• No results found

c. Onze gemeente is dan in de laatste fase en kan in 2019 de stap maken van ontwikkelfase naar onderhoudsfase; 2019 geeft een (eerste) beeld van hoe de decentralisaties financieel structureel

uitwerken

# Gevraagde toelichting

295 De grootste uitdaging speelt binnen de Jeugdwet.

Begin 2017 hebben de 16 gemeenteraden van het samenwerkingsverband Noord Oost Brabant (NOB) een transformatieplan vastgesteld en daarbij voor 2017 en 2018 incidentele middelen beschikbaar gesteld. Het transformatieplan kent de volgende drie deelprojecten die in samenwerking met de zorgaanbieders worden uitgewerkt:

• Wonen doe je thuis;

• Regionale zorg/complexe casuïstiek;

• Toegang op sterkte.

296 De grootste uitdaging speelt binnen de Jeugdwet.

Begin 2017 hebben de 16 gemeenteraden van het samenwerkingsverband Noord Oost Brabant (NOB) een transformatieplan vastgesteld en daarbij voor 2017 en 2018 incidentele middelen beschikbaar gesteld. Het transformatieplan kent de volgende drie deelprojecten die in samenwerking met de zorgaanbieders worden uitgewerkt:

• Wonen doe je thuis;

• Regionale zorg/complexe casuïstiek;

• Toegang op sterkte.

297 De grootste uitdaging speelt binnen de Jeugdwet.

Begin 2017 hebben de 16 gemeenteraden van het samenwerkingsverband Noord Oost Brabant (NOB) een transformatieplan vastgesteld en daarbij voor 2017 en 2018 incidentele middelen beschikbaar gesteld. Het transformatieplan kent de volgende drie deelprojecten die in samenwerking met de zorgaanbieders worden uitgewerkt:

• Wonen doe je thuis;

• Regionale zorg/complexe casuïstiek;

• Toegang op sterkte.

# Gevraagde toelichting

298 In 2018 verwachten we de projectfase af te ronden en de transformatie in de organisatie te borgen. Bij voorbeeld de integrale toegang, transformatie in mensen, transformatie in voorzieningen. Jeugd Keuze B. Voor jeugd werken we ook regionaal (niet vrij toegankelijke zorg) en bovenregionaal (Veilig thuis, GI's, Jeugdzorg Plus)aan de transformatie. We zijn al een eind op weg maar dit vraagt nog wel enkele jaren.

299 Voor de Wmo is de transformatie direct per 1 januari 2015 ingezet. Voor jeugd en Participatie zal dit in 2018 zijn beslag krijgen. Alle ambulante jeugdhulp en jeugdhulp met verblijf is per 1 januari 2018 ondergebracht bij één aanbieder. Dit moet de transformatie bespoedingen. De grootste uitdagingen zitten in het subdomein Participatie.

300 Vooral bij Jeugd spelen nog de grootste uitdagingen, met name in relatie tot de afnemende rijksbudgetten. De belangrijkste transformaties voor 2018 zijn de structurele invulling van het Sociaal Team vormgeven en de aankomende aanpassing van de Jeugdwet voorbereiden met betrekking tot de beëindiging van het werken met DBC-codes.

301 De functies van de decentralisaties zoals we die hebben beoogd zijn volledig ingebed in de werkstructuur van de gemeente Bergeijk.

302 In het subdomein Jeugd spelen de grootste uitdagingen. In 2018 gaan wij een convenant met de huisartsen sluiten om indicaties i.o.m. ons lokaal gebiedsteam sociaal domein te bepalen. Verder introduceren wij, samen met 5 andere gemeenten in de Peelregio, een nieuwe product- en dienstencatalogus (sterk vereenvoudigd, nieuwe tarieven, nieuwe werkprocessen).

303 Binnen jeugd spelen de grootste uitdagingen, zowel qua beleid als qua financien. Voorbeelden:

• op regionaal gebied aan aanbieders vragen om te transformeren

• banden met andere verwijzers aanhalen

304 Belangrijk aandachtspunt is de wijze waarop de toegang en uitvoering is geregeld. Dit betreft met name of het sociaal domein binnen de gemeente zelf wordt geregeld, met samenwerkingspartners of geheel wordt uitbesteed.

