• No results found

b. Nee, de verwachte uitgaven zijn per saldo hoger dan de beschikbaar gestelde middelen

# Vrijblijvende toelichting b

49 Voornamelijk veroorzaakt door overschrijdingen bij de residentiële Jeugdzorg.

50 Het beeld voor 2017 ligt in lijn met de resultaten 2016, met dien ten verstande dat er in 2017 naast het tekort op Jeugd een tekort op het sub-domein BUIG wordt verwacht (ten opzichte van de rijksbijdragen).

51 De tekorten in de Jeugd zullen waarschijnlijk wat hoger zijn dan de overschotten in de Wmo.

52 De tekorten in de Jeugd zullen waarschijnlijk wat hoger zijn dan de overschotten in de Wmo.

53 De tekorten in de Jeugd zullen waarschijnlijk wat hoger zijn dan de overschotten in de Wmo.

54 Participatie kan naar verwachting binnen het Rijksbudget betaald worden. Voor WMO wordt een tekort verwacht van 436.000 en voor Jeugd een tekort van 958.000.

55 Participatie kan naar verwachting binnen het Rijksbudget betaald worden. Voor WMO wordt een tekort verwacht van 150.000 en voor Jeugd een tekort van 569.000.

56 Aanmerkelijk hoger, tekort is fors over het sociaal domein heen.

57 Overschot van 400.000 op Wmo zorg in natura/ Wmo PGB en een tekort van 2,4 miljoen op Jeugdhulp 58 Naar verwachting € 1 mln. voordeel op de Wmo en € 3,5 mln. nadeel op jeugdzorg

59 Op jeugd zal een tekort ontstaan. Op BUIG middelen houden we geld over. Het tekort op jeugd overschrijdt het overschot op BUIG. Wmo realiseren we naar verwachting binnen de beschikbare budgetten. Hierbij maken we een voorbehoud voor beschermd wonen.

60 Voor 2017 geldt dit voor met name de WMO en Pwet.

Voor Jeugd verwachten we rond de 0-lijn uit te komen, danwel dat we dit binnen het begrotingsproduct waar jeugd onder valt kunnen opvangen vanuit gemeentelijke middelen.

Voor de Pwet geldt dat van oudsher al een grote gemeentelijke bijdrage - naast de rijksmiddelen - voor de Sociale Werkvoor-ziening werd gedaan.

61 Op alle onderdelen verwachten we een tekort.

62 Op WMO wordt een voordeel verwacht, Jeugd een nadeel en Participatie een klein nadeel.

63 RD prognosticeert per saldo een tekort van ruim 8 ton voor de 3D taken. Met name op het gebied van jeugdzorg is het door het Rijk ter beschikking gesteld budget niet toereikend.

64 Met name worden grotere terkorten op jeugdzorg verwacht als gevolg van de lagere bijdrage vanuit het rijk.

65 Er is een prognose afgegeven van fors stijgende zorgkosten ten opzichte van het inkoopbudget voor Jeugd en Wmo 66 Jeugd heeft een structureel tekort, dat groter is dan het verwachte overschot op de Wmo. De Pwet zal waarschijnlijk

budgetneutraal zijn.

67 Kan echter niet worden aangegeven omdat er ook gemeentelijke financiele middelen bij betrokken zijn. Jeugd: een tekort, Wmo incl. gem. middelen: een overschot en Participatie: BUIG en overige participatie een beperkt tekort.

68 Door (deels) integrale uitvoering is het niet onder te verdelen in subdomeinen.

Daarnaast zijn verschillende interpretaties mogelijk over welke inkomsten en welke lasten tot het sociaal domein behoren.

69 Op Wmo2015 zullen de uitgaven lager zijn dan de integratie-uitkering. Voor de overige subdomeinen (Jeugdhulp en Particpatie werk-kdeel) is sprake van een tekort.

70 Zie antwoord op vraag 1

71 De uitgaven op onderdeel Jeugd zijn aanzienlijk hoger dan de beschikbaar gestelde middelen. Het tekort is uit algemene middelen gedekt. Andere domeinen zijn grosso-modo gelijk.

