• No results found

HOE KAN IK ALS OUDER MEER BETROKKEN WORDEN BIJ DE SCHOOL VAN MIJN KIND ?

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 34-0)

HOOFDSTUK 4: OUDERS EN SCHOOL

B. HOE KAN IK ALS OUDER MEER BETROKKEN WORDEN BIJ DE SCHOOL VAN MIJN KIND ?

Als ouder bent u de eerste opvoeder en de eerste leerkracht van uw kind. Samen met de school voedt u uw kind op. Als u als ouder interesse toont en contact houdt met de

school, ondersteunt u het werk van de leerkrachten. Even vragen hoe het op school was, problemen vlug signaleren aan de leerkracht, naar de ouderavond gaan, de opendeurdag meebeleven…..

De betrokkenheid van ouders bij de school manifesteert zich op verschillende niveaus.

Zich informeren over onderwijs, zich op de hoogte houden van wat er op school gebeurt, is een belangrijke stap naar participatie. Sommige ouders doen ook mee op school. Ze zitten in de ouderraad of zijn leesmoeder of een vertelvader. Ze staan mee in voor het vervoer of de begeleiding als de school een uitstap maakt. Maar ouders mogen ook meedenken op school. Daarom is de schoolraad opgericht. En omdat echte participatie pas kan als ouders goed geïnformeerd zijn, geeft het departement Onderwijs een

maandblad uit “Klasse voor Ouders”.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 34 Info schooljaar 2015-2016 C. AANDACHTSPUNTEN VOOR HET VOLGEND SCHOOLJAAR

• Kleuters: doelgericht werken

• Lager: breed evalueren

D. AFWEZIGHEDEN – LEERPLICHTCONTROLE – WEIGERING VAN LEERLING De Belgische leerplichtwet bepaalt dat uw kind leerplichtig is vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het zes wordt. Daarnaast zijn ook kleuters die op vijf jaar reeds naar het lager onderwijs overstappen, eveneens leerplichtig.

Als ouder bent u verantwoordelijk voor het feit dat uw kind aan de leerplicht voldoet.

Voor het voldoen aan deze leerplicht hebt u gekozen voor inschrijving in een school. Een inschrijving alleen is evenwel niet voldoende: uw kind moet elke schooldag van het schooljaar daadwerkelijk op school aanwezig zijn, behalve bij gewettigde afwezigheden.

Hierna vindt u in welke situaties leerplichtige kinderen gewettigd afwezig kunnen zijn en wat uw verplichtingen dan zijn.

Uw kind kan enkel gewettigd afwezig zijn in de volgende situaties:

1. Ziekte

Is uw kind meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is steeds een medisch attest vereist. Dit attest kan afkomstig zijn van een geneesheer, een

geneesheer-specialist, een psychiater, een tandarts, een orthodontist en de administratieve diensten van een ziekenhuis of een erkend labo.

Als het enkel gaat om een consultatie (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), dan moet die zo veel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden).

Wanneer een bepaald chronisch ziektebeeld leidt tot verschillende afwezigheden zonder dat telkens een doktersconsultatie noodzakelijk is (bijv. astma, migraine,…) kan na samenspraak tussen school en VCLB één medisch attest die het ziektebeeld bevestigt volstaan. Wanneer een afwezigheid om deze reden zich dan effectief voordoet, volstaat een attest van de ouders.

Voor ziekte tot en met drie opeenvolgende kalenderdagen volstaat een briefje van de ouders. Dergelijk briefje kan evenwel slechts vier keer per schooljaar door de ouders zelf geschreven worden. Vanaf de vijfde keer is steeds een medisch attest vereist.

U verwittigt de school zo vlug mogelijk (bijv. telefonisch) en bezorgt ook het attest zo vlug mogelijk.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 35 Info schooljaar 2015-2016 Een medisch attest wordt beschouwd als twijfelachtig als:

- het attest zelf de twijfel van de geneesheer aangeeft,

- het attest is geantedateerd of begin- en einddatum werden ogenschijnlijk vervalst;

- het attest vermeldt een reden die niets met de medische toestand van de leerling te maken heeft zoals bv. de ziekte van één van de ouders, hulp in het

huishouden, …

De school zal het VCLB contacteren telkens ze twijfels heeft over een medisch attest.

Afwezigheden in de week voor of onmiddellijk na een schoolvakantie dienen niet meer gewettigd te worden met een medisch attest uitgereikt door een arts vanaf 1 september 2015.

