• No results found

Nota bij het overzicht rekening 2009 - budget 2012

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

Bespreking van de evolutie van de rekening 2009 tot en met het budget 2012

AI de cijfermatige evoluties vindt u als bijlage bij deze nota. In de bespreking bekijken we per directie de evolutie van de uitgaven vanaf de rekening 2009 tot nu. Voor de boekjaren 2009 en 2010 gaat het om cijfers uit de rekening, voor de jaren 2011 en 2012 zijn het ramingen uit het budget. De cijfers uit het budget liggen dikwijls hoger dan de cijfers uit de rekeningen; dit is ook logisch. Voor de uitleg hiervoor verwijs ik naar het financieel meerjarig beleidsplan. Tevens geven we wat uitleg bij de belangrijkste posten van iedere dienst.

Bij de evolutie van de ontvangsten vindt u een overzicht van de evolutie van de 3 economische groepen. Tevens krijgt u de evolutie van de belangrijkste inkomsten van de algemene

financiering (gemeentefonds, stedenfonds, belastingen ... ). Het merendeel van de inkomsten van de stad komt immers uit die financiering. Daarnaast is er nog een overzicht van een aantal specifieke subsidies die o.a. worden bekomen door het indienen van diverse beleidsplannen (jeugd- , sport- , cultuurbeleidsplan etc. .. ). Uiteraard geldt voor een gemeente het principe van eenheid van kas; alle inkomsten dienen om alle uitgaven te dekken.

Gewone dienst

Financieel Beheer, Financiën

Diensten: Boekhouding, financieel beheer, budget, belastingen en overheidsopdrachten.

Het betreft hier ondersteunende diensten en de werkingskosten zijn beperkt.

De overdrachtuitgaven betreffen de jaarlijks te boeken onwaarden. Onwaarden zijn uitgaven die moeten worden geboekt om onterecht aangemaakte rechten uit het verleden ongedaan te maken. Het kan hier gaan over effectief ontvangen inkomsten die dan ook moeten worden teruggestort of over rechten die zijn aangemaakt en die nooit zullen ontvangen worden. In de rekening 2009 zien we een enorme stijging omdat er in dat jaar een inhaalbeweging werd uitgevoerd.

In de wijziging 2011 stijgen de onwaarden met 1,9 miljoen euro t.o.v. het oorspronkelijk budget 2011 en dit door het boeken van een onwaarde i.v.rn, het betalen van de schulden van AG Vismijn in het budget van 2010. Doordat wij borg stonden voor die schulden zijn we in 2010 verplicht geweest deze te betalen. Daar tegenover moesten wij hetzelfde bedrag aan

ontvangstenzijde inschrijven omdat we mogelijk na de vereffening dit geld volledig of gedeeltelijk zouden terugvorderen. Daar dit niet het geval zal zijn moeten we het in 2010 aangemaakte recht van onwaarde verklaren.

Onthaal en Communicatie

Diensten: Communicatie, Burgerzaken, Uitloket en Thuisloket Communicatie

Belangrijkste werkingskosten: aankoop kantoorbenodigdheden voor alle diensten op het stadhuis, huren van alle kopieermachines, frankeringskosten, drukken van de "Grote Klok", publicaties in weekbladen en uitzendtijd op focus.

De daling in 2010 is het gevolg van het verschuiven van de kredieten van het project "Wijk in Beweging" naar overdrachtuitgaven (subsidies).

In de wijziging 2011 stijgen de werkingskosten met 30.000 euro t.o.v. het oorspronkelijk budget 2011 en dit omdat er wordt een studie uitgevoerd in het kader van "Oostende Proper".

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1

Burgerzaken

De dienst burgerzaken omvat de vroegere diensten bevolking - burgerlijke stand en

begraafplaatsen. De stijging van 2010 (structureel overgenomen in 2011 en 2012) t.o.v. 2009 heeft te maken met de kosten voor de aankoop van kantoorbenodigdheden (de belangrijkste uitgave van deze dienst) en dit in het kader van de invoering van de elektronische

identiteitskaarten. Voor de begraafplaatsen zijn de belangrijkste uitgaven voor het onderhoud van de begraafplaatsen, voor het leveren en plaatsen van grafzerken en voor de

asverstrooiingen op zee.