72 In 2017 zijn er aanvullende middelen vanuit reserves ingezet ter dekking van de uitgaven.

73 Met name op de subdomeinen Wmo (begeleiding), Jeugd en Participatie (re-integratie) is een toename in de kosten te zien die in bijdragen aan totale overschrijding ten opzichte van de ontvangen rijksmiddelen.

74 Voor Wmo zijn in de verwachte uitgaven over 2017 lager dan de ontvangen uitkering. Voor Jeugd en Participatie zijn de verwachte uitgaven hoger dan de ontvangen uitkering.

75 Met name door de afnemende rijksbudgetten, in 2016 ontvingen wij nog 133 mln en in 2017 129 mln. Het budget dat wij voor de uitvoering van de jeugdzorgtaken ontvangen is in 2017 € 2 mln minder dan 2016. De tekorten op de jeugdzorg en participatiewet (sociale werkvoorziening en BUIG) lopen hierdoor op. De reeds ingezette transformatie levert (nog) niet een kostenbesparing op die de korting van het rijk kan opvangen.

76 Vergelijking lastig te maken doordat een één op één vergelijking (bijna) niet mogelijk is. Maar op hoofdlijnen kunnen we stellen dat de uitgaven voor WMO, Participatie en Jeugd (incl. personele lasten) hoger zijn dan de inkomsten die we van het Rijk krijgen voor deze taakvelden.

77 Op het onderdeel participatiewet zijn de lasten iets lager dan de beschikbare rijksmiddelen.

78 Bij de Participatie zien we een daling van het aantal uitkeringen, maar ons bestand is nog te hoog.

79 De verwachting is dat met name op het onderdeel jeugdzorg de kosten hoger zullen zijn dan de rijksbijdrage.

80 De verwachting is dat met name op het onderdeel jeugdzorg de kosten hoger zullen zijn dan de rijksbijdrage.

81 Dit geldt voor het domein Jeugd. Voor Wmo: zie toelichting bij antwoord 14. Voor Participatie wordt verwacht dat de uitgaven lager zullen zijn dan het beschikbare budget (BUIG).

82 Wmo en Participatiebudgetten zijn waarschijnlijk toereikend om de verwachte uitgaven te dekken.

Bij de jeugd is de verwachting dat de rijksmiddelen onvoldoende zijn om de verwachte uitgaven te dekken.

We verwachten per saldo (de 3D’s) ook tekort te komen.

83 De rijksmiddelen voor jeugd zijn al vanaf het begin onvoldoende. Voor ons als gemeente ongrijpbaar. Uitganspunten (objectief verdeelmodel) zijn niet te doorgronden om aan te geven waar het nu knelt.

84 Jeugd: tekort ad € 1.570.443 WMO: overschot ad € 1.525.147 Participatie: tekort ad € 1.641.493

85 Deze vraag is alleen te beantwoorden als duidelijk is over welke onderdelen we het hebben. Betreft het hier alleen de nieuwe taken WMO en Jeugd of ook het BUIG budget? Of moeten we ook de oude / bestaande taken voor de decentralisaties erbij betrekken?

Net zoals in 2016 is het rijksbudget WMO en Jeugdhulp niet voldoende om de uitgaven te kunnen dekken. Waar in 2016 (op het toaal van het sociaal domein) nog een positief resultaat behaald kon worden wordt voor 2017 verwacht dat het BUIG budget en de oude taken nodig zijn om ongeveer op nul uit te komen (geen tekort / geen overschot).

Voor een volledig beeld: binnen het onderdeel Participatie heeft de gemeente een tekort op het reintegratiebudget wat tot heden ook opgevangen kan worden door het BUIG budget.

86 WMO kan in 2017 nog uitgevoerd worden binnen de beschikbare gelden. Participatie en Jeugdwet laten een tekort zien.

87 We verwachten in de bestuursrapportage 2017 een tekort van per saldo € 756.000,-88 Dit wordt gecompenseerd doordat de gemeente ook in 2017 eigen middelen heeft ingezet.

