• No results found

Samenwerking met partners

In document Bestuursverslag 2021 (pagina 36-39)

De kwaliteit van de leefomgeving gaat over een prettig sociaal woonklimaat. Onze ambitie

4.3 Samenwerking met partners

Woonpartners vindt de samenwerking met haar keten- en netwerkpartners belangrijk. Zowel op het niveau van wijken en buurten als op de schaal van Helmond en de regio. Op elk niveau stellen we ons coöperatief op en gaan we actief op zoek naar samenwerking. Als grootste corporatie in Helmond nemen we op belangrijke of lastige thema’s regelmatig het voortouw. Zo hebben we in 2021 voor alle corporaties een training georganiseerd rondom het herkennen en tegengaan van ondermijning in de wijken. Ook in de prestatieafspraken zijn op dit thema afspraken gemaakt. Daarnaast

hebben we het initiatief genomen om te komen tot een nieuw stallingsbeleid voor (elektrische) voertuigen (scootmobiels of elektrische fietsen) in

gemeenschappelijke ruimten.

Zes woningcorporaties & gemeente Helmond:

Samen voor een inclusieve stad: een mooier, duurzamer en leefbaarder Helmond

De kracht van samenwerking nóg beter benut

De gemeente Helmond en de zes woningcorporaties in de stad: al tientallen jaren zijn we partners en evenzo lang streven we gemeen schappelijke doelen na. In een aantal gevallen zelfs al meer dan 100 jaar! Samen werken we aan passende huisvesting voor (toekomstige) Helmonders met verschillende inkomens, aan veerkrachtige wijken en aan verduurzaming van de stad. We durven gerust te stellen dat we weten waar de kracht van iedere organisatie ligt. Die krachten gaan we nu heel bewust benutten. Samen. Om nieuwe - steeds grotere - uitdagingen aan te gaan.

Voor de stad en haar inwoners.

De gemeente Helmond en de zes woning-corporaties in de stad: al tientallen jaren zijn we partners en evenzo lang streven we gemeenschappelijke doelen na. In een aantal gevallen zelfs al meer dan 100 jaar!

Samen werken we aan passende huisves-ting voor (toekomstige) Helmonders met verschillende inkomens, aan veerkrachtige wijken en aan verduurzaming van de stad.

We durven gerust te stellen dat we weten waar de kracht van iedere organisatie ligt.

Die krachten gaan we nu heel bewust benutten. Samen. Om nieuwe - steeds grotere - uitdagingen aan te gaan.

Voor de stad en haar inwoners.

Helmond groeit, maar bloeit niet vanzelf. We beseffen dat niet iedereen goed kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen in onze samen-leving. Er is er een tekort aan betaalbare huur-woningen. En veel bestaande woningen vragen om maatregelen om ze toekomstbesteding te maken. Voor de toekomst hebben we dan ook grote ambities, waarvan wij geloven dat we die alleen samen waar kunnen maken.

Verbinden voor de lange termijn We kennen elkaar. Al jarenlang maken we prestatieafspraken en werken we samen in verschillende volkshuisvestings- en leefbaar-heidsprojecten. Daar maken we ons nu nog sterker voor. Niet voor even, maar voor de langere termijn. De corporaties doen dat door bij te dragen, mee te denken en te investe ren in de uitdagingen van Helmond. Zij hebben slagkracht, een verleden én een toekomst in

Helmond. Ze vervullen een centrale rol in de elf Helmondse wijken. Samen richten we ons op het versterken van de veerkracht van mensen. Het verder verduurzamen van de wo ningvoorraad, zeker voor mensen met lagere inkomens. Op het levensbestendig wonen voor de groeiende groep senioren. En natuurlijk - juist nu - op het reali seren van voldoende betaalbare woningen.

Daarvoor geven we onze samenwerking een nieuwe impuls. Hoe? Lees de vele voorbeelden op deze poster.

Gezamenlijke focus Deze samenwerkingsstrategie beschrijft een manier van samenwerking. Om uiteinde lijk, van-uit een gedeeld beeld op Helmond, tot concrete resultaten en beter gedragen prestatie afspraken (die we samen met de Huurdersorganisaties sluiten) te komen. Verschillen in uitgangs punten, beschikbare middelen of prioriteiten op de

bestuurlijke agenda maken we bespreekbaar.

We lossen die op vanuit de gezamenlijke focus.

Hiervoor bespreken corporatiebestuurders en het college van B&W jaarlijks of we de goede stappen hebben gezet. Maar ook kijken we of er nog wat meer lef nodig is om keuzes te maken.

Daarnaast betrekt de gemeente de woning-corporaties eerder bij het opstellen van grote koersdocumenten, zoals de Strategische Agenda.

Zo wordt zo’n agenda echt van ons allemaal.

Op weg

Eind 2022 bekijken we met elkaar – en met een nieuw college – wat de impuls aan de samen-werking heeft opgeleverd en wat nog beter kan.

