• No results found

Verloningen in aandelen en opties 34

In document AXA Bank Europe (pagina 111-114)

De hieronder vermelde instrumenten voor vergoeding in aandelen zijn voornamelijk instrumenten die aflo-pen in aandelen, maar omvatten ook instrumenten die afloaflo-pen in geld. De eenheidskosten van de instru-menten voor vergoeding in aandelen met afloop in aandelen variëren niet voor een gegeven plan, terwijl die van de instrumenten met afloop in geld bij elke afsluiting worden geactualiseerd.

De totale last voor AXA Bank Europe is niet beduidend.

34.1 Stock-options AXA S.A.

De kaderleden en de sleutelwerknemers kunnen opties op aandelen van AXA ontvangen in het kader van stock-option plannen van de onderneming. Deze opties kunnen intekenopties zijn, die de uitgave van nieuwe aandelen van AXA impliceren, of aankoopopties, die de levering van eigen aandelen impliceren. De voor-waarden voor elke toekenning van aandelen kunnen variëren. Momenteel (i) worden de opties toegekend tegen een prijs die niet lager is dan het gemiddelde van de slotkoersen van AXA op de beurs van Parijs gedu-rende de 20 noteringsdagen die aan de toekenning voorafgaan, (ii) zijn ze geldig gedugedu-rende maximaal 10 jaar en (iii) zijn ze in het algemeen uitoefenbaar in schijven van 33,33 % per jaar van de tweede tot de vierde verjaardag van de datum van de toekenning van de opties.

Voor de begunstigden zijn de toegekende stock-options onvoorwaardelijk verworven voor de twee eerste schijven, terwijl de derde schijf uitoefenbaar is indien een voorwaarde voor de prestatie van het aandeel van AXA tegenover de benchmarkindex "DowJones Europe Stoxx Insurance" vervuld is.

De volgende tabel geeft een overzicht van de opties in omloop.

2014.12

Opti o ns (i n '000 EU R )

Ge mi dde l de pr i j s

EU R

In omloop op 1/1 643,3

Toevoegingen 37,0 18,68

Verhoging kapitaal 0,0

Aangesloten -10,2 16,90

Vervallen opties 24,3 17,87

Interne bewegingen op groupsniveau -134,6

In o ml o o p o p 31/12 559,7 19,20

Het aantal opties in omloop en het aantal uitoefenbare opties per 31 december 2014 worden hierna weer-gegeven, volgens de vervaldatums:

Het model Black&Scholes voor de waardering van opties is gebruikt om de reële waarde van de opties op aandelen van AXA te bepalen. Het gevolg van de uitoefening van opties voor hun vervaltermijn wordt in aan-merking genomen aan de hand van een hypothese voor de verwachte levensduur die voortkomt uit de waar-neming van de historische gegevens. De volatiliteit van het aandeel van AXA wordt geraamd met de methode van de impliciete volatiliteit, gevalideerd door middel van een analyse van de historische volatiliteit, om zich van de coherentie van de hypothese te vergewissen. De hypothese voor het verwachte dividend van het aandeel van AXA is op de marktconsensus gebaseerd. Het risicovrije rendement komt voort uit de rentecurve van de Euro Swap, voor de overeenkomstige maturiteit.

34.2 Shareplan AXA

AXA geeft haar werknemers de mogelijkheid om aandeelhouder te worden, dankzij een bijzondere emissie die voor hen is voorbehouden. In de landen die aan de wettelijke en fiscale eisen voldoen, worden twee in-vesteringsmogelijkheden voorgesteld: het klassieke aandeelhoudersplan en het plan met hefboomeffect.

Het klassieke plan geeft de werknemers de mogelijkheid om, op basis van hun initiële inbreng, in te tekenen op aandelen van AXA (via het Gemeenschappelijke beleggingsfonds van de onderneming of door recht-streeks gehouden aandelen) met een maximale korting van 20%. Deze aandelen zijn onbeschikbaar gedu-rende 5 jaar (tenzij in het geval van een vervroegde vrijgave zoals voorzien door de toepasselijk reglemente-ring). De werknemers dragen het risico van alle evoluties van het aandeel tegenover de intekenprijs.

Het plan met hefboomwerking geeft de werknemers de mogelijkheid om, op basis van 10 maal hun initiële inbreng, in te tekenen op aandelen van AXA (via het Gemeenschappelijke beleggingsfonds van de onderne-ming of door rechtstreeks gehouden aandelen) met een korting. De hefboomwerking op de persoonlijke inbreng van de werknemers gebeurt in de vorm van een lening (zonder verhaal op de werknemer boven de waarde van de aandelen) die door een derde bank wordt verleend. Deze aandelen zijn onbeschikbaar gedu-rende 5 jaar (tenzij in het geval van een vervroegde vrijgave zoals voorzien door de toepasselijk reglemente-ring). De werknemers die aan het plan met hefboomwerking deelnemen, krijgen de garantie van hun aan-vankelijke persoonlijke inbreng maar ook een bepaald percentage van de waardeverhoging van het aandeel (tegenover de onverminderde referentieprijs), voor het totaal van het geïnvesteerde bedrag.

Op het einde van de onbeschikbaarheidsperiode van 5 jaar kunnen de werknemers naar keuze: hun spaar-tegoed afkopen (uitstap in speciën) of hun in de formule met hefboomwerking geïnvesteerde spaar-tegoed over-dragen naar het klassieke fonds.