89 Met name op het gebied van Jeugd. Wageningen ondervindt veel nadeel van de objectieve verdeelmodellen van het rijk.

90 Waar de rijksmiddelen verder dalen, blijven de lasten vooralsnog gelijk cq stijgen ze zelfs op onderdelen.

91 Weliswaar ontvangen we voor het laatste jaar regionale solidariteit, maar dit zal naar verwachting onvoldoende zijn om de sterk stijgende (jeugd)zorguitgaven te compenseren. Per saldo houden we wat over op de WMO, spelen we quitte op de Participatie en komen we fors tekort op Jeugd.

92 tekort op jeugd, overschot op WMO

93 We zijn bezig met maatregelen zodat de uitgaven per grosso-modo gelijk zijn aan de rijksbijdrage. De constatering is dat de rijksbijdrage in beginsel ontoereikend zijn.

94 In 2017 wordt fors meer uitgegeven op het sociaal domein vanwege het budget innovatie en opgavegericht werken. Deze uitgaven komen op de beschikbare rijksmiddelen voor het jaar 2017 en worden gedekt uit de reserve sociaal domein.

95 Op Jeugd wordt in 2017 een groot nadeel verwacht.

96 tekort op jeugd

licht tekort of neutraal op wmo 2015 licht tekort of neutraal op participatiewet

97 Naar verwachting komen we op elke onderdeel tekort

98 Voor jeugd en participatie zijn de verwachte uitgaven hoger dan de ontvangen rijksmiddelen, voor Wmo 2015 lager. Per saldo zijn de verwachte netto-lasten hoger dan de rijksmiddelen.

99 Op het onderdeel Jeugd wordt een flinke kostenstijging verwacht. Dit is inmiddels begroot door middel van financiele rapportage.

100 De verwachte uitgaven voor de jeugdzorg zijn hoger dan de beschikbaar gestelde middelen voor de Jeugdwet. De verwachte uitgaven voor de Wmo zijn wel lager dan de beschikbaar gestelde middelen voor de Wmo. De beschikbaar gestelde middelen voor de Participatiewet worden naar verwachting volledig uitgegeven. Het verwachte tekort voor jeugdzorg is groter dan het verwachte overschot bij Wmo waardoor de verwachting is dat de bestemmingsreserve zal afnemen per ultimo 2017.

101 Dit geldt naar verwachting voor alle subdomeinen.

102 Als gevolg van de uitname van de WLZ verwacht de gemeente in 2017 meer geld uit te geven voor het sociaal domein dan beschikbaar is gesteld door het Rijk. In de Voorjaarsnota 2017 is ter dekking hiervan structureel € 1,7 miljoen door de raad beschikbaar gesteld.

103 Overschrijding vindt met name plaats bij Jeugdhulp. De ruimte binnen WMO is grotendeels besteed aan incidentele uitgaven en is daarom niet meer beschikbaar te compensatie.

104 Voor Jeugd en Participatie wordt een tekort verwacht. Voor Wmo wordt een overschot verwacht.

105 Wij voorzien een onttrekking van ongeveer € 200.000 aan de reserve sociaal domein voor wat betreft de onderdelen jeugd en wmo nieuw. Met daarbij weer de kanttekening dat niet alle personeelskosten die betrekking hebben op sociaal domein nieuw uit het budget sociaal domein worden gedekt.

Voor wat betreft participatie is er een groot tekort door grote nadelen bij de werkvoorziening.

106 De verwachte tekorten jeugdzorg en Re-integratie WSW lopen verder op. Jeugdzorg door volumetoename en kostenstijging, WSW door oplopende tekorten subsidieresultaat ( Rijkssubsidie vs. directe salariskosten SW medewerkers). De lage lonen-compensatie LIV, leek dit op te lossen maar blijkt niet van toepassing.

107 Extra middelen voor Jeugdzorg.

108 Geraamd is een structureel tekort van € 613.000.

109 Voor jeugdhulp en participatie.

110 Met name bij jeugdzorg een fors tekort. WMO zal naar verwachting iets over blijven. Participatiewet tekort. Ook hierbij geldt dat personele lasten niet t.l.v. rijksvergoeding zijn gebracht.