2. Van rechtswege gewettigde afwezigheden

2.1 Het bijwonen van een begrafenis- of huwelijksplechtigheid van iemand die onder hetzelfde dak woont als uw kind, of van een bloed- of aanverwant van uw kind.

2.2 Het bijwonen van een familieraad.

2.3 De oproeping of dagvaarding voor de rechtbank (bijvoorbeeld wanneer uw kind gehoord wordt in het kader van een echtscheiding of moet verschijnen voor de

jeugdrechtbank).

2.4 Het onderworpen worden aan maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg en de jeugdbescherming (bijvoorbeeld opname in een onthaal-, observatie-en oriëntatiecentrum).

2.5 Onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht (staking van het openbaar vervoer, overstroming, …)

2.6 Voor het beleven van feestdagen die inherent zijn aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging van een leerling:

• Islam:

* Suikerfeest (1 dag) * Offerfeest (1dag)

• Israëlitische godsdienst:

* Joods nieuwjaar (2 dagen) * Kleine Verzoendag (1dag)

* Grote Verzoendag (Jom Kippoer) (1 dag) * Feest van Esther (1 dag)

* Loofhuttenfeest (2 dagen) * Paasfeest (4 dagen)

* Slotfeest ( laatste 2 dagen) * Wekenfeest (2 dagen)

• Orthodoxe godsdienst (voor de jaren dat ze niet samenvallen met de katholieke feestdagen):

* Paasfeest * Hemelvaart

* Pinksteren

• Katholieke godsdienst: reeds vervat in de wettelijke vastgelegde vakanties;

• Protestantse en anglicaanse godsdienst: vallen samen met katholieke feestdagen.

Noot: De islamitische kalender is een zuivere maankalender die de schijngestalten van de maan volgt. Ook de joodse feestdagen vallen ieder jaar op een andere datum.

Info: www.islamkalender.nl, www.beleven.org/feesten/joden.

Voor elke afwezigheid bezorgt u aan de school zo vlug mogelijk een officieel document (2.1. t.e.m. 2.5) of een door u geschreven verantwoording (2.6).

3. Afwezigheden mits toestemming van de directie

Enkel mits uitdrukkelijke toestemming van de directie kan uw kind afwezig zijn in volgende omstandigheden

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 36 Info schooljaar 2015-2016 3.1 voor het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont als uw kind

of van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad van uw kind. Het betreft hier niet de dag van de begrafenis (deze is nl. vervat onder 2.1), maar wel bijvoorbeeld een periode nodig om uw kind een emotioneel evenwicht te laten terugvinden (een rouwperiode) of om uw kind toe te laten een begrafenis in het buitenland bij te wonen;

3.2 actieve deelname aan culturele of sportieve manifestaties, indien uw kind hiervoor als individu of als lid van een club geselecteerd is. Het bijwonen van trainingen komt niet in aanmerking, wel bijv. de deelname aan een

kampioenschap/competitie. Uw kind kan maximaal 10 halve schooldagen per schooljaar hiervoor afwezig zijn (hetzij achtereenvolgend, hetzij gespreid over het schooljaar);

3.3 in echt uitzonderlijke omstandigheden afwezigheden voor persoonlijke redenen.

Voor deze afwezigheden moet de directie op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het kan gaan om maximaal 4 halve schooldagen per schooljaar (al dan niet gespreid).

3.4 de deelname aan time-out-projecten (code O). Deze afwezigheden komen in het basisonderwijs zelden voor, maar in die situaties waarin voor een leerling een time-outproject aangewezen is, is het in het belang van de leerling aangewezen om dit als een gewettigde afwezigheid te beschouwen. Voor sommige leerlingen is er geen andere oplossing dan hen tijdelijk te laten begeleiden door een externe gespecialiseerde instantie;

3.5 de deelname van een leerling als topsportbelofte aan tornooien/wedstrijden of stages (tennis, zwemmen en gymnastiek) is een van rechtswege gewettigde afwezigheid geworden (code R) en kan toegestaan worden voor maximaal 10 halve dagen, mits het vooraf indienen van een dossier met de volgende elementen:

a. een gemotiveerde aanvraag van de ouders.

b. een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie aangesloten sportfederatie.

c. een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend keuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap.

d. een akkoord van de directie.