Verder is een uitdaging het verder vormgeven van het resultaatgericht inkopen met name ook in relatie tot het aan de voorkant van het proces willen staan (dus voorlichting, preventie e.d.)

305 Pwet

306 We gebruiken nu al ervaringscijfers vanaf 2015 om jaarlijks de begroting bij te stellen. Nu wisselen deze cijfers nog per jaar. De verwachting is dat we vanaf 2019-2020 met redelijke nauwkeurigheid een realistische meerjarenbegroting kunnen uitwerken.

Dit doen we trouwens nu ook al, alleen is het de vraag of 3 jaar ervaring voldoende is.

307 Medio 2017 hebben we een Beleidsplan Sociaal Domein 2017-2020 "Samen Krachtig" gepresenteerd. Het is voor het eerst dat we een beleidsplan maken voor het hele sociale domein. Voor de taken die we in 2015 kregen als gemeente hebben we de basis op orde en zijn we tevreden met waar we nu staan. Nu gaan we alle taken nog dichter bij elkaar brengen, omdat dat een belangrijke voorwaarde is om onze visie voor 2020 te realiseren.

d. Anders

# Gevraagde toelichting

308 De organisatie heeft op de verschillende deelterreinen de transformatie ingezet. Voor de WMO zijn in de huidige wet en regelgeving binnen de verschillende onderdelen de transformaties in 2015 ingezet en zijn de effecten zichtbaar in 2016 en 2017. . Voor de Jeugd wordt met een lokale aanbesteding de transformatie extra aangezet, de verwachting is dat in 2021 met de Rijksmiddelen de jeugdhulp uitgevoerd kan worden. Ook voor de Participatiewet zijn de nodige stappen gezet en zal vanaf 2018 de transformatie in volle gang geoperationaliseerd worden als gevolg van het inzetten van uiteenlopende interventies binnen diverse casuistiek.

309 Per sub domein zitten we op een ander niveau:

Wmo: A ==> met de regio (HvB), hebben we de doelstelling om centraal de Wmo in te kopen per 2019. In 2019 is de verwachting dat we in de startfase zitten van deze gezamenlijke transformatie. De transformatie heeft als doel naast de gezamenlijke inkoop een stap richting de harmonisatie tussen de Wmo en Jeugd uitvoering.

Jeugd: B ==> Met de regio (HvB) wordt sinds 2016 resultaat gerichte jeugd zorg ingekocht, waarbij het doel is om dit gezamenlijk te volbrengen naar resultaat gestuurde inkoop van jeugdbemiddeling en (ondersteunende) diensten.

310 Gemeente Leudal pakt dit regionaal op met Weert en Nederweert. In 2018 wordt gestart met profielen. Het is nog niet te zeggen of dit binnen twee jaar dusdanig te evalueren is, dat sprake kan zijn van het einde van de ontwikkelfase.

311 Voor jeugd en Wmo wordt vanuit een aantal speerpunten gewerkt aan de transformatie waarbij de inkoop gebaseerd op het toekomstige beeld een cruciale rol speelt. De inkoop moet ervoor zorgen dat de bestaande aanbieders zich moeten aanpassen om mee te kunnen in de verandering. Zo is Wmo deels ingekocht o.b.v. populatiebekostiging per wijk. De aanbieders hebben kunnen inschrijven op de vraag van de gemeente. De gemeente stuurt niet op inzet maar op vooraf afgsproken doelen en resultaten. Een vergelijkbare beweging is ook gemaakt bij Jeugdzorg. De regio WBW is op jeugd vroeg aan de slag met de transformatie op de jeugdzorg, waarbij er in beginsel is gestart met het arrangementensysteem. Dit in 2017 verder verfijnd.

312 Amsterdam heeft in 2017 de visie uit 2015 opnieuw tegen het licht gehouden. Met ingang van 2018 zal een verdere stap worden gemaakt met de doorontwikkeling van het sociaal domein.

313 Wij gaan fuseren met de gemeente Haarlemmermeer en sluiten aan op hun transformatie.

314 Er zijn programma's voor ondersteuning van kinderen in echtscheidingssituaties, buurtbemiddeling, thuisbegeleiding, thuisadministratie en cliëntondersteuning.

