• No results found

Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 28 Mei

Bijlage uit deze openbare uitgave verwijderd op verzoek van Agrio uitgeverij, i.v.m concurrentiegevoelige gegeven.

Bijlage 2: Redenen van opzegging, alle regiobladen

11. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 28 Mei

- Naam: Mia Pepers - Plaats: Hoek (Zld.) - Leeftijd: 48

- Bedrijf: Melkvee + kleine akkerbouwtak

- Abonnee sinds: Sinds 6 jaar zelf, daarvoor lazen ze jarenlang samen met zwager - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Die Boerderij, die op dinsdag komt, maak ik altijd meteen open en lees ik direct ‟s avonds al. Maar op zaterdag heb ik veel te doen, de kinderen komen dan bijvoorbeeld weer thuis, dus Stal&Akker blijft liggen tot zondagmiddag. Ik lees een half uur, maar het hangt er maar vanaf wat er in staat. Als er veel melkveehouderij is, dan lees ik langer. Veel heb ik al op internet gezien of in de Boerderij, maar toch blader ik Stal&Akker nog graag door.

2. Op donderdag zou hij in ieder geval sneller open gemaakt worden, dan ligt er niet al van alles. Ik weet niet of ik er dan ook echt meer in zou lezen, maar ik zou er misschien wel wat rustiger doorheen gaan.Ach, eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit. Onze oudste zoon leest „m wel altijd meteen op zaterdagmiddag.

3. Uit gewoonte. We hebben „m al zo lang. We komen van oorsprong uit Brabant en van daar is „ie mee gekomen. Eigenlijk staat er ook wel vooral veel over Brabant in. Maar ik vind „m altijd wel leuk om te lezen.

4. Nieuws, info en achtergrond.

5. Ik wil vooral dingen die leerzaam zijn voor het eigen bedrijf. Dus veel rundveehouderij. Van varkens lees ik wel eens de kop, maar verder niet echt. Onderzoeken uit Wageningen vind ik ook altijd interessant. En wet- en regelgeving, over wat er al is en waar over gedacht wordt om in te voeren. Maar veel daarvan heb ik ook al wel gezien via het LNV loket op internet. 6. Artikelen over het melkquotum, die volg ik altijd.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Ik kijk eerst even naar de ankeilers bovenaan de voorpagina. Daar staat vaak wel iets

aangekondigd wat ik interessant vind, dus dan blader ik daar heen. Vooral als het iemand is die ik ken, of als het over zeeland gaat, sla ik het direct op.

8. Toen&nu vind ik altijd leuk. Komen verwachtingen waar? Zijn dingen echt zo mooi als ze eerst leken? De marktpagina lees ik ook altijd. En de bedrijfsgegevens bij de op koffie of reportages. 9. De agenda mag wel weg. En de reclames, dat zijn er wel erg veel en ik kijk er toch nooit naar.

Verder mag alles wel blijven. Langere verhalen lees ik niet zoveel. Maar op zich zijn ze wel interessant. Ze bieden veel informatie. Je kunt eruit leren: hoe doen anderen het? Dus ik lees vaak kleine stukjes eruit via de tussenkopjes. Alleen als een kop me niks zegt, sla ik het over. Maar van de meeste artikelen lees ik toch wel altijd even het intro en de kadertjes, als die er zijn. Dus van mij mogen ze er zeker wel in blijven, maar ze mogen soms wel wat korter.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Nee, dat is echt maar heel weinig: Zeeuws-Vlaanderen staat er eigenlijk nooit in. In de Boerderij ook niet hoor, maar altijd nog meer dan in Stal&Akker. Überhaupt komt Zeeland er wel heel weinig in voor.