Ook hier moet u steeds zo vlug mogelijk een schriftelijke verantwoording ter verantwoording van de afwezigheid aan de school bezorgen.

Opgelet:

deze afwezigheden mits toestemming van de directie zijn geen automatisme, geen recht dat u kan opeisen. Enkel de directie kan autonoom beslissen om deze

afwezigheid toe te staan.

Onder geen enkel beding kan toestemming verleend worden om buiten de schoolvakanties op verlof te gaan (vroeger vertrek of latere terugkeer).

4. Afwezigheden van trekkende bevolking, in zeer uitzonderlijke omstandigheden

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 37 Info schooljaar 2015-2016 Deze categorie is enkel van toepassing op kinderen van binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en -artiesten en woonwagenbewoners.

Behoort u tot deze categorie, dan verbindt u zich door de inschrijving van uw kind in een school er toe, net als de andere ouders, dat uw kind elke schooldag op school aanwezig is (behoudens de gewettigde afwezigheden uit punt 1 t.e.m. 3).

Niettemin kunnen er zich in echt uitzonderlijke omstandigheden situaties voordoen waarbij het omzeggens onvermijdelijk is dat uw kind tijdelijk met u meereist. U moet deze situatie op voorhand goed met de school bespreken. U moet met de school duidelijke afspraken maken over hoe uw kind in die periode met behulp van de school verder onderwijstaken zal vervullen en hoe u met de school in contact zal blijven. Deze afspraken moeten in een overeenkomst tussen uzelf en de school neergeschreven worden. Enkel als u uw

engagementen naleeft, is uw kind gewettigd afwezig.

Behoort u tot de trekkende bevolking, maar verblijft u ter plaatse (bijv. op een

woonwagenpark), dan moeten uw kinderen uiteraard elke dag op school aanwezig zijn.

xxx

Aangezien de organisatie van het schooljaar door de overheid wettelijk bepaald is en de schooldirectie daarop geen afwijking kan toestaan, is het onder geen enkele omstandigheid toegelaten om vroeger dan de vastgestelde vakanties uw kind van school weg te houden of het later te laten terugkeren. Ouders die dit toch doen overtreden de leerplichtwet en kunnen hiervoor gesanctioneerd worden.

5. Problematische afwezigheden

Alle afwezigheden die niet opgesomd en gewettigd kunnen worden zoals hierboven beschreven, zijn te beschouwen als problematische afwezigheden. Leerlingen die

ongewettigd afwezig zijn (d.w.z. problematische afwezigheden die niet omgezet worden in gewettigde afwezigheden) verliezen hun statuut van regelmatige leerling overeenkomstig het decreet basisonderwijs. Dit houdt in dat de betrokken leerling in het zesde leerjaar geen getuigschrift basisonderwijs kan krijgen en dat de school de betrokken leerling niet kan meetellen voor de personeelsformatie en de toelagen.

De school zal de ouders onmiddellijk contacteren bij elke problematische afwezigheid en deze afwezigheid melden aan het VCLB. School en VCLB zullen in communicatie met de betrokken ouders een begeleidingsplan opstellen voor de betrokken ouders en hun kinderen.

Van zodra het kind meer dan 10 halve schooldagen problematisch afwezig is, stelt de school samen met het VCLB een begeleidingsdossier op dat ter inzage is voor de verificateurs.

De gevolgen van een leerling die ongewettigd afwezig is:

Leerlingen die ongewettigd afwezig zijn verliezen hun statuut van regelmatige leerling overeenkomstig artikel 20 van het decreet basisonderwijs. Dit houdt in dat de betrokken leerling in het zesde leerjaar geen getuigschrift kan krijgen.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 38 Info schooljaar 2015-2016 6. Weigering van een leerling

• Het schoolbestuur weigert de inschrijving van de betrokken leerling die het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar definitief werd uitgesloten in de school.

• Kinderen kunnen specifieke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. De school zal onderzoeken of haar draagkracht

voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Indien de ouders, bij inschrijving, nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buitengewoon onderwijs heeft, en er de eerste weken na de inschrijving een vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken.

Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het VCLB, rekening met:

• De verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en ten aanzien van de school;

• De concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal functioneren, communicatie en mobiliteit;

• Een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg;

• De beschikbare ondersteunende maatregelen binnen en buiten het onderwijs;

• Het intensief betrekken van de ouders bij de verschillende fasen van het overleg- en beslissingsproces.

