• No results found

Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

Bijlage uit deze openbare uitgave verwijderd op verzoek van Agrio uitgeverij, i.v.m concurrentiegevoelige gegeven.

Bijlage 2: Redenen van opzegging, alle regiobladen

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Leesbaarheid en taalgebruik, goed formaat qua dikte en betrouwbare en eerlijke verslaggeving die niet in een bepaalde richting geschreven is.

Slecht: Ik heb niet zoveel met Zeeland, daar mag wel wat minder over geschreven worden. Er zou wel iets meer over onafhankelijke bonden geschreven mogen worden in plaats van over de ZLTO, dus een iets kritischer geluid laten horen.

29. Stal&Akker was ooit gratis. Dat is al wel lang gelden hoor, maar misschien haken mensen af als ze moeten gaan betalen. Ze hebben immers al veel te veel lezen. En misschien ligt het ook aan het blaadje van de ZLTO. Zelf krijg ik het niet meer, want ik heb mijn lidmaatschap opgezegd. En volgens mij hebben heel veel mensen dat de laatste tijd gedaan, zeker in de

varkenshouderij. Dus misschien valt het met die concurrentie bij nader inzien ook nog wel mee.

30. Verder heb ik geen klachten. Als ik me vaak aan iets zou storen dan zou ik het zo wel weten te noemen. Ik lees bijna alles en ben er tevreden over.

4. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 4 Mei 2009

- Naam: Marij (T.H.) Berkers - Plaats: Liessel (Br.)

- Leeftijd: 52

- Bedrijf: Vleesvarkens - Abonnee sinds: Zo‟n 10 jaar - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Op zaterdag blader ik hem even door en scan ik wat koppen, maar op zondagmorgen ga ik ervoor zitten. Eerst even wat boekhouding, dan lekker rustig met een kop koffie de kranten. Ik bladeren „m eerst een keer door en wat me interesseert lees ik meteen. Dan begin ik vooraan en lees ik de rest. Ik denk een half uur ongeveer, maar dat verschilt wel. Net wat er maar in staat. 2. Prima, ik vind zaterdag juist wel lekker want ik het weekend heb ik tijd.

3. Het is gewoon interessant, een mooi compact formaat. En er staat best wat over mijn eigen tak in.

4. Opinie vind ik erg leuk. Zien hoe anderen ergens over denken. Of ik het met ze eens ben, of juist helemaal niet. Dus columns en „de mening van‟. Vooral als ze het er niet mee eens zijn, is leuk. Gert-Jan Oplaat bijvoorbeeld, die schopt zo lekker om zich heen. Daarnaast lees ik graag over nieuwe regels, dus dat zal wel „nieuws‟ zijn dan.

5. Politiek, sociaal en marktinfo. Hoe andere het doen interesseert me juist helemaal niet. Hoe zij het doen moeten zij toch weten. Wat moet ik daar nou mee. Ook met innovatie heb ik niks. Ik hoef geen nieuwe toestanden, wat ik nu heb is prima en ik bouw langzaam af. Dus dan hoef je daarvan niet meer zo op de hoogte te blijven. Verder interessant is: voer, stront, het financiële plaatje achter een bedrijf en regelgeving.

6. Wat me ooit is bijgebleven is een ZLTO voorzitter die een bedrijf vergeleek met een mooie vrouw, dat vond ik echt niet kunnen. En al die verhalen over de Pest toen.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Ik heb geen specifieke rubriek. Ik kijk koppen, en dan zie ik wel.

8. De marktpagina lees ik wel altijd. En dingen over mestafzet en verkoop van varkensrechten. Reportages en op de koffie ook wel, vooral varkenshouderij. Of als het iets heel anders is, bijvoorbeeld geiten.

9. Alles over trekkers vind ik niet zo interessant, maar ja, dat vind mijn zoon bijvoorbeeld weer juist wel. De reclame mag wel minder. En dingen die in de agenda staan weet ik meest toch al.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Jawel, maar dat doet in ABCTA-krantje ook. Het is voldoende over hier. Bovendien vind ik van andere regio‟s ook wel interessant. Bijvoorbeeld dat de aardappels ergens anders al veel harder groeien dan hier, omdat het daar al veel warmer is.

