• No results found

De vergadering wordtgeschorst van 12. 12 uurtot 14.23 uur

BART TOMMELEIN, voorzitter.- De algemene bespreking was nog niet afgesloten.

WOUTER DE VRIENDT.- Mijnheer de Voorzitter, ik stel voor de vergadering

even

te schorsen, zodat de meerderheidspartijen het fatsoen zouden hebben om in aantal te zijn.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Mijnheer De Vriendt, zolang u blijft zitten, is deze vergadering geldig. Als u buitengaat, kan ik alleen maar vaststellen dat er geen meerderheid is.

JEAN VANDECASTEELE, burgemeester.- Deze Gemeenteraad is in aantal.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- Sedert ik de Gemeenteraad terug geopend heb, waren wij steeds in aantal. Er was geen enkele discussie.

Mijnheer De Vriendt, u had nog graag van de Schepenen een antwoord gekregen op uw vragen, maar dan moet u wel zeggen welke vragen u beantwoord wil zien.

WOUTER DE VRIENDT.- Ik heb daarstraks mijn tussenkomst gehouden en een aantal vragen gesteld. Ik zal ze niet herhalen en ik ga ervan uit dat ze opgemerkt zijn door de Schepenen die hier aanwezig waren. Het ging over de prioriteiten die wij onvoldoende terugzien in de

beleidsnota. Een aantrekkelijke stad voor jongeren en jonge gezinnen is onze eerste prioriteit.

Wij hebben gewezen op maatregelen omtrent betaalbaar wonen, cultuur en vrije tijd, hoger onderwijs, een veilige stad, mobiliteit die onvoldoende in de beleidsnota en het budget

gereflecteerd zijn. De tweede prioriteit betreft de werkgelegenheid, een paar specifieke vragen rond Oostende@work en wat gisteren is verschenen in De Zeewacht. De derde prioriteit is een financieel gezonde stad, maar dat werd reeds uitvoerig besproken.

HILDE VEULEMANS, schepen.- Ik zou willen reageren. Ik vind het niet democratisch en loyaal van de heer De Vriendt. Hij maakt een tekst op en schrijft die helemaal uit, hij deelt die uit aan de pers en ik neem aan dat het op dat moment een openbaar document is. Ik zie niet in waarom de meerderheidspartijen geen kopie zouden mogen ontvangen. Dan kunnen zij ten minste hun antwoorden voorbereiden. Dat is niet collegiaal. Ik meen dat u die tekst aan iedereen moet geven, al is het na uw tussenkomst, dan kunnen de Schepenen een goed antwoord geven.

BART TOMMELEIN, voorzitter.- De heer De Vriendt heeft het woord gehad. Is er iemand van de Schepenen die het woord vraagt om te antwoorden op de vragen van de heer De Vriendt7 NANCY BOURGOIGNIE, schepen.- Mijnheer De Vriendt, in het kader van de woongelegenheid meen ik dat wij enkele Gemeenteraden geleden het woonplan 2011-2020, met alle knelpunten, met alle problematiek, en zelfs meer dan wat u aanhaalde, hebben voorgelegd. Ik heb het Woonplan voorgelegd aan de Gemeenteraad, omdat ik vind dat het Woonplan gedragen moet zijn door dit Stadsbestuur. Ik was heel blij dat dit gedragen werd door de verschillende partijen.

Als wij het Woonplan volgen en het mee ondersteunen, kunnen wij -die enkele opmerkingen die u hebt, staan ook verwerkt in het Woonplan- een toekomst voor Oostende bieden.

Over cultuur hebt u geen vragen gesteld, meen ik.

Vergadering van de GemeenteraadVan21 januari 2012 - Nr. 1

YVES MIROIR, schepen.- Ik meen dat ik al schitterende antwoorden gegeven heb. Ik zie hier nog een vraag in verband met de subsidie voor het Marien Ecologisch Centrum. Ik heb het u al eens uitgelegd en ik moet daaraan maar één zaak toevoegen. De subsidieaanvraag 2008 was niet in orde en is nooit in orde gekomen. Voor 2009,2010 en 2011 is het mislukt en nu geven wij hen nogmaals de kans subsidies aan te vragen en het in orde te stellen.

