• No results found

Het vervaardigen van een conclusie

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 44-47)

7.1 Opstellen van het adviesrapport

7.1.6 Het vervaardigen van een conclusie

Het laatste onderdeel van het adviesrapport betreft een conclusie richting zowel de opdrachtgever als de softwareontwikkelaar Esri Nederland. Reden waarom deze beide partijen een eigen conclusie krijgen, is eenvoudig te verklaren. Waar binnen mijn project de gemeente Den Haag de primaire opdrachtgever is geweest, is er ook nauw samengewerkt met softwareontwikkelaar Esri Nederland. Zoals te verwachten, heeft de gemeente andere verwachtingen dan de werkelijke ontwikkelaar van de software. De gemeente is vooral geïnteresseerd in de werking van hun huidige product en willen zij graag weten waar de knelpunten liggen in het systeem en hoe zij deze kunnen oplossen om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten naar haar gebruikers. De softwareontwikkelaar heeft heel andere verwachtingen van mijn onderzoek. Zij zijn vooral geïnteresseerd in of de effectiviteit en efficiëntie zijn verhoogd in hun nieuwe versie van de software. Ook willen zij graag weten of de usability bij een upgrade naar het nieuwe pakket verhoogd en hoe dit duidelijk is geworden. Zij zijn dus niet zozeer geïnteresseerd om te kijken hoe het pakket in oude vorm geoptimaliseerd kan worden, maar zij zijn er vooral op gebrand positieve feedback te krijgen op het nieuwe in ontwikkeling zijnde pakket Geoweb 4.0. Dit is de primaire reden waarom er twee conclusies zijn vervaardigd. Bijlage C, Hoofdstuk 7, bladzijde 64 geeft beide conclusies weer en geeft u een beter inzicht in de uitkomsten voor beide partijen.

0 20 40 10 20 15 10 20 10 20 10 15 15 20 10 15 10 25 15 20 15 20 20

Het uitvoeren van de testtaken

Minimum aantal seconden binnen Geoweb 4.0 Minimum aantal seconden binnen Geoweb 3.3

Afstudeer procesverslag

maart

2012

8 Competenties

Het onderstaande hoofdstuk is bedoeld om u een inzicht te verstrekken in de behandelde competenties. Hier zal beschreven worden hoe deze zijn uitgevoerd gedurende het afstudeertraject en zal zo goed mogelijk worden weergegeven of de competentie wel of niet positief is volbracht.

De competenties die ik heb uitgevoerd in mijn afstudeertraject zijn de volgende: rapporten, adviseren, het onderzoeken van een specifieke doelgroep, testen en het onderzoeken van specifieke doelstellingen. Deze zullen hieronder zijn uitgediept.

Rapporteren:

Aangezien ik binnen mijn afstudeertraject meerdere rapporten heb moeten opstellen voor de opdrachtgever, is de rapporteren competentie goed te beschrijven. Meerdere malen binnen het traject heeft er een

tussenevaluatie plaatsgevonden over het product. Hierbij is het plan overgedragen aan de opdrachtgever en heeft deze een goed beeld kunnen krijgen van de wijze waarop het document opgesteld werd. Waar de feedback vooral van positieve aard is gebleken, is mij duidelijk dat de rapportagetechnieken die ik heb gebruikt voor het opstellen van mijn document correct zijn uitgevoerd.

Waar de gemeente hoge eisen stelt aan de documenten, is de positieve feedback voor mij een inzicht dat de documentatie en hierbij de rapportagetechniek op HBO niveau is uitgevoerd. Dit geeft mijn inziens een positief behaalde competentie weer. Het evaluatieformulier wat de opdrachtgever dient in te vullen aan het eind van het afstudeertraject, geeft hier tevens een duidelijk inzicht in.

Adviseren:

Het uiteindelijke advies voor de belanghebbende heeft op moment van schrijven van dit rapport reeds plaatsgevonden. Een duidelijk voorbeeld van het adviseren zijn mijn bezoeken aan softwareontwikkelaar Esri Nederland geweest. Zoals in bijlage C te lezen op pagina 85, heb ik gedurende mijn afstudeertraject onderzoek gedaan naar de iconen en gebruikte terminologie binnen de in ontwikkeling zijnde versie van Geoweb 4.0. Hier heb ik naar productmanager René Colijn overgebracht wat verbeterpunten waren in zowel de iconenset als terminologie. Om dit professioneel te kunnen doen, moet dit als een goed advies worden overgebracht. Aangezien in de nieuwe versie van Geoweb het overgrote deel van mijn bevindingen en adviezen zijn

