• No results found

VOORGESELECTEERDE MATERIALEN

In document Ecologische waterwoning (pagina 71-75)

TEKENING ONGESCHIKT VOOR UITVOERINGSFASE

BIJLAGE 5: VOORGESELECTEERDE MATERIALEN

ALGEMEEN

Afwerking (binnen)

Betreft de afwerking zijn enkel smeerbare materialen geselecteerd. Uiteraard is de binnen afwerking van een woning met verscheidene materialen af te werken. Echter is voor deze categorie gekozen om te kijken naar een gladde afwerking. De materialen leemstuc, kalkstuc en gipspleister zijn de meest voorkomende materialen die zich lenen voor een relatief gladde afwerking.

Afdichting

Bij de zoektocht naar afdichtingsmaterialen, is er gekeken naar eventuele vervangers voor compriband. Dit is een polyurethaanschuimband die zich leent voor de afdichting tussen bouwdelen. De materialen schapenwol, hennepvezel, vlaswol, cellulose en kokosvezel zijn met name geselecteerd op de eigenschap luchtdichting. Uiteraard is er ook gekeken naar de flexibele toepassing van het materiaal. Bij deze materialen is er voornamelijk geselecteerd op natuurlijke vezels zonder additieven (zoals brandvertragers).

Plaatmateriaal

Het plaatmateriaal is geselecteerd op de constructieve schijffunctie om een houtskeletbouwelement zijn stevigheid te geven, ervanuit gaande dat de plaat aan de binnenzijde wordt verwerkt. Bij de selectie is vooral gekeken naar een minimaal lijm additief (formaldehyde). Aangezien vele van deze platen verlijmd en/of verwarmd worden, zijn er materialen geselecteerd die vrij zijn van verlijming en/of verwarming (puur persing). In deze categorie gaat het om de materialen; ESB, Ecoplex, MDF (Agepan dwd protect fsc), OSB, multiplex, vlasspaanplaat (Linex), biobased plaatmateriaal (Ecoboard).

Constructief

Voor de constructieve categorie zijn verschillende soorten hout geselecteerd die zich kunnen lenen als

constructief materiaal. Verder is er geselecteerd op de afkomst van de boomsoort (dicht bij of in Nederland). De materialen vurenhout, gelamineerd hout (CLT), eikenhout en Accoyahout zijn geselecteerd voor deze categorie. Overige houtsoorten staan onder de categorieën; gevelafwerking en kozijnen.

Isolatie

De grootste materiaalcategorie is isolatie. Natuurlijke materialen hebben vaak goede isolerende eigenschappen. Naast natuurlijke isolatoren is er ook geselecteerd op gerecyclede isolatoren (waarvan een overschot is). Voor de natuurlijke materialen is op verschillende aspecten geselecteerd. Deze aspecten zijn; een goede

isolatiewaarde, warmtewering, brandwerendheid (liefst zonder additieven), snel hernieuwbaarheid en op bodemuitputting. De snel hernieuwbaarheid heeft vooral te maken met de benodigde hoeveelheid van isolatiemateriaal. Het gaat hier om de materialen; gerecycled textiel (Metisse katoen), houtvezelisolatie (Gutex

Thermoflex), cellulose, stro, zeegras (Neptutherm), hennepvezel (Hempflax plus isolatie), vlaswol (Isovlas isolatie), kalkhennep, kurk (Isocor).

DAKOPBOUW

Dakafwerking

De materialen geselecteerd voor de dakopbouw zijn voornamelijk bedoelt voor hellende daken. Dit komt simpelweg omdat er nog geen platte daken bestaan waarvan de waterwerende laag een ecologisch

verantwoording heeft. Onder de selectie vallen; houten shingles (Lariks), houten shingles (Red Cedar), sedumdak (hellend 5-25°) en een rieten dak. De selectie is gemaakt op materialen die langdurig bestand zijn tegen

weersinvloeden zoals vocht en Uv-licht. Verder moeten ze goed bestand zijn tegen scheurvorming vanwege het uitzetten en krimpen in het Nederlandse klimaat.

Waterafvoer

De categorie voor waterafvoer is zeer gering. Het gaat namelijk om een bamboe dakgoot en een uitgeholde boomstam. De selectie is gemaakt op biobased materialen die water kunnen afvoeren en ook een aantal jaar mee gaan.

