• No results found

Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 11 Mei

Bijlage uit deze openbare uitgave verwijderd op verzoek van Agrio uitgeverij, i.v.m concurrentiegevoelige gegeven.

Bijlage 2: Redenen van opzegging, alle regiobladen

9. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker José Hartemink, 11 Mei

- Naam: J.P.M. Siebers - Plaats: Middelaar (Limb.) - Leeftijd: 46

- Bedrijf: Melkvee

- Abonnee sinds: Een aantal jaren - Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Soms op zaterdagmiddag maar meestal op zaterdagavond. Ik begin gewoon vooraan met lezen. Ik doe er een half uur over denk ik.

2. Zaterdag is een goed moment. Dan heb ik de tijd.

3. Stal&Akker heeft vaak interessante stukken over melkveehouderij.

4. Vooral het nieuws en informatie. Achtergrond en reportages zijn me meestal te lang. Ik begin er wel eens aan, maar ik lees het zelden uit want dan heb ik geen geduld meer of vind ik het saai worden. Dus meestal sla ik het toch maar helemaal over. Of ik kijk naar de tussenkopjes, en als daar iets interessants bij staat dan lees ik alleen dat stukje even. En de kaders en de foto‟s, die bekijk ik altijd wel.

5. Overheid interesseert me. En dan vooral politieke besluiten en regelgeving, dus als er echt iets besloten wordt. De EU speelt daar natuurlijk ook in mee dus dat lees ik ook vaak. Verder lees ik graag over ruimtelijke ordening, dus vergunningen enzo. En het watergedeelte, dus

slotenbeheer, fosfaatnormen. Verbreding boeit me ook altijd wel, dat is voor veel mensen toch wel een goede bijverdienste. Misschien wel echt de toekomst.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Ik begin altijd gewoon vooraan.

8. De marktpagina en agrobusiness, dat vind ik wel leuk, zo die nieuwe machines.

9. Zoals ik al zei, al die hele pagina‟s achterin zijn me te lang. Op de koffie, reportages, die zijn te groot. Dat duurt me veel te lang, daar heb ik echt het geduld niet voor. Van mij mogen ze wel weg, maar ik kan me voorstellen dat anderen ze misschien wel weer interessant vinden.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Nee, Noord-Limburg staat er eigenlijk niet zoveel in. Ik heb het idee dat Stal&Akker vooral over Brabant gaat. Maar ik vind het niet zo erg hoor, er staan genoeg andere interessante dingen in. Dan hoeft het niet per se over deze streek te gaan.

11. Jawel, volgens mij weten ze genoeg. Maar ze zullen toch ook wel veel freelancers enzo hebben? Ik kan me niet voorstellen dat ze alles zo op afstand kunnen maken. Hoe weten ze anders wat hier allemaal gebeurt?

12. Zolang het maar echt over politieke besluiten gaat, dan lees ik alles wel. Ander niet nee, dan houd ik het bij Limburg.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Ja, melkveehouderij staat er best vaak in. Maar tegen meer heb ik geen bezwaar hoor, haha. 15. Weinig. Het meeste sla ik over. Reportages lees ik dan in ieder geval niet, dat gaat te ver. 16. Ja, het niveau is prima. Het is niet te moeilijk maar gewoon goed leesbaar.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Het leest handig, gewoon helder en duidelijk.

18. Ook gewoon helder en duidelijk. Goed om stukken te selecteren, praktisch.

19. Zeker foto‟s over melkvee lees ik altijd. Ik vind ze wel goed. Het stripje heeft maar weinig meerwaarde. Ik snap niet waarom dat er nou in moet.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Het gaat over melkvee en het klopt wel wat er geschreven wordt. Dus dan vind ik het een prima artikel. Herkenbaar als je zelf door de wei loopt.

21. Zeker interessant. Ik heb zelf Ruimtelijke ordening en water in mijn portefeuille zitten bij mijn functie bij de Boerenbond afdeling Maasduinen. Bovendien zitten hier veel nertsenhouders, dus het gaat me zeker aan. Ik denk en praat vaak over precies dit soort dingen.

22. Het was me allemaal al wel bekend, maar het blijft interessant.

23. Dit artikel is me te groot. Dan duurt het me te lang, dat kost me te veel tijd. Bovendien gaat het over varkenshouderij, daar heb ik niet zoveel mee.

24. Op de koffie lees ik niet zovaak, maar ik bekijk altijd wel de bedrijfsgegevens. Even zien hoeveel koeien ze hebben en hoeveel grond en wat voor bijzonderheid er is. Als dat interessant is dat lees ik het toch zo‟n beetje. Ik kijk ook altijd even de foto‟s en de koppen.