Intussen zijn we er trots op dat we al een flink eind op weg zijn. Gemeente en corporaties, samen voor hetzelfde doel. Samen voor een inclusieve stad: een mooier, duurzamer en leefbaarder Helmond.

4.3.1 Prestatieafspraken

Op basis van de vastgestelde gemeentelijke woonvisie spreken gemeente Helmond, de Huurders Belangen Verenigingen en de Helmondse woningcorporaties jaarlijks af welke prestaties ze leveren.

Uit de evaluatie is gebleken dat over het jaar 2021 tevredenheid is over de wijze waarop invulling is gegeven aan de afspraken. Waar afspraken niet zijn gehaald, zijn deze in aangepaste vorm, meegenomen in de gesprekken rondom de prestatieafspraken 2022.

Op 16 december 2021 zijn de prestatieafspraken voor 202212 ondertekend.

Vanaf 2022 worden de prestatieafspraken ondergebracht in drie inhoudelijke programmalijnen die elk een programmamanager (medewerker corporatie) en een bestuurlijk verantwoordelijke (directeur-bestuurder corporatie) kennen.

Op deze manier willen we de samenwerking tussen de corporaties onderling en met de gemeente beter vormgeven. De programmalijnen zijn:

Betaalbaar en beschikbaar

Inclusieve samenleving

Duurzaamheid

Verbeteren samenwerking

Tijdens de ontwikkeling van onze dienstverleningsvisie zijn we het gesprek aangegaan met onze partners onder de noemer ‘Kletsen in de keten’. We hebben gesproken over wat we verstaan onder goede dienstverlening, over dienstverlening naar elkaar en hoe we samen een betere dienstverlening voor onze huurders kunnen realiseren. Deze gesprekken zijn door alle partijen positief ontvangen en hebben veel informatie opgeleverd. In 2022 zetten we dit voort. Daarnaast hebben we voor het eerst een meting gehouden onder onze maatschappelijke partners, om de tevredenheid over de samenwerking te toetsen. De algemene tevredenheid over de samenwerking komt uit op een 8,4 op een schaal van 10. We ontvangen vooral positieve geluiden over de samenwerking. Op een aantal deelvragen zijn scores gegeven die ‘neutraal’ waren. Dat zien we als onze verbeterpunten om mee aan de slag te gaan.

Vanuit de programmalijn ‘Inclusieve samenleving’ heeft Woonpartners het initiatief genomen een bijeenkomst te organiseren voor medewerkers van de Helmondse corporaties, waarbij de focus lag op het gezamenlijk verbeteren van de leefbaarheid in de wijken. Tijdens deze sessie zijn veel concrete ideeën opgedaan die deels direct vertaald zijn in de prestatieafspraken. Een vervolg is gepland.

Maatschappelijke opvang

In 2021 is ook de samenwerking met SMO geïntensiveerd. Samen hebben we gezocht naar een oplossing voor de (tijdelijke) sluiting van opvanglocatie Huize d’n Herd omdat dit pand wordt verbouwd. Studio 5701 is door Woonpartners aangedragen als oplossing, om daar tijdelijk de bewoners van SMO te huisvesten. Om dit te realiseren is nauw samengewerkt met de bewoners van Studio 5701, de omwonenden en de bewoners van

wooncomplex HIER/HERE. De bewoners van Studio 5701 hebben een studio gekregen in HIER/HERE. Middels goede communicatie is draagvlak voor de oplossing gecreëerd en zijn eventuele problemen voortijdig voorkomen.

Met SMO wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van een gemengd wonen concept. Waarin voormalig dak- en thuislozen een zachte landing in de wijk wordt geboden, in een wooncomplex waar medebewoners open staan voor deze groep als buren en waarbij goede begeleiding is geborgd.

4.3.2 Toenemende zorgvraag

Vanuit zorgpartijen zien we een toenemende vraag op het gebied van huisvesting. Het betreft hier onder andere uitstroom uit intramurale instellingen (al dan niet met vervolg begeleiding), huisvesting van jongeren en geclusterde huisvesting van ouderen met (intensieve) begeleiding. Hoewel deze vragen geregeld binnenkomen bij gemeente en de verschillende corporaties, is de exacte omvang van de vraag onduidelijk. Hier vindt momenteel een inventarisatie van plaats. Ook zijn in de prestatieafspraken 2022 afspraken gemaakt over het gezamenlijk komen tot één loket voor deze vragen in Helmond, onder coördinatie van gemeente Helmond. Samen kijken we hoe we aan deze toenemende vraag kunnen voldoen, zonder een onevenredige belasting op bepaalde wijken in de stad te doen. Nieuwe woonconcepten, meer focus op spreiding en betere afspraken over begeleiding, zijn hier de sleutel naar een inclusieve samenleving met plek voor iedereen.

Het uitgangspunt bij alles wat we doen,

In document Bestuursverslag 2021 (pagina 36-39)