekers (100% Zuidrand – Zuidrandbon) 4. Aanbod met en voor Hotels en B&B’s uitwerken

5. Thematische fiets- en wandelroutes uitwerken vb. kastelenroute en bestaande routes promoten

6. Infoborden bij toeristische attracties

7. Samenwerking met omringende regio’s en steden versterken: Rupelstreek, Voorkempen, Antwerpen, Lier, Rivierenland, Mechelen,…

8. Speelplekjeskaart uitwerken (speelgroen, speeltuinen,…) 9. Infopunt per gemeente / digitaal

10. Samenwerking tussen de gemeenten vergroten, zowel naar aanbod als communicatie vb. vrijetijdsactiviteiten

11. Gidsenwerking

Vanaf het najaar 2020 zal zij samen met haar partners Toerisme Provincie Antwerpen, het Strategisch Project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ en de aangesloten gemeenten verder schrijven aan dit beleidsplan op maat van de streek.

Voor meer informatie zie: https://www.toerismezuidrand.be/

Fietsen en wandelen

In deze periode werd de fietskaart gelanceerd. De medewerker Natuur en Landschap werkte de fietskaart uit in samenwerking met de werkgroep en de Streekvereniging Zuidrand en de gemeente Boechout. De inhoud van de teksten werden ook afgestemd met de projectcoördinator van het open ruimte project, de provincie en de Streekvereniging.

De open ruimte in de Zuidrand zit vaak verstopt achter infrastructuur zoals spoorlijnen en (snel)wegen.

Bij veel inwoners van de Zuidrand zijn vele plekjes niet gekend. Met de opmaak van een nieuwe fietskaart en de promotie van deze kaart, willen de we Zuidrandinwoners de parels uit hun streek beter leren kennen en deze streek ook voor anderen bekend maken.

De voorbije jaren werden, mede onder impuls van het strategisch project, bovendien verschillende trage wegen opengesteld of ingericht, natuurgebieden ontsloten en natuurinrichtingsprojecten uitgevoerd. De werkgroep wandelen en fietsen Zuidrand deed in 2019 suggesties aan Toerisme Provincie Antwerpen voor nieuwe verbindingen en knooppunten in het fietsknooppuntenwerk. Bijna alle suggesties werden weerhouden!

De medewerker natuur en landschap bracht de werkgroep wandelen en fietsen bij elkaar voor een workshop op 1/10/2019 en overleg op 26/11/2019. Tussentijds werd per e-mail feedback gevraagd op de eerste versie van de fietslussen. De medewerker werkte de eerste versies van de fietslussen uit in ArcGIS en stemde deze af met de werkgroep en de gemeenten. De inhoud van de teksten werden ook afgestemd met de projectcoördinator van het open ruimte project, de provincie en de Streekvereniging. Nadien stond ze, samen met de medewerker communicatie van de Streekvereniging,

25

in voor prijsvragen voor vormgeving en druk, aansturen van de vormgeefster en verspreiding van de analoge kaarten. In samenwerking met de medewerker communicatie van de Dienst Natuur- en Milieubeleid van de provincie Antwerpen, werd werk gemaakt van teksten voor de webpagina en promotie via een persbericht en sociale media.

Vijf fietslussen doorheen de Zuidrand laten de fietser kennis maken met de beekvalleien, bos- en natuurgebieden en in het oog springende erfgoedelementen. Er werd een overzichtskaart gemaakt waarop die de 5 fietslussen weergeeft. Per fietslus werd ook digitaal een meer gedetailleerde kaart opgemaakt. Deze kaart bevat o.m. ook informatie over meer kleinschalige erfgoedelementen, provinciale overstromingsgebieden en horecagelegenheden langs het traject.

De fietskaart werd zowel digitaal als analoog gratis ter beschikking gesteld. De verdeling van de analoge fietskaarten gebeurt via de Zuidrandgemeenten. Er was voorzien om de kaart ook uit te delen tijdens het Boshoekfeest en het netwerkmoment van Streekvereniging Zuidrand. Beide evenementen werden uitgesteld o.w.v. COVID-19. Verder was ook verdeling via de horecapartners voorzien. Gezien de lange sluiting van horecagelegenheden in het voorjaar van 2020 liep ook dit vertraging op.

Figuur 4: Kaartzijde fietskaart

26

Figuur 5: Tekstzijde fietskaart

Figuur 6: Detailkaart fietslus 1

27

Speelbeleving

Begin 2020 werd gestart met een project rond speelweefsel, gecoördineerd door de medewerker natuur en landschap Zuidrand. Met dit project willen we de beleving van de open ruimte in de Zuidrand verbeteren en de realisaties van de voorbije jaren in de kijker zetten.

We merken ook vaak dat (nieuwe) groene speelplekken en trage wegen niet bij alle inwoners van de Zuidrand gekend zijn. Daarom willen we werken aan een kaart die trage wegen en speelgroen verbindt (van in de dorps- en stadskernen tot in de open ruimte en omgekeerd) en hieraan een belevingselement koppelen. Boodschap die we willen brengen: ontdek ons speelgroen, het is dichtbij en gemakkelijk te bereiken.

De primaire doelgroep van het project zijn gezinnen en vriendengroepen uit de Zuidrand, in tweede instantie denken we aan scholen en verenigingen uit de Zuidrand.

Het projectidee werd een eerste keer afgetoetst bij de ambtenaren vrije tijd, communicatie en omgeving uit de Zuidrand tijdens een werkoverleg op 20 januari 2020. Op basis van hun input werd een eerste versie van een bestek opgemaakt.

De aanpak werd besproken met de medewerkers van ORIOM tijdens een skypegesprek zodat er maximaal kan afgestemd worden. Na dit gesprek werd besloten om, naast het project speelweefsel dat trage wegen en speelgroen in de Zuidrand verbindt, ook in te zetten op het uitrollen van ‘Samen op Pad’ in de Zuidrand. Deze formule heeft zijn succes al bewezen in de regio Mechelen en kan tijdens het eerste jaar van toetreding tot het regionaal landschap in de Zuidrand uitgerold worden.