• No results found

Verslag Raad van Commissarissen

In document Bestuursverslag 2021 (pagina 42-45)

We willen hen zo goed mogelijk begeleiden en doen dat samen met allerlei andere

5.2 Verslag Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen houdt toezicht op alle onderdelen van de organisatie. De Raad van Commissarissen is samengesteld op basis van een profielschets en bestaat uit 5 leden met elk hun eigen specifieke kennis op het gebied van volkshuisvesting, financiën, bedrijfsvoering en ruimtelijke ordening. De Raad van Commissarissen doet hierbij haar verslag over 2021.

Bij wet is geregeld dat twee leden van de Raad van Commissarissen namens de huurders plaatsnemen in de Raad. Dit zijn Harry Loozen en Marjo Vankan. Ze nemen hieronder het woord.

Alle commissarissen hebben uiteraard oog voor de huurder, want dat is het bestaansrecht van Woonpartners. Maar we zien het als commissarissen namens de huurders wél als een extra verantwoordelijkheid om de verbinding heel goed te houden met de Huurders Belangen Vereniging. Niet alleen op formele momenten, maar ook in het dagelijks contact. Je kunt bij de inzet van de middelen van Woonpartners ook accenten aanbrengen. Daar letten wij, vanuit ons perspectief, extra op, zodat er een zo goed mogelijke balans is tussen betaalbaarheid, beschikbaarheid en leefbaarheid. Ook zijn we in de COVID-19 periode met de fiets op werkbezoek geweest in de wijken om nieuwbouwprojecten te bekijken, renovaties zelf met de bewoners te bespreken en om de recyclebare keukens met eigen ogen te zien.

We willen allereerst de complimenten uitspreken naar Woonpartners voor de manier waarop men de organisatie ondanks corona overeind heeft gehouden en toch de doelstellingen heeft gerealiseerd. We zien dat de directeur-bestuurder op een goede manier de organisatie ontwikkelt en onder de arm neemt. Dat is een compliment waard, want daar krijg je de organisatie mee verder. Afgelopen jaar is het vernieuwde kantoor in gebruik genomen.

En ook dat kantoor stemt tot tevredenheid. Er is een mooie en prettige werkomgeving gecreëerd, met hergebruik van heel veel bestaand materiaal. Dat laat ons duurzame hart sneller kloppen.

Vernieuwing

Woonpartners was ook in 2021 ambitieus en op vernieuwing gericht, zonder dat dit een doel op zich is. Wat Woonpartners doet, doet het voor de huurder. Daarbij staat duurzaamheid voorop. Het experimenteert bijvoorbeeld met het hergebruik van materialen in het kantoor, introduceerde recyclebare keukens en werkt hard aan het energiezuiniger maken van het

woningbestand. Daarnaast richt de vernieuwing zich ook op groei. Niet om groter te worden, maar juist om met minder meer te doen. Woonpartners gaat zuinig om met het geld van de huurder, maar ook met energiebronnen en materialen. Dat is goed. We zien daarin ondernemerschap en vooruitgang.

Voortrekkersrol

Woonpartners nam afgelopen jaar in de regio een voortrekkersrol in de relatie tot de gemeente, in relatie tot conceptueel bouwen en in toepassing van duurzaamheidsmaatregelen. De aandacht voor innovatie gaat bij Woonpartners niet ten koste van aandacht voor de bestaande processen. De verantwoordelijkheid voor die reguliere processen is meer en meer breed in de organisatie gelegd. De managers krijgen én nemen de ruimte om met eigen teams resultaten te behalen. Dat werkt.

We komen uit een periode waarin vertrouwen tussen de werkorganisatie en Huurders Belangen Vereniging niet vanzelfsprekend was. Dat is duidelijk aan het verbeteren. Onder meer heeft dat te maken met de directeur-bestuurder, die de huurders meer betrekt, opzoekt en daar ook werkelijk belang aan hecht.

Daarnaast zien we ook bij de Huurders Belangen Vereniging een coöperatieve houding. We vinden dat belangrijk en willen het contact met hen absoluut warm houden en ze betrekken bij wijkverbeteringen die we voor ogen hebben.

Verschillende belangen dienen

Corporatieland kent vele benchmarks waaraan we Woonpartners voortdurend toetsen. En daarnaast wordt ook door de Rijksoverheid de lat behoorlijk hoog gelegd. Er dienen veel verschillende belangen te worden gediend. In dat krachtenveld moeten keuzes worden gemaakt. Woonpartners doet dat op bedrijfsniveau en niet project voor project. Dat betekent dus ook dat er soms bewust voor gekozen wordt om op een project verlies te nemen als daar een ander project met voldoende (maatschappelijk) rendement tegenover staat.

