• No results found

c. De verwachte uitgaven zijn per saldo grosso-modo gelijk aan de middelen die voor de decentralisaties beschikbaar zijn gekomen

# Vrijblijvende toelichting c

155 De uitgaven zullen in 2017 naar verwachting beter aansluiten op de ramingen.

156 Wmo zal enigszins meevallen, Jeugd tegenvallen. Heft elkaar wel op.

157 De verwachting is niet anders dan voor 2016 gerealiseerd.

158 geen

159 Op basis van de nu beschikbare informatie zullen de uitgaven hoger zijn dan de daarvoor beschikbaar gestelde middelen.

Echter met inachtneming van de ervaringen 2015 en 2016 zal het geëxtrapoleerde tekort waarschijnlijk minimaal zijn. Vooral Jeugdzorg zal een overschrijding laten zien. Dit wordt goeddeels gecompenseerd door de lagere WMO-ambulant kosten.

160 We zijn nu nog bezig zicht te krijgen op de uiteindelijke bestedingen in 2017. Naar verwachting komen we net aan uit.

# Vrijblijvende toelichting c

161 Participatie hoger (m.n. wsw), wmo (oud + nieuw) lager, jeugd hoger, per saldo is de intentie om binnen de beschikbaar gestelde middelen te blijven.

162 We zijn nu nog bezig zicht te krijgen op de uiteindelijke bestedingen in 2017. Naar verwachting komen we net aan uit.

163 We zijn nu nog bezig zicht te krijgen op de uiteindelijke bestedingen in 2017. Naar verwachting komen we net aan uit.

164 We zijn nu nog bezig zicht te krijgen op de uiteindelijke bestedingen in 2017. Naar verwachting komen we net aan uit.

165 Wmo naar verwachting lager dan de beschikbaar gestelde middelen, Pwet gelijk en Jeugd hoger dan beschikbaar gesteld.

166 WMO-nieuw per saldo voordeel, Jeugd per saldo nadeel.

167 De cijfers lijken aan te geven dat kosten stabiliseren en net passen in het budget. Voor 2018 wordt de druk met name op wmo naar verwachting hoger. Voor verbetering kwaliteit gaat voor het eerst uit de reserve geput worden.

168 Wij verwachten in 2017 per saldo minder over te houden dat in 2016

169 Verwacht wordt een nadeel op Jeugdzorg, dat ongeveer gelijk is aan het voordeel op Wmo (o.a. Beschermd Wonen).

170 Zie de toelichting bij vraag 14, met dat verschil dat het tekort bij jeugdzorg toeneemt.

171 We verwachten een tekort op Jeugd en een overschot op WMO, wat elkaar waarschijnlijk compenseert.

172 Vooralsnog lijkt het erop dat de middelen voor WMO Begeleiding lager zullen zijn dan de uitgaven (tekort), voor Jeugd en re-integratie is de verwachting dat er een voordeel resteert, de WSW budgettair neutraal en voor WMO Beschermd wonen is het nog niet duidelijk. Overigens is het lastig dit exact te bepalen, omdat wij in onze begroting uitgaan van realistisch ramen en niet van het rijksbudget. Vergelijking met het rijksbudget is ingewikkeld, omdat de dit budget verdeeld is over meerdere posten in onze begroting. Een groot tekort wordt verwacht op het BUIG budget, maar dat valt buiten de scope van de decentralisaties.

173 Door de raad is besloten dat ingaande 2016 het Sociaal domein integraal onderdeel uitmaakt van de begroting en eventuele tekorten binnen de begroting worden opgevangen. De vergelijking tussen ontvangen rijksmiddelen en werkelijke lasten is daarom niet te maken.

174 Vanaf 2018 verwachten we geen overschotten meer, mogelijk zelfs tekorten.

175 Deze vraag is alleen te beantwoorden als duidelijk is over welke onderdelen we het hebben. Betreft het hier alleen de nieuwe taken WMO en Jeugd of ook het BUIG budget? Of moeten we ook de oude / bestaande taken voor de decentralisaties erbij betrekken?