315 We zijn al voor de decentralisatie 2015 begonnen met het vormgeven van de transformatie. Het is niet reëel te verwachten dat een dergelijke transformatie binnen een paar jaar is afgerond. Daarnaast zien we dat de transformatie bij jeugd lastiger is door de grote raakvlakken met de medische zorg/jeugd GGZ. Daarom spelen in het subdomein Jeugd nog de grootste uitdagingen.

Belangrijkste transformaties die in 2018 vorm krijgen: vormgeven inkoop/uitvraag aanvullende zorg en Buurtteams en welke investeringen in sociale basis (en eventueel nog buurtteams) maken dat de verschuiving van voorzieningen naar voren kan.

316 In 2014 is het beleidsplan voor de transformatie 'Samen Doen' vastgesteld ('Om elkaar' in Ommen). Wij verwachten dat de voornemens die in dit plan zijn opgenomen zo ongeveer conform planning eind 2018 zijn gerealiseerd. De transformatie zal in de jaren daarna nog verder vorm moeten worden gegeven.

317 In 2014 is het beleidsplan voor de transformatie 'Samen Doen' vastgesteld ('Om elkaar' in Ommen). Wij verwachten dat de voornemens die in dit plan zijn opgenomen zo ongeveer conform planning eind 2018 zijn gerealiseerd. De transformatie zal in de jaren daarna nog verder vorm moeten worden gegeven.

318 De transformatie is van meet af aan ingezet. Dit blijft een continu proces. Ons inziens kan nooit gesproken worden over een afgerond transformatieproces zolang het sociale domein in beweging si.

319 Deze vraag is te beperkt. De transformatie speelt zich niet alleen af binnen het sociaal domein, maar is breder. Het is de overgang naar de participatiesamenleving, waarin burgers primair zelf verantwoordelijk zijn voor hun wel bevinden. De transformatie gaat dan over een andere benadering van de burger, het bieden van ruimte voor nieuwe initiatieven, het zoeken en stimuleren van niches, en een bewustwording van het verschil tussen de leefwereld van de burger en de systeemwereld van de gemeente. Dit heeft allemaal niet zo heel veel met geld te maken. Oftewel: wij weten wel welke kant de ontwikkeling op gaat, maar kunnen daar geen concrete planning of eindbeeld bij formuleren.De gemeente Werkendam is al wel druk doende om de werkwijze anders vorm te geven. Dit doen wij door middel van Sociale Wijkteams. Daar wordt integraal gewerkt aan integrale casuïstiek. Verder zijn we drukdoende met een Schuldhulpverleningstraject "vroeg er op af" dit vraagt samenwerking met meerdere partijen. Tot slot kunnen wij melden dat wij met een transitie arena bezig zijn, deze bevindt zich nog in de pioniersfase en start in de loop van 2018.

320 Transformatie is regionaal opgepakt. Dit gebeurt bij de 3 decentralisaties in verschillende samenstellingen.

321 In 2019 is een nieuw, regionaal inkoopcontract van kracht. Hierin is de transformatiegedachte voor een groot deel verwerkt. Er zijn nog vervolgstappen te maken, afhankelijk van de uitwerking van het inkoopcontract zal dit nog enige tijd in beslag nemen.

Op dit moment is dit nog niet te voorspellen.

De transformatie beschouwen wij als een continu proces dat gestart is in 2015 en ook na 2019 niet zal stoppen.

322 1) Gebiedsteam investeren in specialistisch en generalistische kennis in het gebiedsteam

2) Kwaliteitsmedewerker voor toetsing beschikkingen en het ontwikkelen van het kennissysteem en innoveren van beleidsregels.

323 Onze gemeente is al vroeg begonnen met Transformatie (beleidsnota Transformatie 2015) en is continu aan het doorontwik-kelen en vernieuwen. Het is bij ons een proces ipv een project aanpak. Het wordt integraal aangepakt 4D. De grootste uitdaging ligt op jeugd. Versterking voorliggend veld (en substitutie duurdere door goedkopere zorg), ook intervenieren verwijsprocessen, uitstroombevordering, doorontwikkeling kernteams met 1 gezin 1 plan zijn belangrijke voorbeelden.