25. Nee, dit heb ik niet gelezen. Op vind ik recreatie wel interessant hoor, ik heb hier zelf boerengolf dus dan wil je ook wel een beetje zien wat anderen doen. Maar ik lees het alleen als ik veel tijd heb, en dat heb ik nu niet.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Nieuwe Oogst en melkveebedrijf. Boerderij had ik eerder ook maar dat heb ik opgezegd. Ik had zoveel leesvoer en Boerderij werd me te duur. Ik las het toch maar half. Het liefst lees ik Oogst. Ik zit in het bestuur van de LLTB, dus dan wil je wel weten wat er speelt in de buurt en in de organisatie. Over Ruimtelijk Ordening, regeltjes en wetgeving is in Nieuwe Oogst meer te vinden.

27. Qua inhoud is Nieuwe Oogst niet per se beter. Maar het heeft wel achterin een rubriek over bestemmingsplannen, dat is voor mijn functie belangrijk. En dat heeft Stal&Akker niet. Maar de marktpagina van Stal&Akker is weer overzichtelijker. Dus ze hebben allebei voor- en nadelen. Qua kwaliteit zitten ze op dezelfde hoogte.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: Stal&Akker is heel fijn leesbaar. Het heeft prettig taalgebruik, niet te ingewikkeld. En veel interessante artikelen over melkvee.

Slecht: Ik zou het niet weten. Eigenlijk vind ik het allemaal wel goed. Er is niks wat van mij nou moet veranderen. Of ja, misschien zo‟n rubriek met bestemmingsplannen. En wat

meer over politieke regelgeving.

29. Misschien zijn hier in het zuiden meer mensen lid van de LLTB en de ZLTO dan in het Noorden? Dus dan krijgen ze Nieuwe Oogst al gratis, en vinden ze Stal&Akker gewoon niet meer nodig? Want die twee lijken toch ook wel op elkaar.

10. Kwalitatieve Enquête Stal & Akker

José Hartemink, 11 Mei 2009

- Naam: F. Van de Berg - Plaats: Heeswijk-Dinther (Br.) - Leeftijd: 41

- Bedrijf: Melkvee + vleesvarkens - Abonnee sinds: Geen abo

- Leesgedrag

1. Wanneer, hoe en hoe lang leest u Stal & Akker?

2. Is zaterdag een goed moment of zou hij beter op een andere dag in de brievenbus

kunnen liggen?

3. Waarom leest u Stal & Akker?

4. Vanwege welke functies leest u vakbladen en Stal & Akker in het bijzonder? (Nieuws, opinie, informatie, achtergrond (interviews/reportages), ontspanning/vermaak,

service/agenda)

5. Waar leest u graag over? (Bijv. politiek, innovatie,

boeren/plattelandsleven (sociaal), ‘hoe anderen het doen’,

marktinformatie, landbouwperiferie (fabrieken, banken, loonwerkers etc.). 6. Kunt u concrete voorbeelden geven van artikelen die u bijzonder interesseerden of bijgebleven zijn, uit Stal & Akker en/of uit concurrerende bladen?

1. Ik blader hem even door tussen de middag, bekijk koppen en de foto‟s. Als er iets interessants tussen zit of ik zie een bekende, dan lees ik het meteen. Anders blijft het liggen tot ‟s avonds, of soms op zondag. Phoeh, dat verschilt echt, net hoe druk ik ben. Ik denk een half tot anderhalf uur.

7. Zaterdag is prima. In het weekend heb ik tenminste tijd.

8. Ik ben altijd wel blij als „ie er is. Leuk om door te bladeren. Maar ik heb geen abonnement, er zijn al zoveel andere bladen. En ik zie al veel op internet.

9. Vooral nieuws, al kijk ik dat ook wel via internet. En opinie, maar dat is op internet eigenlijk veel leuker. Dan kun je tenminste reageren. Soms lees ik ook wel achtergrond. Reportages, of wat meer uitleg over een artikel. Politiek boeit me niet zo. Ik volg het wel een beetje hoor, dat moet je ook wel, maar je hebt toch geen invloed, dus zo heel belangrijk vind ik het niet. Wet- en regelgeving ook niet. Dat verandert zo vaak, ik vraag het wel op als het nodig is. Innovatie vind ik wel heel interessant.