Wanneer de opschortende voorwaarden niet vervuld zijn om het kind de nodige specifieke ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging zal de school het kind weigeren.

De beslissing tot weigering wordt binnen vier kalenderdagen bij aangetekend schrijven of tegen afgiftebewijs aan de ouders van de leerling bezorgd.

Ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur. Na de bemiddeling door het Lokaal Overleg Platform kunnen ouders alsnog een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten. (deze gegevens vindt u op het weigeringsdocument)

E. TE LAAT KOMEN – VROEGER VERTREKKEN – TE VROEG AANWEZIG

Het is niet prettig dat kinderen te laat komen. Het klasgebeuren is dan volop bezig en het is voor hen dan ook moeilijk om aan te sluiten bij de les. Wij vragen u dan ook uitdrukkelijk ervoor te zorgen dat de kinderen op tijd in de school zijn.

Ook voor de kleuters vragen wij u de begin- en einduren te respecteren. Kleuters vinden het niet leuk in het klasje te komen als de activiteiten reeds begonnen zijn. Vroeger vertrekken van school kan niet zonder toestemming.

Indien kinderen toch te laat komen, begeven ze zich zo spoedig mogelijk naar de klas.

Voor de veiligheid en de bewaking van uw kind, is het niet wenselijk, dat uw kind te vroeg naar school komt. ’s Morgens niet voor 8.30 uur en ’s middags niet voor 12.40 uur.

Bij het verlaten van de school vragen we uitdrukkelijk om te denken aan het sluiten van de poort met de veiligheidsbeugel. Dank voor de medewerking.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 39 Info schooljaar 2015-2016 F. AFHALEN EN BRENGEN VAN DE KINDEREN

Binnen- en buitenkomen

Ouders die hun kinderen naar school brengen zetten deze af aan de schoolpoort. Bij het belsignaal vormen de leerlingen rijen en gaan in stilte, onder begeleiding, naar de klassen.

Voor de kleuters gaat het belsignaal 5 minuten voor einde schooltijd, vanaf dat moment mogen de ouders ze afhalen aan hun klasje.

In het belang van de veiligheid van de kinderen vragen we met aandrang:

De toegangspoorten tot de speelplaats volledig vrij te laten.

• De toegangspoorten dicht te trekken en te vergrendelen met de beugel bij het in- en uitgaan van de speelplaats.

• Ouders die hun kinderen per wagen wensen af te halen kunnen dit vlot en veilig doen op het plein voor de kerk en de parkeerplaatsen in de Schoolstraat.

• Ouders die hun wagen parkeren op de aangeduide parking, parkeren bij voorkeur zo, dat er geen achterwaartse bewegingen dienen uitgevoerd te worden bij het vertrek.

• De leerlingen worden overgezet door een gemachtigd persoon.

De leerlingen van onze school krijgen regelmatig verkeersles. Deze theorie kan het best gesteund worden door een goede praktijk. Als volwassenen dienen wij op dit vlak een voorbeeld te zijn voor de kinderen, daarom passen wij zeker het verkeersreglement toe bij het ophalen van onze kinderen aan de poort. Door o.a. - de rijbaan haaks over te steken en het zebrapad te gebruiken.

De schoolingang moet steeds worden vrijgehouden.

Niemand van de leerlingen mag de speelplaats tijdens het speelmoment verlaten zonder begeleiding van een volwassene.

Niemand van onze leerlingen mag door een ander ouder meegenomen worden tijdens de middagpauze of na schooltijd, om bijvoorbeeld thuis te komen spelen of huiswerk te

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 40 Info schooljaar 2015-2016 maken zonder dat de eigenlijke ouder of voogd hiervan op de hoogte is en de school verwittigd heeft.

G. SCHOOLAGENDA

In de agenda van de leerlingen, specifiek voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de lj, worden dagelijks de taken en lessen genoteerd. Maak er een goede gewoonte van deze agenda dagelijks te controleren en te ondertekenen.

De agenda’s worden wel regelmatig gecontroleerd door de leerkracht, maar niet taalkundig nagekeken.

Voor de instapklas in onze kleuterafdeling maken we gebruik van een heen- en weerschriftje.

De andere kleuterklassen geven de info en de vragen van de school per e-mail door.

Berichten van de school met een vraag voor bevestiging of inschrijving kan u als ouder terug vinden in het tasje van uw kind. We gebruiken dan als signaal een sleutelhanger aan het tasje van onze jongste kleuters. U als ouder kan deze sleutelhanger ook gebruiken als er een dringende melding van uwentwege in het tasje zit voor de juf.