11. Jawel, ik vind het ook niet zo heel belangrijk. Als ze het belangrijkste landelijke nieuws in ieder geval maar meepakken. Maar ik neem toch aan dat ze ook wel mensen hiervandaan hebben die al die artikelen schrijven, of freelancers? Nee? Dat zou je niet zeggen, want het gaat wel over onze streek en wat er staat klopt altijd wel. Maar

eigenlijk zou dat wel nog beter zijn, mensen van hier, toch?

12. Ja hoor, daar gebeuren ook genoeg interessante dingen. Bovendien rijdt mijn man veel met mest naar Zeeland en Limburg, dus dan wil je daar toch wel wat over lezen.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Er staat genoeg in. Ik vind het juist ook wel leuk dat het van alles wat is, het is toch ook geen vakblad voor varkens. Dus dit is precies goed.

15. Ja, best vaak.

16. Vaak is het al wel bekend. En soms blijft het allemaal wel heel simpel. Dan mag het best wat dieper gaan. Over financiën bijvoorbeeld: hoeveel kost iets, hoe haal je dat er weer uit, hoe doet een boer dat? Een beetje wat we bij de studieclub ook doen. Volgens mij willen alle boeren dat wel weten. Zodra het over geld gaat zijn de oortjes gespitst. Maar ja, ik kan me wel

voorstellen dat lang niet iedereen dat wil vertellen.Maar misschien kunnen boekhoudershet dan juist wel weer doen.

En zoals Natura 2000, dat blijft ook altijd erg globaal, dat mag wel meer uitgediept worden. Waar zit dat gebied nou eigenlijk allemaal, en hoeveel mensen hebben er nou eigenlijk last van? Ook bijvoorbeeld het ammoniakgedoe in de Peel, daar vind ik niks van terug.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Natuurlijk is het prettig leesbaar, anders had ik „m wel opgezegd. Ik vind het echt een ontspannen blaadjes voor op zondagmorgen. En als ik meer ergens over wil weten, nou ja, dan zoek ik het zelf wel op.

18. Ja, ik scan de koppen altijd. Ze geven goed weer waar een artikel over gaat. En ze zijn heel duidelijk. In een oogopslag weet ik: dit is interessant of niet.

19. De foto‟s spreken me wel aan, maar ik vind het zelf niet zo heel belangrijk. Wat ik altijd een beetje gek vind, is dat iedereen altijd met naam en toenaam wordt genoemd. Doe dat maar gewoon algemeen. Als je de foto‟s weghaalt zou het wel saai zijn. Dat zou mij niet zoveel uitmaken, maar de mannen bij ons vinden het altijd heel leuk; vooral trekkers kijken.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Toen ik de kop zag, dacht ik: „ach, dat zal we weer over gewasbeschermingsregels gaan, wat een flauwekul.‟ Dus ik heb ‟t niet gelezen.

21. Nee, nertsen zeggen me niks. Ik dacht eerst dat het over ammoniakaankoop hier in Deurne ging, dus ik begon wel even met lezen. Maar dat viel dus tegen. Die nertsenhouders komen niet van hier, en ik weet er te weinig van om er iets van te vinden.

22. Nee, te ver weg.

23. Hier rijzen ook grote stallen uit de grond. Dus dan wordt je wel nieuwsgierig. Ik vraag me wel eens af; „hoe bestaat ‟t toch dat je zo‟n stal durft te bouwen met zulke slechte prijzen‟. Hier zijn ook veel bedrijven die waarschijnlijk gaan verkassen in verband met De Peel, ander worden ze veel te beperkt. Dus ik ben wel benieuwd hoe dat allemaal gaat en hoe ze dat doen. 24. Ik heb niks met biologisch, maar ik lees het wel een beetje, omdat ik denk „Mijn god, hoe doen

ze dat toch!‟. Maar de rest hier in huis laat dit onmiddellijk links liggen: „Biologisch? Nee, laat maar. Dat is iets voor die alternatievelingen.‟