10. Hoe anderen het doen, dat vind ik heel leerzaam, dat lees ik echt graag. Maar dan moet het wel echt waar zijn wat er opgeschreven is. Meestal geloof ik het wel hoor, maar soms denk ik: allemaal leuk en aardig, maar waar doet „ie het dan van? Dan kom ik zelf aan het narekenen en dan geloof ik er geen bal van. Dat kan helemaal niet! Dus dan wil ik het ook wel eens uitgelegd zien. Of ze het dan wel helemaal goed begrepen hebben…

Maar 1000 boeren, 1000 manieren. Dat is het mooie van dit beroep. Er zitten altijd wel interessante tips tussen die je aan het nadenken zetten.” De marktinfo bekijk ik ook vaak wel even, maar haal ik toch meestal van internet. Dan heb je het aller actueelste.

6. Van die grote dingen, die blijven je wel bij. MKZ bijvoorbeeld, of blauwtong. En ik ben zelf bezig met nieuwe ligboxen, dus artikelen die daarover gaan onthoud ik nu ook

wel zo‟n beetje. Ruwvoerwinning vind ik ook altijd erg interessant.

- Rubrieken en pagina’s

7. Welke pagina’s of rubrieken slaat u in Stal & Akker als eerste op, waarom? 8. Welke pagina’s of rubrieken leest u altijd en wilt u niet missen, waarom?

9. Welke pagina’s of rubrieken slaat u over en mogen er wat u betreft wel uit, waarom?

7. Geen een echt. Ik blader „m eerst altijd even helemaal door. Daarna ga ik wel als eerste naar de marktpagina.

8. Ha, heel raar misschien, maar ik kijk altijd wel naar advertenties. Vooral voor die

ligboxen waar we nu mee bezig zijn, maar ook wel naar andere bedrijven hier in de buurt. Dat is zo handig, als je in de Boerderij kijkt dan heb je allemaal bedrijven in Friesland en zo, daar heb je niks aan. Maar dit zijn heel veel bedrijven hier vlak bij, dat is wel interessant om eens tussen te snuffelen.

De mening van lees ik graag, op de koffie en reportages ook altijd wel. Achtergrond soms en regionieuws ook soms. Dat ligt maar net aan het onderwerp, als het over mijn sector gaat of over dingen hier in de buurt.

9. Politiek vind ik dus niet zo interessant, maar dat staat er ook niet zoveel in eigenlijk. De column zou ik niet missen.

- Regionaliteit

10. Vindt u dat het blad genoeg bericht over uw regio?

11. Vindt u dat de redactie voldoende weet wat er in zijn regio speelt? (Zit zelf immers in hele andere regio, is dat te merken?)

12. Interesseert u zich ook voor de andere 2 provincies?

13. Zijn er andere provincies/landstreken waar u zich beter bij thuis zou voelen?

10. Jawel, ik ken best vaak mensen die erin staan.

11. Moeilijk te zeggen, daar krijg ik het blad eigenlijk te weinig voor. Maar zo snel mis ik eigenlijk niets.

12. Dat lees ik zeker minder. Maar volgens mij is het wel eerlijk verdeeld over de krant, die 3 provincies.

13. Gelderland en Overijssel lijken meer op Brabant dan Zeeland doet. Dezelfde manier van boeren, vaak gemengde bedrijven, en je hebt er van alles wat. Zeeland is natuurlijk vooral veel akkerbouw.

- Inhoudelijke kennis

14. Vindt u dat er voldoende over uw eigen sector te vinden is in Stal & Akker? 15. Leest u ook over andere sectoren?

16. Sluiten de artikelen aan bij uw voorkennis? (Of is de inhoud al te bekend of juist te

technisch?)

14. Ach, jawel hoor. Maar het mag altijd meer, het is nooit genoeg natuurlijk. Maar volgens mij is het tussen alle sectoren wel goed verdeeld, toch?

15. Het liefst lees ik over de eigen sector. Akkerbouw ook wel een beetje vanwege de bijproducten en de mestafzet enzo. Over geiten lees ik ook wel, dat is toch net een koe. Maar tuinbouw lees ik niet.

16. Jawel, het leest makkelijk. Het kan wel moeilijker, dat mag ook best, maar dit leest lekker.

- Taalgebruik

17. Vindt u Stal & Akker qua taal prettig lezen? 18. Vindt u de koppen aansprekend?

- Beeld

19. Wat vindt u van de foto’s en fotobijschriften? En het stripje?

17. Jazeker, wat ik net al zei, het leest lekker.

18. Ja. Ik scan met het doorbladeren altijd de koppen en zo kan ik ook goed onthouden wat ik straks wil lezen. Dat is heel handig.

19. Die lees ik altijd. Ik vind ze heel duidelijk en ook wel leuk, zo van alles wat. Wie is dat, en waarom doet ie dat? Die foto‟s maken nieuwsgierig. Wat is dat dan? Dat wil je weten.

Stripje? Oh, ik dacht dat het een advertentie was! Nou ja, meestal vind ik stripjes wel leuk, ik denk dat ik ze vanaf nu dan wel ga lezen.

