• No results found

Risicoanalyse en oplossingsrichtingen

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 197-199)

Om mogelijke risico’s zover mogelijk uit te bannen en oplossingen van te voren al aan te leveren, probeer ik via deze wijze om alles soepel te laten verlopen door op de risico’s in te spelen.

De risico’s die vaak in projecten voorkomen of zich mogelijk voor kunnen doen zal ik hieronder benoemen met mogelijke oplossing:

Tijdnood:

In mijn ogen het grootste risico waarop een project spaak kan lopen, en in eerdere gevallen ook is gebleken. Het is een gevaarlijk aspect wat ik op probeer te vangen door de planning goed bij te houden en deze tijdens het project meerdere malen bij te stellen als iets uitloopt of sneller klaar is dan verwacht. Op deze manier houd ik het meeste inzicht op de tijd en kan ik tijdig ingrijpen als tijdnood dreigt.

Onvoorziene Knelpunten:

Onvoorziene knelpunten zijn bij tijdgebrek al deels behandeld. Elke soort van tegenslag kan hieronder vallen. Ook deze knelpunten kunnen door buffers in de planning worden opgevangen.

Ziekte:

Ziekte is altijd een factor om rekening mee te houden. Ziekte kan altijd voor problemen zorgen. Ook dit punt kan worden opvangen door de planning iets strakker te maken dan normaal het geval zou zijn. Ook is dit bij de studie algemeen bekend zodat mocht het noodzakelijk zijn de afstudeerperiode iets verlengd kan worden zodat de opdracht toch goed afgerond kan worden.

Meerdere betrokken partijen:

Aangezien de afstudeeropdracht voor zowel de gemeente als voor software-engineer ESRI van belang is, dient er goed bekeken te worden voor wie welke delen geschikt zijn. Zo werk je met twee betrokkenen en is het noodzaak om goed duidelijk te houden wat beide partijen verwachten en hierin een gulden middenweg te vinden bij dilemma’s.

Veelvuldige gesprekken met beide partijen en vooraf goed duidelijk krijgen wat je beide partijen oplevert is het beste middel om te zorgen dat beide partijen tevreden gesteld zullen worden met het eindresultaat.

Verhuizing:

Een punt om te benadrukken, is de naderende verhuizing van dienst. Door de overplaatsing van een aantal leden van de afdeling naar de dienst DSO, zal ook ik deze stap maken. Hierdoor kom ik in een nieuwe omgeving met een nieuw afdelingshoofd. Waar ik enkel een actieve werkplek en enige hulp van belanghebbenden nodig heb, zal de stap niet drastisch ingrijpend zijn op het project. Toch is het belangrijk om het aan te halen in het geval er toch veranderingen gaan opspelen die het traject in gevaar kan brengen. Hierdoor is het noodzakelijk de planning goed na te leven en tijdig in te grijpen bij veranderingen.

Absentie en/of ziekteverlof betrokken personen

Aangezien ik voor een aantal belangrijke producten binnen het project afhankelijk ben van betrokken experts, is het noodzakelijk om te bekijken hoe het opgevangen kan worden indien deze personen niet te bereiken zijn door een drukke agenda of mogelijk ziekte. De eenvoudigste manier om dit te doen is bekijken of er anderen het kunnen opvangen indien dit zich voordoet. De onderstaande tabel geeft een inzicht in de primaire keuze qua personen en een mogelijke vervanger indien één van bovenstaande problemen zich voordoet.

Een ander voorbeeld heeft plaatsgevonden met softwareleverancier ESRI Rotterdam. De afspraak van 13 december is verschoven naar 22 december. Ook hieruit blijkt dat mocht er iets tussen afspraken komen, het vaak lastig is om spoedig een nieuwe te maken. Ook dit moet in de planning als buffer worden opgenomen om niet direct in de knel te raken bij zon tegenslag.

Plan van aanpak

November 2011

Onderwerp

Expert

Mogelijke vervanging

Doelen WebGIS

Ed Visser

Gert-Jan van der Weijden

Testen (richtlijnen e.d)

Thijs Paffen

Gert-Jan van der Weijden

Globale documentopstelling

Gert-Jan van der Weijden

Kees Wassenaar

Viewers

Antoine Gribnau

Gert-Jan van der Weijden

Leden Functioneel Beheer

Persona’s

Antoine Gribnau

Gert-Jan van der Weijden

Testplan

Gert-Jan van der Weijden

Thijs Paffen / leden FB

Testtaken

Gert-Jan van der Weijden

Thijs Paffen / leden FB

Adviesrapport

Gert-Jan van der Weijden

Kees Wassenaar

Vergelijkingen Geoweb 3.3/4.0 Gert-Jan van der Weijden

Antoine Gribnau

Adviesrichting oplossingen

Gert-Jan van der Weijden

Kees wassenaar / Ed Visser

Dit zijn de grootste problemen die ik op dit moment kan voorzien en zich mogelijk voor kunnen doen. Dit hoop ik natuurlijk niet maar om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik dus bovenstaande problemen met oplossingsrichtingen aangevoerd.

Oplossingsrichtingen knelpunten:

Om de knelpunten, beschreven in de probleemomschrijving, op te kunnen lossen, worden de usability uitslagen en aspecten met de volgende literatuurwerken of interviews gemeten (eigen bevindingen zullen worden gemeten met) :

Eigen bevindingen op het gebied van:

Zal worden gemeten door middel van:

Terminologie

“Elements of user interface” door Jesse James Garrett

Buttonplaatsing

“Elements of user interface” door Jesse James Garrett

Algehele lay-out

“Elements of user interface” door Jesse James Garrett

Testen usability aspecten

“Usabilitytesting” richtlijnen door Jacob Nielsen

Informatievergaring:

Interviewmomenten met:

Ed Visser

Antoine Gribnau

Gert-Jan van der Weijden

Thijs Paffen

Plan van aanpak

November 2011

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 197-199)