• No results found

Het analyseren en verwerken van de usability testuitslagen

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 37-39)

Na het uitvoeren van de usabilitytests waren er een tiental opnames beschikbaar van de uitgevoerde tests. Om deze opnames bruikbaar te maken voor verwerking en een goed inzicht te krijgen in de uitslagen, was het zaak om deze te analyseren. Zo is er bekeken hoeveel handelingen en seconden de testtaken per persoon in beslag hebben genomen. Hiermee is een inzicht te krijgen in de effectiviteit en efficiëntie die het product heeft. Na het verkrijgen van deze informatie moest dit uiteraard ook om worden gezet tot tekstueel sterk opgezette documentatie en uitslagengrafieken om te kunnen gebruiken in het adviesrapport. Hoe dit gehele proces is verlopen geeft onderstaande onderverdeling weer.

6.2.1 Het onderzoeken van het aantal handelingen per testtaak voor effectiviteit

Binnen de usabilitytests is er getest op het WebGis draaiend op Geoweb 3.3. Om hierbinnen te bekijken hoe de effectiviteit er voor staat, is het zaak geweest om te bekijken hoeveel handelingen er nodig zijn om tot een positieve voltooiing van een testtaak te komen. Om dit zo eenvoudig mogelijk te houden, heb ik binnen het screencapture programma ingesteld dat elke handeling een geluid zou produceren en de muis zou oplichten. Hiermee is het in de verwerking eenvoudiger om te horen hoeveel handelingen er zijn verricht om de taak te voltooien. Onderstaande afbeelding geeft weer hoe dit is gedaan.

Afbeelding 12

Hierbinnen zijn de gearceerde gebieden de instellingen die weergeven dat zowel de muis een geluid maakt bij het gebruik (handeling) als oplicht bij een druk op de muisknop. Dit heeft het onderzoeken van het aantal handelingen sterk vereenvoudigd. Om de effectiviteit te bekijken, is dus per testtaak bekeken hoeveel handelingen er zijn gebruikt. Later bij vergelijking tussen versie Geoweb 3.3 en 4.0, is dit ook gedaan binnen Geoweb 4.0 om te bekijken of de effectiviteit verhoogd is binnen de nieuwe versie. Hier zal in hoofdstuk 7.1.5 verder op worden ingegaan.

Afstudeer procesverslag

maart

2012

6.2.2 Het onderzoeken van het aantal gebruikte seconden per testtaak voor efficiëntie

Waar bovenstaand hoofdstuk heeft beschreven dat er onderzocht is hoe de effectiviteit is geregeld in het WebGis, zo is er ook vergeleken op efficiëntie. Efficiëntie wil zeggen, het aantal seconden dat er nodig is om tot de (positieve) voltooiing van een testtaak te komen. Na het uitvoeren van de usabilitytests, moest ook dit worden onttrokken aan de gemaakte opnames van de tests. Dit is helaas minder eenvoudig in te stellen als het aantal handelingen binnen de effectiviteit. Om de efficiëntie goed te kunnen onderzoeken, heb ik gebruik gemaakt van Adobe Premiere. Hier heb ik per testtaak de tijd die de taak heeft gebruikt ge-cut. Op deze manier heb ik de losse gedeeltes kunnen bekijken op tijd. Hiermee heb ik kunnen inzien hoelang de taken individueel hebben geduurd. Dit is wellicht niet de eenvoudigste manier, maar wel de meest accurate. Dit is de reden dat hiervoor is gekozen. Op deze wijze is namelijk de tijd precies te bekijken en zal er geen afwijking plaatsvinden. Ook binnen het onderdeel efficiëntie is bekeken in Geoweb 4.0 hoelang deze taken in beslag hebben genomen. Hiermee is dan ook de vergelijking te trekken of de applicatie efficiënter is richting zijn gebruiker dan versie 3.3. Ook hier zal hoofdstuk 7.1.5 verder op ingaan.

6.2.3 Het omzetten van geanalyseerde gegevens tot bruikbare informatie en grafieken

Waar bij het analyseren van de efficiëntie en effectiviteit binnen Geoweb 3.3 gekeken is naar losse informatie uit de usabilitytests, was ook de uitkomst hiervan enkel in getallen weer te geven. Om deze losse getallen tot bruikbare informatie weer te geven, is het zaak geweest om zowel tekstueel als met grafieken weer te geven wat de getallen voor betekenis hebben. Waar ik binnen het testplan al heb besloten grafieken alsmede tekst te gebruiken voor het bruikbaar maken van informatie, heb ik dit ook na de verwerking van de tests moeten doorzetten. Op deze wijze is een goede input op te zetten voor het adviesrapport. Onderstaande afbeelding geeft weer dat binnen de grafieken zowel de getallen zijn beschreven als met een titel duidelijk is gemaakt waar de grafiek wat over zegt.

Afbeelding 13

Hieruit kan worden afgeleid dat de testtaak tot het aanpassen van de schaal X aantal seconden in beslag heeft genomen bij de testpersonen. Dit is ook tekstueel te beschrijven, maar dit zal verder worden beschreven binnen het adviesrapport, bijlage C.

Dit soort uitkomstgrafieken is voor iedere testtaak opgezet, en bevat tevens een grafiek met het aantal handelingen dat de taak in beslag heeft genomen. Het adviesrapport, bijlage C, geeft u een verder inzicht in al deze grafieken en verdere tekstuele toelichting.

0 20 40 15 25 10 15 20 15 15 30 20 25

Aanpassen van de schaal

Afstudeer procesverslag

maart

2012

7 Realisatiefase

De realisatie van het project is de fase waarin daadwerkelijk met de bouw van het eindproduct aan de gang gegaan zal worden. Hier zullen de uitgevoerde usabilitytests en zijn uitkomsten verwerkt worden tot het werkelijke product. Ook zullen hier adviezen op diverse schaal worden aangevoerd. Hier kan gedacht worden aan adviezen ter verbetering van de usability binnen de applicaties, als aanpasmogelijkheden binnen het gebruikte WebGis. Dit is niet geheel onbelangrijk, aangezien dit een groot deel van de uiteindelijke opdracht representateert.

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 37-39)