In de budgetwijziging 2011 is er een stijging van de werkingskosten van de dienst burgerzaken voor het organiseren van mogelijke verkiezingen; een budget dat niet zal worden aangewend omdat er toch nog een regering werd gevormd.

In 2012 stijgen de werkingskosten t.o.v. 2011. Er is 100.000 euro voorzien voor de organisatie van de verkiezingen in 2012. Tevens is er een grote stijging bij de dienst begraafplaatsen; nl.

40.000 euro voor de aankoop van technische benodigdheden en 94.250 euro voor prestaties derden en dit in het kader van een beter onderhoud van de begraafplaatsen.

Uitloket en thuisloket

De werking van deze diensten is pas in voege vanaf 2009. De werkingskosten zijn beperkt.

Inzake overdrachtuitgaven gaat het over de uitgifte van taxicheques.

Cultuur, Bibliotheek en Archief Bibliotheek

De voornaamste kosten situeren zich in de aankoop van boeken (in mindere mate cd's), informatica (onderhoudscontracten) en in mindere mate kosten voor energieverbruik en voor het onderhoud van het gebouw.

Cultuur

Het merendeel van de kredieten gaat naar receptie- en representatiekosten. Deze kredieten dienen voor het organiseren van allerlei culturele manifestaties. Een deel van deze kredieten worden gefinancierd met middelen uit het stedenfonds. De stijging van 20101.o.v. 2009 heeft te maken met het feit dat Oostende in 2010 de cultuurstad van Vlaanderen was.

In het budget 2011 vermindert het budget voor culturele manifestaties omdat de kredieten voor Vlaanderen Cultuurstad wegvallen

De overdrachtuitgaven omvatten de subsidies die worden gegeven in het kader van cultuur (opsomming in de lijst van subsidies die u als bijlage bij het budget krijgt en dit op artikels 76201/332-02, 76202 en76303/332-02). Tevens beheerst de culturele dienst de kredieten m.b.t. het carnavalgebeuren (circa 35.000 euro per jaar)

In de budgetwijziging 2011 komt er 200.000 euro bij voor het opstarten van deVNV "De Grote Post" die het nieuwe cultuurcentrum zal exploiteren.

In het budget 2012 wordt een subsidie ingeschreven van 500.000 euro voor de vzw "De Grote Post". De stedenfondsmiddelen voor 2012 bedragen 483.496 euro.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1

Museum

Vanaf 2010 worden de kredieten voor het museum overgeheveld naar de vzw MU.ZEE

Kunstmuseum aan Zee. Vandaar de overdrachtuitgave van 370.000 euro. Hiermee moeten de werkingskosten betaald worden en eventueel het overgenomen contractueel personeel. Blijft dit personeel bij de stad dan komt dit uiteraard in mindering van de dotatie. In 2010 zijn ook nog al de werkingskosten in het budget van de stad blijven staan. Het was immers een overgangsjaar en het was niet duidelijk wanneer devzweffectief operationeel ging zijn.

Directie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Economie en Milieu Stedenbouw, Milieu en Ruimtelilke Planning

De belangrijkste posten bij de werkingskosten van milieu (123-06 en 124-06) dienen respectievelijk voor publicaties; voor bodemonderzoeken en onderhoud van bermen en natuurgebieden.

De overdrachtuitgaven omvatten de subsidies die worden ingegeven in het kader van milieu (opsomming in de lijst van subsidies die u als bijlage bij het budget krijgt en dit op artikels 87901/321-01,331-01 en 332-02),

Wonen

De werkingskosten dienen hoofdzakelijk voor de aankoop van rookmelders en/of branddekens (25.000 euro). Deze worden gratis gel'nstalleerd bij de bevolking, Tevens onderzoekt deze dienst de woonbaarheid van allerlei panden en doet men controle op leegstand, Deperseneels- en werkingskosten worden hoofdzakelijk betaald met stedenfondsmiddelen.

