• No results found

De procesevaluatie

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 47-50)

Over het algemeen bekeken vond ik het gehele proces van mijn afstudeerproject relatief goed verlopen, hoewel de opdracht zoals in de planning stond niet geheel is doorlopen zoals vooraf gepland. Wel heb ik dit kunnen goedmaken door op de rustige dagen mijn opdracht goed en productief uit te voeren.

In het begin moest ik sterk wennen aan de werktijden en de omstandigheden waarin gewerkt diende te worden. Na ongeveer een week kwam ik goed in het ritme en na twee weken liep alles voorspoedig en vulden de uren zich snel met de projectwerkzaamheden. Ook is de wisseling van bedrijfsmentor iets geweest waar even op ingesteld moest worden, maar heeft dit geen negatieve invloed gehad op mijn afstudeertraject. Onderstaande hoofdstukverdeling geeft hierin een beter inzicht.

9.1.1 Planning

Na het beschrijven van de opdrachtomschrijving begon ik met de planning op te stellen voor in zowel het afstudeerplan als in het plan van aanpak. Hierin heb ik, achteraf bekeken, een redelijke strakke planning opgezet waarbij de weken enigszins zijn afgeweken van de vooraf opgestelde verwachtingsperiode. Wel heb ik na advies van meerdere personen binnen de Haagse Hogeschool de planning aan het einde van het traject relatief leeg gehouden. Hiermee kon bij uitloop van de taken deze loze tijd opgevuld worden met eerder geplande taken. Dit blijkt in het project goed van toepassing te zijn gekomen. Ook is dit een rustpunt geweest zodat ik zonder al te veel stress kon werken naar de oplevering van alle benodigde producten. In de nabije toekomst is het zeker wederom een goed plan voor mezelf om de planning ruim te nemen en om de laatste weken “vrij” te plannen om mogelijk eerder verloren tijd hiermee op te kunnen vangen.

9.1.2 Contact met de bedrijfsmentor/opdrachtgever

Contact met de bedrijfsmentor

Binnen mijn afstudeertraject heb ik door omstandigheden te maken gehad met twee bedrijfsmentoren. Mijn originele bedrijfsmentor, Antoine Gribnau, is na een aantal weken binnen mijn aanstelling als afstudeerstagiair namelijk gedetacheerd naar een andere afdeling binnen de gemeente. Hierdoor is zijn rol van bedrijfsmentor vervallen, aangezien hij op die wijze weinig tot geen inzicht kon krijgen in mijn werkwijze en gehele

procesdoorloop. Om dit probleem op te lossen, hebben wij in gezamenlijk overleg besloten de taak van bedrijfsmentor tevens over te hevelen naar Gert-Jan van der Weijden, mijn opdrachtgever. Aangezien ik met Gert-Jan het meest contact heb gehad over allerhande zaken, leek ons allen binnen de afdeling dit de beste optie.

Contact met de opdrachtgever

In het begin van het project heb ik besloten om een aantal malen in de afstudeerperiode een gesprek te houden met de opdrachtgever over de voortgang van het project. De gesprekken zijn mijns inziens positief verlopen. Reden hiervoor is geweest dat de opdrachtgever veel tijd heeft vrijgemaakt voor de ondersteuning en veel interesse heeft gehad in en gedurende het onderzoek. Hierdoor zijn deze gesprekken dus erg informatief en behulpzaam voor beide partijen geweest en is er door zowel de opdrachtgever als mijzelf veel

Afstudeer procesverslag

maart

2012

informatie opgedaan door deze nuttige gesprekken. Deze gesprekken hebben (vrijwel) wekelijks plaatsgevonden.

Bij een volgend soortgelijk project wens ik deze zelfde aanpak en hulp te verkrijgen van de opdrachtgever. Door vooraf goede afspraken te maken met de opdrachtgever is dit naar eigen inzicht mogelijk. Zo moet ik met de opdrachtgever afspreken wanneer we zaken gaan bespreken, waarover dit zal gaan en hoe lang het zal gaan duren. Hiermee is een goede informatievoorziening voor beide partijen relatief eenvoudig op te zetten.

