• No results found

Gebruik van schattingen bij het toepassen van waarderingsregels 6

In document AXA Bank Europe (pagina 62-65)

AXA Bank Europe maakt gebruik van schattingen en veronderstellingen in het kader van het opstellen van haar jaarrekening op basis van IFRS. Deze schattingen en veronderstellingen worden continu getoetst en zijn gebaseerd op de ervaring uit het verleden en andere factoren, waaronder een aanvaardbare inschatting van toekomstige gebeurtenissen gebaseerd op de huidig gekende omstandigheden.

Schattingen en beoordelingen vinden vooral plaats in de volgende gebieden:

 schatting van de realiseerbare waarde bij bijzondere waardeverminderingen en dit voor:

Financiële instrumenten - effecten Financiële instrumenten - kredieten Materiële vaste activa

 bepaling van de reële waarde van niet-genoteerde financiële instrumenten

De reële waarde van financiële instrumenten die niet genoteerd zijn op een actieve markt worden bepaald door middel van het gebruik van waarderingstechnieken. Waar deze waarderingstechnieken (bv. modellen) worden gebruikt, worden zij op periodieke wijze nagekeken en gevalideerd. Alle modellen worden eveneens gevalideerd vooraleer zij worden toegepast en worden aangepast om steeds de meeste recente gegevens en vergelijkbare marktgegevens te bevatten. Voor bijkomende informatie wordt verwezen naar punt 4.9. Reële waarde van financiële activa en passiva.

 schatting van waardeverminderingen voor kredietverlies in België

AXA Bank Europe toetste de definitie van ’unlikely to pay’ af tegenover de door EBA uitgegeven ITS van juli 2014 rond ‘Forbearance & non-performing’. Gebaseerd op expertise beoordeling, is de bijkomende impact ingeschat en geboekt in 2014.

Gebaseerd op deze laatste ITS versie van juli 2014 (the situation of the debtor has improved to the extent that full repayment, according to the original or when applicable the modified conditions, is likely to be ma-de’), heeft de bank voor klanten die hun achterstallen hebben weggewerkt, een bijzondere opvolgingsperio-de van 6 maanopvolgingsperio-den ingelast alvorens dit weopvolgingsperio-derom als een gezond krediet te beschouwen. De impact hiervan op de kredietverliezen, werd ingeschat en geboekt per einde 2014.

De totale geboekte waardeverminderingen bedragen 3,3 mio EUR.

 schatting van waardeverminderingen voor kredietverlies in Hongarije.

Waardeverminderingen voor kredietverlies, worden op individuele basis geschat en vertegenwoordigen de risicocomponenten van kredietnemers in Hongarije. Voorbeelden worden hierna vermeld. Deze lijst van voorbeelden is niet exhaustief en wordt in overeenstemming met de voorschiften van goede praktijken, re-gelmatig bijgewerkt met het oog op een zo groot mogelijke nauwkeurigheid en om gelijke tred te houden met de ontwikkeling van de economische context in Hongarije.

* De ernst van de betalingsproblemen * De omvang van de schuld

* De locatie van de waarborg

*De toestand en waarde van de waarborg

* De marktliquiditeit in de regio gewaardeerd via een lokale index (equivalent aan de Stadim) * De tijd om een koper in de regio te vinden

* Al dan niet eersteklas

* De waarschijnlijkheid van terugvordering via een gedwongen verkoop of andere middelen * Het CHF/HUF- wisselkoerseffect

Hoewel de economische context zich in de afgelopen maanden lijkt te hebben gestabiliseerd, worden de schattingen van toekomstig kredietverlies bemoeilijkt door de volatiliteit op de valutamarkt, plotse rentever-hogingen en moeilijkheden op de vastgoedmarkt. Deze schattingen worden van dichtbij gevolgd en maande-lijks aangepast met het oog op een zo correct mogelijke voorstelling van de voorzieningen voor kredietverlie-zen. Wij verwijzen eveneens naar punt 4.3.1 van dit document voor meer kwantitatieve informatie over het kredietrisico in Hongarije.