BART BRONDERS, schepen.- Mijnheer De Vriendt, wat betaalbaar wonen betreft, kan ik verwijzen naar mijn antwoord van vorig jaar, want uw vragen zijn precies dezelfde. Als ik u dat nu uitleg of niet. dat blijft hetzelfde. U wil hetzelfde horen en ik zal kort antwoorden. Voeren wij een beleid dat erop gericht is om tweedeverblijvers naar hier te trekken? Neen. Als u meent dat het wel zo is, moet u mij dat eens aantonen. U zal zien dat het percentage tweedeverblijvers ten opzichte van vaste bewoners praktisch ongewijzigd is.

Betaalbaar wonen. De meeste van de bouwprojecten die worden vergund voldoen aan de normen voor bescheiden woningen, zoals gedefinieerd in de wetgeving. U zegt dat er in Oostende niets meer kan gekocht worden. Kijk maar eens naar de verkaveling aan de Stuiverstraat, ik meen dat 90 % daar al verkocht is, zonder dat er één steen is gelegd. Zo onbetaalbaar is wonen in Oostende. Bovendien meen ik dat de inspanningen die worden geleverd inzake sociaal wonen in vergelijking met andere steden niet zo slecht zijn, integendeel.

Zeker in vergelijking met onze buurgemeenten. U blijft daarop hameren en u ziet problemen waar er geen zijn. Natuurlijk, wonen is duur voor iedereen en daarvoor moeten wij aandacht blijven hebben. Dit Bestuur en dit beleid heeft er wel degelijk aandacht voor gehad. Weinig andere gemeenten hebben projecten zoals het Militair Hospitaal en kunnen aantonen dat die effectief gerealiseerd zijn zonder een euro externe subsidies en hebben woningen verkocht onder de marktprijs. Als u andere projecten kent, noem ze mij en ik zal ze met veel zin en aandacht onderzoeken. Als wij het beter kunnen doen, zullen wij het zeker niet laten. Door het grote woningaanbod dat vorig jaar werd gecreëerd in Oostende hebben wij misschien juist de betaaibaarheid van de woningen gegarandeerd. U kan natuurlijk altijd spreken over

luxeappartementen en zeggen dat wij de stad laten verpauperen. Als wij een paar

luxeappartementen voorzien, dan zegt u dat wij te rijk volk aantrekken. U moet weten wat u wil. Er moet een goede mix zijn en ik meen dat wij dat in Oostende goed doen. U zegt daarbij dat wij te veel oudere mensen uit het binnenland aantrekken. Die zijn hier ook welkom en ik noteer dat u daartegen bent. Ik ben daar niet tegen. Iedereen mag van mij wonen in onze mooie stad en liefst zijn dat oude en jonge mensen samen.

Op de werkgelegenheid heb ik de vorige keer geantwoord. Als ik antwoord dan zegt u dat het vaag is. Welke middelen worden ingezet voor het werkplan? Ik heb gesproken over

380.000,00 euro, daarvan zal de stad Oostende 160.000,00 euro bijdragen, dat staat ook in het budget. Syntra West en de Provincie zullen 75.000,00 euro bijdragen. Nu zal het al iets meer zijn en er wordt nog gepraat met de Vlaamse regering om het saldo te dekken. 380.000,00 euro is een raming. Er zijn twee job marketeers in dienst genomen en er is een coördinator aangesteld.

U hebt uw twijfels geuit bij het aanstellen van de coördinator. Deze man is naar mijn gevoel heel geschikt voor die job. Hij heeft ervaring op diverse kabinetten, hij weet hoe hij een zaak moet trekken en hij doet dat ook heel goed. Van welke signatuur hij ook is, hij doet zijn werk goed.

Hij is doctor in de scheikunde, meen ik en dat is toch een referentie in dit land. Daarmee kan men zelfs eerste minister worden. Ik zie het probleem niet. De financiële continuïteit van het hele project wordt verzekerd door de haven en ik meen dat wij aan de haven moeten vragen om ook een bijdrage te leveren aan deze problematiek die ruimer is dan de haven. Ik zou alles niet zo in hokjes bekijken. Het is een samenwerking met de VDAB en de VDAB moet bepaalde taken op zich nemen en dat doet men ook. Wij vragen juist een extra inzet met dit werkplan. U kan daartegen bezwaar hebben, maar ik niet. Er zijn tal van maatregelen genomen, maar met dit werkplan vinden wij het warm water niet uit. Ik heb dat niet beweerd, niemand trouwens. Wat wij doen is coördineren en een paar nieuwe initiatieven nemen, onder meer met het onderwijs, maar ook met de matching van de werklozen en de beschikbare jobs.