overgenomen, kan ik op dit punt stellen dat het adviseren naar de softwareontwikkelaar positief is voltrokken. Een ander voorbeeld heeft betrekking op de gesprekken met bedrijfsmentor en opdrachtgever Gert-Jan van der Weijden. Ook hier heb ik tussentijds advies moeten uitbrengen over de gekozen en te voeren wijze van werken. Hierbij heb ik meermaals aangegeven dat de huidige opbouw van het WebGis op usability aspect onderworpen dient te worden aan veranderingen. Waar het eindgesprek over het adviesrapport zeer positief is verlopen en de opdrachtgever heeft aangedragen het plan te delen met andere Geoweb gebruikers, kan ik veronderstellen dat de gegeven adviezen op voldoende niveau zijn aan- en uitgevoerd.

Onderzoeken specifieke doelgroep:

Aangezien er binnen mijn opdracht is vastgesteld dat de viewer WebGis voor verschillende groepen

ambtenaren binnen de gemeente moet worden ingezet, is het ook van belang om te bekijken welke groepen er precies zijn en welke onderdelen van dit programma zij minimaal gebruiken. Aangezien er door Dhr. Gribnau een opzetje is gemaakt van gebruikersgroepen diende ik enkel te bekijken of deze segmentatie voldoende was uitgevoerd en welke onderdelen van het pakket de groep nodig had. Dit heb ik mijns inziens voldoende gedaan. Deze persona’s zijn in het testrapport opgenomen om voorafgaand aan de tests duidelijk te krijgen welke onderdelen van het WebGis er minimaal onderzocht diende te worden.

Kijkend naar de opgestelde persona’s en tevredenheid van de opdrachtgever over deze doelgroepsegmentatie, is het mij duidelijk dat ik de doelgroep op correcte wijze heb onderzocht en in kaart heb gebracht. Hiermee zie ik deze competentie als voldoende bereikt.

Afstudeer procesverslag

maart

2012

Testen:

Binnen mijn afstudeertraject is de competentie testen een onderdeel waar veel waarde aan is gehecht. Reden hiervoor is dat een groot deel van de input voor het adviesrapport het testen op usability heeft bevat. Zo heb ik moeten improviseren op een testomgeving, aangezien er door enkel intern gebruik geen gebruik kon worden gemaakt van het beschikbare testlab op de Haagse Hogeschool. Om dit op te vangen heb ik besloten een testomgeving te improviseren op mijn werklocatie. Na het uitvoeren van een tiental tests heb ik de resultaten die hieruit zijn voortgekomen goed kunnen gebruiken als input voor het adviesrapport. Ook de opdrachtgever was zeer te spreken over de uitgevoerde tests, aangezien hij deze zelfs met beeld en geluid heeft aangehaald in zijn presentatie op de eerder genoemde Geoweb gebruikersdag. Ook deze competentie is op deze wijze uitgevoerd met een positief gevoel na afloop bij zowel de opdrachtgever als mijzelf.

Onderzoeken specifieke doelstellingen:

Waar binnen het traject onderzocht diende te worden wat de redenen waren geweest voor de aanschaf en opzet van het WebGis, is het van essentieel belang geweest om deze doelstellingen duidelijk te krijgen. Waar ik op het moment van schrijven nog actief bezig ben met deze doelstellingen duidelijk op papier te krijgen, kan ik nog niet aan de hand van beoordelingen beschrijven of de competentie wel of niet behaald is. Wel zijn deze doelstellingen nodig geweest om de tests te leiden in de juiste richting, dus deze doelstellingen moeten enkel nog over worden gezet op papier met een duidelijke beschrijving. Deze competentie moet dus aan de hand van onder andere dit verslag worden beoordeeld.

Afstudeer procesverslag

maart

2012

9 De evaluatie

In dit hoofdstuk van het verslag evalueer ik de afstudeerperiode. De evaluatie zal beschreven staan, gesplitst op proces en product. Daarbij geef ik persoonlijke tevredenheids- en verbeterpunten weer. Er zal binnen de procesevaluatie onder andere worden ingegaan op het contact met de opdrachtgever en bedrijfsmentor, problemen gedurende mijn afstudeertraject en technische problemen. Ook zullen de methoden en technieken onder de loep worden genomen. Binnen de productevaluatie zal vooral worden ingegaan op, zoals de naam doet vermoeden, de totstandkoming van de producten en overige activiteiten. Onderstaand hoofdstuk geeft een duidelijke opdeling van deze onderdelen weer.

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 44-47)