De kosten van dit aandeelhoudersplan worden gewaardeerd door rekening te houden met de beperking van 5 jaar voor de werknemer. De gekozen aanpak valoriseert het aandeel aan de hand van een replicatiestrate-gie waarin de deelnemer het aandeel op de beurs zou verkopen na de beperkingstermijn van 5 jaar, en het bedrag zou lenen dat nodig is om een onmiddellijk vrij aandeel te kopen, met financiering van de lening door de verkoop op termijn en de tijdens de beperkingsperiode uitgekeerde dividenden. Voor het plan met

hef-Da tu m v a n

boomwerking moet men aan de kosten van het plan de opportuniteitswinst toevoegen die impliciet door AXA wordt geboden, aangezien het haar werknemers laat genieten van de institutionele koers (en niet de beurs-koers) voor de derivaten.

In het afgesloten boekjaar heeft de Groep AXA haar werknemers in het kader van het beleid voor aandeel-houderschap van de werknemers van de Groep voorgesteld in te tekenen op een gereserveerde kapitaalver-hoging, tegen een koers van 14,75 euro voor het klassieke plan (20% korting tegenover de referentieprijs van 18,43 euro, berekend op het gemiddelde van de 20 slotkoersen op de beurs voor de datum van de bekendmaking) en 16,44 euro voor het plan met hefboomwerking (10,80% korting tegenover de referentie-koers). De werknemers van AXA Bank Europe hebben ingetekend voor een bedrag van 0,418 mio EUR.

34.3 AXA Miles

Op 16 maart 2012 heeft AXA (de ultieme moedermaatschappij van AXA Bank Europe) 50 gratis aandelen toegewezen aan elke werknemer van de Groep. Op het niveau van de kring van AXA Bank Europe werden in het kader van het plan 4 + 0 (dus een periode van 4 jaar voor de verwerving van de rechten, zonder onver-koopbaarheidsperiode). De gratis aandelen worden gewaardeerd aan de hand van de benadering die werd gekozen voor het in deze sectie beschreven Shareplan, met aan de structuur van het plan aangepaste hypo-thesen, gebaseerd op een koers van 13,18 euro per aandeel op 16 maart 2012 en een verwachte afstand van de rechten van 5% voor hun verwerving.

34.4 Andere vergoedingen in aandelen

 Performance Shares

Performance Shares worden toegekend aan de kaderleden en sleutelwerknemers van de Groep AXA. Het aantal onder werknemers van de Belgische kring verdeelde performance shares is onbe-duidend, aangezien de voorkeur wordt gegeven aan performance units. Vanaf 2013 zijn enkel nog performance shares en geen performance units uitgegeven.

 Performance Units

AXA keert Performance Units uit aan haar kaderleden en sleutelwerknemers.

Tijdens de periode van de verwerving van de rechten zijn de aanvankelijk toegekende Performance Units onderworpen aan een prestatiecriterium buiten de beurs.

Voor de toewijzingen die voor 2010 werden gedaan, betaalde de entiteit die de begunstigde te-werkstelt 100% van de berekende waarde in geld, indien het aantal definitief verworven Perfor-mance Units kleiner was dan 1.000. Als het aantal definitief verworven PerforPerfor-mance Units groter was dan of gelijk aan 1.000, betaalde de entiteit die de begunstigde tewerkstelt 70% van de bere-kende waarde in geld en werd 30% van de definitief verworven Performance Units voor rekening

Pl an tr adi ti o ne e l

aande e l ho ude r sschap Le ve r age pl an Pl an tr adi ti o ne e l

aande e l ho ude r sschap Le ve r age pl an

Looptijd (in jaren) 5 5 5 5

[A] Décote 20.00% 10.80% 20.00% 12.95%

Referentieprijs (in EUR) 18.43 18.43 17.97 17.97

Inschrijvingsprijs (in EUR) 14.75 16.44 14.38 15.64

Marktprijs (in fine) 6.50% 6.91% 7.40% 7.59%

Risicovrije rentevoet op 5 jaar (eurogebied) 0.48% 0.48% 0.77% 0.77%

Dividentpercentage 6.19% 6.19% 5.94% 5.94%

Vroegtijdige uitstap 0.98% 0.98% 1.14% 1.14%

Debetrentevoeten 0.20% 0.20% 0.30% 0.30%

Volatiliteits-spread retail/institutionelen N/A 3.30% N/A 2.78%

[B] Kosten wegens onbeschikbaarheid op de markt 19.64% 10.76% 19.73% 12.88%

[C] Gemeten winstopportuniteit N//A 2.05% N/A 2.45%

2014 2013

van de begunstigde geïnvesteerd in aandelen van AXA, met een bewaarperiode van ten minste 2 jaar.

Voor de in 2010 gedane toewijzingen zal de entiteit die de begunstigde tewerkstelt op het einde van de verwervingsperiode de eerste helft van de op die datum definitief verworven Performance Units in geld uitbetalen. Een jaar later zal de entiteit die de begunstigde tewerkstelt de tweede helft in geld uitbetalen, op voorwaarde dat de werknemer nog deel uitmaakt van de Groep. Voor de af-loop van de tweede helft kunnen de begunstigden kiezen voor een volledige of gedeeltelijke uitke-ring in aandelen van AXA.

Voor de in 2011 en 2012 gedane toewijzingen zal het definitieve aantal Performance Units na 2 jaar bekend zijn en zullen de Performance Units een jaar later in geld worden uitgekeerd door de entiteit die de begunstigde tewerkstelt, op voorwaarde dat de begunstigde op die datum nog altijd deel uitmaakt van de Groep.

Voor de in geld uitbetaalde Performance Units wordt de op de datum van de uitkering verwachte betaling bij de afsluiting van elk boekjaar aangepast en wordt ze afgeschreven over de verwer-vingsperiode van de rechten (pro rata temporis).

Sinds 2013 zijn er geen performance units meer toegekend aan werknemers van AXA Bank Euro-pe maar enkel Performance Shares.

Overheidssteun en subsidies

In document AXA Bank Europe (pagina 111-114)