Vergadering van de Gemeenteraadvan21 januari 20 12 Nr. 1

Ten slotte zegt u dat ik blijf aanknoeien met de hoge werkloosheid. Dat Oostende een hoge werkloosheid heeft, is juist. Ik zeg dat dit historisch zo is. U zegt dat dit een leugen is, maar het is waar. Historisch heeft Oostende altijd een hogere werkloosheid gehad ten opzichte van de randgemeenten. Dat is een vaststelling en geen analyse. Vorig jaar betrof het 11 % en nu is het wat geminderd. Hoe hoger, hoe meer het kan verminderen. Wij weten dat wij daar een

probleem hebben en wij proberen dat op te lossen en daarvoor alle middelen in te zetten. Als wij daardoor één extra job kunnen winnen, ben ik geslaagd en ben ik fier. Wij zullen veel meer jobs creëren, zoals wij in de voorbije jaren ook gedaan hebben. Vandaar mijn antwoord op uw bedenkingen. Dit is hier het forum niet om over de pers te spreken. Als ik zeg dat wij met een hoge werkloosheid zitten en wij eraan moeten werken, wel, wij zijn ermee bezig. Alle middelen zijn goed om ingezet te worden. Ik zie het probleem niet. Ik hoop dat u nu een duidelijk

antwoord hebt gekregen wat de financiering betreft en de inzet van de middelen. Alle instanties werken mee. Er zijn tweewekelijkse vergaderingen om het project te trekken. U hebt nog nooit een uitvoerend mandaat gehad, maar men moet zo'n project wel trekken. Als men dat niet doet, dan gebeurt er heel weinig. Wij hebben veel diensten in dit land, maar soms heeft men de neiging om naast elkaar te werken. Soms met goede bedoelingen en soms omdat men er geen oog voor heeft. Het is nuttig alle inspanningen te coördineren en nu samen voor het doel te gaan. Dit is in hoofdzaak wat er gebeurt met dit werkplan. Wij zullen ook enkele nieuwe

initiatieven nemen, ik heb er vorige keer uitvoerig over gepraat en zal het nu niet meer herhalen.

Mijnheer Dedecker, het is niet omdat men eens een liquiditeitsprobleem heeft, dat het een fiasco is. U hebt de brief van de Stadsontvanger voorgelezen. AGSO heeft ook al eens

liquiditeitsproblemen gehad, maar daarvoor is het geen fiasco. U sprak over grote problemen, omdat er een liquiditeitsprobleem was. Ik wil dat relativeren, want de ene dag was er een probleem en de volgende dag was het opgelost. U moet dat ook niet erger voorstellen dan het is. U moet niet alleen de passiefzijde, maar ook de actiefzijde van de balans bekijken. Ik begrijp waarom u dat doet. Ik weet dat u anders en beter weet.

MARTINE LE5AFFRE, schepen.- In uw derde prioriteit zegt u dat het jammer is dat Oostende geen inspanning levert om hoger onderwijs aan te trekken. De Stad is daarin niet echt bevoegd.

De onderwijsnetten kiezen zelf welke studierichtingen zij in de steden aanbieden. Wij vinden het ook jammer, want wij weten heel goed dat de jongeren die hier studeren, hier uitgaan, voeling hebben met onze stad. Wij zouden het ook anders willen, maar daarvan wordt werk gemaakt.

Wij hebben gehoord dat wellness een nieuwe richting zou zijn die naar Oostende komt. Wij juichen dat toe. Misschien kunnen zij op toeristisch vlak meer inrichten in onze stad en zullen bepaalde netten ook kiezen om andere studierichtingen aan te bieden in Oostende, wat dan weer onze stad ten goede zal komen.