111 Uitgaven zijn per saldo hoger dan de beschikbare gestelde middelen door Jeugd en Participatie

112 Op dit moment verwachten we een tekort van ca € 700.000, waarvan € 600.000 op het onderdeel jeugd en € 100.000 op het onderdeel Wmo (inclusief HO).

113 zie vraag 14.

114 Zie toelichting bij vraag 14

115 De IU Sociaal domein daalt in 2017 van € € ruim 7 miljoen in 2016 (septembercirculaire 2016) naar ca. € 6,4 miljoen in 2017 (septembercirculaire 2017). Voor de regionale Jeugdzorg wordt voor 2017 , naast eerder al incidenteel beschikbaar gestelde aanvullende budgetten, een extra tekort verwacht van ca € 4 ton. Daarom zullen naar verwachting de kosten (inclusief toegerekende overhead) van de gedecentraliseerde taken in 2017 weer uitstijgen boven de omvang van de IU Sociaal domein.

116 De afwijking tov de rijksmiddelen bij de zomernota (actualisatie augustus): Jeugdhulp -/- 9 mln euro, WMO OMD/OZL -/- 2,5 mln euro, participatie -/- 1,2 mln euro. Daarnaast zijn binnen het sociaal domein nog afwijkingen op de BUIG -/- 3,7 mln euro en het SW bedrijf -/- 1,4 mln euro.

117 Bij Jeugd en Participatie tekort, WMO overschot.

118 Dit geldt naar verwachting voor alle drie de domeinen.

119 Bij Jeugd en Participatie tekort, WMO overschot.

120 Met name de Jeugdzorg overschrijdt fors het beschikbaar gestelde budget.

121 de verwachting is dat er ruim 2 mln onttrokken zal worden aan de reserve sociaal domein. Daarnaast is nog eens ruim 1,5 mln voor de WMO en 1,3 mln voor jeugd ingezet uit de eigen middelen.

122 De tekorten op de jeugdzorg nemen dusdanig toe dat 2017 het eerste jaar is dat per saldo een tekort op het sociaal domein ontstaat.

123 Per saldo is de verwachting dat 2017 voor de 3 domeinen een tekort van 1 -2 miljoen euro gaat laten zien. Hiervoor is een risicobuffer getroffen.

124 Met name een tekort op de Jeugdzorg (€ 1.500.000) en een overschot op de Wmo2015 (€ 600.000) 125 Laatste prognoses circa € 2 miljoen tekort.

126 nvt

127 De verwachte kosten zijn mogelijk hoger dan de beschikbaar gestelde middelen. Voor participatie zijn de uitgaven gelijk aan de rijksmiddelen. Voor de WMO zijn de lasten lager en voor Jeugd mogelijk hoger. De kosten voor jeugd voor 2017 zijn nog niet duidelijk.

128 • Op het gebied van AWBZ verwachten wij in 2017 binnen het rijksbudget uit te komen.

• Bij de participatie verwachten wij in 2017 een tekort van € 250.000. Vanwege de structurele lijn hierin hebben wij de begroting 2018 hier reeds op aangepast en met € 250.000 opgehoogd.

• Op gebied van jeugd verwachten wij per 1 september een overschrijding van € 425.000. Dit nadeel wordt veroorzaakt door nakomende afrekeningen over de jaren 2015 en 2016 voor de niet vrij-toegankelijke zorg. Daarnaast is het Rijksbudget voor 2017 lager dan in 2016. Over het eerste half jaar van 2017 zien wij ook een trend waarin het gebruik van jeugdzorgvoorzie-ningen hoger is dan voorgaande jaren. Wij weten echter nog niet of deze trend zich ook voortzet (deze kan namelijk ook worden veroorzaakt door het feit dat het declaratieproces nu beter loopt dan voorheen).

129 zie toelichting bij vraag 14

130 Bij vergelijking van de uitgaven met de rijksmiddelen hebben wij naar verwachting voor 2017 in totaal van de 3D’s een tekort, waarbij op Wmo een overschot en op Jeugdzorg en Participatie een tekort.