(zie ook onze gemeentebegroting doelenboom ontwikkelprogramma transformatie)

324 Voor WMO en Jeugd wordt vanuit een aantal speerpunten gewerkt aan de transformatie, waarbij de inkoop gebaseerd op het toekomstige beeld een cruciale rol speelt. De inkoop moet ervoor zorgen dat de bestaande aanbieders zich moeten aanpassen om mee te kunnen in de verandering. Zo is WMO deels ingekocht op basis van populatiebekostiging per wijk. De aanbieders hebben kunnen inschrijven op de vraag van de gemeente. De gemeente stuurt niet op inzet, maar op vooraf afgesproken doelen en resultaten. Een vergelijkbare beweging is ook gemaakt bij Jeugdzorg. De regio West-Brabant West is voor wat betreft jeugdzorg vroeg aan de slag met de transformatie, waarbij in beginsel gestart is met het arrangementensysteem. Dit is in 2017 verder verfijnd.

Met betrekking tot participatie is in 2017 het herstructureringsplan van de WVS vastgesteld. (De WVS is ons SW-bedrijf; dit is een Gemeenschappelijke Regeling van 9 gemeenten.) Dit plan moet er voor zorgen dat het SW-bedrijf wordt omgevormd tot een leer-werkbedrijf, waarbij ook een veel sterkere link is en wordt gelegd met het Werkplein (onze uitvoerings-GR, die de uitkeringen verzorgt). In de komende jaren is het de bedoeling dat deze transformatie uitgevoerd wordt.

325 Hoorn is een eind op weg doordat er vanaf 2015 een budget van 2,4 miljoen euro is gereserveerd voor innovatie. Daarbij zit er volop ontwikkeling in de gebiedsteams en wordt er momenteel een nieuwe inkoopstrategie voor de periode vanaf 2019 ontwikkeld.

Dit houdt niet in dat 'de transformatie' binnen een tot twee jaar is afgerond. Vanuit Hoorn is de gedachte dat een transforma-tie (andere manier van denken en werken) meer dan enkele jaren kost. Dit kan nog wel vijf jaar duren, ondanks dat Hoorn al een eind op weg is. Voor alle gemeenten geldt (volgens mij) dat de transformatie niet binnen enkele jaren te realiseren is.

326 Combi van B en D.

We zijn dan inderdaad een eind op weg maar met 1 a 2 jaar redden we het niet. Zoals aangegeven vraagt transformatie om een cultuurverandering en die bereik je niet in zo'n korte tijd. Daarnaast gaat de transformatie bij ons samen met een herindeling. We hebben in de periode 2015-2017 ingezet op de transitie. Sinds eind 2016 is daar transformatie bijgekomen.

Eerst nog per domein. We zitten nu in de fase van het opnieuw vormgeven van het sociaal domein (versterken van de samenlevingskracht, opnieuw vormgeven van onze basisondersteuning en het neerzetten van een integrale toegang). Aan het eind van dit jaar moet er een schets liggen van hoe dit er uit komt te zien. 2018 is het jaar van het toewerken naar ons eindplaatje. Daar staan we eind 2018.

Wat mee speelt is dat we naast ontschotting tussen de domeinen ook werken aan het samen voegen van 4 gemeenten, dit maakt dat het veranderingsproces meer tijd vraagt om tot een duurzaam resultaat te komen, de eerste resultaten zijn goed en inwoners tevreden over de ondersteuning.

327 "Jeugdhulp: Keuze B. De gemeente is eind 2018 een kwart gevorderd met de transformatie.De samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp gaat het komende jaar verder vorm krijgen. Met name de combinaties tussen zorg en onderwijs.

Daarnaast gaat de integrale 24 uurs verblijf meer vorm krijgen in het jaar 2018.

Zware jeugdhulp wordt integraal aangeboden.