Inzake overdrachtuitgaven is er normaliter jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor het subsidiëren van het renoveren van huurwoningen en 100.000 euro voor subsidies voor gevelrenovaties;

beiden gefinancierd door het stedenfonds. In het budget 2011 wordt het krediet voor het subsidiëren van het renoveren van huurwoningen opgetrokken tot 115.000 euro en voor gevelrenovatiepremies tot 192.970 euro; dit alles eveneens gefinancierd met

stedenfondsmiddelen; er wordt gebruik gemaakt van reserves uit de vorige jaren. De totale middelen uit het stedenfonds voor wonen bedragen 407.970 euro voor 2011.

Ook in 2011 is er 1.000.000 euro ingeschreven voor subsidies voor mensen die een eerste maal een woning huren of kopen in Oostende. Dit wordt gefinancierd met middelen uit het

grootstedenbeleid. Daar de middelen uit het grootstedenbeleid niet worden ontvangen gaat het project niet door.

In 2012 valt die 1 miljoen euro weg; vandaar het verschil met 2011. De subsidies bedragen in totaal 586,631 euro (elr lijst subsidies) en zijn voor 481.631 euro gefinancierd met

stedenfondsmiddelen.

De belangrijkste post op het stadsbudget dient voor erelonen te betalen voor studies en voor het opmaken van plannen inzake ruimtelijke ordening. In 2011 en 2012 bedraagt deze post 350.000 euro.

Economie

Deze dienst voorziet Jaarlijks kredieten voor eventuele buitenlandse reizen. Dit kan in het kader liJn 'Jan een Europees project, een studiereis of een reis in het kader van handelsbetrekkingen.

Het ene laar worden deze kredieten benut het andere jaar niet.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 20 12~Nr. 1

Bij de overdrachtuitgaven is er een subsidie ingeschreven ten bedrage van 30.000 euro voor Ecoast. Deze instantie zal instaan voor een maritiem congres genaamd Littoral.

Directie Openbaar Domein Beheer, Ontwerp en Inrichting

Deze dienst omvat de vroegere groendienst en de dienst mobiliteit. De belangrijkste post

(766/124-06) dient voor het uitbesteden van opdrachten in het kader van groenbeheer. Dit is de laatste 2 jaren spectaculair gestegen daar er zo goed als geen personeelsleden meer vervangen worden bij pensionering en er bijgevolg steeds meer wordt uitbesteed. Tevens stijgt in het budget 2012 het krediet voor aankoop van technische benodigdheden.

De overdrachtuitgaven hebben betrekking op het mobiliteitsconvenant met "De Lijn" (388.809 euro) en op het onderhoudscontract met de Provincie voor het groenonderhoud van het domein in Raversijde.

Afvalophaling (vroegere Reinigingsdienst)

De grootste kosten worden hier gemaakt voor het onderhoud van het wagenpark, voor het aankopen van allerlei klein technisch materiaal, voor het aankopen van vuilniszakken (bestemt voor verkoop) en voor prestaties derden. In 2009 waren er op deze posten duidelijk minder kosten dan in 2010. Vooral de kosten voor het onderhoud van het wagenpark waren beduidend lager; dit is uiteraard iets wat niet is in te schatten. De werkingskosten voor 2012 blijven op het niveau van het budget 2011.

Bij de schulduitgaven vinden we de kosten terug die moeten worden betaald aan de intercommunale voor vuilverwerking. Er is in 2012 een daling van deze kosten. Ieder jaar worden er voorzieningen en reserves aangelegd door IVOO wat betekent dat er telkens een relatief groot overschot is. Bijgevolg zal men de prijs doen dalen die de stad moet betalen.

Wegen en riolendienst

In het budget 2012 komen de werkingskosten opnieuw op het niveau van 2010.

De belangrijkste uitgaven zijn het aankopen van materialen voor kleine onderhoudswerken aan wegen en voetpaden, het kolken van de riolen en het onderhoud van het wagenpark.