Zo werkt het ook op het gebied van duurzaamheid. Daar zien we dat Woonpartners een meer zakelijke aanpak voorstaat. Waarbij de investeringen van Woonpartners in energiemaatregelen (zoals isolatie of zonnepanelen) leiden tot lagere energiekosten voor bewoners, ook deels leiden tot huurverhoging.

Op die manier ontstaat er een situatie die voor iedereen voordeel oplevert. Wij als commissarissen en de Huurders Belangen Vereniging steunen dat beleid.

Woonpartners gaat komend jaar met ambitieuze nieuwbouwplannen een aantal pareltjes toevoegen aan de stad. Daarnaast zien we uit naar een goede samenwerking met de Huurders Belangen Vereniging.

Maar het zal ook spannend blijven of we de betaalbaarheid in de hand kunnen houden met de stijgende bouwkosten en de beschikbaarheid van nieuwe woningen met de schaarste aan bouwlocaties. De regionale samenwerking met conceptueel bouwen moet daarop voor een belangrijk deel het antwoord voor de toekomst zijn. Die toekomst zien we met vertrouwen tegemoet.

Harry Loozen en Marjo Vankan

Leden Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders

5.2.1 (Her)benoemingen 2021

In 2021 is mevrouw A.M.H. Vankan op 1 juni benoemd op bindende voordracht van de HBV voor een periode van 4 jaar. Mevrouw Vankan vervangt mevrouw A.G. van Merode-Varossieau die eind 2020 is afgetreden. Zij was tevens lid van de RvC op voordracht van de HBV.

Permanente educatie (PE-punten)

De RvC-leden blijven hun kennis ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen. De met Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties afgesproken Permanente Educatie-systematiek is hierop van toepassing (PE-punten). Uitgangspunt is dat elke commissaris zelf de verantwoordelijkheid draagt én neemt om op een goede manier invulling te geven aan een eigen permanente educatie en die van de RvC. Tijdens de jaarlijkse zelfevaluatie wordt met elkaar besproken hoe bijgedragen kan worden aan effectief intern toezicht en wat welke commissaris inhoudelijk daarvoor nodig heeft en wat daarvoor aan PE gevolgd gaat worden. Tevens gaan we met elkaar in gesprek Raad van Commissarissen

18-06-2018 18-06-2022 nee - lid remuneratiecommissie - lid vastgoedcommissie

(tijdelijk/6 maanden) - directeur/ eigenaar SYNTYS - docent Fontys Hogescholen - lid Raad van Advies Merlijn groep BV

14

Dhr.

S.F.A.

Van Kessel

lid RvC 17-05-2016

17-05-2020 17-05-2024 nee - voorzitter auditcommissie - zelfstandig ondernemer,

interim professional, toezichthouder - bestuurslid Stichting RAN - lid RvC Area Wonen, Uden Veghel - Bestuurslid Stg. Thuis in Oss - lid RvT Ascert (stg. Certificatie

Asbest)

26-11-2020 26-11-2024 nee - lid vastgoedcommissie

- voorzitter vastgoedcommissie (tijdelijk/6 maanden)

- voorzitter remuneratiecommissie - zelfstandig ondernemer - lid RvC Woonstichting Valburg - directeur Netwerk Conceptueel

Bouwen

05-04-2020 05-04-2024 Ja - lid auditcommissie

- directeur en eigenaar van Hoenderstaete B.V.

(geassocieerd met Boer & Croon Interimmanagement, Amsterdam.

01-06-2021 01-06-2025 ja - voorzitter vastgoedcommissie - Lid Raad van Toezicht Trajekt

Maastricht/Heuvelland - Programmamanager Geleen-Zuid

16

Nevenfuncties

In de Statuten en reglementen van de RvC en het bestuur zijn naast praktische zaken ook zaken vastgelegd die niet verenigbaar zijn met het lidmaatschap. Gedrag, integriteit, onafhankelijkheid en transparantie staan hoog in het vaandel. Bij het aantreden van mevrouw Vankan als commissaris werden haar nevenfuncties besproken. Later dat jaar werd een nieuwe opdracht door haar aangegaan waarvan ze de RvC op de hoogte heeft gebracht. Daarbij zijn geen onverenigbaarheden vastgesteld.

De overige commissarissen zijn geen nieuwe nevenfuncties aangegaan in 2021 ten opzichte van 2020.

In document Bestuursverslag 2021 (pagina 42-45)