• No results found

Voorbeelden vergunningplichtige activiteiten en voorwaarden 1 Bebouwing & infrastructuur

EXTERN Recreatie

9 RUIMTE VOOR TOEKOMSTIGE ONTWIKKELINGEN

9.2 Voorbeelden vergunningplichtige activiteiten en voorwaarden 1 Bebouwing & infrastructuur

Bebouwing, woningbouw en infrastructuur in het Natura 2000-gebied en het beheer hiervan zoals beoordeeld in hoofdstuk 7 is middels dit Natura 2000-beheerplan vergunningvrij. Andere vormen van bedrijvigheid, woningbouw en (beheer van) infrastructuur in het begrensde Natura 2000-gebied zijn niet toegestaan of zijn (mogelijk) vergunningplichtig. Onderstaand is beschreven wat niet is toegestaan aangaande bebouwing/nieuwvestiging binnen de begrenzing van het Natura 2000-gebied.

De volgende categorieën voor bouwen c.q. nieuwvestiging binnen de begrenzing van Natura 2000- gebieden zijn in beginsel niet toegestaan:

 permanent wonen;  recreatieve bewoning;

 verblijfsrecreatie (bijv. jachthaven, hotel, camping, vakantiehuisjes, B&B, manege, dierenpension voor katten, honden, paarden e.d., horecagelegenheid);

 dagrecreatie (bijv. golfclub);

 intensieve dagrecreatie anders dan via bestaande infrastructurele voorzieningen (bijv. voetbalvereniging, andere sportvereniging);

 bedrijfsmatige bebouwing dan wel overige bebouwing niet-natuurgerelateerd (bijv. bedrijfsopslag afval, loods materiaal/materieel, container, stal, schuur);

 infrastructurele voorzieningen ten behoeve van verkeersdoeleinden (bijv. verkeersweg, parkeerterrein);

 windturbines;  zendmasten.

Dit geldt ook indien de categorie binnen zodanige afstand van het Natura 2000-gebied ligt dat deze laatste binnen de invloedssfeer ervan komt te liggen en significant negatieve effecten niet kunnen worden uitgesloten.

Indien nieuwvestiging van bovenstaande categorie is voorzien op een locatie binnen een bestaande exclavering waar op het moment van aanvragen nog bebouwing, volgens de definitie uit het aanwijzingsbesluit, aanwezig is, dan dient de bebouwing via een vergunningentraject beoordeeld te worden.

9.2.2 Landbouw

Landbouw binnen en buiten het Natura 2000-gebied zoals beoordeeld in hoofdstuk 7 is middels dit Natura 2000-beheerplan vergunningvrij. Voor nieuwvestiging, intensivering en schaalvergroting van landbouwbedrijven binnen en buiten de grenzen van het Natura 2000-gebied zal in alle voorkomende gevallen een Nb-wet-vergunningprocedure moeten worden doorlopen.

Bij groei en ontwikkeling van bedrijven is systeeminnovatie een aandachtspunt. Daarbij wordt gekeken naar de totale kringloop binnen een bedrijf. De vraag is welke maatregelen een optimale kringloop van bedrijven mogelijk maken, waardoor het rendement van bedrijven wordt gediend en de emissie van bedrijven terugloopt in het perspectief van de landelijke daling van stikstofdepositie.

Met de ontwikkeling en inzet van deze maatregelen draagt de sector bij aan een efficiënter gebruik van de stikstof in en rondom het gebied en draagt dit op termijn bij aan de reductie van stikstofdepositie in het Natura 2000 gebied.

9.2.3 Bedrijven & commerciële activiteiten

Bedrijven en commerciële activiteiten binnen en buiten het Natura 2000-gebied zoals getoetst in hoofdstuk 7 zijn middels dit Natura 2000-beheerplan vergunningvrij. Voor nieuwvestiging, intensivering en schaalvergroting van bedrijven en commerciële activiteiten binnen en buiten de grenzen van het Natura 2000-gebied zal in alle voorkomende gevallen een Nb-wetvergunning-procedure moeten worden doorlopen. Afhankelijk van aard en locatie kunnen zich verstoringsfactoren voordoen.

9.2.4 Recreatie

Recreatie in het Natura 2000-gebied in huidige aard, omvang, locatie e.d. en zoals beoordeeld in hoofdstuk 7 op de effecten ervan, is middels dit Natura 2000-beheerplan vergunningvrij. Andere vormen van recreatie(voorzieningen) in het Natura 2000-gebied zijn mogelijk wel vergunningplichtig. Kleinschalige nieuwe recreatie in en rondom Boezems Kinderdijk, zoals molenbezoek, (niet

gemotoriseerde) waterrecreatie, wandelen en fietsen kan plaatsvinden zonder

Natuurbeschermingswetvergunning, met de voorwaarde dat de activiteiten plaatsvinden op de daartoe aangewezen wegen en paden en/of in de daarvoor opengestelde gebieden.