GEVELOPBOUW

Gevelafwerking

De selectie aan materialen voor de gevelbekleding van de waterwoning is vooral gemaakt op de levensduur en onderhoud van het materiaal. Uiteraard zijn de toetscriteria meegenomen met de selectie. De materialen; Keramische gevelbekleding (Kerloc), Houten gevelbekleding (kebony), Houten gevelbekleding, (platowood) Houten gevelbekleding (Douglashout), Houten gevelbekleding (Vurenhout), Biobased plaatmateriaal (Resysta) zijn niet allemaal onderhoudsvrije materialen. De houtsoort Douglas is een zwakker materiaal (onbehandeld) dan bijvoorbeeld keramische gevelbekleding. De selectie onderzoekt gevelbekleding vanuit verschillende opzichten. Ook bij de gevelbekleding is net als de dakafwerking gekeken naar materialen die langdurig bestand zijn tegen weersinvloeden zoals vocht en Uv-licht.

Kozijnen

Voor de kozijnselectie is gekeken naar zachthouten kozijnen (behandeld met een beschermlaag) of hardhoutenkozijnen. Kozijnen zijn gevoelig voor uitzetting, waardoor de meeste houtsoorten thermisch gedroogd worden. Ook bij de selectie voor kozijnen geldt dat er is gekeken naar een lange levensduur. Vandaar dat de veel houtsoorten (tropische) hardhoutsoorten zijn. Ook minimaal onderhoud is belangrijk bij de kozijnen. Het gaat hier om de soorten; naaldhout (Finti), Accoyahout, Hardhout (Robinia), Hardhout (Europees eiken), Hardhout Merbau), Hardhout (Sapeli Mahonie) en Zachthout (Grenen). Een houtafwerking die mogelijk ecologisch verantwoord is, is zwarte beits (Fungi Force).

Waterwering

Voor de waterwering is gekeken naar materialen die waterafstotend zijn. Het gaat om de directe laag achter de gevelbekleding. Folies zijn in deze categorie niet meegenomen. De materialen; MDF (Agepan dwd protect fsc), Houtspaanders (Gutex multitherm) en Houtvezel (Celit 3D) claimen geschikt te zijn als vochtwerende beplating. De beplating hoeft niet constructief te zijn.

VLOEROPBOUW

Isolatie (t.b.v. geluid)

Voor deze categorie is gekeken naar isolatiematerialen die schikken als ondervloer ten behoeve van

geluidsdemping. Het gaat hier niet zo zeer om de isolerende werking van het materiaal. De selectie is gemaakt op wederom natuurlijke materialen. Hierbij zijn ook materialen geselecteerd die vrij zijn van additieven (zoals bijvoorbeeld brandvertragers). Sommige ondervloeren zijn geselecteerd om een hogere druk aan te kunnen. Daarbij zijn alle ondervloeren geselecteerd op een droge verwerking. Het gaat om de materialen; ondervloer Hennepfelt, kurk (Isocor), Kokosvilt (Nevidek kokos 300), Cocofloor en geluidsisolatie (Isovlas+Soundfelt). Vloerafwerking

De vloerafwerking bestaat uit een kleine selectie. Dit komt omdat de meeste houtsoorten al in verschillende categorieën besproken zijn. Een harde vloer zoals een aardewerkvloer zijn buiten beschouwing gelaten wegens gebrek aan informatie. Uiteraard zijn de vloeren geselecteerd op slijtagegevoeligheid. In de selectie zijn geen zachte materialen overwogen. Het gaat om de Linoleumvloer (Forbo Marmoleum) en de Bamboe vloer.

OVERIG

De overige categorie bestaat uit materialen waarvan in wordt gezien dat deze meer kunnen zijn dan bijvoorbeeld alleen gevelbekleding. Ook bestaat de lijst uit redelijk nieuwe en innovatieve materialen die op meerdere manieren kunnen worden toegepast. Het gaat hier om de materialen; Biofoam, biocomposiet (Biopanel), biocomposiet (NABASCO 8010®), mycelium, henneppaneel, leembouwplaat (WEM) en stopverf (Allback lijnolie).

E c o l o g i s c h e w a t e r w o n i n g

B i j l a g e 5

M a t e r i a l e n o n d e r z o e k A u t e u r s : S t a n v a n E t t e n W o u t e r B r u g m a n

M A T E R I A L E N O N D E R Z O E K

Ecologisch Verantwoorde Materialen - Waterwoning Floriadewijk Hortus.

In document Ecologische waterwoning (pagina 71-75)