9.1.3 Technieken en methoden

De technieken en methoden die ik heb gebruikt, namelijk “projectmanagement” van Roel Grit en de ontwerpmethode “the elements of user interface” door Jesse James Garrett, heb ik in voorafgaande hoofdstukken beschreven per fase zo diep mogelijk proberen te beschrijven naar gebruik ervan. Wat ik aan deze methoden prettig vind is dat je structureel te werk gaat en een goed overzicht blijft houden over en in je activiteiten. Ook heb je altijd een sterk opgezet en algemeen aanvaard naslagwerk te raadplegen als je even in de knel zit.

Het voordeel aan de koppeling tussen deze ontwerpmethode en projectmanagementmethode, is dat deze goed op elkaar aansluiten en vlekkeloos naast elkaar kunnen worden gebruikt. Hierdoor loopt het project altijd direct een stuk plezanter.

Over het gehele project genomen met alle documentatie eromheen bekeken heb ik zowel de methode van Roel Grit als van Jesse James Garrett naar wens kunnen gebruiken, zoals u hebt kunnen lezen.

Als ik in de toekomst wederom een soortgelijk project moet uitvoeren, zal ik sterk overwegen om op dezelfde wijze te werk te gaan.

9.1.4 Rapporten

In mijn omschrijving voorafgaand aan mijn afstudeerproject heb ik beschreven een aantal rapporten te gaan opstellen, namelijk:

 Plan van aanpak

 Benchmark

 Testplan

 adviesrapport

 Afstudeerverslag

Aangezien ik frequent op de Haagse Hogeschool aan soortgelijke rapporten heb gewerkt, was dit voor mij niet de grootste uitdaging. Wel is het, zoals bij elke documentatie, het geval dat er een groot aantal uren ingestoken dient te worden. Ook het niveau en de terminologie die de opdrachtgever heeft verwacht had een andere standaard dan de Hogeschool normaal verwacht. Dit was voor mij een leuke uitdaging, en is achteraf bekeken goed uitgepakt voor beide partijen.

Om de documenten consistent te houden, heb ik besloten om een vast uiterlijk voor documenten aan te houden. Hierbij komt dus ook nog een minuscuul stukje vormgeving en opbouw kijken.

Alle documentatie zult u in de bijlagen dus in dezelfde stijl terugvinden om alles compleet en consistent te houden.

Afstudeer procesverslag

maart

2012

9.1.5 Technische problemen

Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik zowel met mijn eigen laptop als met een beschikbaar gestelde werk - PC gewerkt. Op deze werk PC heb ik namelijk moeten werken aan producten die ik niet volledig kon voltooien op mijn laptop. Hierbij moet gedacht worden aan het gebruik van het WebGis, dat enkel op een werk PC draait. De overige voorbereidende producten heb ik mijn de nieuwste Office versie op mijn laptop opgezet. Op de PC op het bedrijf heb ik de WebGis onderdelen dus kunnen verwerken tot verslagen en zijn de documenten dus door twee hardwareproducten opgemaakt. Nadat ik alle benodigde informatie van het WebGis binnen had en de usabilitytests had voltooid, besloot ik niet meer met de werk PC aan de slag te gaan maar mijn eigen laptop. Reden hiervoor is dat werken met twee hardwareproducten met verschillende versies software niet

aangenaam werkt en het uiterlijk van de documenten hiermee inconsistent werd. Na alles terug te hebben gezet in het oorspronkelijke uiterlijk en de consistentie terug was, heb ik verder geen problemen gehad bij het verder werken aan de producten met behulp van de laptop.

Afstudeer procesverslag

maart

2012

In document Usabilityonderzoek op WebGis Den Haag (pagina 47-50)