VANESSA VEN5, schepen.- Mijnheer De Vriendt, u vraagt waarom de subsidie van de

opvoedingswinkel daalt van 10.000,00 euro naar 3.400,00 euro. Op de lijst van de subsidies ziet u dat er in de cluster van het luik Opvoedingsondersteuning nu meer zal worden geregisseerd vanuit het OCMW; dat er een aantal subsidies is en dat er verschuivingen zijn. De subsidie Opvoedingsondersteuning Kinfo daalt, maar Opvoedingsondersteuning gaat van 5.000,00 euro naar 50.000,00 euro. Het Verschil vzw blijft op 73.300,00 euro, dit is 44,00 euro minder dan vorig jaar. Ook voor de Opvoedingsweek zijn er centen voorzien. Het is een deel overnemen van taken, voornamelijk het regisseren wordt gecompenseerd.

ARNE DEBLAUWE, schepen.- Mijnheer De Vriendt, de subsidie kadervorming

jeugdverenigingen daalt van 7.500,00 euro naar 5.000,00 euro. Dit gebeurt op basis van het aantal aanvragen van het vorige jaar en is daarom verminderd.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

BART BRONDERS, schepen.- Ik zou nog willen tussenkomen op wat werd gezegd door de schepen van Onderwijs. Wij zijn inderdaad bezig met diverse projecten. Er is toezegging voor een bouwexpertisecentrum aan de Kromme Elleboog. Ikzelf, en velen met mij, hebben daarvoor gelobbyd en gevochten en het was niet gemakkelijk. Niettegenstaande de vele parlementariërs in deze Gemeenteraad zijn er maar weinigen daarvoor opgekomen. Ik weet wie het gedaan heeft, want het was een boven lokale aangelegenheid, maar wij hebben het toch maar mooi binnengehaald. Ik dank daarvoor zeker het VTI en het KHBO, want het was niet zo simpel. Het lijkt mij dat wij een verankering van hoger onderwijs krijgen in Oostende, ook wat wellness betreft, dit in samenwerking met Howest. Dit werd reeds toegezegd. Als wij nu nog de materiële omstandigheden kunnen verwezenlijken -dat zal zeker lukken met de ontwikkeling van de stationsomgeving- meen ik dat wij een mooie nieuwe school zullen hebben die uniek kan zijn voor Vlaanderen. Wij weten heel goed waar de problemen zich situeren. In tegenstelling tot degenen die roepen, doen wij er iets aan.

WOUTER DE VRIENDT.- Ik dank de Schepenen voor hun antwoord. Uiteraard is iedereen welkom in onze stad, maar ik meen dat het een probleem is als Oostende geconfronteerd wordt met een stadsvlucht van actieve jonge gezinnen. De prognoses zien er eigenlijk niet zo goed uit.

Ik heb daarstraks al gewezen op de vermindering van de personenbelasting, dat heeft er

allemaal mee te maken. Er is een heel lage ondernemingsgraad in onze stad, één van de laagste van de provincie. Er zijn dus problemen en als ik in het begin van mijn uiteenzetting zeg dat men veel te zelfgenoegzaam is, dan meen ik dat de antwoorden dit bevestigen.

Betaalbaar wonen. Mevrouw de Schepen, inderdaad is er een woonplan goedgekeurd door de meerderheidspartijen. Wij hebben dit voor alle duidelijkheid niet gedaan. De reden dat ik de aandacht van u als bevoegde Schepen en van de meerderheidspartijen wil trekken, is dat er effectief een sociale problematiek is in Oostende. Veel jonge gezinnen vinden geen betaalbare woning meer in onze stad. U kan hier een beslissing nemen om dat te negeren of u kan een sterk beleid ontwikkelen om dat mogelijk te maken. Dat beleid mis ik in het budget en in de beleidsnota. Daarnet heb ik gezegd dat wij een concreet voorstel hebben om in

nieuwbouwprojecten een percentage betaalbare woningen te voorzien, maar dat wil u niet steunen. Ik verwijs naar de bouwprojecten op de oosteroever en op de site van het

Media-Center. Ik kan alleen maar vragen dat men beseft dat de prijzen die in de pers circuleren voor het project op de oosteroever schommelen tussen 200.000,00 euro en 800.000,00 euro.

Dit is voor veel mensen niet betaalbaar. Ik vraag om een goede sociale mix te voorzien in nieuwbouwprojecten.

