• No results found

We willen in Oostende een kwalitatieve en aantrekkelijke infrastructuur uitbouwen voor de diverse domeinen vrije tijd.

In 2012 wordt gestart met de aanleg van een skeelerpiste in Zandvoorde. Deze piste wordt aangelegd conform de normen opgelegd door de wereldbond skeeleren met het oog op de organisatie van het wereldkampioenschap skeeleren in Oostende in 2013.

Het Postgebouw zal uitgebouwd worden tot een cultuurcentrum tegen eind 2012.

Het stedelijk Conservatorium aan Zee heeft fel te lijden gehad onder de tand des tijds. In 2010 werd er gestart met de eerste veiligheidswerken. Ondertussen werd het bestek ook gelanceerd voor de aanpak van het zogenaamde okselgebouw (doorregenproblemen en asbest). Deze tweede fase zal in 2 stappen gebeuren, eerst de afbraak en de heropbouw van de ruwbouw en daarna de afwerking en de inrichting opgenomen. Ook het sanitair van de aanpalende stedelijke basisschool Freinet wordt aangepakt. Deze werken en de voornoemde tweede fase zullen starten in 2012. Voornoemde werken bevinden zich niet in het beschermde gedeelte.

De Stad heeft een tweede fuifzaal aangekocht, ni. de voormalige dancing Elysee. Het gaat om een zaal die kleiner is en centraler ligt dan de fuifzaal HangaarI.Er zal gestreefd worden naar een polyvalent gebruik (zowel optredens als fuiven). Eind 2010 ging de Gemeenteraad akkoord met de aankoop van het gebouw maar de eigendomsoverdracht kon eigenlijk pas gebeuren in juni 2011. In een ijltempo werd het participatieproces opgestart, de schetsen getekend en het bestek opgesteld. In het najaar 2011 werd het eerste bestek (ruwbouw) gelanceerd. Het bestek voor de afwerking (technieken) wordt gefinancierd met budgetten van 2012. De werken zouden begin 2012 al kunnen starten gezien de voorbereidingen hiervoor in 2011 al getroffen zijn.

In 2010 werd de concessie van de Kinderboerderij overgeheveld naar de vzw Buitengoed. De uitbating zal vanaf 2011 gebeuren onder het toeziend oog van een stuurgroep. De subsidiëring van de exploitatie gebeurt verder vanuit jeugd. De renovatie van de hoeve is echter een ander paar mouwen. De korte vleugel van het L-vormig gebouw is in 2009 ingestort. Vermits het hier echter om een beschermd gebouw gaat, moeten de nodige procedures gerespecteerd en de spelregels van Onroerend Erfgoed gevolgd worden (voorheen Monumenten en Landschappen).

Op 14 juni 2011 ging het College van Burgemeester en Schepenen akkoord om in 2011 nog pre-advies te vragen, om in 2012 het administratief dossier af te ronden voor Onroerend Erfgoed en een bouwvergunningsaanvraag op te maken om dan (onder voorbehoud van de subsidiebelofte van Onroerend Erfgoed) in 2013 te kunnen starten met de werken.

Ook de Velodroom wordt verder uitgebouwd. De skatebowl is ondertussen razend populair en de site is een spontane plek geworden voor Jongeren. Op hun vraag werd er in 2011 financiële ruimte voorzien voor het installeren van verlichting. Ondertussen worden de plannen

uitgetekend om te voorzien in zitgelegenheid, wat BBQ-stellen, een vuurplaats en een aanpassing van de inrijhelling.

Ook de plaats waar vroeger de luifel stond wordt opnieuw bekeken in combinatie van een aantal andere functies (zoals fietsUItleenmogelijkheden, onthaalpunt, misschien de halte van de centrumbus,)

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1

2012; de aankoop van de BBQ-stellen en meteen ook de installatie van de in 2011 gekochte verlichting kan al wel gerealiseerd worden in 2012.

Het uitbouwen van het sportpark De Schorre is een meerjarenplan. In het verleden werd er al heel wat gerealiseerd. Het dossier rn.b.t. de bewegwijzering van het sportpark werd opgestart in 2011 en zal uitgevoerd worden in 2012. Daarnaast zijn er nog een aantal technische werken zoals onder meer het herstel van de veldverlichting, het voorzien van ventilatie in de gymzaal, het installeren van inbouw-opbergkastjes, ..