11. Het staat er niet zoveel in hè, dus ik weet het niet. Waarschijnlijk niet. Als ze op de redactie meer wisten dan schreven ze er ook wel meer over. Iets wat hier wel veel speelt en wat misschien wel interessant is, zijn alle Polen die hier in dienst zijn. Pas hoorde ik ook weer van een boer, die had een Pool in dienst, en die kwam na de vakantie ineens gewoon niet meer terug. Dan zit je ermee. Maar verder spreken de mensen elkaar niet zoveel, dus je hoort ook niet zoveel regionaal nieuws. Het zijn grote bedrijven, die allemaal hun handen vol hebben. Hooguit bij vergadering ofzo, dat je nog eens wat hoort.

12. In Brabant wel, daar hebben we eerder zelf gewoond dus dat blijft trekken. Maar Limburg lees ik minder.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Ja, er staat altijd wel iets van in.

15. Over akkerbouw wel. Daar doen we zelf ook wat aan. Andere sectoren ook wel eens, maar dat is afhankelijk van het onderwerp, of het een beetje algemeen is waar je bij ons op het bedrijf ook wat mee kunt. En of het hier in de buurt is.

16. Ja, dat is prima. Agrarische bladen hoeven niet altijd zo‟n moeilijke taal te hebben. Dit kan iedereen snappen. Dat maakt ‟t lekker lezen.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Ja hoor, wat ik net al zei.

18. Jaker, vooral die ankeilers: een beetje kleur erbij, dat maakt het mooi.

19. Ik vind ze altijd wel mooi, over gewone alledaagse dingetjes die iedereen heeft. Dat stripje lees ik nooit.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Niet zo boeiend eigenlijk. Als het echt een probleem is dan zien we dat zelf wel. En als we het niet zien dan is het blijkbaar ook geen probleem.

21. Ik heb alleen de kop gelezen, de rest niet. Zo‟n nertsenhouder is ver van m‟n bed. Als ik zelf met vergunning bezig zou zijn, dan zou ik het denk ik wel lezen. Je leest toch altijd datgene waar je zelf mee bezig bent.

22. Ik had het al om het journaal gezien. En ik ben het soweiso al veel te veel tegengekomen. Dus ik heb er wel genoeg van, van die hele polder. Dat andere artikel, Melkkoeien in Zeeland, vond ik wel erg goed. Ideale combinatie voor ons hè, dat trekt meteen: koeien en Zeeland, wat wil je nog meer.

23. Nee, het gaat over een varkensbedrijf. Dat lees ik eigenlijk nooit, alleen de kop.

24. Ik heb alleen de bedrijfsgegevens gelezen, zoals altijd. En de kop en het intro. Biologisch vind ik op zich niet oninteressant hoor, maar het is nu eenmaal niet onze richting. Dus dan trekt het ook niet echt om te lezen.

25. Nee, de economie pagina lees ik toch nooit. Op zich is verbreding wel aardig. En dan vooral zorgboerderijen, hoe ze werken met die mensen. Dat vind ik wel knap.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Boerderij en internet. Melkveemagazine blader ik wel eens door maar daar zou ik geen

abonnement op willen, anders kan ik wel hele dagen gaan zitten lezen en het werk moet toch ook af, haha. Het liefst lees ik Boerderij. Klinkt misschien stom, maar het is gewoon een mooi tijdschrift. Met prettige vormgeving en een goed formaat.

27. In Boerderij staat meer. Onderwerpen zijn uitgebreider beschreven en er is meer achtergrond bij. Maar de prijs-kwaliteit verhouding van Stal&Akker is erg goed. Ik kan voor dat geld ook niet meer verwachten. Als Stal&Akker duurder wordt dan zou ik het opzeggen. Boerderij bewaar ik vaak, het is gewoon makkelijker opruimen dan zo‟n hele stapel Stal&Akkers. Als dat ook zo‟n tijdschrift was dan zou ik dat ook wel bewaren. Maar van Boerderij bewaar ik wel een heel jaar, van Stal&Akker alleen die van de laatste paar weken. Dan kan ik het later nog even doorbladeren voordat het de prullenbak in gaat.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Er staat veel praktische en leerzame informatie in, veel over hoe andere het doen.