Autonome Diensten

Jaarlijks wordt een dotatie gegeven die het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van het politiebudget moet compenseren. De dotatie aan de politie stijgt met 0,5 miljoen euro t.o.v.

2011. Deze stijging komt er door de indexering van de lonen en door het stijgen van de bijdragevoet voor de pensioenen. Ook bij de politie worden we in de nabije toekomst geconfronteerd met serreus stijgende pensioenlasten. De huidige bijdragevoet van 27,5%

evolueert naar 41,5% in 2016. In cijfers betekent dit een totale structurele stijging van meer dan 2 miljoen euro enkel voor de pensioenafdracht

Bij de brandweer zijn de voornaamste uitgaven het aankopen van uitrustingsmateriaal, de ,lankoop en het onderhoud van de werk kledij en het onderhoud van het wagenpark.

Vergadering van deGemeenteraadvan 21 januari 2012 - Nr. 1

HavenNissershaven

Het betreft hier voornamelijk kosten voor de diverse sluizen.

Toerisme

Jaarlijks wordt een dotatie gegeven voor de personeels- en werkingskosten van de vzw Toerisme. Hiervan wordt 91.312 euro gefinancierd via het stedenfonds.

Integrale Veiligheid en Samenleven Samenleven

Deze dienst omvat het beleidsdomein Integratie (van allochtonen, minderheden,

kansengroepen). Ook het beleid t.a.v. personen met een handicap, het holebi-, diversiteits- en gelijkekansenbeleid ressorteren hieronder, net als ontwikkelingssamenwerking en de

Stedenband (functionele codes 833 tot 839 en 849). De huidige beleidsploeg opteerde ervoor het seniorenbeleid toe te vertrouwen aan het Sociaal Huis.

De overdrachtsuitgaven omvatten de subsidies ten behoeve van diverse kansengroepen en instanties die zich inzetten voor de integratie van sociaal zwakkeren.

Van de subsidies in het kader van het minderhedenbeleid wordt 53.347 euro betaald via het Stedenfonds.

Zowel het minderhedenbeleid als de Stedenbandwerking en ontwikkelingssamenwerking worden via een meerjarig Convenant gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

De sectie Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen (functionele code 330) geeft ism het

Justitiehuis Brugge gevolg aan beslissingen van de rechter om daders van strafbare feiten een werkstraf te laten uitvoeren. Deze werking wordt gesubsidieerd door de FOD Justitie.

Integrale Veiligheid

Deze dienst voert op basis van een overeenkomst het federale preventiebeleid lokaal uit op een integrale en geintegreerde wijze. De sectie Gemeenschapswachten draagt preventief en

repressief bij tot het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid. De Straathoekwerkers leiden al dan niet drugafhankelijke sociaal zwakkeren toe naar de reguliere samenleving. De werking wordt gesubsidieerd door de FOD Binnenlandse Zaken.

Handhaving en Toezicht

Deze dienst werd opgestart in 2009 en draait sedert 20 lOop volle toeren. Controleteams struinen het openbaar domein af en controleren wat werd gereglementeerd. De werking behelst ook de administratieve afhandeling van de Gemeentelijke Administratieve Sancties ter bestrijding van overlast van allerlei aard. Daarnaast wordt er ook geinvesteerd in het positief sensibiliseren tot het correct bezetten van het openbaar domein (terrassen, bouwwerven, reclameborden). Het stimuleren van de Zoroos-werking (burgers betrekken via het project ZORg voor OOstendse Straten) draagt bij tot een nettere stad.

Het Medisch Sociaal OpvangCentrum bestrijdt de drugsproblematiek in Oostende door het lanbieden van een laagdrempelige hulpverlening. De stijging van de kredieten in 2010 diende voor het opstarten van de antenne functies. BIJ erkenning van de Uitbreiding van de Conventie

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

hulpverleningsaanbod in de provincie. De werking wordt door het RIZIV gesubsidieerd.

