• No results found

De heer Johan Vande Lanotte komt ter vergadering

20/12/1.11.1/JC

11.- BUDGET - BUDGET 2012: VASTSTELLING

Beleidsnota 201.2

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

Beleidsnota 2012

Voorwoord

Het Gemeentedecreet verplicht de gemeenten tot het opstellen van een meerjarenplan, bestaande uit een strategische nota en een financiële nota (art. 146). In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren gemeentebeleid op elkaar afgestemd en geintegreerd weergegeven voor de volledige beleidsperiode (2007-2012)

Jaarlijks maken we ook een beleidsnota. De beleidsnota voor het jaar 2012 concretiseert de doelstellingen die op het programma staan.

Dit alles stelt ons in staat een duidelijke richting vast te leggen. Het linken van de strategische planning aan de financiële middelen is noodzakelijk om tot een degelijke en haalbare planning te komen. De strategische nota vormt de basis voor de richting die we een aantal jaren zullen uitstappen. De beleidsnota preciseert de plannen voor het komende jaar.

Het Stadsbestuur stelde een aantal doelstellingen voorop waar we de volgende jaren aan zullen werken. De doelstellingen zijn verdeeld over vier grote missies:

1/ Oostende, een aantrekkelijke en leefbare stad'

2/ Oostende, een dynamische stad met kansen voor iedereen 3/ Oostende, een open en klantgerichte stad

4/ Oostende, een goed beheerde en efficiënt georganiseerde stad

In de strategische nota vindt u onder elke missie strategische en operationele doelstellingen.

Ook worden projecten en acties geformuleerd die moeten bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen. Deze beleidsnota omschrijft thematisch de belangrijkste projecten die de stad in 2012 beoogt

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1

1/ Oostende, een aantrekkelijke en leefbare stad

Oostende heeft op diverse vlakken al een achterstand ingehaald. We blijven uiteraard werken aan een aantrekkelijke en leefbare stad door initiatieven te nemen met betrekking tot:

de vernieuwing en renovatie van de stad het comfortabel en betaalbaar wonen de kwaliteit van de vrijetijdsinfrastructuur de kwaliteit van de architectuur

de kwaliteit van de leefomgeving

Stadsvernieuwing

De werken voor de aanleg van een ondergrondse parkeerhaven onder de Albert 1-promenade vanaf het Zeeheldenplein tot het Kursaal, die zijn gestart in 2009, worden onverminderd voortgezet. Het project wordt gerealiseerd en geprefinancierd door het Bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid. Het betreft hier een gezamenlijk infrastructuurproject waarbij zowel de Stad, de afdeling Maritieme Dienstverlening Kust van het Vlaamse Gewest als de TMVW in participeren.

In het ondergrondse parkeerterrein zullen zowel rotatieparkings als vaste parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Het einde van de werken is voorzien in 2012. Dit deel van de Promenade krijgt een volwaardige heraanleg als wandeldijk. In de loop van 2012 zal een exploitant voor de uitbating van de parking worden aangeduid. Een aanbesteding is al opgestart in de 2dehelft van 2011.

Samen met de NMBS, de Lijn, Eurostation, de Vlaamse Overheid en AGSO heeft de stad Oostende het initiatief genomen om de stationsomgeving te vernieuwen en te verbeteren in functie van de onthaal- en overstapfaciliteiten. Ook hier betreft het dus een gezamenlijk project waarin onder meer een nieuwe locatie voor de bussen en trams van de Lijn komen evenals een nieuwe fietsenberging, een nieuw parkeergebouw voor auto's boven de treinsporen en een nieuw luifel boven de perrons.

Aan de Slijkensesteenweq plant men de bouw van een volledig nieuwe tram- en

bussenstelplaats met onderhoud- en werkplaats. In 2010 is o.a. al een voorlopig busstation gerealiseerd aan de Leopold lil-laan. Met de afbraak van een deel van het huidig treinstation en de bestaande fietsen berg plaats wordt binnenkort gestart. De volledige vernieuwing van de Stationsomgeving, met uitzondering van de latere vastgoedprojecten, zou moeten beëindigd zijn tegen 2017

De vernieuwing van de wijk Hazegras wordt in de periode 2009-2012 voortgezet met de nieuwbouw ter hoogte van het bouwblok tussen de Oesterbank- en de Vrijhavenstraat. Zodra een nieuwe vestigingsplaats bestaat voor het Technisch Atheneum, kan gestart worden met de realisatie van een nieuwbouwproject op de huidige locatie van het Koninklijk Technisch

I\theneum gelegen hoek van het Mercatordok en de Brandariskaai. Uiteraard zal er eerst op het

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1

vlak van ruimtelijke planning nog één en ander moeten verankerd worden omdat de huidige bestemming moet worden aangepast. Het huidig KTA-gebouw werd door de Stad ingebracht in het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende, tegen een waarde berekend op basis van een schattingsverslag.

In de wijk Hazegras is ook een nieuwbouwproject gepland van een deel van de kazerne Bootsman Jonson. Na de goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

"Afbakening van het Stedelijk Gebied Oostende" is de bestemming van een deel van het vroeger militair domein herbestemd en opgenomen in het woongebied. De Stad heeft via het Bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid een deel van deze Kazerne aangekocht van het Ministerie van Defensie. Een oproep voor de realisatie van een PPS-project (Publiek-Private Samenwerking) op die site is lopende.

De Belle-Epoquewijk wordt gerenoveerd. Dit is een EFRO-project (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en heeft betrekking op de volgende straten: deel Frère-Orbanstraat tussen de Torhoutsesteenweg en het Vlaams Plein, de Maria Theresiastraat, deel E.