Slecht: Ik vind zo‟n tijdschriftvorm als Boerderij veel mooier, dit is maar zo‟n krantje. Maar ja, dat is wel duurder hè en dat wil ik zeker niet. Dan liever maar een goedkope krant.

29. Zeeland staat er echt het minste in. Wij komen uit Brabant en daar had bijna iedereen hem wel. Hij is zo meegegaan toen we verhuisden en ik vind Brabant nog altijd interessant om te lezen. Maar als we hier woonden en we hadden nog een abonnement moeten nemen dan hadden we het denk ik niet gedaan, omdat er zo weinig van hier instaat.

Misschien is de krant ook te breed. Zeeland is echt niet op varkens gericht bijvoorbeeld, terwijl dat er wel veel instaat. Hier hebben ze vooral akkerbouw, maar dat staat er weer weinig in. En dan heb je nog de mentaliteit hè. Hier denken ze echt; „ik ga niet meer betalen dan nodig is. Zuinig aan, alles bewust berekenen. Als ze hier een tijdje niet aan lezen toekomen, dan zeggen ze „m meteen op. In de rest van het land gebeurt dat misschien minder snel. Zo‟n Brabander denkt „ach wat maakt ‟t uit, die paar tientjes.‟ En die laten hun abonnement gewoon doorlopen.

Bovendien zijn veel mensen in Zeeland zijn bij de ZLTO dus die lezen het wel in dat andere krantje, dat is gratis. En Zeeuwen komen trouwens niet snel terug als je ze kwijt bent. Dus als ze eenmaal iets niet aanstond in de krant, dat kun je het bij hen ook echt vergeten.

12. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 28 Mei 2009

- Naam: Johan (J.L.) de Putter - Plaats: Schoondijke (Zld.) - Leeftijd: 61

- Bedrijf: Akkerbouw - Abonnee sinds: Jaren - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Ik begin op de voorpagina en dan kijk ik koppen. Valt me opvalt lees ik, vooral akkerbouw. Het is nogal afhankelijk van hoe druk het is en van het weer. Soms belandt hij ongelezen in de prullenbak, maar is het weer slecht, dan kan ik er best een uur in bladeren.

2. Ik heb hem veel liever op vrijdag. De beursnotering verandert op maandag. Dus als je ‟t vrijdag leest dan kun je daar rekening mee houden en nog wat verkopen. Op zaterdag is alles dicht. Dan kun je er niets meer mee. Ik haal alle marktberichten uit Stal&Akker en Nieuwe Oogst. Internet heb ik wel, maar ik kan er niet zoveel mee. Dan moet eerst mijn dochter weer komen.

3. Nieuwe Oogst vond ik vroeger nogal onduidelijk. Toen ben ik Stal&Akker gaan lezen, ik denk via een beurs of een of ander aanbieding. Maar Nieuwe Oogst is sinds een tijd vernieuwd, nu vind ik het juist duidelijker dan Stal&Akker. Dus ik overweeg om Stal&Akker weer op te

zeggen. Het is nu nogal dubbeldop, er staat veel hetzelfde in. Eigenlijk zijn ze gewoon hetzelfde. Beide met regionaal nieuws en interessante reportages. Maar Stal&Akker kost geld, Nieuwe Oogst niet.

4. Vooral voor het nieuws, en dan met name regionaal. En de prijsnotering, dus informatie. En de agenda bekijk ik ook altijd. Of er nog leuke dingen in de buurt zijn om heen te gaan.

5. Regelgeving vind ik heel belangrijk, want je moet wel steeds kunnen weten aan welke regels je moet voldoen. Dus dat is interessant, maar politiek vind ik vooral gekonkel. Dat ja-nee spelletje mag van mij eruit blijven. En hoe anderen het doen mag ik ook graag lezen, maar dan wel over akkerbouw.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Eerst de marktpagina, dan de agenda, en dan het nieuws.

