• No results found

VCLB

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 26-29)

HOOFDSTUK 2: ALGEMENE BEPALINGEN

F. VCLB

Wie is wie? - Informatie over het CLB

Het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding (VCLB) heeft als opdracht bij te dragen tot het welbevinden van leerlingen, en situeert de begeleiding van leerlingen op vier

domeinen:

• het leren en studeren;

• de onderwijsloopbaan;

• de preventieve gezondheidszorg;

• het psychisch en sociaal functioneren.

De school en het VCLB hebben een gezamenlijk beleidscontract opgesteld dat de afspraken en aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastlegt. De ouders zijn hierover geconsulteerd via de schoolraad. Niet alleen de school, maar ook jij en je ouders kunnen het VCLB om hulp vragen. Het VCLB werkt gratis en discreet. De school en het VCLB wisselen op contactmomenten relevante gegevens over jou uit. Het VCLB noteert deze gegevens, conform de vigerende regelgeving, in jouw multidisciplinair VCLB-dossier.

Als de school aan het VCLB vraagt om een leerling te begeleiden, zal het VCLB een begeleidingsvoorstel doen. Als je 12 jaar bent, de leeftijd waarvan de regelgever vermoedt dat jij voldoende competent bent om dit recht zelfstandig uit te oefenen, zet het VCLB de begeleiding slechts voort als je hiermee instemt. In het andere geval of als je jonger bent dan 12 jaar wordt de begeleiding alleen voortgezet na instemming van je ouders. Jij en je ouders worden maximaal betrokken bij alle stappen van de begeleiding. De regelgever bepaalt daarnaast aan welke regels een begeleidingstraject van het VCLB moet voldoen.

Onze school wordt begeleid door VCLB NOL, Grauwe Torenwal 11, 3960 Bree.

Het VCLB legt voor elke leerling waarvoor een begeleiding wordt gestart, één

multidisciplinair dossier aan. Ze houdt hierbij rekening met de geldende regels inzake het beroepsgeheim, de deontologie en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De regels voor de samenstelling, het bijhouden en de vernietiging van het VCLB-dossier, evenals de procedure m.b.t. het recht op toegang en het recht op afschrift zijn door de regelgeving bepaald. Gedetailleerde informatie hierover kan je op het begeleidend VCLB bekomen.

Indien je van een school komt die begeleid wordt door een ander VCLB, zal het multidisciplinair leerlingendossier na verloop van 10 dagen na de inschrijving bezorgd worden aan VCLB NOL. Jij of je ouders hoeven daar zelf niets voor te doen. Bij een inschrijving voor een volgend schooljaar wordt dit dossier pas na 1 september overgedragen.

Als je dit niet wenst, moeten jij of je ouders binnen een termijn van 10 dagen na de inschrijving schriftelijk verzet aantekenen bij het VCLB dat de vorige school begeleidt.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 26 Info schooljaar 2015-2016 Ken je het adres van dit VCLB niet, dan kan dit worden bekomen in de hoofdzetel van VCLB NOL (CLB Bree, Grauwe Torenwal 11, 3960 Bree) of in de bijkomende vestiging van VCLB NOL (CLB Peer, Nieuwstraat 19, bus 1, 3990 Peer).

De identificatiegegevens, de vaccinatiegegevens en de gegevens in het kader van de verplichte VCLB-opdrachten (medische onderzoeken – leerplichtproblemen) worden in elk geval aan het nieuwe VCLB bezorgd. Hiertegen is geen verzet mogelijk.

Jij en je ouders zijn verplicht hun medewerking te verlenen aan:

• de begeleiding van leerplichtproblemen;

• collectieve medische onderzoeken en/of preventieve gezondheidsmaatregelen i.v.m.

besmettelijke ziekten.