Het voorbereidende werk m.b.t. de Koninklijke Stallingen - een bijzonder knap stukje erfgoed - zit er ook bijna op. Er werd een intensief participatieproces doorlopen met de gebruikers en het architectenbureau deed in juni 2011 nog een aantal interessante historische ontdekkingen die opnieuw effect hadden op de plannen zoals die quasi afgerond waren. In 2011 werd deze voorbereidende fase finaal afgesloten en zullen zowel de inhoudelijke keuzes, de timing als de financiële impact (dr. Kinderboerderij) voor principieel akkoord voorgelegd worden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

Wellicht zal 2012 nodig zijn om de hele administratieve procedure te doorlopen (dossier voor Onroerend Erfgoed, vergunningen, ...) en zal afhankelijk van de timing van de Onroerend Erfgoed m.b.t. de subsidiebelofte het bestek voor de uitvoering van de gefaseerde werken gelanceerd kunnen worden in 2013.

Ook de plannen rond de nieuwe sporthal krijgen meer vorm.

Op 24 juni 2010 werd de akte verleden waarbij de zone op de scholensite aan de Schapenstraat gekocht werd door de Vlaamse Gemeenschap (Gol). Eind november 2010 gaf het Go! een principieel akkoord aan de Stad om op hun gronden een recht van opstal te vestigen zodat er via het Vlaams Infrastructuurfonds een sporthal gerealiseerd kan worden.

Er komt een sportzaal, een kleinere polyvalente zaal, een gevechtsportzaaltje en een overdekte atletiekpiste. Het zal gaan om een gedeeld gebruik met de school.

Het was even wachten op het groen licht van de Vlaamse overheid om in te stappen in de tweede oproep m.b.t. de realisatie van de cluster eenvoudige sporthallen, maar in oktober 2011 gaf de Gemeenteraad het fiat voor een subsidieovereenkomst en een mandaatovereenkomst die de Vlaamse overheid toelaat de DBFM-overeenkomst te lanceren op de markt. Voor de realisatie van dit project is de Stad afhankelijk van de timing van de Vlaamse overheid. Verwacht wordt dat in 2012 de gunning zal kunnen gebeuren.

In 2011 gaf het bestuur ook blijk van een unieke kijk op het gedurfd combineren van waardevol onroerend erfgoed en moderne noden. De bedoeling is om de oude beschermde

-watertoren te voorzien van klimmogelijkheden. Samen met een architect en het sportief middenveld zal onderzocht worden in welke mate deze toren gebruikt kan worden voor via ferrata, klimmen, boulderen en/of speleo.

Ondertussen sprong ook de vvvi bij om een studie te laten uitwerken voor het heraanleggen van de omgeving. De studiebureaus maat-ontwerpers en anno-architecten werden hiervoor

aangesteld.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

Aan de Konterdamkaai zal het voetbalveld straks plaats ruimen voor een nieuw hockeyveld in kunstgras. De sportvereniging Eclair heeft hiervoor een investeringsubsidie van de Stad gekregen; de uitvoering staat gepland in 2012.

Op toeristisch vlak zal er op toegezien worden dat er een evenwichtig aanbod van commerciële logiesvormen (hotels, appartementen, jeugdverblijven) behouden blijft. Hierbij is er aandacht voor het opvangen van de capaciteitsvermindering in de hotelsector en de creatie van verblijfsmogelijkheden voor jongeren. Bestaande attracties zoals het zeilschip Mercator, het Oostends Historisch Museum De Plate (zie luik 'erfgoed') en het Ensorhuis worden nieuw leven ingeblazen.

De Stad diende in 2011 via het subsidiekanaallmpulsfonds 100 jaar Groote Oorlog drie projecten in: de opwaardering van het monument HMS Vindictive, het terugplaatsen van de in WO I verdwenen beelden van de Graaf de Smet de Naeyerbrug en het ontwikkelen van een belevingsproces via GPS gestuurde digitale toestellen en netwerkroutes. Enkel dit laatste werd goedgekeurd. Het Impulsfonds subsidieert 60% van de goedgekeurde ingediende uitgaven.