H. HUISTAKEN Wat is huiswerk?

Elke opdracht na schooltijd uit te voeren:

o.a. - schriftelijke opdrachten - leren van lessen

- voorbereiden van leeractiviteiten - documenteren

- illustreren

- afmaken van een taak (= verlengstuk van een les) - uit het hoofd leren

Onze visie in verband met huiswerk

Huiswerk is een zaak van de school, het gezin en het kind.

 De school moet de kinderen opvoeden, zodat zij zelfstandig kunnen werken.

Huiswerk kan tot deze toekomstgerichte doelstelling bijdragen.

De klastitularis moet in de klas de leerlingen voorbereiden op de huistaak.

1. De taak goed verduidelijken (WAT?) 2. De werkwijze duidelijk aangeven (HOE?) 3. De leerlingen motiveren (WANNEER?)

 Om de ouders voeling te laten houden met het schoolse aanbod en de vorderingen van het kind, moet huiswerk een contactmiddel zijn tussen school en gezin en dit vanaf het eerste leerjaar. De meest zware opdrachten worden meegegeven op dinsdag en donderdag.

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 41 Info schooljaar 2015-2016 I. RAPPORT

Driemaal per jaar krijgen de leerlingen van het lager een rapport mee, dat tijdens een gepland oudercontact besproken zal worden.

• Kerstmis

• Pasen

• Einde schooljaar

J. GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS

De school stelt tegen 20 juni een lijst op van de leerlingen die op 30 juni het lager onderwijs zullen voltooien. De klassenraad beslist welke leerlingen het getuigschrift behalen en welke niet. Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt aan de

regelmatige leerlingen die in voldoende mate die doelen uit het leerplan die het bereiken van de eindtermen beogen, hebben bereikt. De leerlingen die geen getuigschrift behalen, krijgen een attest met de vermelding dat ze het laatste jaar de lessen regelmatig hebben gevolgd. In dit attest geeft de klassenraad de motivatie waarom geen getuigschrift wordt toegekend.

Procedure tot het uitreiken van het getuigschrift:

De school zal gedurende de hele schoolloopbaan van uw kind communiceren over zijn leervorderingen. De ouders kunnen inzage in en toelichtingen bij evaluatiegegevens krijgen. Indien na toelichting blijkt dat de ouders een kopie wensen, dan kan dat. De kosten die hiervoor gevraagd worden, zijn terug te vinden in de bijdrageregeling.

Of een leerling het getuigschrift krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de bereikte leerplandoelen voldoende in aantal en

beheersingsniveau zijn om het vervolgonderwijs in de A-stroom van het secundair onderwijs succesvol aan te vatten. Daarbij zal de groei die de leerling doorheen de schoolloopbaan maakte, en de zelfsturing die hij toont, zeker een rol spelen.

Na 20 juni beslist de klassenraad op basis van onderstaande criteria of uw kind al dan niet het getuigschrift basisonderwijs kan krijgen. De beslissing wordt uiterlijk 30 juni aan de ouders meegedeeld. De ouders worden geacht de beslissing omtrent het getuigschrift basisonderwijs uiterlijk op 1 juli in ontvangst te hebben genomen.

De klassenraad houdt onder andere rekening met onderstaande criteria:

• De schoolrapporten van het lopende en voorafgaande schooljaar;

• De evaluaties ban het lopende en voorafgaande schooljaar;

• De gegevens uit het LVS;

• Het verslag van de leerkracht die tijdens het laatste schooljaar het hoogste aantal lestijden heeft gegeven aan de leerling;

• …

De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag.

Beroepsprocedure:

Let op:

• Wanneer we in dit punt spreken over ‘dagen’, bedoelen we telkens alle dagen (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen niet meegerekend)

Vrije Basisschool “Don Bosco” Gerdingen 42 Info schooljaar 2015-2016

• Wanneer we spreken over directeur, hebben we het over de directeur of zijn afgevaardigde.

1. Ouders die een beroepsprocedure wensen te starten, vragen binnen drie dagen na ontvangst van de beslissing tot het niet uitreiken van het getuigschrift

basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur.

basisonderwijs, een overleg aan bij de directeur.

In document INFO SCHOOLREGLEMENT (pagina 34-0)