131 Het tekort zit vrijwel exclusief op Jeugd.

132 Dit wordt veroorzaakt door de forse kostenstijging bij Jeugd.

133 Wij verwachten meer kosten dan wij vanuit de rijksbijdrage ontvangen.

134 Kosten voor de uitvoering lopen voor alle drie de wetten naar verwachting op. Daarbij is de stijging op de uitvoering van de Jeugdwet

135 In het financieel kader 2017 jeugd en wmo is uitgegaan van € 12 mln tekort.

Dit is exclusief de tekorten BUIG in beide jaren

136 De verwachting is dat de uitgaven voor 2017 per saldo €200.000 hoger zijn dan de beschikbaar gestelde middelen. Op de jeugdhulp wordt een overschrijding verwacht van €850.000. Dit wordt voor een deel gecompenseerd op onderschrijdingen op het WMO budget. Het onderdeel participatie zal neutraal uitkomen.

137 Bij met name Jeugd 138 zie ook vraag 14

139 Op de WMO verwachten we een overschot en op de jeugdzorg een tekort. Aangezien het tekort op de jeugdzorg grotendeels binnen de solidariteit valt. Verwachten we in 2017 op het totale budget 3D iets over te houden.

140 Ook dit jaar wordt er weer een tekort bij de WSW verwacht. Kosten Jeugd en Wmo zouden redelijk uit moeten komen.

141 Op alle domeinen wordt een tekort verwacht.

142 Tekorten op alle onderdelen, met name Participatie / Bijstandsuitkeringen 143 Het tekort over 2017 zal onttrokken worden aan de reserve sociaal domein.

144 Pwet wordt weer een tekort verwacht.

145 Binnen het subdomein Wmo zien we de kosten voor begeleiding in 2017 toenemen. Verder leidt de maatregel ter verlaging van de eigen bijdrage voor chronisch zieken tot druk aan de inkomstenkant.

Ook binnen het subdomein Jeugd blijven de uitgaven naar verwachting minimaal op het niveau van 2016.

146 De prognose voor de uitgaven en inkomsten 2017 is op dit moment dat de uitgaven BUIG en Jeugdhulp hoger liggen dan de inkomsten en voor de WMO de uitgaven lager liggen dan de inkomsten. Per saldo ontstaat een mogelijk een tekort op de budgetten 2017. Aangezien er nog veel onzekerheden in de uiteindelijke werkelijke kostenontwikkeling zitten moet eerst bezien worden hoe de werkelijke uitkomst van 2017 zal zijn.

147 er is een tekort van € 2.800.000 geraamd. In september is een prognose gemaakt tot einde jaar en op basis daarvan is de verwachting dat er sprake zal zijn van een tekort van € 2.300.000.

148 De verwachting is dat de uitgaven voor de 3D’s in totaliteit hoger zijn dan de hiervoor ontvangen inkomsten. De prognose kw 3 PEELgemeenten laat een tekort zien op het onderdeel jeugd voor het jaar 2017.

149 Er is sprake van een tekort op het sub-domein jeugd.

150 Het tekort dekken we ten laste van de reserve sociaal domein.

151 WMO 2017: uitgaven zijn naar verwachting per saldo hoger dan de rijksmiddelen Jeugd 2017: uitgaven zijn naar verwachting per saldo hoger dan de rijksmiddelen Participatie 2017: uitgaven zijn naar verwachting per saldo lager dan de rijksmiddelen

In de (via de bestuursrapportages bijgestelde ramingen) hebben we hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden. (In 2016 kwamen de grootste afwijking pas bij de jaarrekening naar voren).

152 De verwachting is dat er een fors tekort wordt gerealiseerd op de participatiewet. Voor Wmo en Jeugd dreigt op dit moment een klein tekort of we komen net uit met het budget.

153 Ook voor 2017 verwachten we een (procentueel gezien geringe) overschrijding op het totale budget voor het sociaal domein.

154 M.n. bij het onderdeel Jeugd prognotiseren we een aanzienlijk tekort voor 2017.

c. De verwachte uitgaven zijn per saldo grosso-modo gelijk aan de middelen die voor de