Directie Kinderopvang, Jeugd, Onderwijs en Sport Kinderopvang

De werkingskosten stijgen sterk sedert 2009. Er zijn uitbreidingen zowel bij de gewone als de buitenschoolse kinderopvang en het aantal onthaalouders stijgt. Dit betekent stijgingen in de aankoop van voeding, speelgoed, onderhoud gebouwen etc. ..Dit wordt echter gecompenseerd door stijgende subsidies en inkomsten.

Overdrachtuitgaven: In totaal worden er in 2012 voor een bedrag van 191.850 euro aan subsidies voorzien waarvan 55.000 euro met middelen uit het stedenfonds (cfr lijst subsidies).

Voor de gewone werking zijn er in 2010 voor een bedrag van 177.591 euro

stedenfondsmiddelen ter beschikking. Het betreft de projecten speel-o-theken, speel+skate en integratie. In 2011 is dit 191.500 euro en in 2012 is dit 226.512 euro.

De overdrachtuitgaven omvatten de subsidies die worden ingegeven in het kader van

jeugdwerking (opsomming in de lijst van subsidies en dit op artikels 76101/332-02 en 332-03).

In het budget 2012 worden de subsidies aan de jeugdhuizen geïndexeerd en stijgt de toelage voor Habbekrats via stedenfondsmiddelen. De totale stedenfondsmiddelen voor subsidies bedragen 308.680 euro.

Duin en Zee

Hier vindt men de kosten terug voor het onderhoud, het in stand houden van en de energiekosten van de gebouwen in Duin en Zee.

Onderwlis

De stijging van de werkingskosten in het budget 2012 heeft te maken met de regeling betreffende het beheer van uitgaven door de scholen.

Het overzicht van de subsidies die worden toegekend in het kader van onderwijs vindt u in de lijst van de subsidies en dit op artikels 700 tot 70009. Naast deze subsidies vinden we onder de overdrachtuitgaven bijdragen in de wedden en werkingskosten van de hogere overheid.

De stijging van de werkingskosten over de verschillende jaren komt vooral door het stijgen van de kosten voor de gebouwen en dit zowel voor onderhoudswerken als voor energiekosten.

De overdrachtuitgaven hebben betrekking op sudsidies die worden gegeven en deze vindt u terug in de lijst met subsidies en dit onder artikel 76401.

In het kader van stedenfonds kan de sportdienst in 2012 over 215.000 euro beschikken. Dit geld wordt besteed voor volgende projecten: sport overdag, sportcreatie, sportkans en zwernstaqes

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

Zwembad

Sinds Z009 is de exploitatie van het zwembad overgedragen aan Trnvw. Wij betalen vanaf nu jaarlijks een vergoeding aan Tmvw ten bedrage van het exploitatieverlies (dr cijfers

ove rd rachtu itg aven).

Personeel en Bestuurszaken Personeel

In het budget ZOlZ stijgen de personeelskosten met 1.5 miljoen euro (Z,6%) t.o.v, de budgetwijziging Z011, Dit moet echter worden genuanceerd:

onderwijzend personeel: stijging met Z60,000 euro; dit bedrag komt ook bij aan ontvangstenzijde; het betreft hier het onderwijzend personeel, Wij betalen dit niet en moeten dit enkel ter kennisgeving in ons budget opnemen en bijgevolg de totale kost van het onderwijzend personeel (8 miljoen euro) als uitgave en ontvangst boeken onderwijsregie: stijging van 85.3Z0 euro gefinancierd met stedenfondsmiddelen.

kinderopvang: totale stijging van 54Z ,286 euro en dat is volledig gesubsidieerd,

Dit betekent dat de netto-stijging van de personeelskosten 887,606 euro (1,5%) bedraagt t.o.v.

2011.

