• No results found

Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 7 Mei

Bijlage uit deze openbare uitgave verwijderd op verzoek van Agrio uitgeverij, i.v.m concurrentiegevoelige gegeven.

Bijlage 2: Redenen van opzegging, alle regiobladen

6. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 7 Mei

- Naam: Jan van de Ven - Plaats: Wellerlooi (Limb.) - Leeftijd: 60

- Bedrijf: Melkvee + Akkerbouw - Abonnee sinds: zo‟n 10 jaar - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Zaterdags tussen de middag. Soms ‟s avonds nog even extra. Totaal een half uur ongeveer. 2. De boerderij op dinsdag, de Stal&Akker op donderdag, de Oogst op zaterdag, dat zou mooi zijn.

Misschien kun je daardoor ook wat actueler nieuws brengen, je bent dan in ieder geval Nieuwe Oogst voor.

3. Tsja, waarom niet. Er staat veel in over quotumprijzen en er is een marktpagina. Dat hebben anderen ook wel, maar hier vind ik het veel overzichtelijker. Zeker vergeleken met Nieuwe Oogst, die is heel onoverzichtelijk. En die staat ook half vol met verbreding, het lijkt wel of iedereen aan de verbreding moet. Nou, van mij hoeft dat niet hoor, verbreding interesseert me voor nog geen 2 cent. Agrarisch Dagblad vind ik weer veel te veel om te lezen. En op internet kijk ik niet.

4. Regionaal nieuws en informatie, waaronder met name de marktpagina.

5. Vooral over hoe anderen het doen. Politiek vind ik minder interessant, maar het ligt er maar net aan wat er speelt. Als het mij treft of als het grote gevolgen kan hebben dan wel. Ook Europese politiek probeer ik wel te volgen.

6. Artikelen over stallenbouw, omdat we daar nu mee bezig zijn. We hebben onze boerderij verkocht en kijken naar een nieuwe boerderij.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Dat heb ik niet echt. Ik begin vooraan, en het ligt aan de tijd. Als ik weinig tijd heb blader ik eerst en lees ik alleen de interessante stukjes. Als ik veel tijd heb begin ik gewoon vooraan meteen met lezen en lees ik bijna alles.

8. Reportages over rundvee, de marktpagina, op de koffie, de agrobussinees en de agendapagina. Ik mag graag even kijken of er nog iets leuks is in de buurt. En dat klinkt misschien stom, maar de advertenties bekijk ik ook altijd. Omdat we op zoek zijn naar een nieuwe boerderij.

9. Sommige reclames mogen er wel uit. Zoals die domme strip van dat maïsras. En de toen en nu vind ik wat onzinnig. Dat ouwe daar kijk ik niet naar. Ik kijk liever alleen vooruit. Wat geweest is, is geweest.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Jawel. Nieuwe Oogst heeft dat ook wel, maar dan gaat het heel vaak over tuinders. Stal&Akker heeft vaker melkveehouderij uit de regio. Dat is mooier.

11. Dat is prima. Dat ze niet van hier komen is niet te merken.

12. Brabant wel. Zeeland minder, maar soms ook wel. Andere streken hebben toch ook hele interessante dingen.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Jawel.

15. Nee, het meeste sla ik over.

16. Het is niet bepaald 100 procent nieuws. Maar het niveau is wel goed. Het nieuws is soms wel bekend, maar vaak geven ze het dan wel net weer een nieuwe insteek waardoor ik het toch wel weer lees.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Het leest prettig inderdaad.

18. Ach, wat is aansprekend. Ze zijn gewoon duidelijk.

19. Ik vind dat zeker wel leuk om te kijken, of ze ergens anders al bezig zijn met bepaald werk. Het stripje vind ik niet nodig, dat lees ik nooit.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Niet gelezen. Ik zag de kop en dacht; nou, dat klopt. Als ik meer tijd had gehad dan had ik het denk ik wel gelezen. Hebben anderen er ook mee te maken? En hoe kunnen we het beste bestrijden?

21. Nee, dat is zo‟n andere sector. Dat interesseert me niet zo.

22. Ik had het al ergens anders gelezen. En het is al zo vaak op tv geweest. Bovendien is het in Zeeland. Als het hier was geweest had ik het misschien wel gelezen, ook al is er dan al wel veel over gezegd.

23. Als het over een koeienbedrijf ging had ik het nog eerder gelezen. Maar omdat het over Limburg gaat heb ik het wel doorgekegen. Bovendien wat ik wel benieuwd wat ze allemaal tegen komen als ze gaan verhuizen. Omdat we dat dus straks zelf ook gaan doen.

24. Biologisch interesseert me echt niet. Dan is ‟t wat mij betreft gewoon einde oefening. 25. Nee, verbreding interesseert me helemaal niet. Nog voor geen 2 cent.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Boerderij, Nieuwe Oogst, Melkveehouderij, Veeteelt, Melkveemagazine.