In 2012 dient de Stad opnieuw een dossier in bij Impulsfonds Kust voor de renovatie van de Koninklijke Gaanderijen. Er is een subsidie van maximum 250.000 euro mogelijk.

Architectuur

De Stad wil via het stedenbouwkundige handhavingsbeleid de kwaliteit van de bestaande en de toekomstige architectuur bewaken. We willen tevens voldoende ruimte creëren voor

vernieuwende architectuur. Hiertoe zullen we onder meer doelstellingen omtrent architecturale kwaliteit verankeren in offerteaanvragen. Naar de toekomst zal de Stad nog een repressief handhavingsbeleid moeten uitbouwen om te voldoen aan de verplichtingen gesteld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Leefomgeving

De leefomgeving voor mens (fysisch en psychisch) en natuur duurzaam ontwikkelen omhelst diverse domeinen: mobiliteit, groen- en natuurbeheer en netheid.

In 2011 is een intercommunale opgericht voor de ontwikkelinq van een crematorium.

Voorafgaandelijk stemden de gemeenten Bredene, Middelkerke en Oudenburg via een gemeenteraadsbeslissing reeds in om een overlegorgaan hieromtrent op te richten. Dit overlegorgaan heeft een studie uitgevoerd en als resultaat werden een motiveringsnota, een bestuursplan, een ondernemingsplan en een ontwerp van statuten opgesteld.

Meer natuur en open ruimte zowel binnen de stedelijke omgeving als in de periferie van de stad zun essentiële elementen voor de rust en ontspanning van de inwoners. Het verhoogt de leefbaarheid en de biodiversiteit zowel kwantitatief als kwalitatief.

Het gebruik van biociden wordt systematisch afgebouwd zodat we In 2014 geen gebruik meer maken van deze milieuonvriendelijke producten. Tevens zullen we tegen 2015 alle afvalwater uit het oppervlaktewater weren.

Vergadering van de Gemeenteraadvan 21 januari 2012 Nr. 1

Straatbeeld

De Stad handhaaft via het beleid en via de dienst Handhaving en Toezicht bestuurlijk op het vlak van veiligheid en overlast en wil zo werk maken van minder hinder in het straatbeeld. Via positieve sensibilisatie inzake de aan GAS gelinkte materies hopen we op een gedragswijziging bij de burger en dus op termijn een daling van het aantal GAS-dossiers. We maken ook werk van een grondige inventarisering van de bezettingen openbaar domein en zetten de

inhaalbeweging voor het digitaal in kaart brengen van de vergunningen (terrassen, uitstallingen, .. ) voort.

Op vrijwillige basis -maar positief aangestuurd door de Stad- stimuleren de Zoroos de participatie van de straat, de buurt, de wijk ... in het belang van een propere stad.

We zullen de registratie, verwerking en opvolging van de GAS-dossiers verder optimaliseren. Alle middelen worden aangewend om de overtreders ook effectief te doen betalen. We maken werk van de afstemming met de dienst Belastingen qua uitwisseling van up-tc-date controledata en ook de verdere automatisering van de GAS-procedure blijven we bewaken.

Via de verdere activering van de GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) zullen we gericht controleren wat we reglementeren en beteugelend optreden tegen wie overlast veroorzaakt (sluikstort, graffiti, wildplassen, hondenpoep, loslopende honden, onvergunde of niet conform de vergunning geplaatste bezettingen op het openbaar domein, ... ). Ook wie

Burgemeesterbesluiten in kader van orde en veiligheid overtreedt, moet er voortaan aan geloven. Een team van bestuurlijke GAS-vaststellers voert gerichte controles uit en zet gecoördineerde acties op ism de Lokale Politie, de Gemeenschapswachten en de directie Openbaar Domein.

Het project Terr'oskars waarmee we de horeca motiveren om hun terrassen conform de bestaande reglementering uit te baten, is succesvol en wordt voortgezet. Zo promoten we Oostende als de terrassenstad bij uitstek.

2/ Oostende, een dynamische stad met kansen voor iedereen

In Oostende voeren we een gelijkekansenbeleid om het samenleven in diversiteit te bevorderen.

De toegankelijkheid tot erfgoed, onderwijs, vorming, informatie, kinderopvang en vrije tijd spelen hierbij een belangrijke rol. En we willen ook economisch alle kansen benutten en de werkgelegenheid verder stimuleren.