Wmo: Keuze C. Met de gemeenten in de Bollenstreek is voor 2017 en 2018 een transformatie agenda opgesteld

Participatie: Keuze A. Zeker op het terrein van de Participatiewet waarin in gemeenschappelijke regelingen wordt samenge-werkt op subregionaal niveau kost afstemming, integraal werken en transformatie veel tijd. Samenwerking tussen de organisaties die gekoppeld zijn aan de gemeenschappelijke regelingen is nog geen gemeengoed en verloopt op sommige terreinen voorspoedig, maar kost op andere terreinen nog veel tijd en afstemming. Daarnaast hebben de deelnemende gemeenten lokale accenten, hetgeen de samenwerking ook kan bemoeilijken."

328 Onze gemeente is dan al een eind op weg, maar verdere afronding vraagt meer dan 2 jaar. Werkwijzen en werkprocessen zullen verder worden vereenvoudigt, ervaringen van multidiciplinaire benadering zullen mogelijk leiden tot verdere verbete-ringen. Wijzigingen van het regeerakkoord, m.n. op het gebied van de WMO lopen hier nog eens doorheen. Hopelijk heeft de wetgever dan de huidige proivacybeperkingen weten op te lossen, door de huidige wetten WMP, Participatie en Jeugdzorg te vervangen door een wet sociaal domein, waardoor de uitwisseling van informatie tussen deze onderdelen eenvoudiger wordt.

Waarmee de informatiehuishouding kan worden verbetert, zodat de professionals binnen het sociaal domein ook echt het beeld op het huishouden kunnen delen. De grootste uitdagingen liggen bij jeugd en WMO, Jeugd, bezien van uit de tekorten die nu nog jaarlijks toenemen en toegang die nu nog voor 60% via medische specialisten loopt. Jeugdzorg cliënten komen hierdoor pas na de verwijzing in beeld. In 2018 wordt concreet gekeken hoe de aansluiting Individuele voorzieningen met het voorliggend veld (algemene voorzieningen en preventie) versterkt kan worden.

329 Onze gemeente heeft dan een start gemaakt maar heeft nog wel een paar jaar nodig voor de verdere vormgeving 330 we zijn begonnen en het houdt nooit op. Bij Jeugd zit de grootste uitdaging. Voorbeelden: 1) de mensen moeten met de

inhoud bezig kunnen zijn. 2) En dus dusdanige opdrachten geven om ieder zijn verantwoording te geven.

331 In onze ogen is transformatie een continu en complex proces, waarbij niet alleen de gemeente maar ook haar omgeving een belangrijke rol heeft en mede bepalend in het succes en het tempo van de transformatie. Afgelopen jaar hebben we als gemeente hierin de eerste stappen gezet, waaronder de rol van consulenten als procesregisseur. Onze zorg ligt in de constatering dat het tempo waarin budgetten (integratie uitkering) worden afgebouwd hoger ligt dan het tempo waarin de transformatie financiële effecten laat zien. We merken dat onze zorg bij veel gemeenten leeft.

332 We volgen de gemeente Rheden in beleid en uitvoering.

333 We zijn een eind op een eind op weg, maar met 1 a 2 jaar redden we het niet. Zoals aangegeven vraagt transformatie om een cultuurverandering en die bereik je niet in zo'n korte tijd. Daarnaast gaat de transformatie bij ons samen met een herindeling.

We hebben in de periode 2015-2017 ingezet op de transitie. Sinds eind 2016 is daar transformatie bijgekomen. Eerst nog per domein. We zitten nu in de fase van het opnieuw vormgeven van het sociaal domein (versterken van de samenlevingskracht, opnieuw vormgeven van onze basisondersteuning en het neerzetten van een integrale toegang). Aan het eind van dit jaar moet er een schets liggen van hoe dit er uit komt te zien. 2018 is het jaar van het toewerken naar ons eindplaatje. Daar staan we eind 2018.

Wat mee speelt is dat we naast ontschotting tussen de domeinen ook werken aan het samen voegen van 4 gemeenten, dit maakt dat het veranderingsproces meer tijd vraagt om tot een duurzaam resultaat te komen, de eerste resultaten zijn goed en inwoners tevreden over de ondersteuning.