Je ouders of jijzelf vanaf 12 jaar kunnen, via een aangetekend schrijven aan de directeur van het VCLB (Lieve Lambrechts, directeur VCLB NOL), verzet aantekenen tegen het uitvoeren van een verplicht consult door een bepaalde arts van het VCLB. Binnen een termijn van negentig dagen dient de persoon die verzet aantekent, het verplichte consult te laten uitvoeren door een andere arts van hetzelfde VCLB, een arts van een ander VCLB of een andere arts buiten het VCLB die beschikt over het nodige bekwaamheidsbewijs. In dat laatste geval zijn de kosten ten laste van je ouders."

Je kunt met allerlei vragen naar het VCLB. Een kleine greep uit de zeer brede waaier:

vragen over studeren en studiekeuze op school, lees- en rekenproblemen, gezondheid, slaapproblemen, angst om naar school te gaan, pestgedrag, de aanpak van vervelend gedrag, opvoeding, …

Op sommige vragen krijg je al meteen een antwoord. Vaak is een verhelderend gesprek voldoende. Soms is extra hulp en ondersteuning nodig. Samen met de VCLB-medewerker werk je dan aan een oplossing. Indien nodig vindt er een medisch, psychologisch en/of sociaal onderzoek plaats. In een aantal gevallen verwijst het VCLB voor verdere

behandeling of begeleiding door naar een andere, meer gespecialiseerde gezondheids- of welzijnsdienst.

Naast deze 'vraaggestuurde' werking is het VCLB ook verantwoordelijk voor de verplichte medische onderzoeken in bepaalde leerjaren: 1e en 2e kleuterklas, 1e, 3e en 5e leerjaar basisonderwijs. Een deel van de onderzoeken vindt plaats in het centrum zelf, een deel in de school. Het VCLB is ook belast met herhalingsinentingen en met de preventie van sommige besmettelijke ziekten. In alle gevallen wordt u hiervan tijdig schriftelijk op de hoogte gebracht.

Eén van de wettelijke taken van het VCLB is het verspreiden van besmettelijke

aandoeningen te voorkomen. Om deze taak te vervullen, werkt het VCLB samen met de Gezondheidsinspectie en geeft adviezen aan school, ouders en leerlingen als er zich een geval van besmettelijke aandoeningen voordoet.

Om deze taak uit te voeren is de medewerking van ouders eveneens noodzakelijk. Als uw kind een besmettelijke ziekte doormaakt, moet u dit mededelen aan het VCLB, hetzij rechtstreeks, hetzij via de school. Ook uw behandelende arts kan dit dien, indien nodig.

Het VCLB neemt de nodige maatregelen op school, maar houdt rekening met het

beroepsgeheim. Zo is het meestal voldoende dat de school weet dat er in een bepaalde klas een besmettingsrisico is, zonder dat de naam van uw kind wordt meegedeeld.

Voor alle duidelijkheid vindt u hieronder een lijst van ziektes die gemeld moeten worden.

Niet al deze ziektes zijn ernstig en er zijn ook niet altijd maatregelen nodig, maar de VCLB-arts zal hier over oordelen. Als u twijfelt of een melding nodig is, kan u dit bespreken met de huisarts of de VCLB-arts.

Lijst van te melden aandoeningen:

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 27 Info schooljaar 2015-2016

• Buiktyfus (ernstige darminfectie, meestal na verblijf in het buitenland)

• Hepatitis A (geelzucht, leverontsteking door virusinfectie)

• Hepatitis B (geelzucht, leverontsteking door virusinfectie, ernstiger vorm)

• Meningokokkeninfecties (hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging)

• Andere vormen van hersenvliesontsteking, zoals hemophilus influenza e.a.

• Poliomyelitis (kinderverlamming)

• Difterie (kroep, ernstige keel- en luchtwegeninfectie)

• Streptococceninfecties, ondermeer Scarlatina (roodvonk, keelontsteking met huiduitslag)

• Besmettelijke tuberculose

• Shigellose (dysenterie, maag-darminfectie door shigellabacterie)

• Salmonella-infectie (meestal ernstige maag-darminfectie door salmonellabacterie, soms ook andere organen)

• Kinkhoest of pertussis (luchtweginfectie met zware hoestbuien)

• Bof (dikoor)

• Mazelen

• Rubella (rodehond)