25. Ik heb het wel even doorgekeken, maar ik vind het allemaal maar zo‟n hype. Die verbreding en boerenleven enzo, daar heb ik niets mee. Van mij mag dat er allemaal wel uit.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Agrarisch Dagblad, Boerderij. We hadden de Nieuwe Oogst maar ons ZLTO lidmaatschap hebben we opgezegd, dus die komt niet meer. Ik lees ze allemaal graag, ik heb geen voorkeur. 27. Stal&Akker is vooral handig. Niet te groot, overzichtelijk. De ene keer is het heel interessant, de

andere keer niet, maar dat is prima. Er staat wel erg veel reclame in, dat mag wel minder. Ik stoor me er niet echt aan, maar het moet niet meer worden, dan houdt wat mij betreft op. Het moet niet zo‟n reclameblaadje worden. Verder vind ik Stal&Akker wel vergelijkbaar met die andere bladen, niet echt beter of slechter.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Handig formaat, duidelijke en overzichtelijke koppen, goedkoop.

Slecht: Erg veel reclame, er zou meer over financiën geschreven moeten worden en over nieuwe regels, en in het algemeen mis ik verdieping.

29. Zeeland heeft een hele andere tak van sport dan hier. Hier hebben we het vooral over varkens en zijn koeien ver in de minderheid. Daar is het juist akkerbouw en koeien. Bovendien heeft Zeeland hele andere interesses. Hier moet stront bijvoorbeeld weg, op transport enzo. Dus daar lezen we graag over en die kant van het verhaal wordt meestal belicht. Maar ja, dat zal Zeeland worst wezen, die krijgen er zelfs geld bij. Dus we hebben tegenstrijdige belangen, maar we moeten wel dezelfde krant lezen. Dat gaat misschien niet altijd samen.

Bovendien denk ik dat je hier in het zuiden veel meer grote en intensieve bedrijven hebt dan in de rest van Nederland. En volgens mij lezen dat soort bedrijven veel meer vakbladen. Die vinden Stal&Akker te algemeen. Ze moeten al best veel lezen, dus dan pakken ze eerder een vakblad. Dat is technischer, financiëler, meer big business zoals zo‟n bedrijf zelf ook is. 30. Ik heb het al een keer genoemd, maar volgens mij moet Stal&Akker meer ingaan op het financiële

aspect van een bedrijf, en meer op regels en wetgeving. Stal&Akker is interessant, maar het kan dieper. Net zoals als bij de studiegroep. En wat ik al zei, Zeeland en ook Zuid-Limburg zijn atuurlijk ook agrariërs, maar heel anders.

5. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 4 Mei 2009

- Naam: Marcel Derks - Plaats: Rijkevoort (Br.) - Leeftijd: 40

- Bedrijf: Melkvee

- Abonnee sinds: Geen abo - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Op zaterdag blader ik „m ‟s middags altijd even door onder de koffie. Op zondag lees ik dan de interessante artikelen. Meestal doe ik daar wel 1,5 a 2 uur over.

2. Dat maakt me niet uit. Maar misschien wordt hij wel meer gelezen als de kranten op

verschillende moment komen. En dan heb je ook wat vaker nieuws, in plaats van alles op een dag. Want dan is het nieuws allemaal hetzelfde.

3. Ik ben nu eenmaal een vakidioot. Ik lees alles wat los en vast zit, als het maar over koeien gaat. 4. Vanwege achtergrond, de reportages en inhoudelijke lange verhalen. De agenda bekijk ik maar

even. Het nieuws sla ik altijd over. Tegen de tijd dat Stal&Akker in de bus zit, ben ik dat nieuws allang tegengekomen. Zelfs als het regionaal is, dan heb ik het toch vaak al gehoord op vergaderingen of van andere boeren of ik heb het al ergens anders gelezen. Maar ik lees heel veel. Ik bekijk ook bijna elke dag op internet de sites van bijvoorbeeld het agrarisch dagblad en agriholland. Stal&Akker voegt daar niet veel aan toe.