Het beeld van 2016 is ook de verwachting voor 2017. Wel wordt een stijging van de Wmo lasten verwacht t.o.v. 2016. Voor een volledig beeld: binnen het onderdeel Participatie heeft de gemeente een tekort op het reintegratiebudget wat tot heden opgevangen kan worden door het BUIG budget.

176 In 2017 is er een compensatie voor voogdij/18+-cliënten beschikbaar gekomen waardoor we ook zonder regionale kosten- en risicoverevening geen negatief resultaat verwachten voor de decentralisatie.

177 De uitgaven stijgen geleidelijk; de rijksinkomsten nemen af.

178 Voor Jeugd en WMO verwachten we nagenoeg neutraal uit te komen maar SD breed wordt er een tekort verwacht in 2017 179 nvt

180 nvt 181 nvt

182 Voor Jeugd en WMO : Antwoord C. Voor de P-wet: antwoord B, zie hiervoor genoemde mbt de WSW.

183 Het nadeel binnen jeugd is naar verwachting gelijk aan voordeel binnen Wmo. Let wel Wmo excl beschermd wonen. Hier is die verwachting ook een voordeel. Dit betreft echter regionale middelen. elke voordeel op dit onderdeel wordt afgewikkeld op aparte bestemmingsreserve. Voor participatie verwachten ongeveer uit te komen. Let wel voor BUIG wordt een tekort verwacht.

184 Het is afwachten wat de uitkomst van de regionale verevening jeugdzorg is, daarbij zijn we ook afhankelijk van de andere gemeenten.

Ook is nog even de vraag wat het daadwerkelijke tekort van de ontmanteling van de GR voor Participatiewet is.

185 deze cijfers zijn nog met veel onzekerheden omgeven. Duidelijk is wel dat er geen groot overschot zal zijn.

186 We verwachten op dit moment dat de hogere uitgaven Jeugd gecompenseerd kunnen worden door lagere uitgaven Wmo.

Doordat we ook dit jaar de kosten niet volledig toe rekenen aan het sociaal domein, verwachten we ongeveer neutraal uit te komen.

# Vrijblijvende toelichting c

187 In de primitieve begroting 2017 was er een fors tekort op het sociaal domein van meer dan € 4 mln. Na de septembercirculaire is dit grotendeels opgelost en verwachten we nog een klein tekort bij de jaarrekening 2017

188 Het verwachte tekort op de Jeugdzorg in 2017 wordt naar verwachting gecompenseerd door het overschot op Beschermd Wonen (WMO).

Op de bijstand verwachten we over 2017 een tekort van ongeveer € 6 miljoen, waardoor het sociaal domein in totaal verliesgevend zal zijn over 2017.

189 nvt

190 Wij verwachten dat 2017 iets minder positief zal uitpakken dan 2016. Dit komt vooral doordat er hogere kosten worden verwacht bij de jeugdhulp.

191 zie toelichting 14

192 Tekort voor Jeugd is gedekt overschot op WMO

193 Jeugd heeft naar verwachting een tekort, WMO een overschot maar qua saldo blijft het binnen budget.

194 Er is daarbij wel sprake van incidentele extra lasten in verband met het anders organiseren van de toegangstaken.

195 Incl. de 410.000

196 A.d.h.v. de zorgconsumptie is momenteel de verwachting dat e.e.a. conform de begroting zal verlopen.

197 Voor zover hier een uitspraak over valt te doen.

198 Er wordt een fors tekort verwacht bij de Jeugdwet. Dit wordt gecompenseerd door een overschot bij Wmo (zowel oud als nieuw; voor en na 1 jan. 2015)

199 Verwachting is een overschot in de WMO, budgetneutraal in de Jeugd en een tekort in de Participatie.

200 Beeld jeugd tekort, wmo over, particpatie tekort

a. Ik verwacht dat het sociaal domein aanleiding geeft voor onze accountant om een niet goedkeurend