Nieuwe recreatieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld georganiseerde hardloopactiviteiten, natuur , speur- en wandel-, en fietstochten, kunnen zonder een Natuurbeschermingswet-vergunning plaatsvinden indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

- niet het gebied betreden buiten de paden: organisatie, deelnemers en publiek blijven op de paden; - geen afval in het gebied en langs de paden;

- geen voorzieningen zoals toiletten, licht-, geluids- en/of omroepinstallaties in het gebied; - geluidsinstallaties buiten het gebied dienen van het gebied af te zijn gewend;

- geen gemotoriseerde activiteiten in het gebied, bijvoorbeeld verkeer of installatie (aggregaat); - geen vuurwerk afsteken.

Ter verbetering van de kwaliteit van het bezoek aan het Werelderfgoed Kinderdijk is door Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWeK) in overleg met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam een aantal projecten gestart in het kader van de zogenaamde Erfgoedlijn Waterdriehoek. Kinderdijk maakt deel uit van de Waterdriehoek Biesbosch, Dordrecht en Kinderdijk. Voor 2013 is een aantal projecten in het werelderfgoed Kinderdijk gehonoreerd die in onderling verband gezien moeten worden. Deze projecten zijn:

- aanpassing van de Blokweersche molen en bijbehorende schuur tot bezoekmolen. Met name educatieve programma’s worden bij deze molen uitgevoerd;

- de aanschaf van een rondvaartboot door de SWeK om de bezoekers beter in het gebied te kunnen geleiden en te brengen naar de bezoekpunten in het gebied. Dit zijn het Wisboomgemaal, de huidige bezoekmolen aan de Nederwaard, de Blokweersche molen en in de toekomst molen 4 van de Overwaard (contramolen);

- de voornoemde rondvaartboot is geschikt voor het vervoer van bezoekers met een rolstoel. Tot op heden zijn er voor deze categorie in het molengebied geen geschikte voorzieningen. Ten behoeve van deze rondvaartboot dienen de bestaande steigers (5) aangepast te worden en 3 nieuwe aanlegplaatsen gemaakt te worden. De maatvoering van de aanlegplaatsen en de aansluitende infrastructuur dient derhalve aangepast te zijn op het gebruik voor bezoekers met een rolstoel. Voor het eerst- en laatstgenoemde project geldt niet zondermeer vooraf dat deze voldoen aan de criteria waarmee deze Nb-wet vergunning vrij kunnen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk vormt hier de gebruiksfase geen probleem maar mogelijk wel de aanlegfase (aanpassing bestaande gebouwen en aanpassen en aanleggen steigers) omdat de periode van uitvoering hier kritisch kan zijn. Een eigenstandige beoordeling van de effecten is dan ook aan de orde.

9.2.5 Natuurbeheer

Het natuurbeheer is zoals beoordeeld in hoofdstuk 7 is middels dit Natura 2000-beheerplan vergunningvrij. Ook de in hoofdstuk 5 genoemde noodzakelijke instandhoudingsmaatregelen die gericht zijn op het halen van de instandhoudingsdoelstellingen kunnen zonder een Natuurbeschermingswetvergunning of bestuurlijk oordeel plaatsvinden indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

- maatregelen vinden buiten het broedseizoen plaats;

- beschadiging van de bodem dient te worden beperkt door het gebruik van licht materieel (voertuigen die vallen binnen de Euro 5 normering conform Europese richtlijn 99/96/EC), het niet berijden van delen van het gebied of percelen die “klaar” (ingericht, beheerd) of kwetsbaar zijn en het gebruiken van rijplaten. De rijplaten dienen na afloop van de werkzaamheden te worden verwijderd;

- voor het uitvoeren van de werkzaamheden dient zoveel mogelijk gebruik te worden gemaakt van bestaande infrastructuur;

- het gebruik van kunstmatige lichtbronnen is gedurende het gehele project niet toegestaan. Er mag uitsluitend licht worden gevoerd door het ingezette werkvoertuig, gericht op het werk;

- materiaal en materieel mogen, anders dan voor het kunnen uitvoeren van de werkzaamheden noodzakelijk is, niet in het beschermde natuurgebied worden geplaatst;

- puinresten, maaisel, plagsel en/of ander afval die eventueel tijdens de werkzaamheden vrijkomen of in het gebied worden aangetroffen, dienen op de juiste wijze te worden afgevoerd.

9.2.6 Waterbeheer

Beheer en onderhoud aan watergangen, waterkeringen en kunstwerken of overige voorzieningen in het kader van het waterbeheer is zoals beoordeeld in hoofdstuk 7 is middels dit Natura 2000- beheerplan vergunningvrij. Aanpassingen aan het watersysteem, aanpassingen of nieuwbouw van kunstwerken en wijzigingen in het (peil)beheer zijn mogelijk wel vergunningplichtig.

Nieuw of aangepaste vormen van waterbeheer kunnen zonder een

Natuurbeschermingswetvergunning of bestuurlijk oordeel plaatsvinden indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

- Beheer en onderhoud vindt plaats conform de Gedragscode van de Unie van Waterschappen. - Beheer en onderhoud vinden plaats buiten de kwetsbare periodes van de natuurwaarden.

- Beheer- en onderhoudsmethoden zijn aangepast aan de ecologische vereisten van de natuurwaarden.

- Er worden geen schadelijke middelen gebruikt.

9.3 Boezems Kinderdijk: niet alleen een Natura 2000-kroonjuweel