27. Boerderij is mijn favoriet. Dat klinkt misschien stom, maar het heeft zo‟n mooi uiterlijk en formaat, zo‟n echt tijdschrift. En een uitgebreider inhoud met veel meer info over bijvoorbeeld nieuwe machines. Bovendien komt boerderij op dinsdag. Dat is wel heel prettig, want zaterdags weet ik vaak niet hoe ik alle literatuur door met spitten. Maar na Boerderij komt voor mij Stal&Akker. Daar staat voor ons het meeste nieuws in. En dan bedoel ik vooral over melkveehouderij en akkerbouw. Wat ik al zei; Nieuwe Oogst schrijft bijna alleen over tuinbouw. In Stal&Akker staan ook veel advertenties van makelaars voor melkquotum. Daar kijk ik op het moment veel naar. En het is niet te dik, heeft een mooi formaat. Nieuwe Oogst vind ik eigenlijk te dik, daar kom je moeilijker doorheen.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Veel reportages, duidelijke markpagina.

Slecht: Dag van uitgave, op zaterdag komt er al zoveel. En Boerderij heeft opa, bij Stal&Akker mis ik een beetje zo‟n vast grappig iets. Dat stripje van Stal&Akker is lang zo sterk niet.

29. Heeft de terugloop van boeren in het algemeen er niet mee te maken? En ik denk dat het op de verkeerde dag binnen komt, dan mensen al zoveel te lezen hebben dat ze maar wat wegdoen. 30. Er mag wel wat minder over verbreding geschreven worden. En ik vind dat op de marktpagina, de

verwachtingen voor de markt vaak te optimistisch zijn. Het blijft maar speculeren he, maar soms doen ze net alsof zij de markt kunnen bepalen. Er wordt dan vaak gezegd dat de prijzen omhoog gaan, maar dan is het helemaal niet zo.

7. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 7 Mei 2009

- Naam: Eric van de Putten - Plaats: Nederweert (Limb.) - Leeftijd: 39

- Bedrijf: Kalkoenen + Akkerbouw - Abonnee sinds: 4 a 5 jaar - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Ik lees „m zaterdagmiddag meteen eventjes kort. Dan snel ik vooral de koppen. Op zondag lees ik hem beter door. Dan ben ik een uur tot anderhalf uur bezig.

2. De zaterdag bevalt me goed.

3. Vanwege de regionale berichten. Boerderij is veel duurder en bovendien ook oppervlakkiger. Daar staat elk jaar zo‟n beetje hetzelfde in, moet je maar eens op letten. Hier staan meer reportages en aankondigen in van open dagen bijvoorbeeld, daar houd ik wel van.

4. Nieuws en achtergrond.

5. Politiek vind ik belangrijk. Ik wil graag voelen wat er speelt onder boeren, niet alleen in Limburg maar ook in Brabant. En de reportages lees ik graag. Ik wil goed geïnformeerd worden, maar niet al te diep. Gewoon lekker lezen over wat er allemaal speelt en wat andere boeren doen. 6. Daar weet ik zo niks op te zeggen.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Dat verschilt iedere keer weer. Wat ik op dat moment interessant vind en tegen kom, dat lees ik het eerste.

8. De advertenties kijk ik vaak altijd door, misschien zijn er nog interessante aanbiedingen of nieuwe bedrijven hier in de buurt die ik nog niet heb gezien. De markpagina lees ik meestal wel, en de column van Gert-Jan Oplaat vind ik er goed. Ik ben het vaak met „m eens en ik kan er echt om lachen.

9. Nou, er is niks wat me echt opvalt, waarvan ik denk: dat vind ik echt raar ofzo.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Jazeker. Ze komen hier best veel voor reportages bijvoorbeeld.

11. Dat ze ergens anders zitten ervaar ik niet als nadeel. Ze werken toch met veel freelancers hier. Maar 1? Poeh, dan doet die wel goed werk zeg!

12. Jawel. Iedere provincies heeft weer zo z‟n eigen dingen die interessant zijn en waar je van kunt leren.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Over kalkoenen heel weinig, maar dat verwacht ik ook niet. Het is zo‟n kleine sector, daar kun je niet steeds aandacht aan geven. Bovendien lijkt pluimveehouderij wel een beetje op

kalkoenenhouderij, en dat komt wel iets vaker aan bod, zij het nog niet zo heel veel. Akkerbouw staat er wel meer in, al zou dat best wel nog meer mogen zijn. Het gros van de artikelen gaat toch melkvee of varkenshouderij.

15. Ja, net als bij de provincies: er valt altijd wel wat uit te halen wat interessant is voor jezelf. 16. Jawel. Ondanks dat het meeste niet mijn eigen sector is. Ik vind het niet echt diepgaand ofzo,

maar daardoor leest het wel prettig. Bij Stal&Akker is het niet altijd zo zwaar en technisch. Ze brengen vaak luchtig nieuws, dat is mooi. Maar het is wel informatief, de informatie die je wilt hebben kun je snel pakken. Het hoeft van mij dan ook echt niet dikker of dunner. Zo is het goed en blijft het overzichtelijk.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Ja, ideaal blad voor op de zondag met een kop koffie. 18. Jawel, denk ik. Wat moet je nou over koppen zeggen?