5. Politiek lees ik niet zo vaak, daar kan ik niet zoveel mee. Er wordt van alles bedacht, maar voordat het eens echt gebeurt. Ik lees liever over innovatie. Nieuwe dingen. Dat kan heel breed zijn. Nu lees ik vooral over stallenbouw, uiergezondheid en fokkerij, onderwerpen waar ik zelf veel mee bezig ben op mijn bedrijf. Reportages lees ik graag omdat ik het zelf kan toepassen, of het zet me op z‟n minst aan het denken. De marktpagina in Stal&Akker heeft voor mij geen toegevoegde waarde. Die prijzen worden wel heel erg gestuurd, met links adverteerders en rechts de marktinfo. Dat klopt natuurlijk niet. Markinformatie probeer ik wel op een neutralere manier binnen te krijgen.

6. Alles met koeien is interessant. Vooral als het een reportage is over iemand die heel ander denkt. Dat vind ik het mooiste, zo‟n vreemde eend in de bijt. Die alles net even iets anders doet dan een ander.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Eigenlijk niks. Ik blader van voren naar achteren, en dan vooral plaatjes kijken.

8. Reportages, en dan het liefst over rundvee. De column en het commentaar lees ik ook vaak. Andermans mening kan altijd verfrissend zijn. Artikelen die ik echt leuk vind moeten het liefst in de buurt zijn, het liefst over mensen die ik ken. Maar een andere streek is ook wel eens leuk, daar hebben ze soms weer hele andere ideeën.

9. Ik erger me echt aan zoveel advertenties. Dat mag wel de helft worden.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Ja, ik kom geregeld bekenden tegen en zelf heb ik er ook al eens in gestaan voor een reportage.

11. Op zich wel, maar ik vraag me wel eens af hoe ze bij mensen komen voor hun reportages. Ik stel me zo voor dat ze vooral namen krijgen via iemand die hier in de buurt al eens

geïnterviewd is. En daardoor blijf je misschien wel in een bepaalde groep boeren hangen, die elkaar kennen en een beetje dezelfde ideeën hebben. Dan mis je misschien juist die

vreemde eend in de bijt.

12. Limburg lees ik wel, dat is nog relatief dichtbij en daar lopen ze toch wel tegen dezelfde

problemen aan. Maar Zeeland niet. Daar gebeuren dingen waar ik niks mee kan. Klei werkt zo anders dan zand, zoals hier en in Limburg. Wat ze op klei doen kan hier vaak niet. Dat geldt vooral voor akkerbouw, en daar gaat het toch meestal om in Zeeland. Maar dat verschil heb je ook al tussen Oost- en West-Brabant. In het oosten is veel intensieve melkveehouderij, in het westen al veel meer akkerbouw doordat de grond veel vruchtbaarder is. En het is daar ook een hele andere mentaliteit hoor. Hier zijn we allemaal Rooms-Katholiek, maar hoe verder naar het westen en noorden hoe protestantser het wordt. Wij zijn gemoedelijker, gezelliger maar hebben ook een andere manier van boeren. Minder de hand op de knip. Bij

protestanten moet het toch al snel allemaal zuinig, zuinig, zuinig. Alleen maar werken, niks investeren.

13. Gelderland lijkt wat dat betreft juist wel weer meer op Brabant en Limburg. Dezelfde grondsoort en dezelfde soort mensen. Dus daar zou ik me beter bij thuis voelen. En het buitenland trouwens, zou ook wel hele leuke reportages op kunnen leveren. Dat mis ik wel eens in Stal&Akker.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Ja, maar het mag altijd meer.

15. Jawel, uit iedere tak zijn wel weer ideeën voor jezelf te halen.

16. Ik vind het echt teveel gesneden koek. Het nieuws, dat zei ik al, is echt te oud. Veel vakdingen vind ik ook wel logisch, daar mogen ze wel wat vlotter doorheen. Het voordeel is wel dat ik andere sectoren ook goed kan volgen. Als ik drie artikelen achtereen lees zonder na te