 Schatting van uitgestelde belasting

Met betrekking tot uitgestelde belastingvorderingen en hun realiseerbaarheid, wordt het volgende onder-scheid gemaakt:

 Uitgestelde belastingvordering opgenomen via het overige totaalresultaat ('other comprehensive in-come')

Deze belastingvorderingen worden geboekt op:

 Aanpassingen met betrekking tot de gebruikte actuariële veronderstellingen voor de berekening van de voorzieningen rond pensioenplannen

 De waarderingsresultaten op de derivaten gebruikt bij kasstroomafdekkingen

 De waarderingsresultaten op de effecten die worden geclassificeerd onder de categorie ‘beschik-baar voor verkoop’

o in de mate dat zij belastbaar zijn,

o en uiteraard aanleiding geven tot het boeken van een niet-gerealiseerd verlies,

o en zij niet onder de voorwaarden vallen om een bijzondere waardevermindering te boeken.

Als algemene regel betreffende deze effecten verwacht AXA Bank Europe niet dat de verliezen in de toe-komst zullen worden gerealiseerd aangezien de strategie er toe leidt dat deze effecten meestal tot vervalda-tum in de portefeuille worden behouden. Sinds enkele jaren anticipeert AXA op verwachte IFRS wijzigingen, Basel III regels en rekeninghoudend met volatiele markt waardoor het beheer van de deze portefeuille “be-schikbaar voor verkoop” in deze gevallen gestuurd wordt een andere strategie te volgen. Voor deze catego-rie wordt slecht een uitgestelde belastingsvordering geboekt in de mate dat op deze portefeuille een grotere of gelijke uitgestelde belastingsschuld wordt geboekt, die ook betrekking heeft tot dezelfde onderliggende portefeuille en op dezelfde periode.

Aangezien geen sprake is van een waardevermindering van de vordering, betekent dat impliciet dat geen kredietverliezen op schuldinstrumenten worden verwacht. Dergelijke vordering moet dus worden beschouwd als zijnde volledig realiseerbaar.

Uitgestelde belastingvordering als gevolg van een verschil van het tijdstip van boekhoudkundige en fiscale (o.a. fiscale verliezen) verwerking

Een uitgestelde belastingvordering wordt opgenomen voor zover wordt verwacht dat toekomstige fiscale winsten beschikbaar zullen zijn die voor het verrekenbaar tijdelijk verschil kunnen worden aangewend als tevens ook voor het ongebruikte fiscaal verrekenbare tegoed.

De netto positie Uitgestelde belastingen via resultaat bedraagt 54.292 KEUR per 31-12-2014.

Op basis van de door AXA Bank Europe uitgevoerde prognose, zijn voldoende Belgische fiscale winsten be-schikbaar op basis van een tijdshorizon van 5 jaar. Er dient echter te worden opgemerkt dat de recuperatie vooral zal voortvloeien uit de begrote fiscale winsten in de jaren 4 en 5.

Commissievergoedingen 7

B ate n ui t e n l aste n i n ve r band me t pr o vi si e s e n ve r go e di nge n

i n '000 EU R

2014. 12 2013. 12

Baten uit provisies en vergoedingen

Effecten 12.711 16.189

Uitgiften 10.442 16.189

Aan- en verkooporders 45

Overige 2.224

Clearing en afwikkeling

Trust- en zaakwaarnemende activiteiten 1.131 1.169

Vermogensbeheer

Bewaring 1.131 1.169

Andere zaakwaarnemende transacties

Verplichtingen uit hoofde van leningen 1.798

Betalingsdiensten 17.505 14.146

Gestructureerde financiering

Vergoeding voor beheersdiensten met betrekking tot effectiseringsactiviteiten

Overige financiële diensten 17.834 8.033

TOTAAL 49. 181 41. 336

Laste n i n ve r band me t pr o vi si e s e n ve r go e di nge n

Provisies betaald aan tussenpersonen (acquisitiekosten) 25.090 29.018

Clearing, afwikkeling en bewaring 1.281 1.471

Overige 15.435 17.799

TOTAAL 41. 806 48. 287

Gerealiseerde winsten (verliezen) op financiële activa en verplichtingen

In document AXA Bank Europe (pagina 62-65)