Cultuur en vrije tijd. Ik heb de bekommernis geuit of De Grote Post ook wel ruimte zal bieden aan kleine verenigingen. Ik hoop dat u dat meeneemt en daarmee rekening houdt, want er was een aantal signalen dat dit niet het geval zou zijn en voor ons is het belangrijk dat het wel zo is.

Hoger onderwijs aantrekken naar Oostende. Mijnheer de Schepen, als u over de partijgrenzen heen een initiatief wil nemen, naar een manifest wil gaan, naar een gemeenschappelijke doelstelling wil gaan, laat het weten en wij zullen er met veel plezier aan meewerken.

De werkgelegenheid. Ik heb nooit gezegd dat het een leugen is dat de werkloosheid in Oostende historisch hoog is. U zegt dat. Zoek het straks op in het verslag, ik heb dat niet gezegd. Ik zei wel dat de werkloosheid op zich een probleem is. Vandaag heb ik aangetoond met nieuwe cijfers dat de stijging van de werkloosheid zich in deze legislatuur verder heeft doorgezet in Oostende en deze stijging groter is dan in andere centrumsteden. U gaat daar niet op in. Ik wil het cijfer nogmaals herhalen. 18,1 % meer werklozen in onze stad sedert het begin van deze legislatuur. Deze stijging is te vergelijken met die in Antwerpen en daarmee zijn wij de slechtste van de klas. Kortrijk en Brugge doen het beter, zelfs Gent doet het beter. Dit is de grote mislukking van dit Bestuur. Na vijf jaar beleid is men er niet in geslaagd om die

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

dat u nu content bent met mijn antwoord". Mijnheer de Schepen, welk antwoord hebt u eigenlijk gegeven? Behalve dat u zei dat er twee job marketeers worden aangeworven en één coördinator? Op welke sectoren zal u inzetten? Zal u gebruikmaken van de traditionele sterkten in onze stad of niet? Gaat u naar innovatie of niet? Allemaal zaken die ik heb aangehaald in mijn uiteenzetting en waarop u niet bent ingegaan.

Oostende@work. Ik begrijp dat dit project volledig onder de VDAB zal worden uitgevoerd. Als het niet zo is, gelieve mij te corrigeren, maar daarvan ga ik wel uit. Ik heb ook vragen gesteld, omdat de coördinator van Oostende@work tevens burgemeester is van een gemeente. Ik meen dat het normaal is dat men zich daarbij vragen stelt, want moet de coördinatie van een nieuw tewerkstellingsproject in Oostende geen fulltimefunctie zijn? Blijkbaar niet. Ik neem daarvan akte en ik stel daaromtrent een vraag, want dat is mijn goed recht, zelfs mijn plicht.

De subsidies. Schepen Miroir, ik ben blij dat u de suggestie van de minderheidspartijen om het Marien Ecologisch Centrum een werkingssubsidie te geven, aanvaard hebt. Dat was onze vraag en u bent daarop ingegaan.

Mijnheer Deblauwe, ik dank u voor de subsidie kadervorming jeugdverenigingen. Als er vraag is naar zo'n kadervorming, dat er kan aan worden tegemoetgekomen. Misschien moet het ook worden aangemoedigd om de jeugdverenigingen verder te versterken. Ik had nog twee vragen inzake de subsidies. Misschien wat verduidelijking over Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw. Daar is een daling van 15.000,00 euro naar 8.000,00 euro. Wat is daarvoor de verklaring? Een project Speeddating zou 10.000,00 euro krijgen in het budget.

Daarover ook graag wat verduidelijking.

JEAN-MARIE DEDECKER.-Ik heb een opmerking over de liquiditeiten. Schepen Bronders, ik heb de brief over de liquiditeiten niet geschreven, maar de Stadsontvanger zegt dat er geen euro meer in kas is. Ik zal er niet over praten, omdat ik de documenten niet bij heb over het roerend beslag van een projectontwikkelaar, ook op de rekeningen van AGSO.

Het is inderdaad zo dat er activa staan ten opzichte van passiva. Ik herhaal dat er gelogen werd over de schuldenlast van de stad Oostende. Oostende heeft een schuldenlast van

± 300.000,00 euro en ik kan dat bewijzen. Het zou nogal erg zijn moest er daar geen activa

± 300.000,00 euro en ik kan dat bewijzen. Het zou nogal erg zijn moest er daar geen activa