Beernaertstraat tussen de Torhoutsesteenweg en de Leopold tl-laan. de J. Peurquaetstraat, de Prinsenlaan, de Brusselstraat, de IJzerstraat en de Peter Benoitstraat.

De Stad Oostende staat in voor de volledige renovatie van de betrokken straten en trottoirs. Het Economisch Huis Oostende zal als copromoter werken op de heropleving van de economische bedrijvigheid van de wijk. Het totale project heeft een kostprijs van 4.650.558,00 euro waarvan een bedrag van 1.860.223,20 euro wordt gesubsidieerd (40%).

De reconversie van de Oosteroever zal verder uitgevoerd worden. De uitbouw van het Militair Hospitaal loopt volop en zal in 2012 beëindigd worden (afhankelijk van de realisatie van de deelprojecten en de vervverving van nog enkele leegstaande woningen door het autonoom gemeentebedrijf) De verkoop van de aldaar gerealiseerde woningen loopt als een trein.

In 2010 is al gestart met de vervverving en afbraak van bestaande panden in de eerste blok op de Oosteroever. Bijkomende panden In zowel blok 1 als in blok 2 zullen verder aangekocht worden door hetzij het AGSO (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende) hetzij het AGHO (Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende). Blok 2 zal samen met de site van de voormalige stedelijke reinigingsdienst gerealiseerd worden voor rekening van het AGHO. De realisatie van de projecten in de beide blokken blijft echter onder regie staan van het AGSO.

Het eerste bouwproject zal starten op de braakliggende gronden aan het uiteinde van het Vuurtorendok. Onderhandelingen met het Vlaams gewest voor de vervverving van de gronden zijn momenteel aan de gang. Dit project wordt door het AGSO toegewezen aan een PPS partner die op die site een nieuwbouwproject zal realiseren. In deze projecten op de Oosteroever mikt men op een verwevmq van functies (wonen, handel, ambacht en nijverheid in functie van het nieuwe jachtdok).

In het kader van het federaal Grootstedenbeleid werd ook een project gestart voor de realisatie van aangepaste woongelegenheden bestemd voor de huisvestinq van éénoudergezinnen In

het centrum. Twee bestaande panden gelegen Torhoutsesteenweg 27 en Kaaistraat 43 zun hiervoor aangekocht door het bedrijf voor Grond- en Bouwbeleid. De bestaande panden zIJn In de loop van 2010 gekocht en afgebroken De onderhandelingen, In het kader van een oproep

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 Nr. 1

PPS om op de vrijgekomen gronden woongelegenheden te bouwen die na realisatie zullen verhuurd worden aan éénoudergezinnen met kinderen tegen een bescheiden maandelijkse huurprijs, zijn thans nog lopende. Deze onderhandelingen zijn thans nog lopende. In dit project zal de Stad samenwerken met het Sociaal Verhuurkantoor van het OCMW Oostende.

Op de Oosteroever ligt ook Duin en Zee, dit is een centrum met heel veel buitenruimte. In de afgelopen Jaren werd er geïnvesteerd is de (gefaseerde) heraanleg van deze buitenruimte. Eind 2011 werd een studie opdracht gegeven voor de herinrichting van de finale 3defase. Het gaat concreet om de atletiekpiste en de 2 voetbalterreinen die aan de duinen en het Fort Napoleon palen.

De vernieuwing van het openbare domein gebeurt geïntegreerd. Dit betekent dat er bij de opmaak van plannen rekening wordt gehouden met diverse elementen: groen, sport, spel..

Alle Oostendse wijken beschikken over een veilig openbaar speelterrein op maat van de kinderen. Hierbij is het belangrijk om blijvend uitdagingen en impulsen op gebruikersniveau (rekening houdend met de signalen) aan te reiken, hiaten op bestaande speelterreinen op te vullen en alom de creativiteit te prikkelen.

Het speelpleinatelier staat in voor de wekelijkse controle. Dit omvat het onderhouden, herstellen en bijhouden van de logboeken van de speeltoestellen en het voorzien en aanvullen van

valdempende ondergrond.

De Stad wil de sociale cohesie tussen bewoners bevorderen door het creëren van openbare ontmoetingsruimten.

Het Europese project 21st centuryparksloopt nog tot in 2013. Het project werd in 2010 goedgekeurd en bevat een samenwerking met Rother District (Engeland). Inhoudelijk richt het zich op de ontwikkeling van diverse nieuwe groene ruimtes in de stadsrand (Ensorpark,'t Eilandje) alsook op de verbinding van de bestaande groene ruimtes op de rand van de stad met een fiets- en voetgangerspad. Op het Eilandje werd in 2011 een publiek park aangelegd.

We ontvangen een subsidie binnen het Interreg IVa programma dat het proces financiert om tot kwalitatieve groene ruimtes te komen. Het project kent een totaal budget van 831.414,00 euro waarvan de helft Europese subsidie (415.707,00 euro) en de helft eigen middelen.

Wonen

Inzake het woonbeleid blijven we streven naar een divers en aangepast woonaanbod. Hierbij hebben we aandacht voor sociale woningen en ééngezinswoningen. Zo werken we voort aan een kleinschalig bouwproject voor de huisvesting van éénoudergezinnen in de

Torhoutsesteenweg en in de Kaaistraat.

Woningen met een slechte kwaliteit worden opgespoord en gesanctioneerd. Er wordt een heffing toegepast op leegstand, vervvaarlozing en verkrotting. Ook het reglement voor

gevelrenovatiepremie werd aangepast met nieuwe accenten en zal In de volgende Jaren worden toegepast.

Vergadering van de Gemeenteraad van 21 januari 2012 - Nr. 1