- Inzoomen op artikelen

Welke van de 6 geselecteerde artikelen uit Stal& Akker nr. 13 van 25 april vond u

goed of juist slecht? Waarom?

20. Opening: Flink meer onkruiddruk in grasland

21. Onderop: ‘Vernietiging vergunning weinig gevolgen’

22. Opening Regio (pag. 3): Afstel of uitstel ontpoldering Hedwigepolder 23. Achtergrond (pag. 7): Limburgs varkensbedrijf Koppen volop bezig met

bedrijfsverplaatsing, ‘goede keuze op de lange termijn’. 24. Op de Koffie (pag 13): Melkveehouder Buys put ideeen uit biologische

bedrijfsvoering, ‘kringloopdenken is interessant.’

25. Economie opening (pag. 15): Meer vakantie op boerenerf bij het strand.

20. Ja, interessant. Ik had het zelf ook al gezien in de wei. Dus het is niks nieuws natuurlijk. Maar het is toch wel prettig om te weten: „het ligt niet alleen aan mij. Bij een ander gaat het blijkbaar ook wel eens mis.‟

21. De kop sprak me wel aan. Maar na het intro dacht ik: dat is mijn probleem niet. Het is zo‟n specifieke sector. Wel sneu voor hen hoor, maar gelukkig is het bij ons toch heel anders. 22. Dit lees ik zeker. Ik vind het echt erg jammer wat ze daar aan het doen zijn. En boeren doen er

nog aan mee ook, vanwege het geld. Die denkt „dan kan ik mooi stoppen‟. Het was verder al wel oud nieuws, er is al heel veel over verteld. Ik lees dan toch vaak nog even de kop, het intro en het eind. En toen dacht ik „oh gelukkig, het lijkt er nog steeds op dat het niet door gaat‟.

23. Ik heb besloten om te stoppen met de varkens, dus dan heeft het nu toch minder interesse. Maar als ik tijd heb lees ik het toch zeker wel. Zoiets blijft mooi als je er zelf mee bezig bent

geweest.

24. Ik ken „m, dus dit heb ik zeker gelezen, leuk! En interessant ook, zo‟n melkveehouder die zelf iets uitvind. Misschien kom je zelf ook nog eens op een idee.

25. Verbreding? Tsja, je moet zoiets lezen om op de hoogte te blijven, maar het boeit me niet zo. Heel af en toe lees ik het wel eens.

- Concurrentie

26. Welke andere bladen leest u? Welke het liefst? Waarom?

27. Wat vindt u van Stal & Akker in vergelijking tot dat andere blad? Wat maakt het slechter/beter?

26. Boerderij, Oogst, AGD zaterdageditie, Veeteelt, Melkveemagazine (af en toe), Akkerbouw,

Campina blaadje. Het liefst en het meest lees ik Boerderij. Maar dat komt ook wel omdat „ie zo duur is hoor. Het is gewoon zonde om die zo bij het oud papier te gooien. Maar het leest makkelijk en er staat meer in dan in andere bladen, het is dikker.

27. Wat Stal&Akker beter doet is het regionale. De artikelen voegen vaak niet zo veel meer toe, want het meeste weet je dan al. Of nou ja, op zich voegen ze evenveel toe als de Boerderij, maar die heb je dan al gelezen. Maar omdat het regionaal is, wordt dat van Stal&Akker toch altijd wel weer interessant. Ach, eigenlijk maakt het ook niet zoveel uit of ik nou Boerderij of Stal&Akker lees. Maar de Boerderij pak ik nog wat vaker terug, later in de week. Stal&Akker lees ik in een keer en dan gaat „ie bij het oud papier. Misschien mag Stal&Akker wel wat dikker, dan kan ik daar ook wat langer in lezen.

- Eigen wensen

28. Noem drie goede en slechte punten van Stal & Akker?

29. Stal& Akker hier in het zuiden loopt wat minder goed dan de andere drie regiokranten, hebt u een idee hoe dat zou komen?

30. Welke opmerkingen, wensen en verbeterpunten heeft u verder voor Stal & Akker?

28. Goed: het is regionaal, er staan mooie regionale advertenties in, en veel reportages. Slecht: De agenda kan me echt niet boeien. Dat vind ik altijd een beetje stomme bladzijde. 29. Misschien heeft het te maken met de mentaliteit van de mensen vandaag de dag, iedereen heeft

een drukker leven en minder tijd om te lezen. En misschien krijgt iedereen wel steeds meer vakbladen op de mat en gaan ze een keer kiezen. Maar het gaat alleen om het zuiden? Tsja,