Hierna volgt een opsomming van de verklaring voor deze stijging, Z' pensioenpijler contractuelen: 1Z9,Z83 euro

RSZ pool-II: bijdrage stijgt van 40% naar 40,5% (dus patronale van 3Z,5% naar 33%):

227,034 euro,

Nieuwe loonschaal niveau A (gelijkgesteld met het OCMW): 57,80Z euro

Index voorzien in april; dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door het niet vervangen van een aantal pensioneringen,

Tegen ZO 16 stijgt de pensioenbijdrage bij de pool 11 naar 41,5 %, Daarnaast worden we vanaf ZO 13 geconfronteerd met de responsabiliseringsbijdrage ten gevolge van de

pensioenhervormingen wat voor ons vanaf ZO 13 een structurele meerkost betekent van minimaal 3,7 miljoen euro,

Bestuurszaken

Deze dienst betaalt alle verzekeringen van de stad alsook de te betalen onroerende voorheffing van alle stadseiqendornrnen. Naast de Jaarlijkse indexering zijn deze kosten dan ook afhankelijk van het eventueel bijkomen of verminderen van het aantal wagens, gebouwen en

personeelsleden,

Facilitair Beheer en Aankoop, Gis en It Informatica en gis

De informaticadienstISverantwoordelijk voor alle aankopen inzake mforrnatkarnateriaal van alle diensten, Het bedrag in het overzicht is enkel dat van de aankopen voor de algemene

administratie, Voor de andere diensten staat dit vermeld bij die diensten zelf alhoewel de aankoop via de dienst informatica gebeurt,

Bij de dienst Gis is de belangrijkste kost de aankoop en het onderhoud van de software voor hun tekenprogramma's, Deze post stijgt in het budget 2011 met 50,000 euro, Dit IS

noodzakelijk omdat er in 2012 een nieuwe luchtfoto van de stad moet worden gemaakt.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 20 12 Nr. 1

Deze dienst is verantwoordelijk voor het onderhoud van alle gebouwen die eigendom zijn van de stad. Zij betalen ook alle kosten inzake energieverbruik van deze gebouwen. Deze uitgaven kunnen enorm verschillen het ene boekjaar t.o.v. het andere. In het budget 2012 is er vooral een stijging van de kosten voor werken aan de gebouwen en dit door het stijgend aantal raamcontracten. Het betreft hier raamcontracten voor elektriciteitswerken, onderhoudswerken centrale verwarming, onderhonds- en herstellingswerken sanitair etc. .. ; dit omdat er meer uitbesteed wordt en minder eigen personeel wordt ingezet.

Onderhoud gebouwenI Logistieke ondersteuning evenementen

Het betreft hier de vroegere stedelijke werkhuizen. Ook deze dienst is voor een groot deel afhankelijk van de vraag tot ondersteuning van de diverse diensten.

OCMW

De dotatie aan het OCMW ligt vast tot het einde van de legislatuur en bedraagt 10.742.000 euro.

Buitengewone dienst

Een volledig detail van alle investeringen vindt u terug in het investeringsplan. Tevens worden heel wat investeringen uitvoerig toegelicht in de beleidsnota.

Het totale investeringsniveau voor 2012 bedraagt 12.647.235 euro. Hiervan wordt 8.339.657 euro geleend. Er zijn voor 423.678 euro doorleningen aan de kerkfabrieken. De gesubsidieerde investeringen bedragen 597.343 euro. De investeringen in het kader van het stedenfonds bedragen 2.283.953 euro en zijn eveneens gesubsidieerde investeringen, maar de middelen komen binnen via de gewone dienst en bijgevolg worden deze overgeboekt van de gewone dienst naar de buitengewone dienst. De investeringen gefinancierd met eigen middelen bedragen 1.002.604 euro en komen uit het buitengewoon reservefonds.

De evolutie van de buitengewone dienst per directie Financieel Beheer. Financiën

Financieel Beheer

In het budget 2012 wordt er 25.000 euro gevraagd voor de aankoop van meubilair in het kader van de verhuisbeweging.

Onthaal en Communicatie Burgerzaken

De kredieten in 2011 zijn voor renovatiewerken op de begraafplaats Paster Pype (100.000 euro) en voor de aanleg van een strooivijver in de Stuiverstraat (75.000 euro). Tevens is er 350.000 euro voorzien voor een kapitaalsinbreng in de intercommunale voor het crematorium.

In 2012 wordt er opnieuw 100.000 euro voorzien voor renovatiewerken op de begraafplaats Paster Pype en 135.000 euro voor het aankopen van nieuwe kieshokjes.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1