• Scabiës (schurft, jeukende huidinfectie door parasiet)

• Varicella (windpokken, waterpokken)

• Impetigo ( huidinfectie met gele korstjes of blaarvorming)

• Schimmelinfectie van de schedelhuid (met plaatselijke haaruitval)

• Schimmelinfectie van de gladde huid (ronde, schilferende vlekken)

• Mollusca contagiosa (parelwratjes of waterwratjes)

• Pediculosis capitis (hoofdluizen)

• HIV-infectie

De VCLB-tussenkomsten zijn gratis en gebeuren met de grootste discretie en met respect voor het privé-leven.

Openingsuren

Het centrum is open:

op maandag van 8.30 uur tot 12 uur

op de andere werkdagen van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 tot 17 uur

men kan ook telefonisch een afspraak maken voor een onderhoud buiten deze kantooruren

twee dagen in de kerstvakantie (wordt in de pers aangekondigd)

Het centrum is gesloten van 15 juli tot en met 15 augustus, tijdens de kerst- en de paasvakantie.

Je kunt gewoon binnenlopen op het centrum, maar het is toch veiliger vooraf een afspraak te maken op het telefoonnummer 089 469730.

Belangrijk voor leerling en ouders om te weten

• Als een leerling van school verandert, is het VCLB dat de vorige school begeleidde (het vorige VCLB), ervoor verantwoordelijk dat het VCLB-dossier de leerling volgt.

Het multidisciplinair leerlingendossier bevat alle voorhanden zijnde relevante

gegevens die m.b.t. de leerling op het centrum aanwezig zijn, ook gegevens uit het vroegere MST- en PMS-dossier. Er bestaat in principe maar één dossier.

Indien de ouders en/of de leerling geen verzet hebben aangetekend binnen de wachttijd van 10 dagen kan het dossier overgedragen worden. De wachttijd van 10 dagen begint te lopen vanaf het moment van ‘geïnformeerd’ zijn. De informatie

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 28 Info schooljaar 2015-2016 i.v.m. de dossieroverdracht kan ten vroegste gegeven worden bij de inschrijving in de nieuwe school. Indien de ouders of de leerling zelf willen dat het dossier sneller wordt overgemaakt, dienen ze schriftelijk te bevestigen dat ze afzien van de

wachttijd van 10 dagen. Ze vullen hiervoor een formulier in (formulier is beschikbaar in de school en op het VCLB).

Ouders van een niet bekwame minderjarige leerling (leerling jonger dan 12 jaar) of bekwame minderjarige leerling (leerling ouder dan 12 jaar) kunnen zich geldig verzetten tegen de dossieroverdracht. Ze vullen hiervoor een formulier in ( formulier is beschikbaar in de school en op het VCLB).

Ook al is er een weigering, het VCLB is verplicht om de volgende gegevens door te geven aan het huidige VCLB:

o Identificatiegegevens

o De gegevens in het kader van de verplichte begeleiding van leerlingen met leerplichtproblemen

o De vaccinatiegegevens

o De gegevens in het kader van de algemene, de gerichte en de bijzondere consulten

• Het VCLB mag in geen enkel geval - tenzij er schriftelijke toelating is van ouders het dossier overdragen aan andere instanties, hulpverleners, derden, enz.

• Aan de betrokken schooldirectie en -personeel worden alleen gegevens

doorgegeven die nodig zijn opdat zij hun taak naar behoren kunnen vervullen.

• De ouders en de leerlingen hebben het recht op toegang tot de gegevens uit het dossier.

• Dit dossier wordt op het centrum bewaard tot ten minste 10 jaar na de datum van de laatste medische tussenkomst (onderzoek of inenting). Voor leerlingen die buitengewoon onderwijs volgen wordt het dossier bewaard tot de leerling 30 jaar is geworden. Na deze periode wordt het dossier vernietigd.

De dossiers worden bewaard in het VCLB Noord-Oost-Limburg, Grauwe Torenwal 11, 3960 Bree. Ze worden beheerd door de directie.

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 26-29)