334 Een combinatie van b en c. We zijn inderdaad een eind op weg maar met 1 a 2 jaar redden we het niet. Zoals aangegeven vraagt transformatie om een cultuurverandering en die bereik je niet in zo'n korte tijd. Daarnaast gaat de transformatie bij ons samen met de herindeling met de gemeenten Grootegast, Leek en Zuidhorn. We hebben de periode 2015-2017 ingezet op de transitie. Sinds eind 2016 is daar transformatie bijgekomen. Eerst nog per domein. We zitten nu in de fase van het opnieuw vormgeven van het sociaal domein (versterken van de samenlevingskracht, opnieuw vormgeven van onze basisondersteuning en het neerzetten van een integrale toegang). Aan het eind van dit jaar moet er een schets liggen van hoe dit er uit komt te zien. 2018 is het jaar van het toewerken naar ons eindplaatje. Daar staan we eind 2018.

Wat mee speelt is dat we naast ontschotting tussen de domeinen ook werken aan het samen voegen van 4 gemeenten, dit maakt dat het veranderingsproces meer tijd vraagt om tot een duurzaam resultaat te komen, de eerste resultaten zijn goed en inwoners tevreden over de ondersteuning.

335 De transformatie is een voortdurend proces. Met projecten en verbeteringen die in 2017 zijn doorgevoerd en in 2018 op de projectenkalender staan zijn we in 2019 ver met het verbeteren van het sociaal domein. Met name in het sub- domein jeugd is de grootste transformatie uitdaging. Twee projecten die gaan lopen is de inzet van POH jeugd bij huisartsen en versterken ketenregie complexe casuïstiek. Daarnaast vindt budget-coaching plaats.

336 Wij vonden deze vraag niet zo duidelijk.

Vanzelfsprekend zijn wij bezig met de transformatie. Er is 1 wijkteam voor wmo en jeugd. Dit bevordert het integraal werken.

De grootste uitdaging is om werkelijk ontschot te gaan werken. Daarnaast is de oude WSW nog een grote uitdaging.

337 De gemeente Gemert-Bakel heeft de uitvoering van de WMO en P-wet dit jaar ondergebracht bij de GR Peelgemeenten (WMO, bijstands- en minimaregelingen en schulddienstverlening) en GR Senzer (werkbedrijf). De verwachtig is dat 2018 nog als ontwikkeljaar nodig is, om vervolgens met beide GR's op deze onderwerpen in de beheersfase terecht te komen. De uitvoering van Jeugd is ondergebracht bij de GR Peelgemeenten. GR Peelgemeenten verzorgt ook de inkoop van de jeugdhulp en werkt hiervoor samen met de andere inkooporganisaties binnen de regio Zuidoost Brabant. Per 1 januari 2018 wordt er een nieuwe producten en dienstencatalogus (PDC) ingevoerd, met bijbehorend stelsel van objectieve tarieven. Lopende 2018 worden de bestaande beschikking omgezet naar de nieuwe PDC. Vanaf 1 januari 2019 moet alle jeugdhulp ingezet worden volgens de nieuwe PDC. Het is nu nog lastig in te schatten hoeveel tijd er nodig is om met de nieuwe PDC van ontwikkelfase

337 De gemeente Gemert-Bakel heeft de uitvoering van de WMO en P-wet dit jaar ondergebracht bij de GR Peelgemeenten (WMO, bijstands- en minimaregelingen en schulddienstverlening) en GR Senzer (werkbedrijf). De verwachtig is dat 2018 nog als ontwikkeljaar nodig is, om vervolgens met beide GR's op deze onderwerpen in de beheersfase terecht te komen. De uitvoering van Jeugd is ondergebracht bij de GR Peelgemeenten. GR Peelgemeenten verzorgt ook de inkoop van de jeugdhulp en werkt hiervoor samen met de andere inkooporganisaties binnen de regio Zuidoost Brabant. Per 1 januari 2018 wordt er een nieuwe producten en dienstencatalogus (PDC) ingevoerd, met bijbehorend stelsel van objectieve tarieven. Lopende 2018 worden de bestaande beschikking omgezet naar de nieuwe PDC. Vanaf 1 januari 2019 moet alle jeugdhulp ingezet worden volgens de nieuwe PDC. Het is nu nog lastig in te schatten hoeveel tijd er nodig is om met de nieuwe PDC van ontwikkelfase