• No results found

Wat zou het verificatieproces in de toekomst kunnen vergemakkelijken?

3. Resultaten

3.5 Wat zou het verificatieproces in de toekomst kunnen vergemakkelijken?

In het laatste deel van het interview is met de journalisten besproken of zij suggesties en ideeën hebben voor technologie die het proces van verificatie makkelijker voor ze zou maken. Daarmee wordt bedoeld: wat moet een tool voor jou specifiek kunnen? Daar dit

toekomstmuziek is, is ten slotte ook besproken of de journalisten verwachten dat het in de toekomst moeilijker, of juist makkelijker voor hen wordt om beeldmateriaal te verifiëren. De resultaten uit dit onderzoek worden ontleend aan de semi-gestructureerde interviews.

3.5.1

Welke technologie zou verificatie vergemakkelijken?

De journalisten kwamen hier met zeer uiteenlopende suggesties. Sommige dezelfde suggesties werden door meerdere journalisten gedaan. Ik zal ze hier kort op een rij zetten.

41 -Een technologie waarmee kan worden gecheckt wie een foto voor het eerst online heeft gezet.

-Een tool die mij kan vertellen of de beelden die ik zie gemanipuleerd zijn.

-Een tool die een account door een grote scan haalt, waardoor je niet zelf alles uit moeten zoeken.

-Een tool die een betrouwbaarheidsanalyse van een account maakt.

-Een tool die mij vertelt wanneer een beeld is gemaakt en door welk apparaat. -Een reverse video search.

-Een tool die achterhaalt wie de allereerste bron van een beeld is.

Zoals is te zien is vooral behoefte aan tools die de journalist werk uit handen neemt. Het checken van een bepaald account kost tijd en het is duidelijk dat er behoefte is aan technologie die dit in één handomdraai doet. Hier zijn overigens wel tools voor. Zo is het mogelijk te checken hoeveel nepvolgers een twitteraccount heeft, bijvoorbeeld met Twitteraudit. Echter geeft dit natuurlijk nog geen totaalbeeld.

Ook is er de roep om een reverse video search. Dit bestaat wel degelijk. Bijvoorbeeld de applicatie Berify. De betreffende journalist is hier klaarblijkelijk niet van op de hoogte. Daarnaast is er de vraag om tools die manipulatie van beelden herkent en achterhaalt wie de eerste bron van het beeld is. Vooral dat eerste komt voort uit een zorg die leeft bij de meeste van de ondervraagde journalisten. Hierop kom ik terug in het volgende hoofdstuk.

De aanbevelingen van de journalisten in dit onderzoek, komen niet precies overeen met wat Brandtzaeg et. al. (2016). in hun onderzoek noemen. De aanbevelingen in hun onderzoek kunnen echter vrij breed worden opgevat: ‘’Video and photos, in particular, need to be easier

to verify. Therefore, they need to verify the authenticity of images and video, by using tools such as Google reverse image search and the imagechecking tool TinEye, but even more integrated in existing working tools and processes’’ (p. 335). De aanbeveling dat er een

reverse video search zou moeten komen, komt hiermee redelijk overeen. Ook dat het

‘gemakkelijker’ moet worden, is iets wat logischerwijs ook af te leiden is uit de antwoorden van de journalisten in dit onderzoek. Dat komt nogmaals terug bij Brandtzaeg et. al. (2016, p.

42 335): ‘’Create a simple and fast way to verify social media content, supporting fast-paced

journalism.’’

3.5.2

De toekomst van verificatie

Het is logischerwijs te verwachten dat de technologische mogelijkheden om

amateurbeeldmateriaal van sociale media te verifiëren in de toekomt toe zullen nemen. Echter is het ook niet gek om te veronderstellen dat de mogelijkheden om beeldmateriaal te

manipuleren ook toe kan nemen. In dit laatste onderdeel van het semi-gestructureerde

interview werd hierover met de journalisten van gedachten gewisseld. Verwachten zij dat het verifiëren van dit materiaal in de toekomst makkelijker, of juist moeilijker wordt?

De ondervraagden waren hierin bij unaniem: elf journalisten denken dat dit in de toekomst moeilijker gaat worden, slechts één denkt dat het makkelijker wordt. Het meest genoemd als verklaring voor de verwachting dat het moeilijker zal worden, is dat er wordt verwacht dat de hoeveelheid nepnieuws in de toekomst alleen maar zal toenemen. Daarnaast wordt er

weliswaar erkend dat de tools voor verificatie ongetwijfeld beter zullen worden, maar is er de zorg dat dit ook zal samengaan met het verbeteren van technologie die juist gebruikt kan worden om beelden te manipuleren:

Respondent 4: ‘’Er zullen veel meer mogelijkheden komen om beelden te manipuleren. En de

bedriegers hebben altijd een voorsprong, want technieken voor verificatie ontstaan als reactie daarop.’’

Respondent 10: ‘’De techniek is straks zo ver dat werkelijk alles te manipuleren is. Ik denk

dat de tools voor verificatie achterlopen.’’

Ook zegt één journalist dat de tools om te verifiëren misschien zelf ook niet zo betrouwbaar zijn.

Respondent 11: ‘’Hoe weet ik zeker dat ik de tools wel kan vertrouwen?’’

De enige journalist die denkt dat het makkelijker wordt om amateurbeeldmateriaal van sociale media te verifiëren wijst hierbij naar de tools die hiervoor zullen ontstaan. Deze journalist denkt dat alles afwegende die tools het uiteindelijk makkelijk zullen maken.

43 Respondent 2: ‘’Natuurlijk komen er steeds meer mogelijkheden om mensen voor te gek te

houden en te manipuleren. Maar ik mag hopen we er meer tools bij krijgen en creëren met zijn allen. Dus ga ik hier voor de voorspelling dat het makkelijker gaat worden.’’

De verwachtingen zoals uitgesproken in dit onderzoek komen niet zo specifiek terug in het onderzoek van Brandtzaeg et. al. (2016). Wel doen zij ook een voorspelling hoe de opmars van het gebruik van sociale media door journalisten, vereist dat er betere tools komen om te verifiëren (p. 336):

‘’A key question for the future is how the increased time and attention spent on verification and other digitally focused routines reflect changes in journalistic culture at a more profound level, and what effect these will have upon news production. Hence, the critical size and various modalities of social media content and the challenges related to real-time journalism will demand efficient and effective verification tools to support journalists in the future.’’ Dit is iets wat de meeste journalisten in dit onderzoek ook wel lijken te erkennen. Echt voorspellen zij dus bijna allemaal dat de technologische ontwikkelingen op het gebied van verificatie, niet op zullen wegen tot de mogelijkheden om beelden te manipuleren.

44