19. Ach, foto‟s doen me wat minder, van mij hoeft dat niet per se. Maar ik moet wel zeggen dat ik ze in ieder geval realistischer vind dan van de Boerderij. Dat zijn soms net reclameberichten met „bedrijf die en die heeft dat en dat‟, hier gaat het tenminste wel over echte boeren die aan ‟t werk zijn.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Ik heb zelf ook akkerbouw, en moet dus wel aan onkruidbestrijding doen. Dan is zoiets zeker interessant om te lezen.

21. Dit interesseert me minder, dus dat heb ik niet gelezen.

22. Deze zeker. Ik ben erg geïnteresseerd in rood-voor-groen regelingen. Dus de manier waarop bebouwing plaats maakt voor natuur. Dit valt daar ook onder.

23. Ik ken de familie Koppen, dus dat is leuk natuurlijk. Goed regionaal geschreven.

24. Nee, niet gelezen. Op zich sta ik er niet direct afwijzend over hoor, het biologische. Ook dat is een nieuwe bron om ideeën uit te putten. Dat kan nooit verkeerd zijn. Maar het is wel een lang artikel en niet zo mijn tak. Dus dan sla ik zoiets nog wel eens over.

25. Tja, verbreding hoort er nu eenmaal bij, hè. Hier in de gemeente wordt er veel op ingezet. En het is ook wel een goede manier om verder te kijken dan je neus lang is en wat extra inkomen te genereren. Zoiets lees ik soms wel, soms niet.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Boerderij, Pluimveehouderij.

27. Ik heb niet per se een voorkeur. Van Stal&Akker vind ik de prijs-kwaliteit verhouding heel goed. Zelf oudere boeren zonder bedrijf kunnen nog altijd Stal&Akker lezen. Dat vind ik wel mooi. Het is goedkoop, maar brengt toch nieuws en interessante artikelen. Minder dan de Boerderij, maar daar is het grote verschil in prijs dan ook naar. Bovendien is het ook behoorlijk

onafhankelijk heb ik het idee. In de Boerderij soms meer flauwekul, wordt er meer naar de mond van de boer en de bedrijven gepraat. Het ene jaar zeggen ze enthousiast „2e

hands opraapwagens weer helemaal in‟ en het volgende jaar verkondigen ze dat een loonwerker toch echt veel goedkoper is. Zoiets heb je bij Stal&Akker ook wel eens hoor, maar toch minder, geloof ik.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Prijs-kwaliteit verhouding, luchtig nieuws, dicht in de buurt. Slecht: Niets eigenlijk wat echt slecht is.

29. Ik zou het echt niet weten, vreemd. 30. -

8. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 7 Mei 2009

- Naam: J. Cuypers - Plaats: Heel (Limb.) - Leeftijd: 78

- Bedrijf: Akkerbouw (voorheen ook melkvee en varkens) - Abonnee sinds: Eerste jaar van Stal&Akker

- Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Meestal op zaterdag. Soms ‟s middags al, anders ‟s avonds. Meestal blader ik er doorheen, en dan lees ik eerst de belangrijke algemene ontwikkelingen. Daarna de minder belangrijke dingen. Als ik dan nog geen tijd heb gehad om „m uit te lezen dan pak ik „m later ook nog wel weer een keertje, op zondag bijvoorbeeld.

2. Zaterdag is goed, dan heb ik alle tijd. 3. Voor het nieuws, om bij te blijven. 4. Nieuws en achtergrond.

5. Politiek en financiën. Vooral dat laatste mag er wel meer in. Er wordt niet zoveel geschreven over financiële ontwikkelingen in de markt, of bijvoorbeeld de fusie van Friesland en Campina en de invloed die dat heeft het inkomen van de boer. Dat mis ik wel. De marktberichten lees ik altijd. En verder volg ik alle ontwikkelingen rond rundvee wel. Ook het boerenleven, dus meer de sociale kant en kinderboerderijen en zorgboerderijen vind ik interessant. Als dat maar goed gaat, denk ik wel eens. Die mensen hebben enorm geïnvesteerd om dat allemaal voor elkaar te krijgen, en nu bezuinigt de overheid weer op die subsidies enzo. Hoe moeten die nou overheid blijven? Hoe anderen het doen, daar ben ik altijd wel benieuwd naar. Hoe gaat dat bijvoorbeeld met al die enorme investeringen die je vandaag de dag ziet.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Nee vast eigenlijk. Ik blader altijd gewoon. En dan lees ik van voor tot achter.

8. Eigenlijk lees ik alles. Dus ik heb niet zo‟n voorkeur van wat ik nou echt belangrijk vind. Het nieuws, en de marktpagina moeten er in ieder geval niet uit.