8. Behalve dat heb ik niet echt pagina‟s die ik altijd lees. Ik lees lang niet de hele krant hoor. Ik scan wel altijd koppen, op zoek naar „he, die ken ik‟.

9. Dat hele veegebeuren, dat mag er wel uit, want daar staat het vol mee. Eigenlijk lees ik toch liever een vakblad, echt over akkerbouw. Want dat staat hier niet veel in.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Er staat nooit iets in over hier. Maar ach, u weet hoe dat gaat. Zeeuws-Vlaanderen is nu eenmaal geen Nederland meer, denken ze. Dat vind ik wel jammer.

11. Ik denk het niet. Het zou wel goed zijn als er iemand werkte die van hier komt. Want jullie hebben wel mensen verder uit Zeeland toch? Niet? Maar eerder wel gehad, dat weet ik zeker. Dan wordt dat toch weer tijd dat er Zeeuwen aangenomen worden. Misschien komt er dan ook wat meer akkerbouw in te staan.

12. Niet zoveel. Akkerbouw heb je niet zoveel in zandgebied. Als neemt dat wel toe, dus langzaam wordt het wel interessanter. Soms lees je wel eens iets over bijvoorbeeld bieten daar. Maar Limburg lees ik zelden, dat is toch een hele andere manier van telen.

13. Noord-Oost Polder, Flevoland, Wieringermeer, de echte akkerbouwgebieden. Maar dat ik voor een regionale krant misschien niet handig combineren.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Dat mag zeker wel meer zijn. Het is wel een beetje het ondergeschoven kindje, heb ik het idee. 15. Heel weinig tot niks.

16. Regelmatig weet je alles al wel. Maar hebt blijft toch interessant om na te lezen. Soms zit er net nog weer iets nieuws in.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Niet altijd. De taal op zich wel, maar het zijn van die smalle kolommetjes met veel afbrekingen. Zeker bij grotere artikelen vind ik dat lastig lezen. Nieuwe Oogst heeft dan 3 kolommen in plaats van 5. Dat is fijner aan de ogen.

18. Als het de lading maar dekt, en dat doet het meestal wel.

19. Ik kijk niet alles, maar wel als het akkerbouw is, dan vind ik ze wel interessant.

Het stripje vind ik wel grappig, ik moet er meestal wel om lachen. Zo‟n droge komische

weergave van wat er gaande is. Maar als boer weet je dat meestal wel. De burger zou dat juist eens moeten weten.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Niet gelezen. Ik heb zelf geen grasland.

21. Boeiend, niet echt vanwege die sector zelf maar om de manier waarop de politiek zo‟n agrarische sector wil vernietigen. Dat is toch belachelijk, dat ze dat zomaar kunnen doen!

22. Dit heb ik gevolgd, en daarom nu ook weer gelezen. Ik ken er mensen in de buurt. Maar eigenlijk vond ik dit artikel niet zoveel toevoegen, ik wist er al veel van.

23. Nee, varkens zijn niet interessant.

24. Gedeeltelijk, ik vond het wel herkenbaar. Vroeger was alles een kringloop. Alle bedrijven hadden verschillende dieren en akkerbouw, dus vulde het elkaar allemaal aan. De bedrijfsgegevens lees ik altijd. Dat is in twee tellen toch een boel leuke informatie bij elkaar.

25. Ik heb het zelf ooit overwogen, zo‟n camping. Dus dan blijft zoiets wel interessant. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het dit keer niet heb gelezen. Ik doe het straks nog even.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Nieuwe Oogst. Die is ook mijn favoriet. Nieuwe regelgeving staat er veel duidelijker in

aangegeven. Dat zou ook wel wat voor Stal&Akker zijn, een vaste rubriek met: „Let op, deze