• No results found

Website

In document Is digitaal het helemaal? (pagina 90-99)

(De website is per pagina hieronder afgedrukt maar is ook digitaal te bekijken op de CD-rom die bij deze scriptie ingeleverd is of op www.laurawismans.nl onder ‘portfolio’.)

Uit de docentenhandleiding bij de lesmethode blijkt dat BuiteNLand op verschillende manieren gebruikt kan worden. Het is mogelijk de stof door te werken door enkel gebruik te maken van het boek en het werkboek maar er kan ook enkel gebruik gemaakt worden van digitaal lesmateriaal. Elke leerling heeft hiervoor een inlogcode gekregen, te vinden op de achterkant van het werkboek. Omdat het inloggen op de site van de methode niet zo lekker loopt voor de leerlingen van het Canisius College is er gekozen voor een aparte website. Op deze aparte website worden het lesmateriaal en de opdrachten hierbij geplaatst. Er is op gelet dat alle informatie die in het boek te vinden is ook op de website staat. Daarnaast is er gebruik gemaakt van extra mogelijkheden die de computer en het internet bieden in de vorm van animaties en links naar interessante sites. Er is ook op andere vlakken rekening gehouden met de mediumkenmerken van de computer. Zoals in het theoretisch kader al aan bod is gekomen, is het beter korte stukken tekst op een pagina te plaatsen en door middel van klikken door de verschillende pagina’s met korte stukken informatie te gaan.

Wat maakt de lesmethode via de computer anders?

Er komen andere cognitieve handelingen kijken bij het opnemen en onthouden van informatie via de computer. Er staat weinig tekst op een pagina maar er zijn meerdere pagina’s, wat inhoudt dat leerlingen zelf verbanden moeten leggen tussen de verschillende stukjes tekst. De verbindingen tussen de verschillende teksten zijn minder vanzelfsprekend dan in het boek. Doordat er animaties toegevoegd kunnen worden aan de lesstof kunnen de leerlingen processen beter voor zich zien. Het proces van het schuiven van continenten bijvoorbeeld is moeilijk weer te geven in een statische afbeelding. Met een uitgebreide beschrijving moet hier op in worden gegaan en dan moeten de leerlingen het zich nog maar goed voorstellen. Met animaties die via de computer vertoond worden en die tijdens het leren vaker achter elkaar bekeken kunnen worden is het beter voor te stellen hoe processen werken. Meer informatie hierover is te lezen in het theoretisch kader

Opzet website bij het hoofdstuk over Natuurrampen

Het is de bedoeling dat de website er zo ‘echt’ mogelijk uit ziet. Daarom wordt er gebruik gemaakt van dezelfde basiskleuren als in het boek en zijn de logo’s van de uitgever en de lesmethode op de site geplaatst. De opzet van de site is verder zo, dat in het menu boven aan de pagina de hoofdonderwerpen staan die ook in het tekstboek behandeld worden. De drie paragrafen zijn nu in vier onderwerpen gegoten, namelijk het introductieverhaal, een deel over aardbevingen (waar ook opbouw van de aarde aan bod komt), een deel over vulkanen en een deel over overstromingen (waarin orkanen en tsunami’s aan bod komen). Binnen elk onderwerp zijn er weer bepaalde ‘happen’ informatie. Die happen zijn bereikbaar via een menu dat aan de rechterkant van de site verschijnt als je op een onderwerp hebt geklikt. Dit menu aan de rechterkant blijft zichtbaar zolang je binnen hetzelfde onderwerp blijft. Alle ‘happen’ kunnen zo in verschillende volgorde bekeken worden, van boven naar beneden of door elkaar heen. Binnen elke ‘hap’ wordt een stukje informatie behandeld dat bestaat uit een stukje tekst en begeleidende afbeeldingen en aanvullende filmpjes/animaties.

Er is op sommige pagina’s ook informatie opgenomen over hoe de lesstof te gebruiken is. Bij ‘aardbevingen’ wordt er eerst uitgelegd hoe het menu aan de rechterkant werkt en ook bij de opdrachten, waarover hieronder meer, is uitleg te vinden.

Het laatste onderdeel van het menu bovenin bevat de opdrachten. Hierin zijn per onderwerp een opdrachtenvel en een antwoordvel te downloaden. De opdrachten staan in een Word-bestand en bestaan uit de opdrachten die op de site van de methode gegeven worden. Hieraan is niets veranderd voor dit onderzoek, alleen de plaats is veranderd. In plaats van op de site van de methode is het nu dus op deze speciale site te vinden. De leerlingen vullen hun antwoorden op de opdrachten in in dit word-bestand, dan slaan ze het op zodat ze het later terug kunnen zien en/of printen het uit om het in de les na te kunnen kijken. De antwoordvellen zijn pas te downloaden nadat de leerlingen de bijbehorende opdrachten af moeten hebben als huiswerk, anders is de mogelijkheid tot snel antwoorden uitprinten te groot. Op de site van de methode zou je na het invullen automatische naar het nakijkvel kunnen gaan maar dat is hier helaas technisch onmogelijk. Tot slot is er ook een oefentoets te vinden op deze website die over de gehele stof gaat en qua inhoud wederom overeenkomt met de oefentoets die de methode aanbied.

Er is dus zo veel mogelijk geprobeerd de inhoud en opzet van de methode aan te houden om de variabelen als informatie en opdrachten in dit onderzoek zo constant mogelijk te houden.

In document Is digitaal het helemaal? (pagina 90-99)